Skocz do zawartości
IGNORED

Subiektywny ranking lamp EL34 / 6CA7 / KT77

Rekomendowane odpowiedzi

Pisząc 'tych' miałem na myśli nie RFT a NOS czyli teoretycznie 'New Old Stock' - lampy ze starej produkcji nigdy nie używane. Pomiary mają służyć stwierdzeniu czy faktycznie mamy do czynienia z NOS czy jednak lampami używanymi, a jeżeli używanymi to jaki jest stopień ich zużycia. W przypadku zakupu lamp nowych, z obecnej produkcji pomiary również powinny być dokonywane ale ich cel jest zupełnie inny, tj powinny one potwierdzić czy lampa jest sprawna; a w przypadku zakupu pary, kwadry etc. istotne jest ich sparowanie czyli dobranie pod kątem podobnych parametrów.

• 3 miesiące później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Severance kluczowe pytanie - jakie miałeś kondesatory na torze sygnalowym jak zrobiłeś test lamp mocy ,no i jakie modyfikacje wprowadziles na tym wzmacniaczu bo oto chyba nikt cię mie pytał i nie wiedziec czemu przecież to juz inny ms-34d ? I ocena subiektywna niech będzie miarodajna do tuningu

• 1 miesiąc później...

Witam

Czy ktoś miał może okazję porównać lampy TAD EL34B-STR z lampami np EL34 Mullard lub 6CA7 EH? Jakie są różnice w brzmieniu między tymi lampami i jak wygląda sprawa z jakością i trwałością tych lamp?

Pozdrawiam

TAD_EL34B-STR_RT161.jpg

Edytowane przez urkoni

Witam

Czy ktoś miał może okazję porównać lampy TAD EL34B-STR z lampami np EL34 Mullard lub 6CA7 EH? Jakie są różnice w brzmieniu między tymi lampami i jak wygląda sprawa z jakością i trwałością tych lamp?

Pozdrawiam

TAD_EL34B-STR_RT161.jpg

China,brandowana TAD

• 5 tygodni później...

Witam,

mam dziwny problem. Yaqin 34 D, wstawiłem 6CA7 EH i mam możliwość regulacji napięcia od 0,4 do 0,75 V..... uff na innych chińskich czy EL34 EH nie było problemu bias ok. 3,85V. A tutaj taki zonk.

Lampy zamówione w dobrym sklepie i jestem zaskoczony. Czy ja coś nie tak zrobiłem.... Czy ktoś miał taki problem? Przecież przy takim napięciu żywotność będzie krótka....

pozdr i pomóżże!

Edytowane przez lebros

powiedzcie mi, mam aktualnie taki wzmacniacz jak na zdjeciu i seryjne lampy.

Chce sobie jakies lampy kupic w bliskim czasie ale kompletnie nie wiem czego szukac a opisow lamp tutaj tyle ze nie wiem od czego zaczac.

Aktualnie na seryjnych lampach jest calkiem dobrze choc to pierwszy kontakt z lampą i moze moze byc jeszcze lepiej.

zalezy mi na poprawieniu troche dynamiki basu ale tez nie chce czegos zamulajacego.

Srednica tez powinna pozotac raczej bez zmian a gora jest na teraz znakomita..

na jakie lampy patrzec i gdzie szukac tak aby nie wtopic kasy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52753-0-92088500-1410893059_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez greenmack

Witam,

mam dziwny problem. Yaqin 34 D, wstawiłem 6CA7 EH i mam możliwość regulacji napięcia od 0,4 do 0,75 V..... uff na innych chińskich czy EL34 EH nie było problemu bias ok. 3,85V. A tutaj taki zonk.

Lampy zamówione w dobrym sklepie i jestem zaskoczony. Czy ja coś nie tak zrobiłem.... Czy ktoś miał taki problem? Przecież przy takim napięciu żywotność będzie krótka....

pozdr i pomóżże!

Może miernik źle masz ustawiony, to mi jeszcze przyszło do głowy oprócz PW.

lub bateria

Sprawdziłem na innych i wszystko jest ok, na chińskich i EL34 EH.

Muszę zadzwonić do sklepu, bo przy tym napięciu one za mocno burczą, to wygląda tak jakby możliwości regulacji biasu przesunęły się o rząd 0,4 V. Dziwaczna sprawa

pozdr i dzięki za pomoc

Lebros ja miałem taki sam efekt, jak podmieniłem EL34 od Electroharmonix na tą samą markę tylko że 6CA7. Na EL34 bisa miałem na 0,385V, a gdy włożyłem 6CA7 skoczył mi na wszystkich do około 0,5V. Jednak u mnie spokojnie zjechałem spowrotem na 0,385V. Po prostu u mnie szło to normalnie wyregulować w MC-10L. No tak, ale autobias robi swoje ;)

Witam,

dostałem ze sklepu odpowiedź że taka jest uroda lamp 6CA7.

"prąd anodowy w standardowym punkcie pracy tej lampy 6CA7 wynosi 100mA+/-20mA. Dla standardowej EL34 jest to najczęściej ok. 70mA. (...)

Oczywiście u innych użytkowników tego wzmacniacza problem nie musiał wystąpić gdyż mogli trafić na lampy z niższego przedziału prądowego. W każdej partii jest zawsze jakoś rozrzut parametrów (zgodnie z karta katalogową nawet do 40mA)..."

