Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe amplitunery od Onkyo

studio7

Rekomendowane odpowiedzi

Te przewaga 905-ki, nad późniejszymi modelami, chyba polega na tym, że jest na pewno nie gorsza, a można ją było za 3800zł nową kupić. Z późniejszymi modelami, którym dodano trochę,, wodotrysków" ale nie podniesiono jakości dźwięku czy obrazu, to już było niewykonalne. Cały czas twierdzę że w cenie do 4tzł nowa i do trzech obecnie używana, nie ma konkurencji. W wyższych, ale sporo kwotach oczywiście znajdzie się lepszy amp.

0

+

Cena 905 zbiegła się z fantastyczną ceną waluty dolar/euro...5007 pewnie jest leciutko okrojona , główne pokrętło Volume nie jest w pełni metalowe.I jeszcze parę drobiazgów mało istotnych..ale dodali USB drugie..i jakieś tam drobiazgi:) Rozmawiałem z kilkoma elektronikami i powiedzieli mi..." zasilanie jest fantastyczne. to dla mnie jest wystarczająco przekonywujące ..konkurencja kosztowała by z 10tys...

Nie podejmuję się oceny, czy serie 905/906 są lepsze od kolejnych, jest natomiast pewien dość istotny szczegół różniący te serie.

905-tka (i 906) ma 7 końcówek mocy i po 2 pary tranzystorów na kanał, co jest ewenementem wśród amplitunerów.

Od serii 5007 końcówek jest 9, ale niestety jedna końcówka składa się juz z jednej pary trazystorów.

Przez to seria 905/906 wypadała lepiej na pomiarach (zwróciło na to uwagę np. niemieckie audiovision, którego pomiary są tożsame z polskim Audio), miała większą moc ale też bardziej się grzały.

W nowszych seriach zasilacz zestrojono trochę bardziej asekuracyjnie, przez co osiągnięto niższe temperatury ale i odrobinę gorsze osiągi.

Poniżej tłumaczenie z niemieckiego na angielski:

In the best tradition of the Onkyo TX-NR measurements of the 5007 show beyond any doubt. In terms of multi-channel pay-performance amplifier, the receiver must apparently two additional amplifiers tribute: with one exception. With 73 watts and 119 watts at eight ohms at four succeed in this price category not befitting results. Onkyo's previous top model, the 2,000-euro TX 906 (test audiovision 12-2008), contributed significantly more. That one is not saved on the material, but a current limiter to protect from excessive heat, proves the stereo measurement, because this makes the receiver at eight ohms even more than at four ohms. Nevertheless: Thanks to the limiter and the built-in fan, which is in normal operation can not be heard, the case temperature rises only to 47 degrees and not on brand-name 60 to 70 degrees, as with other Onkyo receivers

Temat zupełnie odbiegł od założenia. mielismy się rozwodzić nad nowymi modelami, porównywać je życ pelnia nadziei. Starac się pisac „ale to będzie miał super” „ale to extra” :D A tu wracamy do czasów 2008r. To były czasy gdzie towar się sprzedawal i doło się zarobić mimo mniejszego narzutu. Rynek jest nasycony, przyszedł kryzys inne możliwości produkcji to zupełnie inne czasy. Skupmy się raczej na temacie

Popieram piszmy o tym co bedzie.... w onkyo i jakie to onkyo bedzie....

Lolek

Jednak to prawda że Kino domowe już się znudziło jest renesans dobrego stereo widać to po tym co wypuściła Yamaha i ich styl z lat 80...Obecne onkyo i kolejne już nas niczym nie porwą....Trzeba czekać na nowe formaty dzwięku..i znowu pierwsze modele będa fantastyczne....Najnowsza funkcja czytałem o niej na forum znanym że ma być podgląd każdego gniazda i będziemy widzieli na ekranie co jest podłączone w miniaturce...aby wiedzieć co mamy podłączone do np HDMI 1 ja tak to zrozumiałem czyli bez przełączania INPUT w amplitunerze ja tak to odebrałem..

