Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wymagania tylko to jest ten legendarny h100 który gra lepiej od innych h100. Jeśli go masz to możesz żądać nawet 10tys.

Wiem , wiem ... krążą o nim legendy . Ciekawe co to za szczęsliwiec jest w jego posiadaniu :)

Edytowane przez Luk77

Zdaje się, że Hegel H360 już jest:

post-17176-0-57345300-1437248595_thumb.jpg

http://www.soundgarden.no/hegel-h360-integrert-forsterker-sort.html

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zdecydowanie lepszy jest w H80, choć i jego nie należy traktować zbyt poważnie. Odpowiednik DAC za 1500 zł może.

Traktował bym takiego DACa jako opcję grania przy goleniu lub obieraniu ziemniaków, bo plan otwarty pokoju mam ;) Inna sprawa, że w wielu miejscach achy i ochy jaki to dobry DAC jest :)

Ale Ale jakoś nikt nie napisał dla starego pierdoły jak to jest z tą górą w H80 i H100 który ma ją łagodniejszą, mniej dobitnie i natarczywie prezentowaną ?

Który z Minasami zagra łagodniejszą górą i sceną bardziej do przodu ? (poza H70)

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Napisałem w teście H160 (wiem to nie H100), że H160 gra dynamiczniej, a H80 bardziej intymnie. H100 nie słuchałem, ale z racji mocy i potencjału prądowego bliżej mu do H160 niż do H80. Może to jest dla Ciebie jakaś odpowiedź.

He he nawet nie wiedziałem, że jest H160. Sporo tych wzmacniaczy u tego producenta i dziwne niekonsekwentne raczej oznaczenia. Sporo też na rynku wtórnym wzmacniaczy Hegla. Często właśnie H80 i H100 . Czy to wzmacniacze jakoś mocno kontrowersyjne do wpisania w cały system i akustykę? Czy może mają świetna prasę, bo jak czytam to mają. Oczywiście nie zamiarem wkładanie kija w mrowisko.

ps.

Może kolega Violet by skrobnął kilka słówek w odpowiedzi na moje zapytanie która góra łagodniejsza w H80 czy w H100 bo jak śledzę ;) to chyba mocno osłuchanym miłośnikiem marki jest.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

<br />Czy to wzmacniacze jakoś mocno kontrowersyjne do wpisania w cały system i akustykę? Czy może mają świetna prasę, bo jak czytam to mają. <br />

Akustyka vs. wzmacniacz? Dlaczego?

Wg mnie sa to swietne wzmacniacze w tej polce cenowej. Gora czysta i klarowna, nie wychodzaca do przodu z pieknie schodzacym basem.Moze srednica moglaby byc pelniejsza, ale i tak uwazam,ze to naciekawszy wzmak za te pieniadze. Nie meczacy i pozwalajacy sie sluchac godzinami, nawet jak odkrecony powyzej 12. Ja mam H100 i na razie nie zamierzam sprzedac:))

Do minasków tylko lampka.

Wcale nie :), bo grają dobrze z tranzystorem. Nie róbmy mitów, że Minas Anor to kolumny tylko do lampy, bo jeszcze ktoś w to uwierzy ze szkodą dla siebie. Kupują je często ludzie którzy już trochę klocków niepotrzebnie w życiu przerzucili, a kończą na lampach. Do lampy jak ktoś lubi lampowe granie. Grają z tranzystorem i to dobrze grają. Z każdym tranem inaczej, to jest klasa kolumny. Ja mam małe wymagania. Mają zagrać lepiej od NADa C 350 tzn. podobnie jak C 350, ale lepiej :) mniej ostro na gorze, dokładniejszym basem, bez poduchy basowej którą NAD dodadje trochę od sibie i też bezpośrednią ekspresyjną średnicą. Sceną pchniętą do przodu, bo tzw hektary sceny za kolumnami, przestrzenie z tyłu systemu to nie ma nic wspólnego z realną sytuacją muzyczną na scenach mniejszych czy większych.. Edytowane przez robin102

posłuchaj jednak lampki.

Za lampą równolegle rozglądam się, za używanym lampowym, bo nowy nie chiński to już jednak duża kasa, za duża, 9-10 tys poza możliwościami i chyba nawet chęciami :( wolał bym wymarzonych płyt nakupić.

a dlaczego tak mało i mało h200 anniversary , nikt nie gdacze o nim może warto ?

tak sobie pisze anegdotke bo banieczke mamy i pomyslałem że warto pogadć o prawdzie , słuchalismy tylko hegla h100 jesli chodzi o hegla , ale zadajemy sobie pytanie nad czym sie teraz gwałcić , dajcie pomysł zrównoważcie nasze umysły ,,,? h200 A gra naszym zdaniem inaczej nnie lepiej to gdzie na przód hej hej

tak żeby jasne było h200 A gra dobrze ,pytanie gdzie jest lepiej ?

słuchamy troche disco troche polo i ubieramy się ciepło , w porywach rock progrewsywny , ale to są tylko chwile chwile

w ogóle pytanko ma ktos alicje Jarosz ? jest pełny gwałt i potrzeba ,,,,

Witam

Może gdzieś w Klubie się ten temat przewinął, ale mnie umknął...powiedzcie mi o co chodzi z tym, że podobno Hegel H100 z 2009 gra inaczej od tego z 2013, a te oba grają jeszcze inaczej niż ten z 2011?!?!...prawda to czy fałsz? a może jaja ktoś sobie ze mnie robi.

Witam

Może gdzieś w Klubie się ten temat przewinął, ale mnie umknął...powiedzcie mi o co chodzi z tym, że podobno Hegel H100 z 2009 gra inaczej od tego z 2013, a te oba grają jeszcze inaczej niż ten z 2011?!?!...prawda to czy fałsz? a może jaja ktoś sobie ze mnie robi.

To jest ABSOLUTNA prawda.

U mnie przewinęło się wiele modeli H100 i posiadały różnice w konstrukcji wewnętrznej, a w konsekwencji ogromne w brzmieniu !

Tutaj "koledzy" wielokrotnie się ze mnie nabijali, ale takie są fakty...

To taka mała przestroga, że warto troszkę posłuchać u tego producenta nim się wybierze docelowy sprzęt :)

Jak na moje oko producent wprowadzał zmiany bez poinformowania o tym klientów choćby w postaci wyjścia nowego oznaczenia dla tych modeli.

Stąd to całe zamieszanie bo naprawdę ludzie nie wiedzą co biorą.

Ja nie mówię, że to "złe" brzmienie bo to zależy od punktu odniesienia, ale po tym co słyszałem to różnice są naprawdę spore.

To pomimo wszystko wzmacniacze o bardzo ciekawym i organicznym brzmieniu, ale ja trafiłem raz na taką 100tkę, której nie dało się słuchać - bez dociążenia, o bardzo małej rozdzielczości, grająca ostro i płasko...

Tak więc różnica między jednym modelem, a drugim może być naprawdę przeogromna, a to bardzo źle świadczy o producencie.

Z tego co zauważyłem to grzebano w układzie zasilania i w układzie sound engine, a pewnie i to nie wszystko...

Tak na marginesie to samo dotyczy modelu H200 i to też słyszałem.

O innych modelach nic mi nie wiadomo.

Edytowane przez marcin1987

Marcin, dzięki za informację. W takim razie odpuszczę sobie zakup w ciemno bez odsłuchu. Chyba w ogóle dam sobie spokój i skoncentruję moje poszukiwania tranzystora na innym producencie.

Nie chciałem Cie wystraszyć bo to i tak bogate brzmieniowo urządzenia w swojej cenie, ale trafiają się "pomyłki"...

Tobie może się spodobać coś co mnie już nie wystarcza bo ja mam już poprzeczkę naprawdę wysoko postawioną :D

Niestety tak ...

Sam nie rozumiem, czemu producent tego nie dopilnował, bo to przecież dla niego strzał w kolano ...

Mamy takie czasy, że coraz częściej chodzi już o ilość, a nie o jakość ...

<br />U mnie przewinęło się wiele modeli H100 i posiadały różnice w konstrukcji wewnętrznej, a w konsekwencji ogromne w brzmieniu <br />

wiele tzn. ile? Czy byly to nowki czy SH, wiec mozliwe ze grzebane przez ciekawskich DIY.....

jakos ciezko mi uwierzyc, aby Bent Holter bawil sie sam (to jego wlasna konstrukcja) lub pozwalal na kurze grzebanie innym w kazdym wypuscie produkcyjnym. Tym bardziej, iz firma ma juz uznanie wsrod duzo drozszych producentow.

Nie sluchalem zbyt wielu Hegli, pare sztuk oprocz wlasnej w trakcie odsluchow przed zakupem,a le niczego takiego w brzmieniu jak kolega opisuje nie zauwazylem.....

no faktycznie za dobrze to o tym Heglu nie świadczy. Jeśli są znaczne różnice pomiędzy egzemplarzami tego samego modelu to jest dyskwalifikacja totalna. Zaczynam rozumieć dlaczego są tak rozbieżne opinie o tym producencie....

nie rozumiem... które serie grały lepiej a które gorzej... poprawili czy zepsuli? mówimy o produkowanym egzemplażu czy już od kilku lat nieprodukowanym? Bo wygląda to na męczenia buły i rozdrapywanie strupa po produkcie który nie jest produkowany. Pozatym ilość tego typu opinii świadczy raczej że był to jakiś incydent.

Sprzedam VITUS RI100

wiele tzn. ile? Czy byly to nowki czy SH, wiec mozliwe ze grzebane przez ciekawskich DIY.....

jakos ciezko mi uwierzyc, aby Bent Holter bawil sie sam (to jego wlasna konstrukcja) lub pozwalal na kurze grzebanie innym w kazdym wypuscie produkcyjnym. Tym bardziej, iz firma ma juz uznanie wsrod duzo drozszych producentow.

Nie sluchalem zbyt wielu Hegli, pare sztuk oprocz wlasnej w trakcie odsluchow przed zakupem,a le niczego takiego w brzmieniu jak kolega opisuje nie zauwazylem.....

Powiem szczerze, że nawet nie liczyłem bo i po co :)

Były to zarówno nówki jak i używki z PL i NO.

Jak ktoś dobrze poszpera po sieci to znajdzie różne zdjęcia wnętrza 100ki, a wprawione oko zauważy różnice...

nie rozumiem... które serie grały lepiej a które gorzej... poprawili czy zepsuli? mówimy o produkowanym egzemplażu czy już od kilku lat nieprodukowanym? Bo wygląda to na męczenia buły i rozdrapywanie strupa po produkcie który nie jest produkowany. Pozatym ilość tego typu opinii świadczy raczej że był to jakiś incydent.

Strona 360 podany jest numer seryjny który podobno kosi konkurencję w jakimś tam przedziale cenowym. Napisz do firmy czy mają blue print tego modelu aby odtworzyć ten nieziemski egzemplarz.

Firma zmieniła sound engine, aby poprawić walory brzmieniowe, niestety nie skonsultowali się z użytkownikami na polskim forum. Efektem tego było odstępstwo od pierwowzoru o wyżej wspomnianym numerze seryjnym. Podobno sam właściciel hegla poszukuje ten egzemplarz.

Strona 360 podany jest numer seryjny który podobno kosi konkurencję w jakimś tam przedziale cenowym. Napisz do firmy czy mają blue print tego modelu aby odtworzyć ten nieziemski egzemplarz.

Firma zmieniła sound engine, aby poprawić walory brzmieniowe, niestety nie skonsultowali się z użytkownikami na polskim forum. Efektem tego było odstępstwo od pierwowzoru o wyżej wspomnianym numerze seryjnym. Podobno sam właściciel hegla poszukuje ten egzemplarz.

dobry pomysł... proponuję zacznijmy klonować ten egzemplarz. Kult, klasyka i ołtarze

Sprzedam VITUS RI100

Tak jak wspomniałem... nie tylko sound engine przeszedł metamorfozę, ale również układ zasilania.

Jako ciekawostkę mogę przytoczyć to co zauważyłem w instrukcji 5letniego H100 w wersji bez DAC czyli to, że oddaje on 2x200W dla 4ohm, a wszyscy wiemy, że "dzisiejsze" H100 z DAC dają już 220W dla 4ohm.

Efekt był taki: płaski jednolity bas, zmatowienie dźwięku, brak dynamiki i barw.

Marcinie, nowy sound engine montowano (kierując się numerami seryjnymi) zarówno przed, jak i po tej jak wy to mówicie - "słynnej setce".

Ja bym ją nazwał - sensacyjną =D

Muszę jednak przyznać z ręką na sercu, że Holter na tym jednym egzemplarzu zrobił fantastyczny wzmacniacz.

To kawał solidnego, bogatego i czarującego dźwięku i to przy każdym gatunku muzycznym.

To co najsilniej go wyróżniało to umiejętność wciągania w wir muzyczny i wyciągania bardzo wyraźnie dźwięków, których na innych wzmacniaczach prawie nie słychać.

Słychać po prostu dużo, duużo więcej...

Efekt jest taki, że masz pewność, że słyszysz wszystko co realizator zapisał na płycie.

W tej cenie jest chyba niewiele wzmacniaczy o takiej umiejętności.

Ja takiego jeszcze nie słyszałem...

Może udało się zrobić takich więcej...

Szukajcie, a znajdziecie ! :)

Robin 102 - słysałem oba w moim systemie, H100 dynamiczny i trochę dla mnie "suchy",wysokie tony porównywalne z H80 (może bardziej schowane), H80- wypełniony dźwiękiem z bardziej selektywnymi wysokimi tonami i jego wolałem. Potem klasa A i szach-mat.

Do Minos Amor nie brałbym żadnego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.