Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa panela absorbującego na bazie wełny mineralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na osi czasu, czy wykonane absorbery pozostały ? nie stwarzały problemów eksploatacyjnych takich jak np gromadzenie kurzu ?

Ja sobie teraz podwiesiłem u sufitu cztery sztuki i nie wiem czy jednak nie przecholowałem z wytłumianiem. Może to tylko poprzednie przyzwyczajenie do przesytu wysokich tonów bo wydaje mi się teraz mało soczyście. Czas pokaże. Mam w pokoju panele w kolorze niebieskim i nie zauważyłem by się jakoś strasznie zbierał na nich kurz. A nawet jeśli to od czego jest odkurzacz :-)

zgadza się kolego, mam taki kalkulator nawet ale nie umiem go zapisać w formacie czytanym przez maszyny cnc, miałoby to być cos CADowskiego czyli .DXF nie idę na łatwiznę i nie chcę gotowca choć może tak to wygląda, przecież nie będę tego wiercił wiertarką:((

Dzisiaj postanowiłem zrobić "zdrowy test", zdjąłem stretch z wełny która przez jakieś 8 miesięcy leżakowała w moim pokoju kinowym. Na wewnętrznej części folii były tysiące żółtych drobin i większych świecących się włókien. Ten sam balot zawiniłem w stare prześcieradło, nie było zbyt gęste więc obwiniłem trzy razy a łączenia posklejałem taśmą pakową. Udałem się do ciemnego garażu, balocik położyłem na płasko i oświetliłem bardzo mocnym ledem. Klaps i pów.. czyli mocne uderzanie ręką i pył w powietrzu, drobiny wełny w przeciwieństwie do zdegenerowanego prześcieradła bardzo ładnie się mienią.

Edytowane przez fetek

Welne trzeba zaimpregnowac klejem w spraju lub roztworem z wikolu poza tym ona ma se wisiec a nie byc oklepywana... klapsy to mozna na ladna pupe dac :) i tyle w tym temacie.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Wątpię by klej był w stanie tak dokładnie to związać, zwłaszcza że przy aplikacji i tak ulegnie częściowej degradacji. Po za tym zauważ że wiele osób go nie stosuje... obwija materiałem i nic więcej.

Folia i tak jest the best of the best no ale to już nie szerokopasmówka.. na zagranicznych forach jeszcze dość popularny jest filc ale 1000g to już koszt.

klapsy to mozna na ladna pupe dac :)

i za trzecią falą wchodzisz :P Edytowane przez fetek

Panowie, nie ma u mnie opcji aby dostac wiekszosc wspomnianych tutaj rodzajow welny, ale znalazlem cos co wyglada naprawde obiecujaco. Wlasciwosci tlumiace sa bardzo dobre, ale czy na pewno mozna tego uzyc bezpiecznie w pomieszczeniu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wątpię by klej był w stanie tak dokładnie to związać

wystarczy zaaplikowac klej kilka razy aby uzyskac ta nazwijmy warstwe ochronna a potem i tak jeszcze kryje to material.

Wlasciwosci tlumiace sa bardzo dobre, ale czy na pewno mozna tego uzyc bezpiecznie w pomieszczeniu?

Nie wiem skad bierze sie ta paranoja o uzytkowniu takich paneli w pomieszczeniu ...? jezeli ktos ma obawy to nie musi tego robic ....

Zapewne jedzenie junk food, konserwanty E, utrwalacze, zageszczacze, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory, itp itd to jest pewnie zdrowe, bo na opakowaniu widnieja zajebiste napisy w stylu "fresh" lub "natural" :)) juz nie wspominajac o fajkach czy %

..... a ludzie martwia sie kawalkiem welny.... toz to nie azbest.

Nie wiem skad bierze sie ta paranoja o uzytkowniu takich paneli w pomieszczeniu ...? jezeli ktos ma obawy to nie musi tego robic ....

Zapewne jedzenie junk food, konserwanty E, utrwalacze, zageszczacze, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory, itp itd to jest pewnie zdrowe, bo na opakowaniu widnieja zajebiste napisy w stylu "fresh" lub "natural" :)) juz nie wspominajac o fajkach czy %

..... a ludzie martwia sie kawalkiem welny.... toz to nie azbest.

