Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny B&W CM8 + YAMAHA CD-S1000 + A-S1000

Xiaze

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o połączeniu kolumn B&W CM 8 ze wzmacniaczem Yamahy A-S1000 z Cdikiem CD-S1000 również Yamahy w pokoju 20 m. Słucham od bluesa po operę. Powiem szczerze, że słuchałem połączenie Denona PMA-1510AE plus Cdek z tej samej serii przy B&W 684. Przy nagraniach z wydawnictwa audioquestu byłem niesamowicie miło zaskoczony.. Jednak przy słuchanie nieco mniej ambitnej muzyki jak i starszych płyt Jopkowej czułem się jak w maluchu w którym umieszczono 100 W głośniki - zero finezji ...

https://www.audiostereo.pl/topic/91955-kolumny-bw-cm8-yamaha-cd-s1000-a-s1000/

Przy Twoich preferencjach brzmieniowych stawiałbym bardziej na kolumny o charakterze brzmienia Xaviana serii XN, Opera, Tannoy.

Masz dobrą elektronikę, dlatego warto abyś przesłuchał kilka zestawów tak, aby ostateczna konfiguracja spełniała Twoje wymagania.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do Denona podchodzę nieco sentymentalnie i jego uniwersalność też odgrywa dużą rolę, Yamaha z kolei wydaje mi się bardziej surowa w przekazie, ale to już indywidualne spostrzeżenie. A gdzie jest możliwość odsłuchu w Warszawie Tannoyów ?

Jeśli nie posiadasz jeszcze całego systemu, może zwróć uwagę (biorąc pod uwagę muzykę słuchaną przez Ciebie) na hybrydową elektronikę Unison Research serii Unico z kolumnami Opera. Jeśli jednak szukasz systemu opartego na markach bardziej znanych, posłuchaj koniecznie system Marantz PM Ki Pearl Lite / SA Ki Pearl Lite z kolumnami Tannoy Revolution lub Xavian serią XN.

Budżet w jakim poruszamy się jest wystarczający na zakup dobrego systemu, tak więc pozostaje Ci tylko poświęcić trochę czasu i przesłuchać kilka/kilkanaście rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Absolutnie nie łącz Yamahy z kolumnami, które mają metalowy tweeter. Nie będziesz w stanie przesłuchać dwóch płyt pod rząd, tak się zmęczysz.

Wypróbowane jest połączenie z Viennami, ja miałem ATC, Xavian, jak pisze Q21, to chyba też niezły trop (ale tego zestawienia nie słyszałem).

Zwróć uwagę na elektronikę Unison Rsearch, którą polecał Q21, to jest fajna sprawa.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Budżet to kolumny 6 tys, (w trakcie zakupu) wzmacniacz + Cdek - 8 tys. I niekoniecznie stawiam na markę z tradycją, po prostu miałem ten sprzęt i niewątpliwie wierzę w jego długowieczność. Aczkolwiek w życiu trzeba spróbować wszystkiego :)

Może inaczej zadam pytanie: Jaki polecacie wzmacniacz i Cdika (chodzi mi konkretnie o markę i model do kolumn B&W CM8 do 8 tys. i ani grosza więcej ?

Budżet to kolumny 6 tys, (w trakcie zakupu) wzmacniacz + Cdek - 8 tys. I niekoniecznie stawiam na markę z tradycją, po prostu miałem ten sprzęt i niewątpliwie wierzę w jego długowieczność. Aczkolwiek w życiu trzeba spróbować wszystkiego :)

Może inaczej zadam pytanie: Jaki polecacie wzmacniacz i Cdika (chodzi mi konkretnie o markę i model do kolumn B&W CM8 do 8 tys. i ani grosza więcej ?

U mnie CM 7 grają z Arcamem 32 i Audiolabem CD 8200, bardzo zacne połączenie. Pokombinuj to zmieścisz się w budżecie.

