Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Hegel H160 świetnie się zgrywa z kolorowymi kolumnami jak Xavian, mniej pasuje do tych z pogranicza studia. Ale na to nakłada się jeszcze akustyka, źródło, kable i preferencje słuchacza. Na pewno to jeden z lepszych wzmaków w swojej cenie ze względu na wydajność i zrównoważenie. Chociaż mam innego faworyta w tym przedziale cenowym. :) Ale to klub Hegla.

Proszę napisz jaki to wzmacniacz jest twoim zdaniem lepszym konkurentem H160.

Im mniej doświadczenia w odsłuchach, tym większy radykalizm i skłonność do krytyki.

Gra cały system, a jak coś nie gra, to przeważnie, nie element systemu, a składający go, jest do wymiany...:)

Do tego dochodzi akustyka, którą wciąż wiele osób traktuje jak czarną magię a nie część fizyki.

Bardzo dobrze powiedziane.

No to mam H300 u siebie.

Hmm... jest olbrzymia różnica na korzyść trzysetki.

Przykładowo:

Barefoot AMJ, Bukowina, na H160 był po prostu bas, znaczy dudniło, na H300 słychać struny. Jak w H80 tylko lepiej. I jest mięsko!!! I scena wreszcie nie lata po pokoju, tylko jest stabilnie osadzona. Perkusja perli (ale to akurat na H160 po wygrzaniu też było).

Płyta testowa Infinity, wreszcie bas nie dudni, jest, wspiera, nie dominuje. Gitara akustyczna nie drażni jak w H160 (gdzie wręcz kłuło w uszy), głosy są naturalniejsze, wszystko jest jakby gładsze, kulturalniejsze.

Płyta testowa Linn na 160 utwór Angus Dei po prostu nie dało się słuchać, nie przesadzam, w linii damskie brzmiało to strasznie i drażniąco we fragmentach emfazy, a linia męska zlewała się. Na 300 jest po prostu pieruńsko, aż miałem ciary.

Po szybkim przesłuchaniu bo nie miałem czasu więcej niż godzinkę po wygrzaniu, H300 to muzycznie rozwinięcie H80 (albo inaczej, H80 to trochę słabsze i nie tak dobre brzmienie H300). Jak komuś pasuje H80 to śmiało może brać H300, nie będzie zawodu.

Zastanawiam się, czy moja H160 nie była jakaś trefna po prostu. Bo mając świeże porównanie stwierdzam, że grała bardzo, bardzo "uproszczenie" jak wzmak za 3-4 tys. i trochę tak, jak by miała wciśnięty loudness (kiedyś we wzmacniaczach były takie "ulepszacze").

O Jezu, jak się cieszę. Jak mi teraz ładnie gra, o właśnie kontrabas sobie szarpnął i pudło pięknie słychać. I jest wszystko ile trzeba i jak trzeba. I jest mi dobrze ;) uf... to teraz DAC żeby szybko dojechał.

Lubię słuchać muzyki! :)

Witam, dołączam do klubu z H200 (Anniversary Edition) oraz HD20. Po przesiadce z mojego poprzedniego wzmacniacza z wbudowanym DAC-iem (CA CXA80) jest odczuwalny olbrzymi przeskok w każdym aspekcie, ale nie ma co się dziwić bo to już zupełnie inna półka cenowa… Do pełni szczęścia przydałoby się jeszcze wymienić moje poprzednie kable głośnikowe (Melodika MDC2400) oraz kable połączeniowe XLR (Supra EFF-I).

Mam pytanie, które kable mają większy wpływ na poprawę jakości przekazu tj. głośnikowe czy połączeniowe XLR? Wiadomo wszystko jest ważne, ale ze względów finansowych nie wszystko na raz…

O Jezu, jak się cieszę. Jak mi teraz ładnie gra, o właśnie kontrabas sobie szarpnął i pudło pięknie słychać. I jest wszystko ile trzeba i jak trzeba. I jest mi dobrze ;) uf... to teraz DAC żeby szybko dojechał.