Ktos kiedys powiedzial, ze od ignorancji najblizej do glupoty. Nicka masz "zangielszczonego" wiec jest szansa, ze ten artykul zrozumiesz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i ... do czego zmierzasz ? mamy wyrzucic te dwa lub cztery panele, bo dostaniemy raka ? a slyszales moze o gornikach ? lub bardziej w temacie o ludziach co robia izolacje z tym materialem dzien w dzien ?

muzyki też słuchasz w masce ? a małemu dziecku zakładasz worek na głowę ? nie jeden budowlaniec ma problemy z oczyma, płucami i gardłem. Chociaż większość z nich twierdzi że są zdrowi ;] Nie jeden śpi na ruterze wi fi i też twierdzi że to nie szkodzi, po latach tylko wypadają mu włosy, za to bzykać może do woli bo o zdrowym plemniku nie ma co marzyć.

BTW: jaką tkaninę stosujecie i ile warstw ?

Edytowane przez fetek

:)) przypominam, ze temat jest o budowie panela na bazie welny a nie o jego walorach zdrowotnych..... to ty fetku zapewne masz neta z kabelka i mieszkasz na jakiejs eko farmie ...:)

tak wiec wszystkim tym z paranoja eko proponuje zalozyc jakis inny watek

wszystko co lata w powietrzu jest zbyt ograniczone, kabelek to podstawa, w Polsce nie ma farm ale powiedźmy że blisko.

i niestety ale to nie są żadne paranoje, zastanów się czasem czemu niektórzy ludzie nie chorują, nie są zmęczeni, są pogodni itd a inni wręcz przeciwnie. Pomijam już skrajne przypadki chorób skór, włosów czy też raka który tak uwielbia mikrofalówki. W najbliższym otoczeniu mam przypadek przewlekłej choroby skóry i tułaczki po lekarzach którzy tylko rozkładali ręce.. a wystarczył ekran w sypialni...

najzdrowsza w świecie jest nieświadomość :)

A jeśli chodzi o temat to dwukrotnie zadałem pytanie na temat tkaniny i nikt nie odpowiedział.

Edytowane przez fetek

Czy ktoś sprawdzał, jakiej średnicy (ile mikrometrów) grubości mają te włókna? Rakotwócze to są jedynie te o średnicy poniżej 10 um.

Czy producent wełny mineralnej byłby na tyle głupi, aby produkować włókna o średnicy mniejszej niż 10 um ?

to nie jest produkt do stosowania bez odpowiednich zabezpieczeń więc nie wiem czy się z tym szczypie. Atest higieniczny jakiś jest.. specyfikacji niestety nie znalazłem. Po za tym głupi, nie głupi.. liczy się kasa i nie łudź się że cokolwiek innego.

Kiedyś widziałem jakiś kwit zdaje się od rockwoola mówiący o tym że włókna mają jakiś specjalny kształt i bardzo szybko się rozkładają (~30 dni, azbest chyba 700), czyli nawet jak się nawdychamy to teoretycznie nam nic nie grozi. Z drugiej strony skoro można kupić rakotwórcze jogurty, kafelki czy sztućce to co się szczypać wełną.

BTW: paczka fajek dziennie i możemy słuchać spokojnie :)

Kończąc już ten oftop, co z tym materiałem ?

Edytowane przez fetek

Ja palę 2 paczki dziennie i mam w sypialni 8 paneli z rakotwórczej pt80 obitej taką właśnie tkaniną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW: paczka fajek dziennie i możemy słuchać spokojnie :)

Znalazlem post z wieloma odnosnikami do badan i ciekawie to wyglada. Te stare mozna sobie darowac bo przeciez i azbest byl kiedys zaklasyfikowany przez Amerykanow jako bazpieczny i swiat w to uwierzyl. Ale juz szkodliwosc welny mineralnej wyglada interesujaco. Nie powinno byc jednak zbyt wielu problemow jesli dobrze to wszystko zaslonimy.

Co do tkaniny to pewnie tak zwany supplex (nylon+spandex) bedzie najlepszy. Strzelalbym w gramature ok. 180-200g/m2, ok. 8-12% spandexu (badz elastanu/lycry bo to to samo). Rozciaga sie to pieknie, nie blaknie, mozna prac bez stresu, a przepuszczanie dzwieku jest na tyle dobre, ze mozna zastosowac do najlepszych glosnikow. Nie jest to najtanszy material, ale na pewno tanszy niz dedykowana tkanina akustyczna, w ktorej placisz za voodoo.

Zapomnialem wstawic link dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podobno wszystko co po 97 jest względnie bezpieczne, im "droższy produkt" tym łatwiejszy i przyjemniejszy w aplikacji (w budowlance).

a co myślicie o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

a co myślicie o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Mieszanka do zaakceptowanie, natomiast gramatura zdecydowanie zbyt duza. Na bastrapy pewnie bedzie OK, ale wysokie przez 380gsm latwo nie przejda.

