Skocz do zawartości
IGNORED

Żyjemy w fascynujących czasach! (?)

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz jak nie będzie "wybuchu Wezuwiusza" to bedziemy czekali na powolny upadek zachodniej cywilizacji. Tak się składa, a badania archeologiczne i historyczne to potwierdzaja, że znamionami upadku wielkich cywilizacji było rozwarstwienie społeczne.

Zrobienie wielkiej UE z jedną ekonomiką i jedną walutą spowoduje, że proces rozwarstwienia widoczny staje się w całych zachodnim świecie. Tu juz nie ma lepiej zarzadzającyh gospodarczo narodów i mniej zaradnych, ten proces zachodzi we wszystkich państwach, tak bogatych jak Niemcy i takich biednych nowicjuszach jak Polska.

Arku, pełna zgoda. Z jednym zastrzeżeniem: już w tej chwili rozwarstwienie jest ogromne w Europie i to w wielu obszarach, nie tylko w dochodach. To jest zjawisko wielowymiarowe. Można sprawdzić jak ludzie to postrzegają na podstawie sondaży Eurobarometru.

Powrót po dłuższej przerwie...

Rozwarstwienie jest najwieksze w państwach biednych, a nie bogatych. Całe rozumowanie nie warte funta kłaków.

Dysponujesz jakimiś danymi? Bo moge Ci powiedzieć, że piszesz głupoty. Chyba, że USA zaliczasz do państw biednych.

Wiesz coś o biednych i bogatych w Indiach? W Ugandzie? W Korei Płn? Biedni jedzą tam trawę. W Indiach biedak umiera na ulicy a jedynym jego majątkiem jestb trupek dziecka, dla którego żebrze. Tymczasem indyjski bogacz mieszka lepiej niż w USA. Ale biedak amerykanski z USA w porównaniu z biedakiem w Indiach to bogacz.

Dysponujesz jakimiś danymi? Bo moge Ci powiedzieć, że piszesz głupoty. Chyba, że USA zaliczasz do państw biednych.

Rozwarstwienie w krajach rozwiajających się jest większe niz w rozwiniętych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 5

A w rozwiniętych jest największe w Meksyku i USA i Turcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rozwarstwienie w krajach rozwiajających się jest większe niz w rozwiniętych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 5

A w rozwiniętych jest największe w Meksyku i USA i Turcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 4

W obu tych linkach nic nie mówią o nędzy i bogactwie w Indiach, Koeri Płn i Czarnej Afryce. "Biedacy" amerykańscy (nie liczę pijaczków w metrze) to bogacze w porównaniu z nimi. Widziałeś prawdziwą - masową - nędzę, a obok pałace bogaczy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z nasłuchu:

"Afryka najczęściej kojarzona jest z rejonami biedy i głodu, których należy unikać i w których nie ma dla nas nic interesujących, chyba że jesteśmy akurat misjonarzem lub wolontariuszem. Są jednak w Afryce miejsca, w których jest naprawdę luksusowo. Najczęściej są one ulokowane w stolicach i większych miastach. To, co można tam znaleźć przeznaczone jest głównie dla zagranicznych turystów. W takim afrykańskim hotelu mogą oni dostać dokładnie to samo, czego oczekiwaliby od hotelu na przykład europejskiego. Pyszne jedzenie, klimatyzacja, baseny, apartamenty. Wszystko, co do szczęścia potrzebne. Jednak za takie szczęście w krajach afrykańskich trzeba słono zapłacić. Głównie dlatego, że taki hotel bywa jedyną zieloną oazą na pustyni biedy i wyniszczenia. Możemy w takiej chwili pomyśleć o niesprawiedliwości społecznej, ale to nie spowoduje, że bogaci, którzy z łatwością mogą zapłacić za pobyt w takim hotelu zdecydują się zamiast wypoczywać w luksusie, wesprzeć budowę na przykład studni z wodą pitną."