U mnie CM 7 grają z Arcamem 32 i Audiolabem CD 8200, bardzo zacne połączenie. Pokombinuj to zmieścisz się w budżecie.

te cdm masz w wersji se czy w normalnej wersji ?

sam mam cdm 7 w wersji se i ciekaw jestem Twojej opinni o tych kolumnach

mam tez cdm 1 se i mialem cdm 1 bez se wiedz troche je przesluchiwalem

"Absolutnie nie łącz Yamahy z kolumnami, które mają metalowy tweeter."

czemu nie wolno laczyc yamahy z takimi przetwornikami ?

ja mam yamahe z metalowymi twerami

co prawda gora jest za jasna ale zalatwilem to inaczej

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

wszystko w praniu wygląda inaczej, ktoś kto za okablowanie wydaje 14 tysięcy na słowo Yamaha dostaje białej gorączki, dlatego trzymam się daleko od opinii audiofilia z krwi i kości. Po pierwsze słucham sprzętu uniwersalnego. Ktoś mógłbym powiedzieć - to kup sobie sprzęt manta. Lecz nie piszemy na forum dla najbiedniejszy i najgłupszych lecz w miejscu gdzie wymieniamy swoje bądź co bądź długoletnie doświadczenia. Muszę przyznać, że zakup mieszkania czy samochodu jest o wiele łatwiejszy niż zakup systemu stereo !! Z przedziału 3 tys za kolumny doszedłem do 6 tys, także mając doświadczenia ze grajkami za 2 tys i z grajkami ręcznie konstruowanymi, każda wymiana poglądów jest dla mnie cenna. To Wy jesteście doświadczeni i to ja mogę się od Was uczyć :)

pozdrawiam

akurat kupno samochodu nie uzal bym za latwe bo jak sie ktos nie znadosc dobrze to kupi kota w worku jak np moj szwagier ;]

Ciekaw jestem tych cdm 8 w starciu z moimi cdm 7 se

te cdm masz w wersji se czy w normalnej wersji ?

sam mam cdm 7 w wersji se i ciekaw jestem Twojej opinni o tych kolumnach

mam tez cdm 1 se i mialem cdm 1 bez se wiedz troche je przesluchiwalem

"Absolutnie nie łącz Yamahy z kolumnami, które mają metalowy tweeter."

czemu nie wolno laczyc yamahy z takimi przetwornikami ?

ja mam yamahe z metalowymi twerami

co prawda gora jest za jasna ale zalatwilem to inaczej

Mam B&W CM 7 a nie cdm:)Grały przez chwilę z Yamachą AX570 i nie było to co tygrysy lubią najbardziej.

Grałem z Rotelem RA 980 i było bardzo przyzwoicie. Jednak Arcam wydajny prądowo dał najlepsze efekty.

Polecam wymienić mosiężne blaszki zwierające w kolumnach na sensowne zworki, różnica w dźwięku będzie ogromna.

Mam B&W CM 7 a nie cdm:)Grały przez chwilę z Yamachą AX570 i nie było to co tygrysy lubią najbardziej.

Grałem z Rotelem RA 980 i było bardzo przyzwoicie. Jednak Arcam wydajny prądowo dał najlepsze efekty.

Polecam wymienić mosiężne blaszki zwierające w kolumnach na sensowne zworki, różnica w dźwięku będzie ogromna.

zmienilem zworki pokryte 24 zlotem na kable miedziane . i wydaje mi sie ze lepiej zagralo z zworkami . sprawdzalem 2 razy . dodam ze miedzy glosnikami a wzmakiem mam kabel za 150 zl m i ze slysze roznice w kablach glosnikowych i interconektach i nie uslyszalem wielkich roznic . wrecz mikro jesli juz

Gość

(Konto usunięte)

Napisano dziś, 22:32

Wyświetl postUżytkownik Drexler dnia 14.02.2012 - 22:04 napisał

zmienilem zworki pokryte 24 zlotem na kable miedziane . i wydaje mi sie ze lepiej zagralo z zworkami . sprawdzalem 2 razy . dodam ze miedzy glosnikami a wzmakiem mam kabel za 150 zl m i ze slysze roznice w kablach glosnikowych i interconektach i nie uslyszalem wielkich roznic . wrecz mikro jesli juz

DJ_Achmed - zgadzam się z Tobą :)

Ludzie, dajcie spokój z tym szerzeniem już nie powiem czego w związku z wymianą zworek...

Już na samą logikę, gdyby tak było, to myślicie, że przy kolumanach za ok. 6000,- zł nie stać by było producenta, by władował tam kawałek kabelka? Nawet gdyby ten kabelek miał kosztować go 50,-/szt.?

Z tego wynikałoby, że producenci kolumn (zresztą wzmacniaczy również - zworki PRE OUT>MAIN IN - i to nie tylko budżetowy NAD, ale np. Accuphase) sami przez taką banalną sprawę degradują brzmienie własnych urządzeń...