A ja mysle ze to kwestia kasy , kazdy kto ma pieniadze to odrebny bedzie mial sprzet na stereo i osobny na kino domowe, bo tak jest najlepiej. Kwestia tylko ze trzeba miec pieniadze i dom odpwoiedni do tego wszytskiego. Wiec wiekszosc ludzi i tak wybierze amplitunery kina domowego. A jaka firma najwiecej bedzie sprzedawala to juz zalezy od wielu wielu czynnikow i mysle ze onkyo da sobie rade ze sprzedaza pomimo ze teraz ceny sa wyzsze jak kiedys.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Jasna sprawa, że to kwestia kasy. Jeżeli w tym samym budżecie porównać stereo czy 5.1 - to oczywistym jest, że stereo będzie jakościowo znacznie lepsze i jakość dźwięku z niego również adekwatnie lepsza. Gdybyśmy chcieli pozostać na tej samej półce jakościowej - na wielokanał trzeba by wydać 2.5x albo nawet 3x więcej.

sztuka dla sztuki z tymi nowymi "funkcjami"

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

wszystkie nowe chyba z wyłączeniem 313

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dwa razy czytałem, trochę pocisnęli

Ceny nieciekawe :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Ukryta Zawartość

ceny modeli od 313 do 616, nieciekawie się robi :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ceny modeli od 313 do 616, nieciekawie się robi :(

nei ma się co dziwić , szybciej sprzedadzą modele 309,509,609 , a potem obniżą cenę nowych modeli do poziomu starych i interes nadal się będzie kręcił

lekko przesadzili z ceną 616 w porównaniu do już starszego modelu 609 , w praktycznie to te same amplitunery , nawet wizualnie są podobne , jedynie co dodali do 2xUSB i Zone 3 ( i chyba 2x HDMI Out ) , ale gniazdami wejściowymi na tylnym paneli 616 jest odchudzony w stosunku do 609

Ukryta Zawartość

nei ma się co dziwić , szybciej sprzedadzą modele 309,509,609 , a potem obniżą cenę nowych modeli do poziomu starych i interes nadal się będzie kręcił

Tutaj się zgodze trzeba na starcie podwindowac cenę nowych modeli aby zachować sprzedaż starych

ale gniazdami wejściowymi na tylnym paneli 616 jest odchudzony w stosunku do 609

Odchudzony jest z jednego komponentu dodane jest USB drugie HDMI out oraz wyjscie na 3 strefę. Nie posiada już uniwersal portu co troche mnie ciekawi, lecz prawdopodobnie chdozi o to że mozna bez stacji przesyłać dzwiekz ipoda do Onkyo więc stacja przestaje być potrzebna. Więc odchudzony nie jest

Co do znieksztalcen pisanych w tescie jestem na prawde ciekaw rzetelnego porwowania gdyż 608 wypadała nadwyraz wysmienicie w tej kwesti co konkurencji, Testów 9 już nie znalazłem. Zobaczymy jak teraz będzie.

Od wielu lat jest tak że Onkyo dyktuje co w nowych amplitunerach sie pojawia a reszta idzie w ślady:

Malo kto pamieta że onkyo pierwsze prowadziło do swoch ampli DTS HD i Dolbry True HD a później i 3D.

Ale nie o to chodzi poczekajmy na konkurencje, w Denonie i Harmanie jakoś wielkich zmian nie przeczuwam, Myslę natomiast że jesli Yamaha zachowa zeszłoroczny progres będzie najmocniejsza w tym roku na rynku. Co do Amerykańsko-japońkiego (jak Onkyo) Marantza, mysle ze zostawią to co jest

lekko przesadzili z ceną 616 w porównaniu do już starszego modelu 609 , w praktycznie to te same amplitunery , nawet wizualnie są podobne , jedynie co dodali do 2xUSB i Zone 3 ( i chyba 2x HDMI Out ) , ale gniazdami wejściowymi na tylnym paneli 616 jest odchudzony w stosunku do 609

No nie wiem, jakoś nigdy takiej strategii nie było, do dziś EIC buja się jeszcze z 608, a cena jednak w całej europie podobna. Najgorzej jak inni walną takie ceny. Budżetowe niskie modele około 2000 zł. Jak do tej pory można było za tyle kupić już coś sensownego.

Z tego co wiem to yamaha z serii 400 będzie już z siecią a detal planowany na 1699 zł.

Coś mi się wydaje że Onkyo straci swoją dobrą pozycje.

Ciekawe też skąd takie wysokie ceny ceny ??

Co do znieksztalcen pisanych w tescie jestem na prawde ciekaw rzetelnego porwowania gdyż 608 wypadała nadwyraz wysmienicie w tej kwesti co konkurencji, Testów 9 już nie znalazłem. Zobaczymy jak teraz będzie.

tutaj masz 2 testy :

608:

Ukryta Zawartość

609:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie wiem, jakoś nigdy takiej strategii nie było, do dziś EIC buja się jeszcze z 608, a cena jednak w całej europie podobna. Najgorzej jak inni walną takie ceny. Budżetowe niskie modele około 2000 zł. Jak do tej pory można było za tyle kupić już coś sensownego.

