Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup stereo do ok 7k

diaconfrost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jako, że to pierwszy post, to wypada się przywitać.

Muzykę uwielbiam od zawsze, od zawsze też chciałem mieć "lepszy" sprzęt do jej słuchania. Poszukuję sprzętu bardziej uniwersalnego. Muzyka jakiej słucham, to trochę elektronicznej, ale nie za mocnej, różne klimaty z ABC, czyli Africa, Brasil, Cuba, wszelkie latino, salsopochodne utwory, soul, jazz, rock i pewnie jeszcze parę nurtów by się znalazło. Generalnie w świecie muzyki na tyle sporo się dzieje, że nie warto ograniczać się i czego kompletnie wypierać... W myśl tego tak naprawdę poszukuję bardziej uniwersalnego sprzętu. Poczytałem o różnych kolumnach i elektronice na różnych forach i w końcu ukierunkowany na to czego chcę w sklepie posłuchać, wybrałem się na odsłuch.

W pierwszym sklepie zestawiono mi:

elektronika:

Yamaha serii 700 (CD + wzmacniacz)

Rotel seria 06 (cd + wzmaczniacz)

Kolumny:

Elac FS-247

B&W 683

Yamaha ( nie pamiętam modelu, możliwe, że coś z Soavo, tak czy siak one w żadnej kombinacji mi nie odpowiadały),

W drugim sklepie:

Elektronika Yamaha wzmaczniacz 700tka, cdek 300tka,

Kolumny: Xavian GranColona, a następnie Monitor Audio RX8 (chciałem odsłuchać RX6, ale tych nie było, więc zestawiono mi RX8, jako, że mają podobnie zagrać, tylko w mniejszej skali).

Efekt odsłuchów jest następujący.

W pierwszym sklepie facet zrobił mi krzywdę, bo zestawił mi komplet za 12,5k po wszelkich rabatach, kiedy na wstępie określiłem, że budżet to 8k, na tamtą chwilę. I zestaw Rotel + B&W zrobiły jak dla mnie robotę. Zagrało to w pełni muzykalnie, dynamicznie, czysto, a do tego ciepło - czego brakowało w pozostałych kombinacjach. Rotel + Elac i Yamaha + Elac zagrały fajnie, naprawdę bardzo podobała mi się akustyka, środek, wokale, ale za to brakowało ciepła w tej muzyce :(

W drugim sklepie zaproponowany zestaw (bo tak naprawdę miałem trochę wrażenie, że tylko ten zestaw jest dla mnie proponowany jako najlepszy) Elektronika wiele do życzenia nie pozostawiała, bo chyba trochę ciepłem GranColona nadrabiały. Natomiast moje odczucie jest takie, że zdecydowanie mniej uniwersalne będą te kolumny jak dla mnie. Szczególnie dolne zakresy były przeciętne, chociaż środek, wokale, były naprawdę super. Odnośnie RX8 za dużego zdania nie chciałem sobie wyrabiać, bo w praktyce z tymi RX6 i porównywalnością chyba może być różnie.

Na tą chwilę na żaden zestaw w granicach tych 7-8k nie jestem zdecydowany. Podpowiecie, czego jeszcze odsłuchać? Co może okazać się ciekawe?

Pokój ok 24mkw, za rok może się powiększyć do ok 30.

https://www.audiostereo.pl/topic/91487-zakup-stereo-do-ok-7k/

Witaj,

oczywiście musisz słuchać i porównywać, zestaw musi się Tobie podobać.

Jeśli jednak miałbym Ci zasugerować konkretne konfiguracje, zwróć uwagę na następujące systemy:

1. NAD C326BEE + NAD C545BEE + Tonsil Pulse - uniwersalny, równy i bardzo muzykalny zestaw, moim zdaniem jedna z lepszych propozycji w tej cenie, zostanie jeszcze parę złotych na okablowanie

2. Exposure 1010 AMP + Exposuer 1010 CD + Tannoy Mercury V4 - trochę rozjaśnione brzmienie elektroniki złagodzą kolumny. Zestaw o pełnym, dynamicznym brzmieniu.

Zacząłbym od powyższych konfiguracji, podczas odsłuchów zapewne wyjdą jeszcze inne, może dla Ciebie jeszcze ciekawsze rozwiązania. Napewno ciekawą opcją są kolumny Xavian Gran Colonna, jednak nie jest to zestaw oferujący wystarczającą moc do 30m2. Można także posłuchać Mission mx4 oraz wymienione przez Ciebie Monitor Audio Rx6.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kompromisy będą zawsze, ale przedział cenowy o którym wspomniałeś pozwala jak najbardziej na złożenie zestawu satysfakcjonującego dźwiękiem. Oczywiście sprzęt tylko i wyłącznie używany, trzeba też mieć własne zdanie i samemu wyciągać wnioski co lepiej a co gorzej się u Ciebie sprawdza.

powinienes sie nawet zmiescic z cena z NAD'em 326 + 545 z wyzszym modelem Tannoya Revolution

Mówisz o DC6T? Chyba nawet ich nigdzie we Wrocławiu nie zarejestrowałem. Z tego co widzę, to trochę ten zestaw wykracza poza budżet, ale czytałem trochę o NAD i coś mi się wydaje, że może mnie pozytywnie zaskoczyć, zwłaszcza na tle odsłuchiwanej Yamahy.

A co np z HECO?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.