Pozdrawiam!

DJ_Achmed - zgadzam się z Tobą :)

Ludzie, dajcie spokój z tym szerzeniem już nie powiem czego w związku z wymianą zworek...

Już na samą logikę, gdyby tak było, to myślicie, że przy kolumanach za ok. 6000,- zł nie stać by było producenta, by władował tam kawałek kabelka? Nawet gdyby ten kabelek miał kosztować go 50,-/szt.?

Z tego wynikałoby, że producenci kolumn (zresztą wzmacniaczy również - zworki PRE OUT>MAIN IN - i to nie tylko budżetowy NAD, ale np. Accuphase) sami przez taką banalną sprawę degradują brzmienie własnych urządzeń...

Pozdrawiam!

Ja Cie rozumiem ale sprawdzic nie zaszkodzi i nic nie kosztuje a zajelo mi to kilka chwil . ciekawosc zrobila swoje .

sam kiedys przerabialem to teoretycznie nie praktycznie ale tekst " różnica w dźwięku będzie ogromna. " obudzilo we mnie to aby sprawdzic

Gość

(Konto usunięte)

Ja Cie rozumiem ale sprawdzic nie zaszkodzi i nic nie kosztuje a zajelo mi to kilka chwil . ciekawosc zrobila swoje .

sam kiedys przerabialem to teoretycznie nie praktycznie ale tekst " różnica w dźwięku będzie ogromna. " obudzilo we mnie to aby sprawdzic

Też sprawdzałem kiedyś i to kilkakrotnie - bez różnicy...

I dlatego napisałem "Już na samą logikę..." :)

Kolego napisze jako użytkownik kiedyś podobnych klocków.Miałem wzmacniacze AX 1050,,870,596 i cd 890,870,596,497.Kolumny B&W CDM7,603,602 i grało to na prawdę dobrze nie wiem o co chodzi co nie którym ,nazwa Yamaha,czy B&W działa na nie których jak płachta na byki,i polecają jakieś Cambridge,Nady które nic lepszego nie prezentują.

Wyświetl postUżytkownik DJ_Achmed dnia 14.02.2012 - 23:34 napisał

Logika nic do tego nie ma:) U mnie była kolosalna poprawa brzmienia.

Zworki takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Logika nic do tego nie ma:) U mnie była kolosalna poprawa brzmienia.

Zworki takie zworki.

Tak, z pewnością "kolosalna"... ;)

I podtrzymuję to, co wsześniej napisałem:

I ma to związek nie tylko z logiką, ale też z podażą, bo przede wszystkim w tym celu jest ten sprzęt produkowany - by się sprzedawał i by sprzedaż danej marki była jak najlepsza. A więc firmy same strzelają sobie w stopę?

Hmm, no niech Ci będzie... ;)

I od razu uznajmy, że zatrudnieni w firamch audio inżynierowie, akustycy, konstruktorzy to zbiorowisko przypadkowych, pozbawionych słuchu, ignorantów, którzy działają na szkodę zatrudniających ich firm...

Nie trzeba w nic wierzyć wystarczy posłuchać;) Też nie wierzyłem a zrobiłem wielkie oczy, że różnica może być tak wyraźna. Zawsze można sprawdzić jak grały kolumny przed zmianą;)

Gość

(Konto usunięte)

Nie trzeba w nic wierzyć wystarczy posłuchać;) Też nie wierzyłem a zrobiłem wielkie oczy, że różnica może być tak wyraźna. Zawsze można sprawdzić jak grały kolumny przed zmianą;)

polecają jakieś Cambridge

Pisząc jakiś, jaki masz konkretnie na myśli? Powiem szczerze, nigdy nie słuchałem Cambridge. Jedyna moja wiedza o tej marce to literatura i dość pozytywne oceny.

Proszę mi się tu nie licytować co jest lepsze a co nie, od tego jest allegro :) Ja tu mam pieniądze, które nie wiem na co wydać i to jest powód do zmartwień :)

Gość

(Konto usunięte)

Faktycznie można tak się licytować bez końca;)

Powiedz tylko czy wymieniłeś blaszki na dobre zworki w domu w dobrze grającym i osłuchanym sprzęcie?

Ostatnie, które sprawdzałem, to zrobione z QED Anniversary XT oraz Chord Odyssey (tutaj również przewody były Odyssey).

Sprzęt taki, jak w "O mnie" - posiadam go ok. 1,5 roku, z tym że tymi zworkami bawiłem się również jeszcze na Dali Ikon.

Nie bardzo tylko rozumiem, co to ma do rzeczy?

Czytając większość postów, wymianę zworek wszelakich "zaleca się" nawet w o wiele gorszym sprzęcie i znowu można licytować się bez końca.

W podobnych wątkach następują przeczące sobie argumenty: jedni, że sprzęt musi być bardzo dobry, by usłyszeć kabelki, zworki - a inni, że trzeba być głuchym, by nie usłyszeć zmian nawet na sprzęcie z najniższej półki; tak ponoć niektóre kable (w tym również zworki) działają.

I zerowy wpływ tych gadżetów potwierdza się właśnie już na etapie projektowania kolumn, wzmacniaczy - dlatego o tym napisałem.

Może co poniektórzy nie są świadomi tego, że np. skoro wewnątrz tych urządzeń zastosowano takie, a nie inne łączówki, luty, terminale, to jakim cudem, już nawet teoretycznie, ma cokolwiek zmienić wymiana parocentymetrowej blaszki?

I ci, którzy projektują, tworzą, produkują sprzęt, bardzo dobrze o tym wiedzą, że nie ma sensu bawić się nawet we wkładanie kawałków lepszych przewodów...

A jeśli Ty obstajesz przy swoim, to w ogóle nie powinieneś kupować gotowego sprzętu, tylko wszystko DIY, bo skoro wymieniasz blaszki, to czas przelutować wszystkie płytki, układy, zmienić terminale, okablowanie wewnątrz kolumn, itd.

Może wtedy nastąpi "kolosalna" zmiana...

Pozdrawiam!

Ostatnie, które sprawdzałem, to zrobione z QED Anniversary XT oraz Chord Odyssey (tutaj również przewody były Odyssey).

Sprzęt taki, jak w "O mnie" - posiadam go ok. 1,5 roku, z tym że tymi zworkami bawiłem się również jeszcze na Dali Ikon.

Nie bardzo tylko rozumiem, co to ma do rzeczy?

Czytając większość postów, wymianę zworek wszelakich "zaleca się" nawet w o wiele gorszym sprzęcie i znowu można licytować się bez końca.

To ma do rzeczy, że jak masz dobrze osłuchany sprzęt i konkretny repertuar to i usłyszysz zmianę. Jak tak sobie będziesz przełączał to możesz różnicy nie usłyszeć. Nie wiem jak jest w przypadku Twoich kolumn u mnie była wyraźna zmiana. Spróbuj pożyczyć sensowne zworki ( bo z całym szacunkiem to co próbowałeś to prowizorka) i dźwięk może Cię naprawdę zaskoczyć:) Jeśli tak będzie stawiasz piwo...

Gość

(Konto usunięte)

To ma do rzeczy, że jak masz dobrze osłuchany sprzęt i konkretny repertuar to i usłyszysz zmianę. Jak tak sobie będziesz przełączał to możesz różnicy nie usłyszeć. Nie wiem jak jest w przypadku Twoich kolumn u mnie była wyraźna zmiana. Spróbuj pożyczyć sensowne zworki ( bo z całym szacunkiem to co próbowałeś to prowizorka) i dźwięk może Cię naprawdę zaskoczyć:) Jeśli tak będzie stawiasz piwo...

1. Zabawę kabelkami przerabiałem już parę lat temu, a w miarę niedawno znowu chciałem sprawdzić, czy coś przypadkiem nie zmieniło się - ale niestety ;) Wciąż nie słyszę zmian!

2. Nie zmieniam sprzętu co tydzień, czy też co parę miesięcy - napisałem, że ten, który jest aktualnie, słucham od ok. 1,5 roku i to po kilka godzin dziennie. Chyba sporo?

Bo nie rozumiem, co to znaczy "dobrze osłuchany sprzęt". Kolejny argument? Za 10 lat używania tego sprzętu dopiero mnie "oświeci"?

Może wytłumacz mi, kiedy "sprzęt jest dobrze osłuchany"?

