Skocz do zawartości
IGNORED

Wiolonczela solo

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Kajetan, bardzo mnie ucieszyłeś tą opinią. Torteliera nie mogę się doczekać. W moich skromnych (na razie) zbiorach na wiolonczelę też uważam koncert Elgara za absolutną perłę szczególnie pierwsza część ma w sobie coś niesamowitego. Może to najpiękniejszy koncert na ten instrument, a może w ogóle najpiękniejszy. Na razie mam to w dwóch wykonaniach - Jacqueline du Pre i Trulsa Morka. Jednak to du Pre jest niesamowita (Mork wydaje się przy niej bardzo powściągliwy, wręcz medytacyjny). Jest "dramatyczna", mam na myśli autentyczną pasję w jej graniu, dzięki którym utwory stają się niespokojne, dramatyczne właśnie. A może po prostu mam słabość do pań grających na wiolonczeli, bo młodziutka Sol Gabetta grająca koncert i sonatę Shostakowicza też świetnie się słucha. Czy ktoś z was zna może jej nagrania i ma jakąś ocenę?

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

młodziutka Sol Gabetta grająca koncert i sonatę Shostakowicza też świetnie się słucha. Czy ktoś z was zna może jej nagrania i ma jakąś ocenę?

Jeszcze nie znam, ale postaram się zaznajomić jutro :)

Powrót po dłuższej przerwie...

Sol GAbetty jeszcze nie mam, ale słucham właśnie koncerto YoYo Ma 'Live in Brazil'. Bardzo dobre - dziękuję za podpowiedź.

Pożyczyłem też Jorane (chyba pod tym samym tytułem, bo nic innego nie widnieje na okładce) i muszę powiedzieć, że muzyka przednia, ale realizacja badziewna na maksa. 16mm było fajne muzycznie i popprawne realizacyjnie/dobre, natomiast ta płyta jest rozczarowaniem pod tym względem.

Następny w kolejce do przesłuchania jest Dave Holland 'Live Cycle', jak tylko dosłucham YoYo Ma :)

• 1 rok później...

Słyszałem że we Wrocławiu wyszła z rok temu płyta "Souvenir de Chopin" z Festiwalu jakiegoś. Pytanie, czy ktoś zna to nagranie, jaka jest tego klasa, czy zachowany jest oryginalny tekst muz. S. Kossowskiego, itd...?

Wiem że tylko tam są 2 utwory Samuela Kossowskiego; wiem kto go odkrył, itd. ale nie mam żadnych informacji o innych utworach Kossowskiego.

Rozmawiałem już z 2 wiolonczelistami, i zgadza się to co piszą teraz o Kossowskim, że to był najsławniejszy polski wiolnczelista, choć nie ma jego biogarfii w Encyklopedii Muz PWM (wielotomowej).

Michał Domaszewicz, z którym rozmawiałem pod koniec 2012 r. mówił mi "że nie szanse na znalezienie więcej niż 2 utowrów (tak żeby były w sumie przynajmniej 4) są nikłe". Z gatki wynika że ten gość ma dużą wiedzę, gada szczerze, i... że nie mówi wszystkiego, ale go rozumiem. Napracował się pewno za trzech...

W Kielcach muzycy nie wiedzą (gadałem z kilkoma) gdzie się Kossowski urodził, a gość wie, nie jest pewien tylko kiedy Kossowski był na Kielecczyźnie ostatni raz, a o tym mogą być wspomnienia... może tędy droga na odszukanie...

• 6 miesięcy później...

W ramach dzielenia się doświadczeniami z zakresu koncerty wiolonczelowe: słucham sobie wlaśnie po raz pierwszy pięknego koncertu Georga Mathiassa Monna (koncert na wiolonczellę, klawesyn i orkiestrę smyczkową) w wyk. Jean-Guihen'a Querasa z Freiburger Barokorchester. Jest to część boxu Music of Enligtment by Harmonia Mundi.

Polecam, prawdziwa uczta dla miłośników wiolonczelli, baroku, pięknej muzyki...

W ręce wpadły mi ostatnio suity wiolonczelowe Bacha. Na YT usłyszałęm Mischę Maisky'ego i interpretacje wydały mi się b. dobre, ale 1) słaba jakość z YT b) w mojej bibliotece nie ma jego wykonań.

Pytanie więc do znawców: czyich wykonań warto szukać, słuchać?

