Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Na francuskich stronach internetowych wygooglasz nieco zdjęć popekanych i pozaginanych kopułek berylowych Focala. Tak samo tytanowych. Ten materiał jest jak blacha na starym samochodzie która z w miarę używania się fatyguje. Nie wnikam od czego, ale Focale mają nieosłonięte membrany.

Znalazłem wątek na amerykańskim forum, poświęcony pękniętym berylowym kopułkom Focala. Jedną załatwił kot, drugą wtyczka USB. Siatka ochronna to dobra rzecz.

To co robią w tej dziedzinie utubione drivery kompresyjne kolumn estradowych woła o pomstę do nieba.

Dobry driver kompresyjny, taki dający jak najbardziej liniowy przebieg, na przykład Celestion też ma cenę podobną do tej planarnej Beymy - tak z 1200-1600 złotych. Do tego tuba aluminiowa potrafi kosztować kilkaset.

Edytowane przez Kubri

Znalazłem wątek na amerykańskim forum, poświęcony pękniętym berylowym kopułkom Focala. Jedną załatwił kot, drugą wtyczka USB. Siatka ochronna to dobra rzecz.

Dlatego trochę mnie martwi brak siatki w Audaxach. Z tego powodu nie kupiłem ceramicznego STX jak można go było jeszcze kupić. Teraz żałuję bo jest już nie do dostania i wygląda na to że STX nie bedzie go już produkował.

Edytowane przez KrzysiekA

Na francuskich stronach internetowych wygooglasz nieco zdjęć popekanych i pozaginanych kopułek berylowych Focala. Tak samo tytanowych. Ten materiał jest jak blacha na starym samochodzie która z w miarę używania się fatyguje. Nie wnikam od czego, ale Focale mają nieosłonięte membrany.

Dlatego jutro będę się starał skontaktować z producentem. Oni mają dostępne siatki lub takie fikuśne osłonki

takie cuś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Dodatkowo jest tam dzyndzel rozpraszający break-up, o ile dobrze widzę. To może być nie tylko osłonka, ale może mieć pozytywny wpływ na pracę głośnika.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Moje pomiary zniekształceń magnezowego Audaxa. Jak widać, głośnik z tego punktu widzenia wyśmienity, ale wypada założyć mu pułapkę na breakup. Kolega slawek.xm to zrobił i pisał, że od razu usłyszał poprawę. Dziubki na D3 i D4 na 8,2 i 11 kHz to błędy pomiaru.

Siatki do fokala be 15.6 € te fikuśne 15. Wezmę chyba obydwie.

Siatki do fokala be 15.6 € te fikuśne 15. Wezmę chyba obydwie.

A nie wiecie gdzie można kupić takie co by pasowały do kopułek 25mm.

Ale jakiej kopułki. To jest na cały głośnik. Innych szukaj w motoryzacji.

Edytowane przez Rick

Audax 034X0P47 można zaliczyć do topowych? Jak nisko można go ciąć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audax 034X0P47 można zaliczyć do topowych? Jak nisko można go ciąć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Stronę znam ale może ktoś z forumowiczów ma własne doświadczenia z tym głośnikiem.

Używam HD13D34 od 1989 roku do dziś. To praktycznie ten sam głośnik co TW034. Różnią się tylko nieznacznie frontpanelem (śruby chowane - stożkowe). Obecnie producent podobno oferuje układy drgające z różnym pokryciem membrany.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jest wart swojej ceny?

Moim zdaniem tak, ale to bardzo indywidualna sprawa w przypadku głośników (zwłaszcza wysokotonowych). Był używany w dosyć popularnych w ubiegłym wieku studyjnych Spendorach (HD13D34) SA3 od 2 kHz. Duży monitor dwudrożny z 300 mm nisko-średniotonowym. Głośnik nie bez wad, ale potrafi się podobać. Czy trafi w gust nie potrafię korespondencyjnie powiedzieć. Ostatnio próbuję mu znaleźć następcę dlatego śledzę ten wątek.

Ostatnio próbuję mu znaleźć następcę dlatego śledzę ten wątek.

Jeśli kryterium jest wielkość membrany to może coś od Wavecor lub SBAcoustics?

Jeśli kryterium jest wielkość membrany to może coś od Wavecor lub SBAcoustics?

Tak już się im przyglądałem, ale ostatnio coś mnie ciągnie do AMT lub wstęg. Wybór jest bardzo trudny bo często ceny są wysokie a to czy trafi w czyjś gust jest niewiadomą. Głównym kryterium z lenistwa jest średnica frontu ~130 mm ;-).

