Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa panela absorbującego na bazie wełny mineralnej

Rekomendowane odpowiedzi

może i nie, ale wiem że wszystkie miejsca / elementy które wymieniłeś są bardzo dobrze pozabezpieczane i nic "nie lata".

Jak owiniesz wełnę folią czy materiałem to nie jest bardzo dobrze zabezpieczona?Jest. Dlatego pisze że nie ma tu problemu, a ty mi piszesz że słucham w masce i okularach:)

Paczka wełny kosztowała mnie 70 zł :D Jak będzie za głucho to wstawię w środek dyfuzory zrobione ze styropianu lub styroduru ( utwardzę warstwę zewnętrzną)

Panele skończone

Razem mam ich aż 9 ale na pokój 23m2 to nie jest dużo.

Nie miałem czasu na zrobienie zdjęć wszystkich paneli.

Na fotce 2 panele które staną obok kolumn (Redukcja efektu SBIR)

Panele nie są wyczyszczone a z uwagi na to iż robiłem je na ogrodzie to trochę się zabrudziły.Wystarczy przetrzeć szmatką i będzie git.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ramkę robiłeś sam czy zamawiałeś u stolarza? Jakie koszty takiej ramki? Zostawiłeś kilka cm pustki między wełną a ścianą? Fajnie wyglądają.

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Jak owiniesz wełnę folią czy materiałem to nie jest bardzo dobrze zabezpieczona?Jest. Dlatego pisze że nie ma tu problemu, a ty mi piszesz że słucham w masce i okularach:)

tylko że pisałem to w kontekście zawodu jaki wykonujesz, a zabezpieczenie folią też nie jest takie fajne jakby się wydawało, wełna niby nie chłonie wody (hydrofobizowana) i niby nie jedzą jej myszy co jest zwykłą ściemą. O samą wełnę jednak bym się nie martwił ale o wewnętrzną powierzchnie foli już tak, chyba że co parę lat ją wymienimy.

O samą wełnę jednak bym się nie martwił ale o wewnętrzną powierzchnie foli już tak, chyba że co parę lat ją wymienimy.

.... lub zamocujemy 100 watową spiralkę grzewczą przez środek tej wełny, przewód wyprowadzimy z tyłu i kontrolnie raz na miesiąc włączyć tak na 1 gozinę .... folia musiałaby mieć kilka otwórów do odparowywania wilgoci. ....

{ edti } :) :) :)

Edytowane przez zjj_wwa

Ramkę robiłeś sam czy zamawiałeś u stolarza? Jakie koszty takiej ramki? Zostawiłeś kilka cm pustki między wełną a ścianą? Fajnie wyglądają.

Siema.Nie zostawiałem pustki.Wszystko robiłem sam.Deski to taka sklejka (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Na początku chciałem dać zwykłe deski ale powiem Ci ,że ten materiał jest bardzo dobry do takiego typu konstrukcji jakimi są panele. Tylko w środku dałem rozpórki ponieważ materiał naciągałem dość mocno i deski lekko się wyginały. Po zastosowaniu rozpórki ( zrobiłem to po naciągnięciu materiału) materiał naprężał się jeszcze bardziej.

Ojj ciężko mi powiedzieć jakie koszty.Deski miałem od stolarza - deski na ramkę oraz listewki do przybicia materiału.Za wszystko dałem 200zl.

Podam Ci wymiary ramek i oblicz sobie ile tego jest bo mi się nie chce liczyć :D

- 4 ramki 1,5m x 1m

- 5 ramek 1,5 x 0,6 m

- GRATIS + 2 deski 1,5m , + 3 deski 0,6m ( nie wiem czemu dał mi więcej , chyba na zapas)

Wszystkie deski mają szerokość 10cm.

Powiem Ci ,że w którymś momencie przestałem liczyć koszty :)

Pochwalę się co ostatnio stworzyłem w sumie 5 szt., z efektu końcowego jestem mega zadowolony :) Wykonanie jak z salonu audio ;) Koszt średni ok. 500 zł. Do każdego panela dojdą jeszcze nóżki jak znajdę odpowiednie.

Mała instrukcja na foto.

...... a i pytanie, czy z tyłu mogę je zamknąć płytą np." plecówką" ?