Jak tam postępy w poszukiwaniach, znalazłeś coś fajnego przez te 18 miesięcy? :) Znam parę wykonań suit wiolonczelowych Bacha, ale wciąż wiąże mnie z nimi uczucie niedosytu oraz to, że wgłębienie się w ich temat umieściłem na Liście Rzeczy Do Zrobienia Przed Śmiercią. W suicie pierwszej bwv 1007 jest taki podobno najłatwiejszy kawałek - menuet II i jak to w życiu często bywa rzeczy najprostsze okazują się najtrudniejsze. Moment przejścia z I na II to sprawa w tej suicie dla mnie kluczowa. Najczęściej menuet II jest grany odrobinę za szybko, albo rzadziej za wolno, które wolę z dwojga. Jak już ktoś trafi w 'moje' tempo to znów kłopot z utrzymaniem flow, płynności gry, od początku do końca tego krótkiego przecież utworu. Nie rozumiem jak można się zdekoncentrować (?) przy tak skupionej muzyce. Jak już ktoś utrzymuje tempo i płynności to znów ubiera ten menuet w wzorzystą koszulę upstrzoną cekinami... Rostropowicz, Maiski odpadają zupełnie na samym starcie. Bylsma, Casals, Du Pre, Kuijken, Yo-Yo Ma - choć różne to wszystkie blisko, ale bez uczucia bingo!, na którym tak mi zależy. Rzuciłem krótko uchem na Wispelweya z jutuba - jak na mój gust za szybkie tempo Menuet II, ale jest w jego grze coś co sprawia, że będę musiał przysłuchać mu się lepiej. A później Bauer, Gendron, Fournier, Isserlis i wielu, wielu innych... Jak znam życie i siebie pewnie pęknie z 30 interpretacji zanim może (może!) wyklaruje mi się czytelny obraz tych suit wiolonczelowych.

Pomocna stronka, Georg Mertens:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Mi najbardziej odpowiada wykonanie Gendron'a dlatego,że nie przegina z interpretacją, Jego interpretacja jest powściągliwa , nie przegina jak Maiski który swoją grą udawadnia ,ze nie ma pomysłu na suity Bacha. Mam też bardzo ciekawe i dobre wykonanie suit przez Dymitra Badiarov'a . To muzyk /lutnik który wykonuje ten utwór na violoncello da spalla . Polecam!

O, dzięki za Badariova, dopisuję :) Jak znam życie skończy się na tym, że będzie to 'ciekawa ciekawostka', ale tego typu płyty też są potrzebne, aby upewnić się co do pewnych rzeczy, zobaczyć je w innym świetle lub ukazać to co w 'normalnych' interpretacjach nie wychodzi na światło dzienne. Jak tak patrzę na temat to przyjmując 1 płytę tygodniowo przez najbliższy rok mam czego słuchać zastanawiając się, które wykonanie suit pasuje mi najbardziej ;)

ps. tak w ciemno to dziś stawiam na nieznanego mi w tym repertuarze Starkera, po tym fragmencie niżej. Jedyny przypadek, gdy słuchając urywków z jutuba coś w głowie szeptało mi: want moar! ;) To znak!

Ale nie uprzedzajmy faktów, strzeżmy się fałszywych proroków, wysłuchajmy wszystkiego co najlepsze.

1. Janos Starker 00:00

2. Antonio Janigro 04:10

3. Daniil Shafran 08:09

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z nowszych rzeczy bardzo mi się spodobały te dwie płyty:

Ukryta Zawartość

post-4406-0-49724500-1382339554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Suity na wiolonczelę solo Benjamina Brittena.

Trzy, każda inna. Kompozycjom patronuje Jan Sebastian, język przystępny, ale dwudziestowieczne chmury rzucają już mocny cień na tę intensywną emocjonalnie muzykę.

Polecam nagranie Pietera Wispelweya (hybryda SACD). Świetna interpretacja i bajeczna realizacja.

Ukryta Zawartość

O, to to! Całkiem przypadkiem trafiłem na cellowe suity Brittena tuż po 2 interpretacjach suit Bacha. Bardzo mocne przeżycie, praktycznie przez cały czas odsłuchu nachodziły mnie myśli "ALE URWAŁ!!! ALE TO BYŁO DOBRE!".

Jeżeli komuś nie chce się słuchać całości suit to w ramach streszczenia polecam 3 ostatnie minuty z suity numer 3, czyli od około 7:29.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo też Bruno Cocset, którego próbeczki można odsłuchać na allmusic:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo najlepiej taki zestaw " do całkowitego zapamiętania" się w barwie dźwięku i melodyce:

Ukryta Zawartość

a nie trzeba już nic przypalać, żeby odlecieć...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 1 rok później...

Jedna z ciekawszych solowych wiolonczelistek ostatnich lat:Joanne Pelletier (Jorane),często wracam do jej płyty 16mm,od lekkich wpadających w ucho kompozycji (Pour Gabrielle,Film III) do klasyczno-folkowo-jazzowych pejzaży wokalno-instrumentalnych,poza tym referencja realizatorska-tak powinna brzmieć wiolonczela na płytach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.