Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu rozterkach - ad. dac-a, stanęło na tym, że kupiłem HD25, jako towarzysza do CA X30.

doskonały wybór, ostatnio jeden z kolegów forumowiczów wyzbywał się 25-tki i cieszy moje uszy od 2 miesięcy. U mnie punktem odniesienia był dac z CD CEC 3800.

Jedno spostrzeżenie. Wszędzie zalecają połączenie tego dac-a, po XLR-ach, jednak u mnie efekt był rozczarowujący - lepiej grał sam CA wpięty analogowo ze wzmacniaczem...

a to rzeczywiście ciekawe, muszę też spróbować po RCA

Poza tym miałem dzisiaj okazję zapoznać się z H160. W zestawieniu z Amphion Argon 3L, no i trochę to nie moja szkoła grania. Zbyt przebasowane, stopa perkusji i gitara basowa nie takie jak lubię, krótkie, soczysta a dominująca i "rozlazła". Talerze natomiast schowane i przygaszone, trochę bez wyrazu. Jedynie co mi się podoba to scena i trudność z "dostrzeżeniem" kolumn, fajnie giną w ścianie dźwięku . Wybiorę się kiedyś na weryfikację z większą ilością materiału muzycznego który znam, no i z moim HD25. No i może kolumny grają tu istotną rolę, trzeba by spiąć z jakimiś grającymi trochę wyżej.

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Moim zdaniem wszystkie Amphion-y z Heglami to pomyłka. Słuchałem 3 3L z H80 H160 H300 (z kilkoma osobami) i wszyscy się dziwili jak można to zestawiać. Dystrybutor pcha to na siłę w komplecie. Nie twierdze że to złe kolumny, ale z Heglem to kompletnie nie gra - rozmazany i przytłumiony dźwięk - jakby wszyscy grali i śpiewali w studni pod kocem. Tutaj chyba nakładają się podobne "charaktery" brzmienia zamiast się uzupełniać, ale może komuś się podoba. pozdrawiam Heglarzy.

Witam

Od dawna chciałbym dołączyć do szczęśliwców posiadających wzmacniacze Hegla (a mam tylko przetwornik HD2 podłączony do Denona ) więc raczej za mało :) ale do rzeczy...

Biorąc pod uwagę posiadanie HD2 czy waszym zdaniem lepiej kupić H80 i sprzedać HD2 bo ma go na pokładzie zasadniczo, czy kupić wycofany z oferty H100 (oszczędzając nawet troszkę grosza) i zostawić sobie HD2. Rozważałem również H200 ale obawiam się że do 25m2 to będzie przerost formy nad treścią i tylko chęć pożądania tutaj przemawia, co wy na to?

Z góry dzięki za sugestie.

Witam

Od dawna chciałbym dołączyć do szczęśliwców posiadających wzmacniacze Hegla (a mam tylko przetwornik HD2 podłączony do Denona ) więc raczej za mało :) ale do rzeczy...

Biorąc pod uwagę posiadanie HD2 czy waszym zdaniem lepiej kupić H80 i sprzedać HD2 bo ma go na pokładzie zasadniczo, czy kupić wycofany z oferty H100 (oszczędzając nawet troszkę grosza) i zostawić sobie HD2. Rozważałem również H200 ale obawiam się że do 25m2 to będzie przerost formy nad treścią i tylko chęć pożądania tutaj przemawia, co wy na to?

Z góry dzięki za sugestie.

W H100 też masz dac-a z jakością dźwięku zbliżonego do tego który generuje HD2.Wybór jest więc prosty. Edytowane przez newadec

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Wybór nie jest taki prosty, bo zasadniczo chodzi o efekt dźwiękowy, a ten jak wiadomo jest różny z H80 i H100.

Kosztowo w używce H80 wypada trochę taniej, niż H100, zwłaszcza, że przy H80 smiało można sprzedać HD2 za te X zł. Nowy H100 jest już za 6000zł, a nowego H80 z polskiej dystrybucji chyba się za tyle nie kupi. Nigdy H100 nie słuchałem, a oceny i preferencje bywają różne, łącznie z przypadkami buczących traf w H100. O zakupie powinien decydować odsłuch, a bez odsłuchu brałbym nówkę H100 za te 5999 z Q21 pod warunkiem, że sprzedawca zapewni, że trafo nie buczy.

SNM

Na szczęście w moim H100 nic nie buczy a wyjściem jest listwa z DC-blokerem.H80 o dynamice H100 może jedynie pomarzyć a o przestrzeni już nie wspominam.Trudny wybór?!

Chyba trochę przesadzasz z tą różnicą w dynamice. H80 niczego w tej materii nie brakuje. Fakt jest jednak taki, że H80 gra inaczej, ma lepszy dac i używka byłaby tańsza. Jak gra H100 tylko czytałem i słyszałem od znajomych i nie mając możliwości odsłuchu brałbym H100.

