Skocz do zawartości
IGNORED

USA . Mocarstwo, ostoja wolności i demokracji, obrońca pokoju?

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

EN_00296425_027_267x165_crop.jpg

Na to wygląda.

Gdyby był najgłupszy to jeszcze luz. Ale jest najgorszy.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Widzę że kolega słabo w historii obeznany. Zdaję sobie sprawę że moja opinia nie dostraja się do antyamerykańskiej retoryki wątku, ale cóż, staram się myśleć.

Kilku już mi to zarzucało.

Podobno corki Obamy prosily tate zeby nie bylo wojny i chyba nie bedzie...

Ogolnie polityka zelezy od wielu czynnikow :) ..wiec nigdy nic nie wiedomo co sie wydarzy

A propos konsultacji, cytat z komentarza pod artykułem o cyrku wokół Syrii:

...Obama konsultuje swoje decyzje z ludźmi Bractwa Muzułmańskiego w USA - z CAIR oraz ISNA. Ciekawe czy Amerykanie kiedyś sie obudzą, wykonają impeachment i oskarżą kolesia o zdradę stanu...

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Zakładam, że nie - dopóki w USA będą zamieszkiwać Afroamerykanie, a nie murzyni.

Tak swoją drogą, to nie chciałbym znajdować się w jego skórze.

Rozpierdolą reżim, to do władzy dojdą szmatogłowi.

I tak źle i tak nie dobrze.

Może czas powrócić do kolonii? Tego trypra toczącego Bliski wschód i Afrykę nikt nie zatrzyma.

A dlaczego? - Bo wpierdoliliśmy się w ich życie i nie zagwarantowaliśmy pracy. To bomba atomowa.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Obama w dzisiejszym przemówieniu powiedział, że wina Baszszara al-Asada została udowodniona. Dowodów jednak nie przedstawił. Podobno są nimi dane uzyskane przez izraelski wywiad elektroniczny. Bardzo wiarygodne dowody - szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, że Izrael i Syria to dwaj śmiertelni wrogowie oraz to, że służby wywiadowcze Izraela od lat niebezpiecznie pogrywają sobie z USA.

Po wysłuchaniu dzisiejszego przemówienia Obamy sądzę, że zdał on sobie sprawę, iż zagalopował się mocno swoimi wcześniejszymi groźbami i teraz szuka wyjścia z twarzą.

Po obaleniu Assada, do władzy dojdą fanatycy - prędzej czy później. Nawet demokratycznie .

O to chodzi...beda nastepne powody do militaryzowania swiata, brania za pysk spoleczenstwo a pozatym problem przeludnienia troche sie zmiejszy...

Komus wyraznie chodzi o to by islam (ten fanatycki i radykalny) mial miejsce i powody do dzialania !

... Dowodów jednak nie przedstawił. Podobno są nimi dane uzyskane przez izraelski wywiad elektroniczny...

Moim zdaniem dodatkowo podważa ich wiarygodność to, że gdyby była to prawda i Assad miał gdzieś broń chemiczną do zbombardowania, to Izrael sam by ją zbombardował nie czekając nawet na USA.

A tutaj trochę historii jak to amerykanie bronili praw człowieka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

świetny artykuł

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

cos kiepsko widze ta wojne....z tego co czytam w necie to Syria ma prawdopodobnie najwiekszy arsenal broni chemicznej na swiecie i durnie obmerykanie chca to zbombardowac ???

Zbombardowanie np. jednego arsenalu w ktorym znajduje sie taka bron prowadzi do katastrofy ekologicznej na wielka skale , gina wszyscy cywile w promieniu...X km

Podobno nawet zeby zneutralizowac owy arsenal, to najpierw trzeba go znalesc a potem potrzeba dziesiatek tysiecy wykwalifikowanych ludzi ktorzy w odpowiednich warunkach ! by to zniszczyli - w praktyce niemozliwe

zobaczymy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno nawet zeby zneutralizowac owy arsenal, to najpierw trzeba go znalesc

łoł:)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

hehe tak, tak....a wiadomo jak to obamerykancy szukaja ...maja technike z XXX wieku , igle w stogu siana z satelity widza , a jak przyjdzie co do czego to szukaja kogos lub czegos pare lat

no ale w Izraelu moze juz smierdziec , nie jestem pewien czy oni tam sobie zdaja sprawe przed potencjalnym przypadkowym zagazowaniem :) Obmarykancy moga w dobrej wierze zbombardowac cala Syrie a smrod pojdzie na przyjaciol Zydow :)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Pisałem pól żartem, pół 300px-Tomahawk_Block_IV_cruise_missile.jpg .