Zobaczymy co wyjdzie z dalszej korespondencji

dzięki za uwagi i pozdr

Tez tak moze byc ! ALe skoro Kolega nasz pisze, ze inne lampy mozna wysterowac poprawnie pod katem biasu to moga byc tez lampy - te Yaqiny maja opisana w instrukcji mozliwosc stosowania 6CA7 takze nie ma co dawac wiare sprzedawcy lamp tak do konca ...

• 2 tygodnie później...

Witam,

po rozmowie z właścicielem sklepu (wszyscy wiedzą jakiego :) udało się znaleźć lampy 6CA7 EH, dla których mogę odpowiednio wyregulować BIAS.

Poprzednio miałem lampy o parametrze Id=57, teraz Id=17 i mogę spokojnie je wyregulować.

pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Miał juz ktoś okazje bliżej zapoznac sie z PSVANE PHILIPS HOLLAND REPLIKA EL34PH ? Jakies opinie? Znalazłem też info odnosnie lamp TAD ,że akurat model TAD RT252 Tubes EL34-SVT jest produkowany przez Svetlane...

• 2 miesiące później...

dołączam się do powyższego pytania może już ktoś słuchał tych replik czy warto te 1200zł wydać czy lepiej kupic RFT lub 6ca7 tresaure??

ehh ten marketing

Produkcja każdej lampy z serii Replica odbywa się tylko przez bardzo doświadczonych pracowników i została poprzedzona kilkuletnimi próbami dążenia do odtworzenia oryginału.

Każda lampa z serii Replica posiada unikatowy numer seryjny oraz metrykę pomiarową opisującą parametry elektryczne lampy. Producent selekcjonuje i dobiera lampy w pary, kwadry na etapie produkcji.

rozumiem, że skład materiałów jest identyczny jak w oryginałach, bo jeśli nie, to ma to niewiele wspólnego z repliką, no chyba, że z wyglądu

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

• 4 tygodnie później...

Miał juz ktoś okazje bliżej zapoznac sie z PSVANE PHILIPS HOLLAND REPLIKA EL34PH ? Jakies opinie? Znalazłem też info odnosnie lamp TAD ,że akurat model TAD RT252 Tubes EL34-SVT jest produkowany przez Svetlane...

I jak? Sluchal ktos? Warto?

dołączam się do powyższego pytania może już ktoś słuchał tych replik czy warto te 1200zł wydać czy lepiej kupic RFT lub 6ca7 tresaure??

Miałem dwa różne wzmacniacze na el34 jako że niezbyt wierzę we współczesne chińskie lampy to zawsze brałem RFT el34 to są pewne i dobrze brzmiące lampy. Może ktoś ma inne zdanie ale ja nie zaryzykowałbym wywalić prawie ponad 1,2kzł w cztery współczesne chińczyki choćby miały złote anody.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

To ja poproszę o sekstet dobranych EL34 RFT. Oczywiście prawdziwe NOS. Panowie, pewna epoka nieubłaganie się kończy. Tych lamp jest jak na lekarstwo i za chwilę nie będzie w ogóle. Jaka to zatem alternatywa? A ci którzy RFT mają i tak je zajadą prędzej, czy później. Raczej prędzej. I co potem? Jesteśmy skazani na nową produkcję i tyle.

Ha ja miałem takie szczęście że kilka lat temu kupiłem osiem sztuk za psie grosze (30 zł/szt) nieużywane od człowieka którego ojciec miał zakład RTV nóweczki w kartonikach 71 rocznik. ale nie mam już wzmacniacza na el34. Wzmacniacze poszły z lampami.

Jeszcze jedna ciekawostka kupiłem też zastanawiałem się po co mi to 8szt po 20zł el84 z 67 roku też nówki teraz jak znalazł do Manleya :)

Ale taka okazja już się chyba nigdy nie trafi.

Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Ha ja miałem takie szczęście że kilka lat temu kupiłem osiem sztuk za psie grosze (30 zł/szt) nieużywane od człowieka którego ojciec miał zakład RTV nóweczki w kartonikach 71 rocznik. ale nie mam już wzmacniacza na el34. Wzmacniacze poszły z lampami.

Jeszcze jedna ciekawostka kupiłem też zastanawiałem się po co mi to 8szt po 20zł el84 z 67 roku też nówki teraz jak znalazł do Manleya :)

Ale taka okazja już się chyba nigdy nie trafi.

A po ile kupiłeś 300b ;) : Może też się kiedyś przydadzą do Manleya :)

Edytowane przez Panter

A po ile kupiłeś 300b ;) : Może też się kiedyś przydadzą do Manleya :)

No bez przesady o 300B nawet nie wspomniałem bo nie kupiłem zresztą śmiem wątpić czy w zapasach po komunistycznym warsztacie byłyby jakiekolwiek 300B po prostu gość miał nie wiedział za bardzo co z tym zrobić więc wziąłem nawet wtedy też nie wiedziałem czy będą mi do czegoś potrzebne. To mnie zmobilizowało do kupna wzmacniacza lampowego najpierw były el34 od 1,5 roku jest Singray i na razie chyba tak zostanie. No chyba że mi się polepszy finansowo to Manleya zamienię na innego Manleya.

• Pokaż nowe odpowiedzi