Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do pomieszczenia 21m2

etoksikon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

powoli przychodzi u mnie czas na zmiany. Postanowiłem się przesiąść z kolumn wolnostojących na monitory - po części z pragmatyzmu, a po części z odwiecznej chęci posiadania dużych dobrze grających monitorów.

Pomieszczenie w jakim będą grały to pokój 21m2. Napędzane będą kompletem NAIM. Muzyka to głównie jazz, symfonika, wokale i trochę starego dobrego rocka. Cena to ok. 5000zł za parę (używane/nowe).

Moim marzeniem byłby zestaw Reference 3A MM DE CAPO i. Miałem przyjemność usłyszeć tych kolumn wraz z zestawem HEED i muszę przyznać, że wywarło to na mnie ogromne wrażenie. Jeśli ktoś słyszał to wie czego mniej więcej szukam. Niestety cena ponad 9000zł jest jak dla mnie zaporowa więc muszę szukać czegoś innego.

Zależy mi głównie na przestrzeni, szybkości kolumn (choć i lekko ociężałe sądzę, że NAIM wyciągnie), lekkim ociepleniu, emocjach, nacisku na średnicę, wysoka umiejętność separacji instrumentów. Byłoby miło jakby miały w miarę dobry bas dlatego szukam dużych monitorów z dużą membraną nisko-średniotonową. Może jakieś spostrzeżenia użytkowników NAIMa będą mi pomocne. Pytam gdyż szukam kilku propozycji do późniejszego odsłuchu, a nie chcę błądzić i znając siebie szukać nazbyt długo w stosunku do posiadanego czasu.

https://www.audiostereo.pl/topic/91821-monitory-do-pomieszczenia-21m2/

Rzeczywiście może obudowa nie świadczy o ich wielkości ale 21 cm membrana to chyba nie mało jak na monitory (osobiście niewiele znam monitorów z tak dużą membraną). Chyba, że przez stwierdzenie duże monitory rozumiemy Harbeth Monitor 40.1. Jak dla mnie to podstawkowe, prawie wolnostojące. B&W trochę wyprane z emocji, ale już dawno to było jak je słyszałem więc zapisuje do listy.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz konfigurację sprzętową, zwróć koniecznie uwagę na kolumny ATC SCM 11 (w tym przypadku nie uzyskasz może bardzo niskiego i mocnego basu, jednak naturalność, środek pasma będą rewelacyjne) oraz Spendor SA1 (podobne uwagi jak przy ATC). Połączenie powyższych kolumn z NAIM jest moim zdaniem świetnym pomysłem. Jeśli jednak idziemy w stronę bardziej dynamicznego dźwięku, ciekawie zagrają w Twoim systemie kolumny Opera Prima Linea Classica (piękna, włoska kolumna o bardzo wyrównanym brzmieniu) oraz Xavian XN 125 Evoluzione Speciale lub najnowsze XN 125 Junior.

Namawiam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pomieszczenie w jakim będą grały to pokój 21m2. Napędzane będą kompletem NAIM. Muzyka to głównie jazz, symfonika, wokale i trochę starego dobrego rocka. Cena to ok. 5000zł za parę (używane/nowe).

Dynaudio Contour 1.3 SE / 1.3 Mk II w tej cenie bez problemu.

NAIM nie jest za szczegółowym wzmacniaczem ale jest bardzo muzykalny i ciepły, zaproponuje Ci do odsłuchu Monitor Audio GX100 i również tańsze RX2, nowe Xavian XN 125 i Dynaudio Focus 140

Cztery monitory warte odsłuchy z NAIMem

Witam!

Podłączę się pod temat...

Mam zamiar zakupić monitory Magnat Quantum 653 do pokoju o powierzchni około 20m2 w celu słuchania głównie muzyki w stereo (Chris Rea, M. Knopfler, Dire Straits, Pink Floyd, Queen, Marillion, Guns'N'Roses, Metallica, Kult, koncerty LIVE, itp). Zależy mi żeby dobrze oddawały takie niskie wokale jak: C.Rea, L. Cohen, ale i ładnie zagrały w wyższym paśmie. Chwilowo mam amplituner Onkyo TX-SR504E i na tym przez jakiś czas będę słuchał, jednak planuję zakup jakiegoś starszego używanego wzmacniacza Cambridge Audio, Rotel, itd. i tutaj prosiłbym o sugestię jaki używany, niedrogi wzmacniacz stereo do tych Magnatów.