To jednak pokazuje w jaki sposób USAmerykanie podchodzą do problemów współczesnego świata.

no ale w Izraelu moze juz smierdziec , nie jestem pewien czy oni tam sobie zdaja sprawe przed potencjalnym przypadkowym zagazowaniem :) Obmarykancy moga w dobrej wierze zbombardowac cala Syrie a smrod pojdzie na przyjaciol Zydow :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Słyszeliście o tym ? Czy to prawda????

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/brzezinski-mam-nadzieje-ze-kongres-poprze-prezydenta-obame-ws-syrii/rp492

Czyżby o to chodziło? Spotkałem się z opinią, że Obamę w robiły w tę sytuację USAmerykańskie służby specjalne i nieprzychylni mu politycy.

Cóż...Nie jestem zwolennikiem wojen ale akurat ta mogłaby się nam opłacić.

To kolejna wojna o o kasę,jakby ktoś nie wiedział. Opozycja Rosji względem juesej wynika z tego, że Katar chce puścić przez Turcję i Syrię gazociąg do Europy.

Wówczas zyskamy bezpośredni dostęp do złóż Zatoki Perskiej.

Rosja będzie to blokowała jak długo się da, bo to oznacza dramat dla jej polityki szantażu gazowego.

Assad chodzi obecnie na sznurku ruskich i ceną za ruską i chińską pomoc dla reżimu jest zapewne blokada projektu gazociągu.

Także Syria nie ma ropy ale jest ważna dla naftowych projektów, które w przyszłości mogą wstrząsnąć obecną równowagą sił.

Opowiadanie o "krótkiej i ograniczonej akcji militarnej" jest nonsensem.

Aby zabezpieczyć interesy USA nie wystarczy pogonić Assada.

Trzeba jeszcze posadzić u władzy ludzi na smyczy USA, uzbroić ich i pomóc im tę władzę utrzymać.

Będą mieć przeciw sobie nie tylko wierną Assadowi armię ale i szmatogłowych fanatyków.

Obama ma zgryza zatem.

Ale w ewent. konflikcie należy kibicować właśnie jemu, bo co złe dla Rosji to dobre dla Polski. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Syria ma rope I to duzo. Teoria w sumie ciekawa. Ale jak czytam innych kolegow to jestem przekonany ze nawet na naszym forum sa tow. Czekisci. Niestety.

EN_00296425_027_267x165_crop.jpg

Na to wygląda.

wole obame niz tego satrape I bylego kgb-owca putina. To jest dipiero sk***iel ale dla niektorych towarzyszy tutaj maz stanu. Podobno pieniadze asadowi sie koncza. Ciekawe czym bedzie placil ruskim za te samoloty wyladowane bronia I specjalistow ktorzy nie sa tam w czynie spolecznym?

no to robi sie ciekawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno pieniadze asadowi sie koncza. Ciekawe czym bedzie placil ruskim za te samoloty wyladowane bronia I specjalistow ktorzy nie sa tam w czynie spolecznym?

Pytasz-masz:

"Kommiersant napisał, że Rosoboroneksport wstrzymał dostawy uzbrojenia do Syrii. Chodzi m.in. o myśliwce MiG-29M/M2, 36 samoloty szkolno-bojowe Jak-130 i 6 kompleksów przeciwlotniczych S-300PMU2 (kontrakt z 2010). Te pierwsze powinny już trafiać do Syrii, a dziennik pisze, że opóźnienie dostaw może sięgnąć 3-4 lata.

Podstawową przyczyną wstrzymania dostaw są opóźnienia płatności. W przypadku MiG-29M/M2 Syria zapłaciła dotąd 30% ich wartości – w trzech ratach po 10%. Później płatności zostały wstrzymane. Syria nie zapłaciła w ogóle zaliczek za kompleksy przeciwlotnicze S-300PMU2, których dostawy miały rozpocząć się na początku 2014. Za Jaki-130 Damaszek przekazał jedynie zaliczkę w wysokości 100 mln USD.