Jest wart swojej ceny?

Stosowałem je razem z Isophonem PSM120 i sprawdzał się od 2,5kHz w góre, ale to było ze 20 lat temu. Teraz ma chyba inną membranę i może inaczej brzmieć.

Wielkość ma zawsze znaczenie w odtwarzaniu niskic częstotliwości. Dlatego 25mm powinny być stosowane od 3,0-3,5kHz a w 34mm tak jak ktoś pisał w przedziale od 2,0-3,0kHz. Napewno pomaga tu zastosowanie falowodu do odciążenia. Jednak stosując ostatnio tego szmacianego Audaxa TWO......A26 z tą nową formą kopółki to byłem mile zaskoczony. Wstawiłem go w miejsce wysokotonowego w Monitor M-Audio BX8a i zagrało to zupełnie nieźle a "cięcie" jest w okolicy 2,2kHz.

Ktoś napisał (i wszyscy powtarzają), że "ciąć" można 25mm kopułki już od 1,5kHz albo 2,0kHz ale jak dla mnie to to w ogóle nie brzmi. Bo można otrzymac liniowy i super w fazie dodające się filtry, ale w porównaniu z wyższym "ciąciem" daje jednak gorszy efekt akustyczny. Brzmienie jest ostre z brakiem wypełnienia w srednich.

Czy jest warty? Moim zdaniem nie.

Ktoś napisał (i wszyscy powtarzają), że "ciąć" można 25mm kopułki już od 1,5kHz albo 2,0kHz ale jak dla mnie to to w ogóle nie brzmi.

Przy cięciu 6/12/18 dB/okt czy może 24 dB/okt ? ... bo to robi różnicę.

Nawet przy 48dB/okt brzmi to fatalnie. Polecam zakup DCX2496 i poexperymentowaniu z wszystkimi możliwymi ustawieniami.

Jeszcze jedno; stosując filtr 18dB/okt i głośnik, który np ma dobroć Qt=0,6 przy niskim "cięciu" wychodzi akustyczny filtr 5 rzędu 30dB/okt.

Nie ma większego znaczenia bo nie chodzi o obciążalność tylko maksymalne wychylenie, które musi wykonać membrana kopułkowa w celu wypełnienia pasma w okolicy podziału. A tro zależy wprost od powierzchni czynnej membrany, która w kopułkach jest mała - wychylenie zresztą także.

Także potwierdzam zdanie slawek213. Moim zdaniem kopułki 25mm nie ma sensu filtrować niżej niż 2,5kHz (dotyczy realnego przecięcia linii charakterystyki spl obu głośników, bo filtr pasywny nawet ostry, zwykle działa już o 1kHz wyżej).

Stosowałem je razem z Isophonem PSM120 i sprawdzał się od 2,5kHz w góre, ale to było ze 20 lat temu.

Też na początku używałem ten sam zestaw (HD13D34+PSM120OEM). Niestety ten PSM120 Isophona nie zgrał się z Audaxem (może gdyby był wtedy dostępny MTS120OEM Isophona byłoby lepiej ?) i zastąpił go Focal 5K413S, który zgrywa się bez porównania lepiej. W takim zestawieniu Audax jak najbardziej się sprawdza co między innymi pokazuje długi czas użytkowania u mnie (ponad 20 lat), mimo że cały czas próbuję znaleźć coś co by mnie bardziej zauroczyło, ale możliwe że szukam czegoś innego niż inni.

Polecam zakup DCX2496 i poexperymentowaniu z wszystkimi możliwymi ustawieniami.

Bardzo fajna dużo dająca zabawa. Też ją polecam. Wnioski czasem bywają zaskakujące.

Edytowane przez Lech36

Nie ma większego znaczenia bo nie chodzi o obciążalność tylko maksymalne wychylenie, które musi wykonać membrana kopułkowa w celu wypełnienia pasma w okolicy podziału.

... ale przecież poniżej podziału ona też się wychyla ... tym mniej im ostrzejszy filtr.

Przy wysokim podziale gwizdka przecież pojawia się problem z promieniowaniem na boki woofera w jego górnym zakresie przetwarzania (3-3,5kHz jak sugerujecie), w efekcie czego dostajemy coś w uśmiech dyskoteki (gwizdek ma lepsze rozpraszanie przy np. 2200 Hz niż np. 7" woofer, o większym nie wspominając).

Nawet przy 48dB/okt brzmi to fatalnie.