Z tego co wiem to yamaha z serii 400 będzie już z siecią a detal planowany na 1699 zł.

Coś mi się wydaje że Onkyo straci swoją dobrą pozycje.

Ciekawe też skąd takie wysokie ceny ceny ??

ceny detalicze w Europie wzrosły 100-150 E na modelu .

313: 350E

414: 450E

515: 600E

616: 700E

309: 300E

509: 400E

579: 450E

609: 550E

Coś mi się wydaje że Onkyo straci swoją dobrą pozycje

Tez mi sie tak wydaje pod warunkiem że Yamaha przygotuje cos dobrego. Na korzysc innych nie sadze.

tutaj masz 2 testy :

608:

Ukryta Zawartość

609:

Ukryta Zawartość

Wygląda na to ze 609 ma duzo mocniejszy zasilacz. Moc duzo wyzsza znieksztalcenia nieco wieksze.

A porównanie do konkurencji ?:>

313: 350E

414: 450E

515: 600E

616: 700E

309: 300E

509: 400E

579: 450E

609: 550E

Tak jak przypuszczałem pewnie chodzi o to żeby seria 6 stała się wyższa seria od konkurencyjnych 19xx Denona 6xx Yamaahy czy 2xx Harmana a zbliżona do tych aby byla seria 5xx (579;515)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to ze 609 ma duzo mocniejszy zasilacz. Moc duzo wyzsza znieksztalcenia nieco wieksze.

tego nie wiem bo 608 ma 620W a 609 ma 610W , ale możliwe jest , że w kinie bardziej jest wydajny w nowszym modelu

u mnie mogę potwierdzić to ,że mocy ma spory zapas , jedynie moje kolumny ( bardzo dobrze spisujace się w stereo i kinie ) nie są super mocne i amplituner nie może pokazać swojego mocnego pazurka jaką jest jego moc

z tego co mierzyłem miernikiem poboru mocy to udało mi się uzyskać na 5 kolumnach pobór lekko ponad 400W , bo więcej już nie mogłem podkręcić ze względu na kolumny , na większych/mocniejszych efekt zapewne byłby jeszcze ciekawszy

amplituner ustawiłem na max głośność 80 , aby nie przekręcić kolumn

tego nie wiem bo 608 ma 620W a 609 ma 610W , ale możliwe jest , że w kinie bardziej jest wydajny w nowszym modelu

u mnie mogę potwierdzić to ,że mocy ma spory zapas , jedynie moje kolumny ( bardzo dobrze spisujace się w stereo i kinie ) nie są super mocne i amplituner nie może pokazać swojego mocnego pazurka jaką jest jego moc

z tego co mierzyłem miernikiem poboru mocy to udało mi się uzyskać na 5 kolumnach pobór lekko ponad 400W , bo więcej już nie mogłem podkręcić ze względu na kolumny , na większych/mocniejszych efekt zapewne byłby jeszcze ciekawszy

amplituner ustawiłem na max głośność 80 , aby nie przekręcić kolumn

Ciekawe jak to jest z tymi watami w rzeczywistości bo ostatnio miałem okazję porównać onkyo 609 (610 W) z wzmacniaczem stereo marantza 2 x 60 W i wzmacniacz na tych samych kolumnach wydawał się o wiele mocniejszy o jakości dźwięku nie wspominając.

te 600 wat jest ewentualnie dzielone na 7 końcówek , zasilenie wszystkich elemntów biernych , tuner , dekodery itd. więć nigdy na kanał nie przekroczy 80w faktycznej mocy .

Znamienne były testy Yamahy parę lat temu . Firma podawała standartowo 5x100 a po pomiarach wychodziło 20-30 W/8

Pobor mocy rozdziela sie na wszystkie kanały. procesory obrazu itp. Natomiast moc zmierzona jak w tescie wyrzej. Przeczuwam że w stereo będzie ok. 100W peak a 8 OHM. Jest to zdecydowanie wiecej niż 60W ale nie o to tez chodzi. Dzwiek ze wzmacniacza jest nasycony. Dobrym porownaniem jest to ze Amplitunery grają jak DVD a wzmaki jak Telewizja cyfrowa. Teoretycznie rozdzielczość jest ta sama. Jednak gestość butratu w telewizji cyfrowej powoduje że obraz jest lepszy niż z DVD

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.