Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubieni recenzenci muzyki jazzowej i okolic

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam wątek poświęcony recenzjom i recenzentom muzyki jazzowej i okolic. Od wielu lat moim ulubionym recenzentem jest Maciej Karłowski, którego opisy muzycznych wydarzeń przemawiają do mnie prawie w 100%. Wiele lat temu, to właśnie jego recenzja Mistrza i Małgorzaty Simona Nabatova, doprowadziła mnie do poszukiwań muzycznych ciekawostek z zakresu szeroko pojętej muzyki improwizowanej i awangardowej. Cenię też bardzo opinie Pawła Baranowskiego, którego gust i klasyfikacje pokrywają się w większości z moimi. Jak jest u Was? Czy macie swoich ulubionych? A może macie takich, których wręcz nie trawicie? Let's talk about it.

Parker's Mood

W moim przekonaniu również Maciej Karłowski(którego poznałem osobiście) i jego recenzje w Audio i HIFI.Ponadto Wawrzyniec Małkinia i Tomasz Konwent z poznańskiej oficyny Multikulti u których kupuję i których się radzę przy zakupach.

PavBaranov pisywał na tym forum i czynił to wyśmienicie. M.Karłowskiego muszę dopiero poczytać - Wasza rekomendacja bardzo mnie do tego zachęciła.

Zdążyłem już przeczytać recenzję nt. płyty podobającego mi się Steve'a Colemana - i świetnie to M.Karłowski ujął! Cytat -

"W dalszym ciągu jego muzyka to feeria rytmu, niebywale precyzyjnie podanego, gęstego i dominującego nad brzmieniem całości."

Maciej Karłowski pisze tak o płycie Steve Coleman & Five Elements - On the Rising of the 64 Paths

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Jeśli pisze to bardzo mało bo jeszcze się nie spotkałem z Jego recenzją na jazzarium.

A moje doświadczenia z recenzjami to aspekt czysto informacyjny. Na tym forum jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś miał podobny gust jak ja, toteż nie analizuje tego.

Jeśli pisze to bardzo mało bo jeszcze się nie spotkałem z Jego recenzją na jazzarium.

A moje doświadczenia z recenzjami to aspekt czysto informacyjny. Na tym forum jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś miał podobny gust jak ja, toteż nie analizuje tego.

No nie! Panie Damianie! Recenzji pióra P.Baranowskiego jest bardzo dużo na jazzarium.pl - może 100, albo i więcej. Coś żle szukasz ;)

Pozdr, M.

Parker's Mood

Recenzje traktuję również jako blok informacyjny, lecz jednak mam zaufanie do swoich ulubionych dziennikarzy muzycznych i niejednokrotnie ich słowa krytyki, zarówno w kontekście rekomendacji jak i negatywnych opinii powinne służyc moim zdaniem za pewien drogowskaz w obszarach nam jeszcze nieznanych. I właśnie ich styl pisania, elokwencja, erudycja muzyczna, własny język dziennikarski i przede wszystkim gust, przekonują mnie do zapoznania się lub wręcz nie zwracania uwagi na dany materiał. Działa to również i w drugą stronę. Istnieją i tacy recenzenci/recenzentki, których opinia niekoniecznie pokrywa się z naszymi gustami, a sam opis muzyczny nie wiele ma wspólnego z zawodową recenzją i rzetelnym przekazaniem podstawowych informacji w kontekście zawartej muzyki. Dlatego tak ważna jest moim zdaniem umiejętność przekazania zawodowej wiedzy i fachowej opinii na grunt amatorski.

Parker's Mood

Tak, Paweł Baranowski pisywał tu kiedyś świetne recenzje.Nie wiem czy jeszcze pisze na jazzarium?

Recenzje Pawła na jazzarium to przede wszystkim teksty przeniesione z nieodżałowanego diapazona. Przykład pierwszy z brzegu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

(przy czym w witrynie AEG raczej nie popełniano literówek w tytułach płyt)

Nie wiem, czy jest tam jakikolwiek nowy "materiał" od PB - nie grzebię tam za często, ale chyba nigdy na takowy nie trafiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bill Milkowski - jeden z najbardziej rozpoznawalnych krytyków jazzowych. Początki jego kariery przypadają na lata siedemdziesiąte. Autorytet i znawca tematu, nie tylko jazzowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.