Ukryta Zawartość

A jakby to zrobić inaczej, np (od tyłu):

- pustka

- folia / materiał / płyta / karton

- PT 80 / PT 100

- FILC

- materiał (bardziej w celach estetycznych niż ochronnych)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem że niektórzy stosują filc tapicerski zamiast materiału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Kupował ktoś może gotowce z allegro ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostępność PT-80 to jakiś koszmar...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się sprawują i czy faktycznie są tak dobrze wykonane jak na fotkach.

No więc tak. Co do wykonania to raczej nie ma się do czego przyczepić. Są całkiem ładnie zrobione. Moje są z płyty wiórowej. Te po 99 zł. Skrzynka dość prosta i winklowa. Materiał jest bardzo ładnie naciągnięty. Z tyłu płyta pilśniowa.

Co do skuteczności to nie sądziłem że mogą tyle zmienić. Najpierw zamówiłem na ściany. Za fronty, na boki i za głowe. Po dwa. W sumie sześć. Efekt super. Naprawdę warto. Co do paneli za frontami jeśli mogę doradzić weź te szersze. Mają chyba 70 cm. Czy coś takiego. Ja mam 50 . Ale teraz bym brał 70. Po miesiącu mi odbiło i kupiłem jeszcze na sufit cztery szt. W końcu wielka pusta powierzchnia. Zawiesiłem je na łańcuszkach. I tu trochę przecholowałem. Trochę za bardzo zerzarło mi wysokie dźwięki. Lepsze były by tu rozpraszacze. Ale puki co nie zamierzam tego zmieniać. Teraz mam amplituner. Jak zmienie kiedyś na jakiś wzmacniacz to się okaże co dalej robić.

Dobra. Zbaczam z tematu. Panele są ładne i zdają egzamin. Warto kupić.

Inna sprawa z realizacją zamówienia. Musisz się uzbroić w cierpliwość. Na pierwsze czekałem trzy tygodnie a na drugie aż pięć. Przy czym dwa razy się upominałem przez pocztę i przez allegro. Ale poza czasem realizacji jest ok.

Tak to u mnie wygląda.

Ukryta Zawartość

post-58448-0-61715300-1439249437_thumb.jpg

post-58448-0-43404200-1439249438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za fotki i info, myślę że czas oczekiwania jest związany z dostępnością PT 80, ja w składach dostałem takie same terminy i to jeszcze z dopiskiem "może będą".

• 3 tygodnie później...

Witam.

Temat przeczytany od deski do deski, dużo mi rozjaśnił w kwestii akustyki. Oczywiście planuje na dniach zrobienie takich paneli, może kupno wyżej proponowanych, zobaczę. Jak na razie zastanawiam się nad umiejscowieniem paneli. Dwa z nich będę chciał postawić zaraz za kolumnami aby zapewnić im równe odbicie. Kolumny nie stoją od tej samej odległości od ściany. Bas reflex z przodu, później po wymianie kolumn będzie z tyłu. Kolejne dwa pojawią się na bocznych ścianach na zasadzie gdzie się da. Nie mam dużego polu manewru. Jedynie co mogę jeszcze zrobić to powiesić panele na skosach nad oknami dachowymi.

Ogólnie pokój bardzo nietypowy o złych proporcjach.

Długość 8m

Szerokość 3,7 m

Wysokość 2.6 m

Pokój na poddaszu, prostego sufitu mam tylko na długości 2 m.

Dużo w nim kamieni gipsowych.

Nie występuje w pomieszczeniu duży pogłos. Ściany, a właściwie cały dom jest wykonany w technologii drewnianej, napchane jest w ścianach 20 cm waty mineralnej. Sam pokój dość zagracony. Co mi przeszkadza to kłujące soprany, objawia się to przy głośniejszym słuchaniu syczeniem, bas także jest słabo kontrolowany. Wiem, że dużo nie brakuje mi do szczęścia, ale coś można poprawić. Czy panele są wskazane na skosach? Mimo małej ściany kolankowej i krótkich rogów może zastosować dodatkowo pułapki basowe? Jak sprawują się te z pianki?

Liczę na cenne rady.

Załączam szkic pokoju (uprzedzam, że nie jestem dobrym grafikiem) :)

Na czerwono zaznaczyłem planowane rozmieszczenie paneli.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi