Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty audio-warte zachodu czy nie?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Może gdzieś ok lipca i z jakimś nowym prototypem.

To jesteśmy wstępnie umówieni:)

pozdrawiam

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Tak był odsłuch. Mach był porównywany z Roksan Caspian M1 na kolumnach ProAc Response One SC.

Największe wrażenie to na mnie zrobiły akurat kolumny, które w tym niewielkim pomieszczeniu pokazują że można osiągnąć duży dźwięk z minimonitorów, a przy tym znakomicie się z Machem zgrały.

Nie było takiego ilości basu jak z Caspiana, ale bas Caspianowski, poza dodaniem masy, nie wnosił za wiele dobrego. Duża jego ilość z Caspiana, małe pomieszczenie i małe woofery kolumn (13cm) nie dawały wielu informacji natomiast dosyć częste rezonanse. Fizyki się nie oszuka i nie był to bas, taki jak z podłogówek lub dużych monitorów, w większym pomieszczeniu. Jak dla mnie sprawiał wrażenie takiego bardziej wypełniacza. Słuchaliśmy dosyć głośno, przy cichym słuchaniu być może ten efekt nie występuje a nawet może nawet jest pożądany.

Dla mnie podłączenie Macha zamiast Caspiana, odjeło trochę z tej ściany basu ilościowo ale nie jakościowo, bo tutaj był zysk. Niskie częstotliwości były o wiele lepiej trzymane i zróżnicowane. Dla mnie była to zmiana na plus, bo nie lubie rezonansów i w ten sposób podbitego dołu (Kiedyś lubiłem. Miałem nawet NAD'a 326, który był nieco podobnie strojony. Całościowo tam to jednak była niższa półką w porównaniu z Caspianem). Właściciel Caspiana i gospodarz w jednej osobie miał tutaj inne zdanie ale jest raczej zwolennikiem cieplejszego grania jak sam mówi.

W pozostałych aspektach to po ok 10 minutach od włączenia Mach wyraźnie zostawił Caspiana z tyłu. Średnica i góra dostały sporą ilość nowych informacji, wybrzmień i jednocześnie stały się o wiele bardziej otwarte i swobodne. Lokalizacja instrumentów w przestrzeni była o wiele wyraźniejsza i bardziej naturalna. Tutaj różnica była duża na korzyść Macha, który na prawdę pokazał jak dobre są te ProAci. Po prostu wszystko było lepsze. I tutaj raczej była zgoda wszystkich słuchających.

Patrząc całościowo to MOIM zdaniem dobry dźwięk zestawu z Caspianem, po wpięciu Macha stał się bardzo dobry, gdyby używać szkolnych ocen. Jak dla mnie był znakomity, zwłaszcza że jak zobaczyłem te monitorki to myślałem, że nic z tego nie będzie. Do mniejszych pomieszczeń, taki zestaw nadawałby się idealnie. Pomijając pewien cenowy mezalians.

Podsumowując: Tak jak kilka dni wcześniej Mach przegrał swój mecz na wyjeździe z Dynaco (inny system, budowany pod inny wzmacniacz), gdzie pomimo jego dobrej gry, to przeciwnik zagrał jednak lepiej, być może wykorzystując atut swojego boiska (systemu). Tak tutaj Mach odniósł cenne i wyraźne zwyciestwo i także na wyjeździe.

W przyszłym tygodniu odeślę go do Pana.

System gra dobrze, albo nie....

Na wstępnie chciałbym podziękować konstruktorowi za udostępnienie wzmacniacza oraz koledze barmanekm za miłe spotkanie.

barmanekm bardzo ciekawe podsumował odsłuch z uwzględnieniem wpływu różnych czynników na finalne brzmienie.

Dodam natomiast swoje spostrzeżenia.

Co do góry i wyższej średnicy pełna zgoda - tutaj Mach pokazał się z lepszej strony w porównaniu z Caspianem, spora ilość informacji, więcej powietrza spowodowały , że brzmienie stało się bardziej otwarte i lekkie, ale ...

jak dla mnie niższy zakres średnicy i lekki brak jego wypełnienia powodował, że dźwięk był nie do końca wciągający, zabrakło trochę ciepła i emocji, dodając do tego ograniczoną ilość niższego zakresu częstotliwości (pamiętając o kolumnach, na których prowadzony był odsłuch i niezbyt przyjaznej akustyce) otrzymaliśmy brzmienie lekko przesunięte w górę pasma.

Podsumowując prezentacja dźwięku Mach'a w opisywany zestawieniu mnie nie zachwyciła i z przyjemnością wróciłem do Caspiana, który choć w niektórych aspektach ustępował Mach'owi dla mnie całościowo zagrał dźwiękiem bardziej spójnym.

Pzdr

----------------------------------------------------

To może jeszcze ja. :) Skrótowo i od dołu - basu nie ocenię należycie, gdyż za mało spędziłem w życiu czasu z tymi monitorkami, i na takiej prezentacji mało się znam. :) Generalnie odbierałem bas z Caspiana jako bardziej mruczący, a z Macha bardziej tubalny. Średnica - Caspian jakby odmieniał ją przez więcej przypadków, albo z punktu widzenia optyki - posługiwał się większą ilością kolorów podstawowych dając bardziej złożoną paletę możliwych odcieni. Mach bardzo fajnie grał gitary akustyczne, w tym odgłosy pudła rezonansowego, Caspian znowu potrafił grać średnicę nieco bardziej lirycznie w ogólnym ujęciu. Góra pasma - w Machu sporo bardziej otwarta i dociążona. Przewaga spora po stronie Macha. Wszystko było - powietrze, szczegóły, ogólne zróżnicowanie. Soprany Caspiana są jedwabiste i zgaszone, w sumie wyraźnie wycofane i "nieśmiałe". Ponadto Mach znacznie bardziej różnicuje użyte interkonekty. Czuć to na zmianach tworzenia holografii, budowaniu przestrzeni i balansie tonalnym. Bardzo dobrze poszła mu płyta z muzyką elektroniczną, na której do tej pory testowane systemy ze wzmacniaczem lampowym się wykładały, a dał radę np. Krell KAV300i z Harbethami HL5.

Wszyscy czepiają się obudowy opierając się na zdjęciach Violeta, wszedłem na stronę highfidelity przedstawiam zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam pytanko w/g Was w jakim kierunku należało by ją zmienić aby sie zaczęła podobać?

nadmieniam, że boczne śruby będą stożkowe i schowane i czarne( te na zdjęciu uważam jakościowo za lepsze oczywiście też czarne ) oraz tył będzie pomalowany na czarno z grawerowanymi literami w kolorze nierdzewki.

Dzięki z góry za wszystkie konstruktywne uwagi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki z góry za wszystkie konstruktywne uwagi.

Z uwagi na spore rozbieżności w gustach,trudno będzie o spójność w sugestiach.

Poprzez pracę mam styczność z barwami i może to rodzaj skrzywienia,ale mnie nie bardzo podobają się zestawienia;

-biały i czarny

osobiście uwazam,że"cieplej" i z większą elegancją wypada złoty z czernią,przy czym złoty w rozumieniu np.szampański

-jednolitość bryły w czerni

ciekawą kompilacją jest łączenie matu i połysku np. Gryphon Callisto,a w dalszej podpowiedzi np.płyta czołowa w połysku,a pozostałość w macie np. satynowanym.

Ciekawe konkluzje z porównania caspian vs mach

Generalnie opinie jak widać są podzielone i raczej decyduje gust / upodobania, bo relacje wskazują na podobny poziom jakościowy.

Sęk tylko w tym, że bardzo ładnie wykonany caspian kosztuje zdaje się 4 razy mniej ...

Myślę, że producent, pod względem obudowy, mógłby się wzorować np. na podobnym z zewnątrz exposure 3010:

Ukryta Zawartość

Swoją ścieżką co za budowa wew. tego exposure!

a cena 6 tys. zł.

Zachodzę w glowę, skąd taka dysproporcja z Machem?

Ukryta Zawartość

Panowie, jak dla mnie widziałbym wzmacniacz wykonany w stylu:

DENSEN B 100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i inne produkty tej serii.

starszych urządzeń ML (przedwzmacniacze ML25,26/26s/28), Gryphona (przedwzmacniacze, integry), Cello (przedwzmacniacz Encore)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje się, że najprościej można by osiągnąć efekt "DENSENA" - purystyczna prosta obudowa.

Obudowa bez wodotrysków, wyświetlaczy itp.

Ponadczasowa elegancja i prostota użytkowa.

Podobny styl preferują także

Lavardin

Ukryta Zawartość

Audio Exklusive

Ukryta Zawartość

Red Wine Audio

Ukryta Zawartość

Wspaniale wykonane są obudowy Nagry, ale to już wyższa szkoła jazdy:)

Pozdrawiam i kibicuje producentowi.

Robert

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Z uwagi na spore rozbieżności w gustach,trudno będzie o spójność w sugestiach.

To nie są gusty ale raczej ich ...brak.....totalny brak doświadczenia i własnych ..podkreślam wlasnych wniosków ... muzyka jest zazdrosna nie cierpi konkurecji ...jeśli ktoś spędza przykladowo wiele godzin na gierkach komputerowych nigdy nie dowie się co to znaczy ..dotyk muzyki....i nie pomoże mu tym nawet super aktywność na forum po dziesięc wpisów dziennie a wielu tu takich ...ani nawet niewiele warte spotkania z takimi jako on niby zakręconymi ....oni ją...muzykę ...zdradzą przy każdej okazji...

Arek__45

zdrada muzyki na rzecz... no właśnie-

na rzecz czego?

Atrakcyjności obudowy?

Trafnie to sformułowałeś.

Czy chodzi o tzw. produkt, który ma odnieść sukces?

Co to jest, czym byłby sukces?

Wielokrotność sprzedaży, ustalenie marki w rankingu?

Może to i jest sukces przełożony na język finansowy.

Według mnie miarą najwyższą jest jakość muzyki, którą sprzęt może prezentować.

Recepta na sukces to dźwięk!

Konstruktor Macha może być dumny ze swego wzmacniacza, bo świetnie gra.

To samo dotyczy Adagio Sound.

Słuchałem, obcowałem.

Tam chodzi o treść, forma nie jest nadrzędna.

Forma urządzenia, w tym wypadku wzmacniacza nie jest najważniejsza, 100% zgoda!!

Najważniejsza jest muzyka, jakość jej prezentacji przez konkretne urządzenie.

Forma jest na dalszym miejscu, trzecim?

Na drugim miejscu postawiłbym walory użytkowe, przyjazność urządzenia.

Jeżeli zajdzie taka potrzeba, forma powinna być podporządkowana nadrzędnej jakości prezentacji (chyba najbardziej widoczne jest to w przypadku zespołów głośnikowych).

Jednak jeśli forma nie stoi w sprzeczności z jakością prezentacji, warto by jej dorównywała.

Nic nie stoi na przeszkodzie aby urządzenie cieszyło nie tylko ucho ale i oko :).

Zwłaszcza, że nie mówimy o urządzeniach z niskiego pułapu cenowego.

Do wymienionych wzmacniaczy Mach i Adagio Sound dodałbym także nowy wzmacniacz Martona.

Co prawda nie słyszałem najnowszej wersji Martona, starszego Opusculum jednak pamiętam z kilku AS i wspominam dobrze.

Cieszy powstanie w kraju ciekawych konstrukcji wzmacniaczy.

Popieram polskich producentów i kibicuje ciekawym polskim produktom.

pozdr.

Robert

Arek__45

zdrada muzyki na rzecz... no właśnie-

na rzecz czego?

Atrakcyjności obudowy?

Trafnie to sformułowałeś.

Czy chodzi o tzw. produkt, który ma odnieść sukces?

Co to jest, czym byłby sukces?

Wielokrotność sprzedaży, ustalenie marki w rankingu?

Może to i jest sukces przełożony na język finansowy.

Według mnie miarą najwyższą jest jakość muzyki, którą sprzęt może prezentować.

Recepta na sukces to dźwięk!

Słuchałem, obcowałem.

Ukryta Zawartość

http://www.polskieaudio.com/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

http://www.polskieaudio.com/

Mocno niekompletna i wprowadzająca w błąd strona

Ukryta Zawartość

Słuchałem, obcowałem.

Czy to już cała oferta sklepu jeśli chodzi o polskie wzmacniacze? Ile się sprzedało, że tak zapytam?

• 10 miesięcy później...

Do wymienionych wzmacniaczy Mach i Adagio Sound dodałbym także nowy wzmacniacz Martona.

Co prawda nie słyszałem najnowszej wersji Martona, starszego Opusculum jednak pamiętam z kilku AS i wspominam dobrze.

Cieszy powstanie w kraju ciekawych konstrukcji wzmacniaczy.

Popieram polskich producentów i kibicuje ciekawym polskim produktom.

Ukryta Zawartość

Marton na facebooku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marton na facebooku.

Papieżu-dzieki za wpis i niebiańską stronkę.............tylko brak cenki tej kosmicznej!!

Czytamy-Dopuszczalny przedział impedancji obciążenia 4-16 ohm.Dalszą część przemilczę,bo nie napędzi na bank

elektrostatów,gdzie potrzeba zejść 1-2 ohmy.W Afryce nie zagra,bo wymagana temperatura otoczenia martona wynosi

5-32 celcjusza,pobór mocy w spoczynku to 230 watów-więc prawie jak Mark Levinson.....te prawie robi jednak różnicę.

Nie ma na stronie bezpośredniego telefonu do Pana Knagi.Wygląda mi na to,że Pan Knaga po prostu jest

sponsorowany przez sklep melancholia-tak to zrozumiałem.Gdyby ktoś chciał nr do Pana Knagi -to takowy posiadam,

chociaż kontakt bardzo utrudniony-konstruktor nie odbiera telefonu.

Podobno pod Paryżem jest wzorzec długości 1 metra-stoi to sobie w muzeum,może miejsce wzmaka Pana Knagi jest tam?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez ograniczeń:

- wzmacniacz zintegrowany

- może pracować jako końcówka mocy

- może pracować jako monoblok.

JAudio zamiast cytować nam broszury reklamowe lepiej napisz cos o samym wzmacniaczu bo widze ze juz kilka razy zabierałeś glos w temacie Martona

inaczej bedziemy mieli samo wróżenie z fusów choćby z powodu ceny wzmacniacza :)

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość JAudio

(Konto usunięte)

Papieżu-dzieki za wpis i niebiańską stronkę.............tylko brak cenki tej kosmicznej!!

Czytamy-Dopuszczalny przedział impedancji obciążenia 4-16 ohm.Dalszą część przemilczę,bo nie napędzi na bank

elektrostatów,gdzie potrzeba zejść 1-2 ohmy.W Afryce nie zagra,bo wymagana temperatura otoczenia martona wynosi

5-32 celcjusza,pobór mocy w spoczynku to 230 watów-więc prawie jak Mark Levinson.....te prawie robi jednak różnicę.

Nie ma na stronie bezpośredniego telefonu do Pana Knagi.Wygląda mi na to,że Pan Knaga po prostu jest

sponsorowany przez sklep melancholia-tak to zrozumiałem.Gdyby ktoś chciał nr do Pana Knagi -to takowy posiadam,

chociaż kontakt bardzo utrudniony-konstruktor nie odbiera telefonu.

Podobno pod Paryżem jest wzorzec długości 1 metra-stoi to sobie w muzeum,może miejsce wzmaka Pana Knagi jest tam?

Przyjmuję zakład, że będzie grało bez problemu.

Zamiast dywagować o swoich wyobrażeniach - radzę posłuchać.- tak przecież często widziałem taką radę, w Pana wpisach również.

Proszę o numer telefonu - jestem ciekaw czy Pan odpowie.

JAudio zamiast cytować nam broszury reklamowe lepiej napisz cos o samym wzmacniaczu bo widze ze juz kilka razy zabierałeś glos w temacie Martona

inaczej bedziemy mieli samo wróżenie z fusów choćby z powodu ceny wzmacniacza :)

Nie jest to cytat tylko autopsja.

Nie opisuję własnych subiektywnych wrażeń.

Wzmacniacz jest dostępny - można go obejrzeć i posłuchać.

Przyjedziemy do Melancholii i go zabierzemy aby posłuchać elektrostatów.

Dlatego przyjedziemy i zbierzemy-bo wga wzmacniacza zobowiązuje,a też trza dać popracować kondom-by nie powysychały.

Czy twierdzenie zabierzemy Panu odpowiada?.......domówienie na miejcu będzie możliwe?

Chyba do tego czasu nikt nie kupi-chyba że sie mylę.

Czy był podpinany pod elektrostaty kiedykolwiek?

Granie a granie robi wielką różnicę-bedzie też wzmacniacz drugi i porównanie obu wzmacniaczy-tylko to bedzie wymienne

w torze.Lubię zawody w słuchaniu muzyki.jakie jest to ciekawe uczące pokory.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.