Wiesz coś o biednych i bogatych w Indiach? W Ugandzie? W Korei Płn? Biedni jedzą tam trawę. W Indiach biedak umiera na ulicy a jedynym jego majątkiem jestb trupek dziecka, dla którego żebrze. Tymczasem indyjski bogacz mieszka lepiej niż w USA. Ale biedak amerykanski z USA w porównaniu z biedakiem w Indiach to bogacz.

Toptwenty, za szybko pisałem, spieszyłem się i wyszło nieporozumienie. 'Bzdury' napisałem w odniesieniu do Twojego stwierdzenia 'całe to rozumowianie nie warte funta kłaków', które zrozumialem jako zarzut, że dyskusja o nierównościach i rozwarstwieniu w ogóle jest bez sensu.

Z nasłuchu:

"Afryka najczęściej kojarzona jest z rejonami biedy i głodu, których należy unikać i w których nie ma dla nas nic interesujących, chyba że jesteśmy akurat misjonarzem lub wolontariuszem. Są jednak w Afryce miejsca, w których jest naprawdę luksusowo. Najczęściej są one ulokowane w stolicach i większych miastach. To, co można tam znaleźć przeznaczone jest głównie dla zagranicznych turystów. W takim afrykańskim hotelu mogą oni dostać dokładnie to samo, czego oczekiwaliby od hotelu na przykład europejskiego. Pyszne jedzenie, klimatyzacja, baseny, apartamenty. Wszystko, co do szczęścia potrzebne. Jednak za takie szczęście w krajach afrykańskich trzeba słono zapłacić. Głównie dlatego, że taki hotel bywa jedyną zieloną oazą na pustyni biedy i wyniszczenia. Możemy w takiej chwili pomyśleć o niesprawiedliwości społecznej, ale to nie spowoduje, że bogaci, którzy z łatwością mogą zapłacić za pobyt w takim hotelu zdecydują się zamiast wypoczywać w luksusie, wesprzeć budowę na przykład studni z wodą pitną."

no nie i nie nalezy nawet tego oczekiwac, jedynie nalzey zmienic system zeby dazyl do zapeenienia dostatku spoleczenstwom, no i przydalo by sie doprowadzic do pokoju w panstwach gdzie jest sa wojny wybijaja sie (glownie afrykanskie) - i tutaj jestem nawet za operacjami zbrojnymi najpierw a pozniej nad zmianami zapewniajacymi dobrobyt tych spoleczenstw, trzeba najpierw wybic oprawcow a pozniej tworzyc normalnosc, albo druga opcja ktora jest trudniejsza bo trzeba by bylo stworzyc system prawny wiezienia na podstawie naszych spoleczenstw ale gdy przestepcow jest za duzo to bez wybijania chocby czesciowego przestepcow nie da sie stworzyc systemu... w pewnych miejscach bybijanie jest konieczne, np w kongo

chwilowy brak działalności w audio.

Mówisz sam do siebie? To się daje leczyć - odbanuj mnie w swoim wątku, bedzie pole do rozmowy (jeśli masz odwagę).

spoko dalem ci areszt 24h zebys ochlonal i bardziej merytorycznie pisal juz mozesz dzialac preznie w temacie... (wybacz ze hamerykanskie metody zastosowalem sam widzisz jak beznadziejne sa to metody zamiast szukac rozwiazania wspolpracowac to wola blokowac zastraszac wiezic torturowac korumpowac itd)

chwilowy brak działalności w audio.

spoko dalem ci areszt 24h zebys ochlonal i bardziej merytorycznie pisal juz mozesz dzialac preznie w temacie... (wybacz ze hamerykanskie metody zastosowalem sam widzisz jak beznadziejne sa to metody zamiast szukac rozwiazania wspolpracowac to wola blokowac zastraszac wiezic torturowac korumpowac itd)

Ok, no to do zobaczenia... ;)

żyjemy w fascynujących czasach gdzie ceny energii paliwa gazu rosną w oczach jak ciasto drożdżowe wielkanocne!

zakładam że za 10lat litr benzyny będzie kosztował 10pln a prąd i gaz zdrożeje o 100%

pensje może wzrosną o maks 50%

Focal + Naim

Jesteś niepoprawnym optymistą , w/g mnie benzyna w przeciągu najbliższych dwóch lat dojdzie do 10 zł.