PS. Ja swojego H80 sprzedałem kilka dni temu po roku użytkowania i nie mam żadnego interesu w chwaleniu jednego, czy drugiego, a przy cenie 5999zł za nówkę H100, to może być niezła okazja.

Chyba trochę przesadzasz z tą różnicą w dynamice. H80 niczego w tej materii nie brakuje. Fakt jest jednak taki, że H80 gra inaczej, ma lepszy dac i używka byłaby tańsza. Jak gra H100 tylko czytałem i słyszałem od znajomych i nie mając możliwości odsłuchu brałbym H100.

PS. Ja swojego H80 sprzedałem kilka dni temu po roku użytkowania i nie mam żadnego interesu w chwaleniu jednego, czy drugiego, a przy cenie 5999zł za nówkę H100, to może być niezła okazja.

Miałem H70,H80 prawie kupiłem H300 a zostawiłem sobie H100.H100 w porównaniu do wcześniej wymienionych a w połączeniu z audiolabem gra ciepłutko nie męczy idealny na długie wieczory-nie miej skojarzeń z lampą to jeszcze na szczęście nie to.Od czasu do czasu jednak porządnie przyrżnie-taką ma maniere zarówno hegel jaki audiolam.Mój kot do tej pory jeszcze się nie przyzwyczaił.

Moje dwa koty właśnie przyszły w kimę do pokoju, jak tylko włączyłem Aenimę Tool-a i śpią w najlepsze, no ale ja mam lampę:)

Sorry ,z tą lampą to żartowałem,

Gdzie mi się tam gniewać. Jak miałem H80 to też przychodziły na najgorszą rąbankę, czego nie mogłem zrozumieć. A co do lampy, to niedawno słuchałem takiej, że wytrzymałem tylko 10min, bo z taką dynamiką waliła basem - to nie żart.

Co by nie robić kociego offtopic, to dodam, że H80 przy nieodpowiedniej reszcie toru potrafił trochę drażnić. U mnie było miodzio i można było słuchać godzinami.

Gdzie mi się tam gniewać. Jak miałem H80 to też przychodziły na najgorszą rąbankę, czego nie mogłem zrozumieć. A co do lampy, to niedawno słuchałem takiej, że wytrzymałem tylko 10min, bo z taką dynamiką waliła basem - to nie żart.

Co by nie robić kociego offtopic, to dodam, że H80 przy nieodpowiedniej reszcie toru potrafił trochę drażnić. U mnie było miodzio i można było słuchać godzinami.

Zgoda, H80 na początek może być ale wyżej ta już fajna zabawa.Co do lampy to ostatnio męczyłem takie dwie na KT90 i 120.

czyli krótko mówiąc H100 i nie patrzeć na H80 :)

jezeli mógłbym zapytać obsłuchanych, co macie mówiąc na myśli "zasadniczo różny efekt dźwiękowy" ?

i kolejne pytanie nadal bez odpowiedzi, czy H100 nie uduszę w 25m2, bo mocy ma 2 razy tyle co H80?

H80 gra z pewnością inaczej, piszę to w ciemno nie słuchając H100. Jakie są różnice, tego z autopsji nie napiszę, ale podobno, jak można wyczytać tu i ówdzie, H80 gra dźwiękiem żywszym, co bywa i wadą i zaletą, ale szczegółów nie napiszę. W każdym razie u mnie H80 nie powodował bólu głowy, za to braku iskry nie odczułem.

H100 za mocny do 25m? Nie ma mowy. Moc tu ma niewiele do rzeczy.

Edytowane przez SNM

Skoro było tak pięknie z H80 to dlaczego sprzedałeś tak szybko i kupiłeś lampę ? A jaką lampę jesli mozna wiedzieć?

Wpraszam się do klubu Hegla z H80 i mam 2 pytania

- Jak się włącza tryb eco?

- Ktoś z kolegów miał doświadczenia z AA Phoebe III, jakiego rodzaju kable używaliście - zwłaszcza głośnikowe?

pozdrawiam

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Jaka tu nieufnosc. Szybko to sprzedalem Caspania, tzn. sprzedawalem go chyba ze 2 miesiace, bo byli i tacy koledzy z forum z Roksana, co oferowali 3500zl za nowke M1 NG. W kazdym razie decyzja o sprzedazy Roksana zapadla po 2 tygodniach niedanego wmawiania sobie, ze tak dobry, jak pisza.

H80 mialem rok, a sprzedalem dosc szybko, bo to fajny wzmak i znalazl szybko nowego sluchacza. Jakby mi nie pasil, to bym go zmienil juz dawno.

