Skocz do zawartości
IGNORED

PC do audio do 1000PLN

blas

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytałem się juz tyle, ze zaczynam mieć mętlik w głowie...

Proszę o swoje typy jeśli chodzi o złożenie PC pod audio+DAC do maks 1k PLN (jaki procesor, karty, zasilacz, oprogramowanie itp) - bez obudowy : bo to indywidualna sprawa. Wydaje się, że jest to górna granica przy której opłaca się takie ustrojstwo składać...

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/91335-pc-do-audio-do-1000pln/

Qp dowolny z prockiem P4 3 Ghz, poleasingowy: są w cenie poniżej 200 zł.

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ew. tylko kartę dźwiękową daj lepszą - bo z reguły jest zintegrowana.

Sprawdź czy dodają/instalują Win XP.

Ja na podobnym posadziłem linuxa (kiedyś Aurox 11, teraz Mageia 1 "Magiczny Remix')

powodzenia.

Ukryta Zawartość

Naczytałem się juz tyle, ze zaczynam mieć mętlik w głowie...

Proszę o swoje typy jeśli chodzi o złożenie PC pod audio+DAC do maks 1k PLN (jaki procesor, karty, zasilacz, oprogramowanie itp) - bez obudowy : bo to indywidualna sprawa. Wydaje się, że jest to górna granica przy której opłaca się takie ustrojstwo składać...

pzdr

Jeśli wystarczy ci karta usb (jakiś pclink czy coś) to ja bym poszedł w terminal, np, taki

Ukryta Zawartość

Pamiętaj, że wiatrak w komputerze hałasuje i kiedyś się psuje. Ten komputerek nie ma wiatraka.

Inna sprawa, że nadaje się tylko do muzyki. Divx'a 480 jeszcze pociągnie, może nawet dvd

i nic więcej. Zresztą wyjście jest tylko dsub-15 czyli vga więc kino domowe to nie jest.

Ukryta Zawartość

koledzy dobrze mówią. Komp nawet taki popularny typu ATX to za 150zł da się złożyć

Zasilacz jakiś markowy do 400wat używany ok 20zł.

Płyta najlepiej ze zintegrowaną grafiką ok 50zł.

Procek wystarczy taki za 20/30zł pod kątem audio.

Jakaś pamięć RAM ze 2giga i mamy kompa.

Dokładamy kolejne 200zl na karte na PCI typu M-Audio 24/96 i za 350zl mamy stacje grającą po analogu jak cd player za 1500zł.

Po dokupieniu zewn DAC na spdif mamy czym straszyć kolegów co mają już całkiem dobre i nietanie CD playery

Jeżeli to ma być komp do audio, to największym kosztem będzie zrobienie z niego komputera CICHEGO.

Tanie niestety nie są ani zasilacze pasywne, ani dostatecznie duże radiatory, aby procek mógł chodzić bez wiatraka.

Pod tym względem faktycznie warto się zastanowić nad płytą z jakimś atomem chłodzonym pasywnie, najlepiej zasilaną z 12V - wtedy wystarczy zwykły zasilacz do laptopa.

Tu masz fabrycznie nową płytę Jetway NF96FL-525-LF z pasywnie chłodzonym Atomem (tę samą która wykorzystywana jest w serwerze CAPS v2 polecanym na computer audiophile !) za 599zł:

Ukryta Zawartość

Do tego jakiś dysk twardy, 2GB RAMu na poczatek, zasilacz do laptopów i jesteś w domu.

Na koniec zostaje już tylko kupić jakiś DAC USB.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeżeli to ma być komp do audio, to największym kosztem będzie zrobienie z niego komputera CICHEGO.

Tanie niestety nie są ani zasilacze pasywne, ani dostatecznie duże radiatory, aby procek mógł chodzić bez wiatraka.

Pod tym względem faktycznie warto się zastanowić nad płytą z jakimś atomem chłodzonym pasywnie, najlepiej zasilaną z 12V - wtedy wystarczy zwykły zasilacz do laptopa.

Tu masz fabrycznie nową płytę Jetway NF96FL-525-LF z pasywnie chłodzonym Atomem (tę samą która wykorzystywana jest w serwerze CAPS v2 polecanym na computer audiophile !) za 599zł:

Ukryta Zawartość

Do tego jakiś dysk twardy, 2GB RAMu na poczatek, zasilacz do laptopów i jesteś w domu.

Na koniec zostaje już tylko kupić jakiś DAC USB.

A jesteś pewien, że nie wyjdzie poza budżet? Co z obudową, zasilacze, pamięcią i dyskiem twardym?

Ukryta Zawartość

Kolega pisał że to 'bez obudowy'. Zasilacz laptopowy to kilkadziesiąt złotych, 2GB pamięci ddr2 667MHz 60zł, dysk 250GB SEAGATE 7200.10 ST3250620AS masz za 90zł, wszystko w kup teraz na allegro.

Razem 800zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dziękuję za propozycje -

Jak zwykle im więcej odpowiedzi tym więcej rodzi się nowych pytań...

a. czy lepiej wyprowadzić sygnał przez USB czy podłączyć kartę audio? (tak - wiem, że o tym jest 1500 stron na forum)

b. kwestia sterowania - ekran? czy phone? a sterowniki? pilot?

c. jaki zasilacz - i jego wpływ na dźwięk ....

no i ostatnie - w tej cenie może być już SBT (nie narzekam - sam ustawiłem pułap cenowy - tylko przypominam)

pzdr

a. czy lepiej wyprowadzić sygnał przez USB czy podłączyć kartę audio? (tak - wiem, że o tym jest 1500 stron na forum)

to już bardziej od wiary zależy. Wiadomo, że lepiej wygląda (a zatem i gra) urządzenie zewnętrzne na USB :)))

c. jaki zasilacz - i jego wpływ na dźwięk ....

Wpływ na dźwięk zależy bardziej od architektury karty dźwiękowej. Zasilacz jakiś cichy.

Podejrzewam że każdy zasilacz z 12cm wiatrakiem, nawet taki 300 watowy, bedzie nie słyszalny pod obciążeniem takiej stacji jak HTPC. (max 100w)

A dwa że dysk HDD go i tak zagłuszy :)

w sumie to trochę się dziwie, czemu nikt nie pisze o dysku sieciowym. Odpalasz kompa z systemu na pendrive, a media jedziesz z dysku, o którego mają dostęp również inne komputery. To chyba powinno być bardzo wygodne.

Blas, ja mam pytanie, czy ten komputer ma być używany do www, czy tylko jako stacja odtwarzająca?

Podejrzewam że każdy zasilacz z 12cm wiatrakiem, nawet taki 300 watowy, bedzie nie słyszalny pod obciążeniem takiej stacji jak HTPC. (max 100w)

A dwa że dysk HDD go i tak zagłuszy :)

Są ciche dyski laptopowe.

w sumie to trochę się dziwie, czemu nikt nie pisze o dysku sieciowym. Odpalasz kompa z systemu na pendrive, a media jedziesz z dysku, o którego mają dostęp również inne komputery. To chyba powinno być bardzo wygodne.

Blas, ja mam pytanie, czy ten komputer ma być używany do www, czy tylko jako stacja odtwarzająca?

Czyli terminal plus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ukrywam, że planuje połączyć odtwarzanie filmów HD (30% i muzykę 70%). Do www mam inny komputer i nie mam zamiaru tego łączyć. Cisza jest bardzo ważna - bo PS3 (fat) mnie już tak wkurza, że mam go dość.

pzdr

PS3 (fat) mnie już tak wkurza, że mam go dość.

Czym? Wentylatory ma jakieś? Czy głośnym napędem?

Nie każdy.

obudowa siecowa hdd zyxela za 250 zł do transferu audio wystarczy. Video chyba też da radę. Z tymi filmami HD może być problem, bo nie każda karta graficzna zintegrowana to ruszy. Karty na PCI-E raczej bym nie chciał, bo zwiększy mocno pobór mocy. No i potrzebuje chłodzenia. Wiatraki najprościej wrzucać duże (8cm) i odpalać na 5V.

Cichy, tani, energooszczędny komputer do mojego pc-audio:

- ekonomiczny procesor z pasywnym chłodzeniem AMD ATHLON 2650e 15W (wystarczy tylko założyć radiator)

- dysk twardy 2.5 cala sata (trochę wolniejszy od 3.5" ale za to niesłyszalny!)

- płyta główna gigabyte na Socket AM2

- 2GB ram

- zasilacz Corsair CX430

- karta graficzna pasywna Asus GeForce CUDA GF210 (używam do filmów/internetu)

- dr dac nano pod usb

U mnie całość sprawuje się bardzo przyzwoicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj masz ciekawy wątek którym powinieneś się zainteresować:

Ukryta Zawartość

a tu moja propozycja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /page__view__findpost__p__2336527

W sumie trochę nie na temat.

Z obudowami desktop jest taki problem że są za niskie. Oczywiście gdy chce się zastosować naprawdę duży radiator bez wiatraka.

Np. tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /page__view__findpost__p__2347452 jest fota obudowy o ile się nie mylę silverstone w której większy radiator się nie zmieści.

Mój komputer trochę zmienił docelowe zastosowanie i ma trafić do pionowej obudowy, ale nie mogę znaleźć takiej naprawdę przewiewnej.

Zasilacz jest pasywny więc musi być na górze i nie może być zasłonięty. (Jeśli by był to wytnę otwór)

Płyta główna jest microATX więc obudowa może być niska.

Może macie jakieś propozycje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Są ciche dyski laptopowe.

+1

Mam w swoim kompie biurowym dysk 2.5" 500GB, i mimo że niezbyt szybki, to jest niezwykle cichy. Zamontowany w obudowie jest w praktyce niesłyszalny. Niestety takie dyski są droższe niż porównywalne 3,5".

Jeżeli musisz montować wiatrak, to wybierz obudowę w której zmieści się wiatrak 12cm - są nieporównanie cichsze niż najdroższe nawet wiatraki 8cm. Mam taki w swoim serwerze - kręci się z prędkością zaledwie 600obr/min, a przepływ w dalszym ciągu jest spory.

Mam w swoim kompie biurowym dysk 2.5" 500GB,
Może w wersji 5400-5900RPM? Bo mam w laptopie 2,5" 7200 RPM i niestety nieźle wibruje (a drgania przenoszone nawet na biurko są słyszalne w wielu miejscach pokoju), szum pracy też nieco słychać. ... a myślałem, że tylko 3,5" 7200 RPM są problematyczne.

Jeżeli musisz montować wiatrak, to wybierz obudowę w której zmieści się wiatrak 12cm

+1

Może w wersji 5400-5900RPM? Bo mam w laptopie 2,5" 7200 RPM i niestety nieźle wibruje (a drgania przenoszone nawet na biurko są słyszalne w wielu miejscach pokoju), szum pracy też nieco słychać. ... a myślałem, że tylko 3,5" 7200 RPM są problematyczne.

+1

Ja mam takiego Western Digital Scorpio Blue Serial ATA (WDC WD5000BEVT-22ZAT0)

Szumu nie słychać, jest tylko cichutkie cyknięcie co jakiś czas. Na początku myślałem,

że to suszone róże w wazonie tak hałasują.

Dlatego zgadzam się, że przyszłością pcaudio są dyski sieciowe.

Ja mam takiego Western Digital Scorpio Blue Serial ATA (WDC WD5000BEVT-22ZAT0)

Szumu nie słychać, jest tylko cichutkie cyknięcie co jakiś czas. Na początku myślałem,

że to suszone róże w wazonie tak hałasują.

Dlatego zgadzam się, że przyszłością pcaudio są dyski sieciowe.

Wygląda na to że to model 5400 RPM.

ps. SSD rozwiązuje kwestię hałasu ;)

Wygląda na to że to model 5400 RPM.

ps. SSD rozwiązuje kwestię hałasu ;)

Ale cena za MB jest powalająca. Porządny dysk sieciowy daje możliwość konfiguracji raid1 czy raid5

i dane są nieco lepiej zabezpieczone przez utratą.

+1

Tak, 5400 - WD Scorpio Blue 500GB WD5000BEVT.

Polecam stronę

Ukryta Zawartość

są tam testy dysków, coolerów i zasilaczy pod względem emitowanych wibracji i hałasu.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za wszystkie pomocne opinie. Myślę, że pójdę w stronę zaproponowaną przez @Elberoth'a pewnie z modyfikacjami i wzrostem pułapu cenowego... ale to pewnie normalne. Niestety -) Myslę wręcz o (prawie) skopiowaniu rozwiązania PC Audiophile...

Mam jeszcze jedno pytanie - czy do takiego PC Audio można spokojnie wgrać możliwość odbioru radia internetowego? Mam Win7 więc wgranie nie powinno byc problemu - nawet po wykasowaniu "niepotrzebnych" funkcji i możliwości.... ale wole zapytać.

pzdr

Dysk 3.5" w obudowie Scythe Quite Drive lub cichutku 2.5" (do takich Scythe też ma obudowę wyciszającą). Do tego wentylator 12cm dobrej klasy (Noctua, Be Quite...) ukręcony na 600-700rpm i nie ma mowy o żadnych niepożądanych dźwiękach. Skupiłbym się raczej na płycie głównej gdyż tania i byle jaka ma odkryte cewki, a te potrafią niemiło zapiszczeć.

.

Dysk 3.5" w obudowie Scythe Quite Drive

Myślałem kiedyś o zakupie tego, ale poczytałem że nie eliminuje to tak świetnie hałasu i mi przeszło :)

Dysk 3,5" może być bardzo głośny lub bardzo cichy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.