Załączone miniatury

Ukryta Zawartość

Dodam ,że materiał naciągałem zupełnie inaczej niż gregorypek2

Widzę po zdjęciach ,że forumowicz miał już gotową ramkę na którą naciągał materiał i pozniej umieszczał ją w ramce.

Ja robiłem to inaczej.Musiałbym pokazać wam to na zdjęciach ale nawiasem mówiąc - została mi połowa materiału więc to o czymś świadczy.Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć jak to robiłem to mogę wrzucić mały instruktaż.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez orscik
Gość cycus12

(Konto usunięte)

.... lub zamocujemy 100 watową spiralkę grzewczą przez środek tej wełny, przewód wyprowadzimy z tyłu i kontrolnie raz na miesiąc włączyć tak na 1 gozinę .... folia musiałaby mieć kilka otwórów do odparowywania wilgoci. ....

nie o to chodziło :P przecież w pomieszczeniach nie mamy tak dużych różnic temperatur by się coś zakraplało, bardziej miałem na myśli o rzeczy które powstają w przypadku gdy nie ma obiegu powietrza. Tak jak mole w szafie :) ale to tak bardziej na zasadzie perfekcjonizmu / czepiania się.

Ta folia naprawdę nie wpływa na skuteczność pułapki ?

Edytowane przez cycus12
Gość cycus12

(Konto usunięte)

Masz jakieś głośniki w domu ?

obecnie żyje na 1 pokoju.. nie mam. Musiałbym pojechać do rodziny tam stoi mój stuff. Rozumiem że chodzi o jakiś test ? chętnie sprawdzę, jak pisałem na początku nie badałem tematu, skorzystałem z okazji by się podpiąć pod temat.

Ta folia naprawdę nie wpływa na skuteczność pułapki ?

Spróbuj taki eksperyment: zasłoń kolumnę głośnikową za pomocą folii, którą zamierzasz użyć.

Te kawałki pasma (wysokie, średniowysokie), których teraz nie słyszysz, bo zostały "zasłonięte" - to zapewne są "odbijane przez folię" z powrotem w kierunku kolumny. To właśnie te kawałki pasma zostaną "odbite" z powrotem na pokój od pochłaniacza i będziesz je słyszał w formie rozproszonej.

Natomiast to co słyszysz, to jest właśnie ta część pasma (czyli zapewne niskie i nisko-średnie) częstotliwości, której udało się "przeniknąć przez folię" i to one dotrą do wnętrza pochłaniacza, a ten je ... pochłonie, w jakimś tam stopniu.

Reasumując: Jeśli to co słyszysz po zasłonięciu kolumn to jest to, co chciałbyś wydłumić / pochłonąć, to wszystko jest OK.

(Zastrzegam prawo do zmiany moich poglądów w dowolnym czasie).

Edytowane przez zjj_wwa
Gość cycus12

(Konto usunięte)

Czyli prawdę mówiąc nawet lepiej obwinąć folią bo nie pochłaniamy średnich i wysokich tonów ? dobre..

rozumiem że folie można trochę mocniej naciągnąć ?

Czyli prawdę mówiąc nawet lepiej obwinąć folią bo nie pochłaniamy średnich i wysokich tonów ? dobre... rozumiem że folie można trochę mocniej naciągnąć ?

Śledzę jedynie ten wątek, bo jeszcze początkujący jestem, ale z tego co zrozumiałem z wcześniejszych wypowiedzi kolegów na tym wątku, jest tak jak napisałeś.

Natomiast słowo "lepiej" jest o tyle kontrowersyjne, że dla jednego to będzie lepiej a dla innego niekoniecznie, bo sporo zależy od specyfiki (np. stopnia wytłumienia innymi przedmiotami) każdego indywidualnego pomieszczenia.

• 1 miesiąc później...

gdyby ktoś potrzebował, opracowuję wersję pod cnc

50x50 i 50x100

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gdyby ktoś potrzebował, opracowuję wersję pod cnc

50x50 i 50x100

Jestem chętny ...określ tylko koszty i wtedy zadecyduję ile sztuk zadeklaruję.

pozdrawiam

Sam plik przygarnę pod CNC jeśli chodzi o zamówienie też był bym chętny ale obecnie mam multum wydatków.

Witam, zostało mi trochę wełny Rockwool TOPROCK gr. 100 mm.

Jednak, nie wiem jak ocenić parametry pochłaniania dźwięku w stosunku do proponowanej wełny Isover?