A zresztą -po co spekulować , lepiej nie będzie zwłaszcza przeciętnemu Kowalskiemu

Piotr

pensje może wzrosną o maks 50%

Lecz siła nabywcza sporo spadnie.

Kiedyś zapełniałem koszyk w markecie za 200 złotych, dzisiaj oscyluje on w granicach pięciu stówek.

Co by nie mówić, równia pochyła.

• 10 miesięcy później...

Rozwarstwienie jest najwieksze w państwach biednych, a nie bogatych.

B. ciekawy filmik o rozwarstwieniu w USA - polecam obejrzeć, bo to dobrze spożytkowane 5 minut.

Jeśli jestem osobą homo i realizuję moją orientację w życiu nie mogę mieć pretensji do społeczeństwa czy państwa, że nie mogę być rodzicem. Bo fizycznie ze związku homo nie może być dzieci. To, że ktoś nadal tego pragnie pozostaje jego/jej pragnieniem, ale realizacja tego pragnienia jest wyrazem egoistycznego pragnienia POSIADANIA dziecka, wbrew naturze, wbrew ograniczeniom natury i bez uwzględnienia dobra dziecka, które schodzi na dalszy plan i ma być tylko przedmiotem realizacji pragnienia, a nie podmiotem. I>>>>>>>>>>ku..wa mac nie moglem sie powstrzymac zeby docenic te ciekawe czasy i ciekawych ludzi a wiec przedstawiam wam ciekawego idiote i jego idiotyzmy.Taki facet chce zeby dyskutowac powaznie sam stawiajac sie w roli ciekawego...pajaca.

a prostą odpowiedzią jest,...skoro facet urodziles sie gejem to sie ..powies.Tyle pisania zeby zawrzec taką krotko tresc.

Bo gej nie moze, nie powinien i nie nalezy mu sie.

jedyne co moze to zarabiac pieniadze o ile szef sie nie dowie ze jest gejem.taki np szef jak jagodka.

dla mnie te czasy sa fascynujace bo dopiero teraz poznalem rzeczywista liczbe idotow.....Niezrzeszonych.

katolikow, filozofow piewcow rownosci i sprawiedliwosci.Mam jedno marzenie zebyscie wszyscy nagle stali sie gejami i niech was szlag trafi.....na wieki wiekow.

Rozwarstwienie jest najwieksze w państwach biednych, a nie bogatych. Całe rozumowanie nie warte funta kłaków.

gadam z glowy mondre rzeczy, pan Korwin tak mowil...

Ostatnio opublikowano znowu liste najbogatszych ludzi swiata. Pierwsze miesjce - magnat telekomunikacyjny z UWAGA Meksyku. 2. Bill Gates. 3. Jakis Hiszpan.

O meksykanskim raju to nawet pisac nie bede, ale o hiszpanii wspomnę, bo ostatnio emigrują do wstrętnej socjalistycznej ameryki pld za pracą.