Kontrakt dotyczący zakupu 12 MiG-29M/M2 podpisano w 2007. Początkowo jego realizacja opóźniała się z przyczyn technicznych, gdy francuski Sagem odmówił dostaw ich wyposażenia pokładowego. Kolejne kłopoty pojawiły się w 2011 wraz z rozpoczęciem wojny domowej w Syrii. Źródła w RSK MiG twierdzą, że kontrakt mógłby być realizowany mimo problemów finansowych, ale zabrakło woli politycznej władz FR. Delegacji Syrii, która przyleciała do Moskwy w maju br., nie udało się uzyskać zmiany postawy Rosjan."

Jestem Europejczykiem.

Cóż...Nie jestem zwolennikiem wojen ale akurat ta mogłaby się nam opłacić.

To kolejna wojna o o kasę,jakby ktoś nie wiedział. Opozycja Rosji względem juesej wynika z tego, że Katar chce puścić przez Turcję i Syrię gazociąg do Europy.

Wówczas zyskamy bezpośredni dostęp do złóż Zatoki Perskiej...

W długiej perspektywie nie opłaciłoby się i nam i Europie - kolejne uzależnienie od złóż Arabii Saudyjskiej, za nasze pieniądze wpychają islam gdzie się da i w jakiejkolwiek formie. Gdyby nie związek gospodarki zachodniej z tymi potężnymi i bardzo tanimi w wydobyciu złożami, być może świat już "jeździłby" na czymś innym, a islam nie byłby tak obecny w zachodnim świecie.

Ukryta Zawartość

To mnie przeraża: ...(Brzeziński) Teraz musi być jakieś symboliczne wojskowe działanie, skoro prezydent tak silnie się do tego zobowiązał. Mam nadzieję, że naród go poprze...

Ukryta Zawartość

Pytasz-masz:

"Kommiersant napisał, że Rosoboroneksport wstrzymał dostawy uzbrojenia do Syrii. Chodzi m.in. o myśliwce MiG-29M/M2, 36 samoloty szkolno-bojowe Jak-130 i 6 kompleksów przeciwlotniczych S-300PMU2 (kontrakt z 2010). Te pierwsze powinny już trafiać do Syrii, a dziennik pisze, że opóźnienie dostaw może sięgnąć 3-4 lata.

Podstawową przyczyną wstrzymania dostaw są opóźnienia płatności. W przypadku MiG-29M/M2 Syria zapłaciła dotąd 30% ich wartości – w trzech ratach po 10%. Później płatności zostały wstrzymane. Syria nie zapłaciła w ogóle zaliczek za kompleksy przeciwlotnicze S-300PMU2, których dostawy miały rozpocząć się na początku 2014. Za Jaki-130 Damaszek przekazał jedynie zaliczkę w wysokości 100 mln USD.

Kontrakt dotyczący zakupu 12 MiG-29M/M2 podpisano w 2007. Początkowo jego realizacja opóźniała się z przyczyn technicznych, gdy francuski Sagem odmówił dostaw ich wyposażenia pokładowego. Kolejne kłopoty pojawiły się w 2011 wraz z rozpoczęciem wojny domowej w Syrii. Źródła w RSK MiG twierdzą, że kontrakt mógłby być realizowany mimo problemów finansowych, ale zabrakło woli politycznej władz FR. Delegacji Syrii, która przyleciała do Moskwy w maju br., nie udało się uzyskać zmiany postawy Rosjan."

dziekuje za interesujacy I rzeczowy wpis.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziekuje za interesujacy I rzeczowy wpis.

Tow. jackk nic nie stoi na przeszkodzie, abyś też coś napisał interesującego, a nie wypisywał swoje żale na temat czekistów rozkładających to Forum.

Możesz też założyć swój wątek antyczekistowski i twórczo rozwinąć myśli, które wyraziłeś tu:

Syria ma rope I to duzo. Teoria w sumie ciekawa. Ale jak czytam innych kolegow to jestem przekonany ze nawet na naszym forum sa tow. Czekisci. Niestety.

wole obame niz tego satrape I bylego kgb-owca putina. To jest dipiero sk***iel ale dla niektorych towarzyszy tutaj maz stanu. Podobno pieniadze asadowi sie koncza. Ciekawe czym bedzie placil ruskim za te samoloty wyladowane bronia I specjalistow ktorzy nie sa tam w czynie spolecznym?

no to robi sie ciekawie

http://m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,14531920,Arabia_Saudyjska_popiera_interwencje_w_Syrii___Sprzeciw.html

Ten wątek jest o USAmeryce i można, a nawet zachęcam do pisania o niej także w pozytywny sposób.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.