Nie mam z tym żadnego doświadczenia, więc pytam osoby bardziej obyte w temacie.

Czy z tej wełny warto robić panele akustyczne mające być ustawione za kolumną i na ścianach obok kolumny. Planuje zrobić cztery panele. Tylko zastanawiam się czy to ma sens?

W załączeniu pomiary.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Akim03

imho, równie dobra (... za wyjątkiem rejonu do 200Hz, gdzie jest o drobne ciut słabsza. Cała reszta pasma - równie dobrze lub wręcz lepiej).

Zauważ poza tym, iż ogólny współczynnik alfa_w jest nawet lepszy w przypadku Rockton w porównaniu do Isover.

To tylko takie rozważania gawędziarza teoretyka - może się przyda.

Ukryta Zawartość

post-34863-0-48881800-1380182899_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zjj_wwa

No to już wiem jakie jest przeznaczenie ostatnich rolek wełny :-)

Panele będę robił dopiero w przyszłym roku, ale nie miałem pewności czy będzie OK.

Zauważ poza tym, iż ogólny współczynnik alfa_w jest nawet lepszy w przypadku Rockton

Nie Rockton tylko Rockwool Toprock :-)

Dziękuję za odpowiedź.

Tfu, tak, tak, - w tabeli JEST Toprock. Przejęzyczyłem się. Rockton - się raczej nadaje .. ale do czego innego (poniżej: rockton).

Jeszcze raz zaznaczam: teoretyk jestem. Niech się praktycy wypowiedzą.

>>> Tylko zastanawiam się czy to ma sens?

A .... co chcesz poprawić ? Tak konkretnie ? No i dlaczego np. zaczynasz od boków kolumn i za plecami kolumn, a nie np. od strefy bocznego odbicia ? Tak z ciekawości pytam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zjj_wwa

A .... co chcesz poprawić ? Tak konkretnie ? No i dlaczego np. zaczynasz od boków kolumn i za plecami kolumn, a nie np. od strefy bocznego odbicia ? Tak z ciekawości pytam.

Zostało mi trochę wełny i nie miałem pewności czy jest sens poświęcać czas na budowę paneli z tego materiału.

Teraz wiem, że spróbuję. Dlaczego takie położenie? bo najprawdopodobniej pierwsze odbicia trafią np. w kominek i okno balkonowe. Tak myślę.

Nie upieram się, że panele będą w tym konkretnym miejscu, zrobię, postawię, posłucham i jak będę zadowolony to zostawię. Będę chciał poeksperymentować w miarę możliwości. A co chce poprawić? Tego jeszcze nie wiem. Dom jest w budowie, w salonie jeszcze nie było odsłuchów :-) powiedzmy, że będę chciał uzyskać jak najlepsze warunki słuchania muzyki dla siebie i jak najmniejszy wskaźnik niezadowolenia Partnerki z wystroju :-)

Edytowane przez Akim03

Jeśli dom w budowie, to zapewne bez dywanów, bez mebli, bez puszystej sofy itp ... tak ? "Gołe ściany / goła podłoga?" Jeśli tak, to te panele rzeczywiście mogą się okazać bardzo korzystnym i potrzebnym elementem wyposażenia.

Witam. Mam takie pytanie. Mam mieszkanie w kamienicy. Drewniane podłogi i solidne ściany. Niestety pokój jest dramatyczny. 2,75x5 metrów wysokość 3,2. I teraz tak. Dźwięk jest ale muszę usunąć w jakiś sposób wysokie czestotliwości bo jest pogłos. Jak to zrobic najprostszym sposobem? Mam kilka dość sporych obrazów olejnych na płótnie. Rama ma grubość około 3 cm. Czy jest sens żeby od tyłu tych obrazów (nie są jakoś bardzo cenne) przykleić wełnę albo jakiś inny materiał??

A jeżeli tak to jaki materiał polecacie???

2,75x5 metrów wysokość 3,2.

Zaintrygowałeś mnie tym sufitem ... A gdyby tak ... coś konkretnego wiszącego z sufitu ?

no niby można. ale wlasnie nie wiem co. nie ukrywam ma być tanio. sufit to jedno ale mam dość spore nie wykorzystane przestrzenie ścianowe:) musze zredukować wysokie częstotliwości.

• Pokaż nowe odpowiedzi