APS AEON nie brzmią podobno fatalnie, a cięcie jest przy 1,5 kHz. APS IO brzmią bardzo neutralnie i gładko, a cięcie jest przy 1,5 kHz 24dB/okt. Tym samym wątpię by cięcie przy 2kHz 24 dB/okt mogło brzmieć gorzej.

Poza tym dziwi mnie wrzucanie przez Was wszystkich tweeterów 25mm do jednego wora. Twierdzicie, że wszystkie przy 2KHz brzmią tak samo kiepsko?

... swoją drogą, nie wiem, czy berylowe kopułki w focal solo 6 Be nie są cięte przy ~1kHz ... a nic mi nie wiadomo o tym by grało to źle ... jest wręcz przeciwnie.

Edytowane przez Kyle

może gdyby był wtedy dostępny MTS120OEM Isophona byłoby lepiej ?

Ten MTS120OEM mam i klasyfikuje go jako ciepłe kluchy , membrane ma w kształcie otwierającego się kąta. Taki bezpłciowy i ma przebieg charakterystyki jak te Scany 12cm, jakoś tak nudnie. Gdzie PSM120OEM ma jaja, jest szybki i klarowny ale trzeba uważać by dzwony w okolicach 4 i 5kHz nie wzbudzić i ciać w granicach 2,0kHz -2,5kHz chociaż nawet one nie są takie długo brzmiące jak to w aluminiowcach jest.

Wracając do niskiego "cięcia". Kiedyś Linkwitz opublikował jeden z pierwszych jego projektów na KEF110B i wysokotony chyba miał 40mm jakieś takie oznaczenie KEF B52 i faktycnie podział był na 1,5kHz. No ale szybko porzucił go.

Poza tym dziwi mnie wrzucanie przez Was wszystkich tweeterów 25mm do jednego wora. Twierdzicie, że wszystkie przy 2KHz brzmią tak samo kiepsko?

Wiem, że to przykre ale po naszemu tak to widzimy. Podobnie ma się cięcie w systemach 2.1

Te same głośniki grają lepiej w 3drogach niż 2,5.

ale możliwe że szukam czegoś innego niż inni.

Ja bym poszukał coś 2 calowego i jakiś super wysokotonowy taki od 5kHz

Co do DCX2496: jest to maszyna do nauki i sprawia wiele radości a i oszczędza pieniądze i czas.

Jeszcze nie słyszałem kogoś, kto by kupił DCXa i powiedział że popełnił błąd.

o taki mi chodziło

Ukryta Zawartość

m2fnogrille%5B2076%5D.jpg

Ukryta Zawartość

o taki mi chodziło

Ukryta Zawartość

To aktywne Meridiany M2. 2x Kef B110 i T52. Ten T52 to ciekawy głośnik, ale już od dawna nie produkowany. W tych Meridianach grał naprawdę dobrze. Jak to mówił mój kolega "Mark Knopflera można było za brodę złapać" taki był realny z płyty "Love over gold". Od tych kolumn zaczęła się moja fascynacja systemami aktywnymi.

Co do DCX2496: jest to maszyna do nauki i sprawia wiele radości a i oszczędza pieniądze i czas.

Jeszcze nie słyszałem kogoś, kto by kupił DCXa i powiedział że popełnił błąd.

W całej rozciągłości się zgadzam z powyższą kwestią, więc ma Kolega jeszcze jeden głos więcej. Też używam DCX-a.

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Dlatego trochę mnie martwi brak siatki w Audaxach. Z tego powodu nie kupiłem ceramicznego STX jak można go było jeszcze kupić. Teraz żałuję bo jest już nie do dostania i wygląda na to że STX nie bedzie go już produkował.

Aluminiowa kopułka STX-a jest prawdopodobnie lepsza od ceramicznej.

Dla wielu cena jest najbardziej istotna, a nie parametry... Kupiłem te głośniki, ale jeszcze trochę, zanim zacznę coś z nimi robić.

Nie lubię aluminiowych kopułek. Jeszcze nie słyszałem takiej co by mi się podobała.

Ale gdyby było to głęboko anodowane aluminium tak jak w Visatonie ke25 to byłaby zupełnie inna bajka. Też są trochę charakterystyczne ale w sposób który mi bardziej odpowiada.

nowy demoniczny beryl na horyzoncie :)

Info z profilu SBA :

"Beryllium tweeters coming?"

SBA : "under development progress"

info ze stycznia .

Może puszczą w tym roku :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

• Pokaż nowe odpowiedzi