Lampa to Cayin A70.

Jaka tu nieufnosc. Szybko to sprzedalem Caspania, tzn. sprzedawalem go chyba ze 2 miesiace, bo byli i tacy koledzy z forum z Roksana, co oferowali 3500zl za nowke M1 NG. W kazdym razie decyzja o sprzedazy Roksana zapadla po 2 tygodniach niedanego wmawiania sobie, ze tak dobry, jak pisza.

H80 mialem rok, a sprzedalem dosc szybko, bo to fajny wzmak i znalazl szybko nowego sluchacza. Jakby mi nie pasil, to bym go zmienil juz dawno.

Lampa to Cayin A70.

Kupowałeś u Grzesia rogali?

No jasne. W końcu mam od 4 lat Minasy.

W lipcu po 30 minutowej rozmowie telefonicznej na moją prośbę G.Rogala wysłał mi niestastandardowe rodzaje oklein,a ja do tej pory przesluchałem 20 zestawów i nie wybrałem nic.Wrócę chyba ponownie do Minasów ,na audioshow grały Minasy w moim ulubionym kolorze HG biały.Lubię w nich środek pasma -jest wyśmienity.

Lampa to Cayin A70.

I jaka róznica w brzmieniu miedzy H80 a A70 ?

Pierwsze wrazenie po podlaczeniu A70 nie bylo jakis specjalne. Brakowalo mi troche ataku, H80 jest tu lepszy. Nie chodzi o ogolny balans, bo ten jest podobny. Oba graja pelnym dzwiekiem, H80 chyba moze zejsc nizej w basie, ale A70 nie ma tu jakis brakow, po prostu H80 moze lepiej, wyrazniej zaznaczyc niskie rejestry. Tak mi sie przynajmij wydaje, bo to oczywiscie subiektywne odczucia. Barwy rowniez podobnie, nie bylo dla mnie jakiejs istotnej dla roznicy. To, co przewazylo to spokojny, niedzielny odsluch kilku znanych mi, "testowych" plyt. Porownanie zrobilem podlaczajac oba wzmaki identycznie, z CD przez RCA, chociaz H80 lepiej gral mi z laptopa po USB. Wowczas okazalo sie, ze A70 daje nieosiagalne dla H80 nasycenie, bogactwo, takie wypelnienie przestrzeni masa drobnego dzwieku. To wszystko dzwieczne i bez cienia natarczywosci. Po ponownym wlaczeniu H80 wydal sie jakis taki prosty i ubogi, tak jakby ktos wszystko uproscil i pozostawil tylko podstawowe dzwieki. Do tego czyste, nasycone wokale. Nie bylo odwrotu. Na koniec, zeby bylo jasne: to nie H80 jest jakis ulomny, bo przed zakupem H80 sluchalem, czesto mialem wlasne, najbardziej znane wzmacniacze z tej grupy cenowej. To A70 po prostu wystrzelil w kosmos z nasyceniem i kultura grania zachowujac przy tym wystarczajaca werwe.

Pierwsze wrazenie po podlaczeniu A70 nie bylo jakis specjalne. Brakowalo mi troche ataku, H80 jest tu lepszy. Nie chodzi o ogolny balans, bo ten jest podobny. Oba graja pelnym dzwiekiem, H80 chyba moze zejsc nizej w basie, ale A70 nie ma tu jakis brakow, po prostu H80 moze lepiej, wyrazniej zaznaczyc niskie rejestry. Tak mi sie przynajmij wydaje, bo to oczywiscie subiektywne odczucia. Barwy rowniez podobnie, nie bylo dla mnie jakiejs istotnej dla roznicy. To, co przewazylo to spokojny, niedzielny odsluch kilku znanych mi, "testowych" plyt. Porownanie zrobilem podlaczajac oba wzmaki identycznie, z CD przez RCA, chociaz H80 lepiej gral mi z laptopa po USB. Wowczas okazalo sie, ze A70 daje nieosiagalne dla H80 nasycenie, bogactwo, takie wypelnienie przestrzeni masa drobnego dzwieku. To wszystko dzwieczne i bez cienia natarczywosci. Po ponownym wlaczeniu H80 wydal sie jakis taki prosty i ubogi, tak jakby ktos wszystko uproscil i pozostawil tylko podstawowe dzwieki. Do tego czyste, nasycone wokale. Nie bylo odwrotu. Na koniec, zeby bylo jasne: to nie H80 jest jakis ulomny, bo przed zakupem H80 sluchalem, czesto mialem wlasne, najbardziej znane wzmacniacze z tej grupy cenowej. To A70 po prostu wystrzelil w kosmos z nasyceniem i kultura grania zachowujac przy tym wystarczajaca werwe.

No tak, ale różnica w cenie 2200.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.