Jeśli jestem osobą homo i realizuję moją orientację w życiu nie mogę mieć pretensji do społeczeństwa czy państwa, że nie mogę być rodzicem. Bo fizycznie ze związku homo nie może być dzieci. To, że ktoś nadal tego pragnie pozostaje jego/jej pragnieniem, ale realizacja tego pragnienia jest wyrazem egoistycznego pragnienia POSIADANIA dziecka, wbrew naturze, wbrew ograniczeniom natury i bez uwzględnienia dobra dziecka, które schodzi na dalszy plan i ma być tylko przedmiotem realizacji pragnienia, a nie podmiotem. I>>>>>>>>>>ku..wa mac nie moglem sie powstrzymac zeby docenic te ciekawe czasy i ciekawych ludzi a wiec przedstawiam wam ciekawego idiote i jego idiotyzmy.Taki facet chce zeby dyskutowac powaznie sam stawiajac sie w roli ciekawego...pajaca.

a prostą odpowiedzią jest,...skoro facet urodziles sie gejem to sie ..powies.Tyle pisania zeby zawrzec taką krotko tresc.

Bo gej nie moze, nie powinien i nie nalezy mu sie.

jedyne co moze to zarabiac pieniadze o ile szef sie nie dowie ze jest gejem.taki np szef jak jagodka.

dla mnie te czasy sa fascynujace bo dopiero teraz poznalem rzeczywista liczbe idotow.....Niezrzeszonych.

katolikow, filozofow piewcow rownosci i sprawiedliwosci.Mam jedno marzenie zebyscie wszyscy nagle stali sie gejami i niech was szlag trafi.....na wieki wiekow.

Piszesz nie na temat. Albo odnoś się do tematu wątku albo wypad z baru. I jeszcze jedno Szmuls: wyzywania nikogo, w tym i siebie tolerował nie będę. Ostatnie ostrzeżenie.

jak dla mnie bardzo.Nigdy bym sie nie dowiedział tego wszystkiego gdyby nie internet i komórka z internetem.Bardzo ciekawe czasy...Idiota na wyciagniecie reki.I mimo tych nowoczesnosci sytuacja czlowieka i jego swiadomosc nadal w jaskini..To Sa ciekawe czasy.A teraz robiem wypad...Z ulga ze pozbylem sie koniecznosci powtarzania tych samych argumentow wobec muru tych samych kmiotkow przekonywujacych siebie nawzajem od tygodnia ze maja racje.Gadaja o czyms o czym nie maja pojecia... jak ksieza o aborcji.Twoj wontek twoja glupota.Z uwagi na brak wontku DNO postanowiłem przewrotnie skorzystac z goscinnosci.

a teraz ..czyn swoja powinnosc.

nie moglem sobie jednak odmówic widzac takie perelki glupoty z ktora autor wsciekle gdzie indziej polemizuje.>>>>>Napisano dziś, 14:27

Jak widać najzacieklejsi zwolennicy "partnerstwa" jako standardu zamiast rodziny przedstawiają sobą poziom, po prostu, tragiczny. To "żywa" antyreklama tego, czego są piewcami.>>>tutaj nawet zakląc nie wypada.Autor sklania sie do odkrywczych mysli ktorych nie wstydzili sie bajkopisarze za polski ludowej .Wtedy pytano kto za kim stoi, lub pytano o postawe moralna rodzicow, dziadkow zeby wytlumaczyc ze idee ktore niosa oponenci to wielkie gówno.To to samo co powiedziec ze pryszczaty zasluguje tylko na psia bude. Autorowi nie przychodzi do glowy mimo ze ma ambicje filozofa ze taka postawa z takim pytaniem dowodzi ze idee ktore broni sa przez niego ...opluwane w istocie samej.Z uwagi na znamiona pryszczatosci.Wniosek jeden jest taki...Wielkie idee tylko w krawatach.Poznasz idee po wygladzie jego..etc etc.Gratuluje argumentow bo widac ze juz pusto w kasie.

a i w glowie zaczyna sie pustka.

Muls, powtarzam pisz na temat - nie kopiuj tutaj innych wątków, bo robisz OT i jak widać prowadzisz dialog sam ze sobą.

...Romek ty chyba nie mieszkasz w Polsce jak mi sie wydaje a zachwycasz sie wskaznikami ...zejdz na ziemie i zobacz jak sie maja do szarej rzeczywistosci...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.