3. Również nie rozumiem, co znaczy "konkretny repertuar"? Słucham płyt ze swojej kolekcji (jest ich ok. 250 - rock, muzyka filmowa, rock elektroniczny, ale również wybrane pozycje z jazzu i muzyki klasycznej plus jakieś samplery Naima i Audio Physic); jedne płyty znam "na wylot", inne bardzo dobrze, a jeszcze inne słuchałem tylko kilka razy. I chyba to wystarczy?

Może wytłumacz mi, co to jest "konkretny repertuar"?

4. Przy tej klasie sprzętu, który posiadam, uważam że kable klasy QED Anniversary XT (30,-/m), a już na pewno Chord Odyssey (120,-/m) są aż nadto wystarczające. Chyba nazywanie Odyssey "prowizorką" jest małym nadużycie (w ocenie "kablarzy"), ale być może Ty po prostu nie masz pojęcia nt. jakich kabli się wypowiadasz...

Może wytłumacz mi, jakie to są "sensowne zworki"?

Mówisz o tych z Ultralinka robionych w RMS ZWORKI?

Bo do nich link zamieściłeś... To są te "sensowne"? ;)

A piwa i tak może się napić, słuchając po prostu muzyki :)

Pozdrawiam!

1. Zabawę kabelkami przerabiałem już parę lat temu, a w miarę niedawno znowu chciałem sprawdzić, czy coś przypadkiem nie zmieniło się - ale niestety ;) Wciąż nie słyszę zmian!

2. Nie zmieniam sprzętu co tydzień, czy też co parę miesięcy - napisałem, że ten, który jest aktualnie, słucham od ok. 1,5 roku i to po kilka godzin dziennie. Chyba sporo?

Bo nie rozumiem, co to znaczy "dobrze osłuchany sprzęt". Kolejny argument? Za 10 lat używania tego sprzętu dopiero mnie "oświeci"?

Może wytłumacz mi, kiedy "sprzęt jest dobrze osłuchany"?

3. Również nie rozumiem, co znaczy "konkretny repertuar"? Słucham płyt ze swojej kolekcji (jest ich ok. 250 - rock, muzyka filmowa, rock elektroniczny, ale również wybrane pozycje z jazzu i muzyki klasycznej plus jakieś samplery Naima i Audio Physic); jedne płyty znam "na wylot", inne bardzo dobrze, a jeszcze inne słuchałem tylko kilka razy. I chyba to wystarczy?

Może wytłumacz mi, co to jest "konkretny repertuar"?

4. Przy tej klasie sprzętu, który posiadam, uważam że kable klasy QED Anniversary XT (30,-/m), a już na pewno Chord Odyssey (120,-/m) są aż nadto wystarczające. Chyba nazywanie Odyssey "prowizorką" jest małym nadużycie (w ocenie "kablarzy"), ale być może Ty po prostu nie masz pojęcia nt. jakich kabli się wypowiadasz...

Może wytłumacz mi, jakie to są "sensowne zworki"?

Mówisz o tych z Ultralinka robionych w RMS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Bo do nich link zamieściłeś... To są te "sensowne"? ;)

A piwa i tak może się napić, słuchając po prostu muzyki :)

Pozdrawiam!

Te właśnie zworki bardzo zmieniły brzmienie moich kolumn. Może u Ciebie zmiana nie jest tak słyszalna.

QEDy u mnie jako zworki nie sprawdziły się.

Zamykając dyskusję nawet moja Żona stwierdziła, że po wstawieniu zworek sprzęt dużo lepiej gra;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Te właśnie zworki bardzo zmieniły brzmienie moich kolumn. Może u Ciebie zmiana nie jest tak słyszalna.

QEDy u mnie jako zworki nie sprawdziły się.

Zamykając dyskusję nawet moja Żona stwierdziła, że po wstawieniu zworek sprzęt dużo lepiej gra;)

Racja, lepiej zamknąć tę dyskusję - tak jest prościej, niż udzielić konkretnych odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania...

PS

"Zamykając dyskusję nawet moja Żona stwierdziła, że po wstawieniu zworek nie ma żadnych zmian;)"

Tylko brakuje wniosku, że zworki to najważniejsza część kolumny. Ciekaw jestem, jak świadek kolosalnej zmiany tłumaczy sobie taką poprawę, czyli co mają nowe zworki w porównaniu do oryginalnych?

Xiaze, liczę, że mimo wszystko posłuchasz Yamahy - najlepiej samemu się przekonać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.