Dodam, że mój budżet nie może przekroczyć 1200zł za parę nowych kolumn, a tyle właśnie będą kosztowały te Magnaty. Nie mogą to być kolumny podłogowe, gdyż z racji układu mebli, muszą stać na regale, blisko ściany. Używanych kolumn nie chcę szukać.

Bardzo proszę o opinie, które pomogą utwierdzić mnie w przekonaniu, że dokonałem dobrego wyboru ;)

Pozdrawiam

jaki to ma być naim? xs?

holografii z naima nie bardzo uświadczysz, za trudne kolumny jak focus 140 do xs też bym nie ryzykował

albo x16 z łatwiejszych, może 2/8 i przetestuj rls nerida i callisto III z XS świetnie się łączą,

Focal + Naim

jaki to ma być naim? xs?

holografii z naima nie bardzo uświadczysz, za trudne kolumny jak focus 140 do xs też bym nie ryzykował

albo x16 z łatwiejszych, może 2/8 i przetestuj rls nerida i callisto III z XS świetnie się łączą,

NAIM 112/150, a cd to cd5 bez i.

Końcówka ma 50w, a zasilacz to 250VA wiec nie ma co liczyć na dużo prądu w związku z tym focusy to na bank odpadają i cena nie ta. Focusy 160 słyszałem z HEEDem i było bułowato i słodko co zapewne świadczy o małej mocy wzmacniacza. Też brałem pod uwagę x16 lub 2/8, RLS koniecznie (słyszałem Callisto i Phobos z naimem i mi się podobało). Trochę obawiam się węglowej membrany w nereidzie bo węglowe Ushery to mało przekonywająco grały ale w sumie to inny przetwornik. Myślałem tez o ATC scm11 ale to chyba nazbyt wymagające prądowo kolumny. Zostałyby jeszcze spendory i xaviany zaproponowane przez q21 (gdzie można posłuchać tych kolumn w warszawie?) tym bardziej ze xaviany zawsze mi się podobały; a i jeszcze Akustyki RCM (cena 5500 to jest za parę czy sztukę?). MA posiadam teraz (br5) i chyba szukam innego dźwięku choć z nimi byłoby najprościej. A co z Harbeth P3ESR? Trochę ich się obawiam ze to za małe kolumny jak na 21m2 tak jak callisto III tym bardziej ze lubię słuchać dość głośno wiec tez efektywność kolumn ma tu znaczenie. naim + harbeth to pewnie mierna przestrzeń tym bardziej, że zawsze mnie wkurzało granie naima do środka mało na boki.

NAIM 112/150, a cd to cd5 bez i.

Końcówka ma 50w, a zasilacz to 250VA wiec nie ma co liczyć na dużo prądu w związku z tym focusy to na bank odpadają i cena nie ta. Focusy 160 słyszałem z HEEDem i było bułowato i słodko co zapewne świadczy o małej mocy wzmacniacza. Też brałem pod uwagę x16 lub 2/8, RLS koniecznie (słyszałem Callisto i Phobos z naimem i mi się podobało). Trochę obawiam się węglowej membrany w nereidzie bo węglowe Ushery to mało przekonywająco grały ale w sumie to inny przetwornik. Myślałem tez o ATC scm11 ale to chyba nazbyt wymagające prądowo kolumny. Zostałyby jeszcze spendory i xaviany zaproponowane przez q21 (gdzie można posłuchać tych kolumn w warszawie?) tym bardziej ze xaviany zawsze mi się podobały; a i jeszcze Akustyki RCM (cena 5500 to jest za parę czy sztukę?). MA posiadam teraz (br5) i chyba szukam innego dźwięku choć z nimi byłoby najprościej. A co z Harbeth P3ESR? Trochę ich się obawiam ze to za małe kolumny jak na 21m2 tak jak callisto III tym bardziej ze lubię słuchać dość głośno wiec tez efektywność kolumn ma tu znaczenie. naim + harbeth to pewnie mierna przestrzeń tym bardziej, że zawsze mnie wkurzało granie naima do środka mało na boki.

to x16 albo callisto III wypożycz i posłuchaj u siebie , rls małe ale mają bardzo fajne brzmienie z ciekawym basem

Focal + Naim

to x16 albo callisto III wypożycz i posłuchaj u siebie , rls małe ale mają bardzo fajne brzmienie z ciekawym basem

cześć,

mikson sprzedajesz roksana? na co zmieniasz?

sorry za off topa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.