No to super i z LKS-em będzie jeszcze lepiej :) . Czekałem na ta opinię dlatego , że stałem przed dylematem czy zmienić H80 na H160 czy H300. I wybrałem H300 nie porównując ich osobiście tylko zdając się na osobę która zna się na Heglu i poleciła mi właśnie flagowca nie ujmując nic H160 ,ale H300 to chyba wyższa półka.

Po szybkim przesłuchaniu bo nie miałem czasu więcej niż godzinkę po wygrzaniu, H300 to muzycznie rozwinięcie H80 (albo inaczej, H80 to trochę słabsze i nie tak dobre brzmienie H300). Jak komuś pasuje H80 to śmiało może brać H300, nie będzie zawodu.

Miło to usłyszeć że udało się ogarnąć dużo lepiej,tym bardziej że jestem także za odsłuchaniem h300.

Samych pozytywnych odsłuchów i ciar!!!!!

Panowie, jakich inter konektorow RCA uzywacie w swoich systemach opartych o Hegel?

Zdecydowanie najczęściej Harmonix, Albedo i Cardas. W zależności od reszty systemu.

Kto słucha, nie błądzi...

Zdecydowanie najczęściej Harmonix, Albedo i Cardas. W zależności od reszty systemu.

Dzieki za odpowiedz. Jestem w trakcie skladania systemu. Aktualnie wyglada on nastepujaco

Kolumny: Dynaudio Audience 72

Kable kolumnowe: Kimber 8PR

Wzmacniacz: Hegel H160

Modul bluetooth: Arcam rBlink

Potrzebuje jeden kabel RCA analogowy (pewnie cos z wymienionych przez Ciebie) oraz jeden cyfrowy (Qed Performance Graphite?) Moglbys mi podac modele dla analoga? Chetnie cos bym o nich poczytal.

Arcam rBlink ma wyjscie analogowe i cyfrowe ... nie sprawdzalem po ktorej stronie jest lepszy DAC ... czy w Arcam (TI PCM5102) czy w Hegel H160 (AKM AK4396VF). W przypadku wyjscia cyfrowego myslalem o Qed Performance Graphite.

W poprzednim poscie nie wspomnialem jeszcze o amplitunerze (Pioneer SC-1223K) z ktorego chce wycignac pre-out i podlaczyc do Hegel (aby pracowal jako koncowka mocy dla frontow). Ale czy tutaj warto inwestowac w kabel? Qed Performance Graphite nie wystarczy?

Ja moge polecic chinskiego Siltecha z serii 25th Classic Anniversary. Jest tanszy od Albedo Flat One i jest znacznie bardziej transparentny i przejrzysty. Slychac z nim lepiej dalsze plany niz z Albedo. Nie wiem jak chinczycy to robia ale te kable naprawde graja.

W zakresie porównania przetworników to wyższej klasy jest w Heglu (szacunkowo różnica dwóch klas). Trzeba jednak pamiętać, że przesyłanie sygnału blutoofem degraduje jakość dźwięku (w sposób szubko zauważalny, więc nie jest to mała zmiana). Zamiast wydawać pieniądze na poprawę zdegradowanego sygnału proponuję poprawić brzmienie H160 przewodem zasilającym i wyminą bezpiecznika. Czy przesyłanie sygnału do rblinka jest Pana podstawowym sposobem na słuchanie muzyki?

A r[blink nie ma APTX? Bo jak tak, to nie ma strat (przynajmniej teoretycznie). Ja mam jakąś chińską kostkę za 100zł z aptx i łączem optycznym i RCA i jak przełączam CD (podpięte do tego samego DAC)-BT to różnice są prawie niezauważalne i wynikają bardziej z mojej percepcji i nastawienia, niż z faktycznej różnicy. Co ciekawe, lepiej działa po światłowodzie i to akurat słychać w wypełnieniu tła.

Zgadza sie, Arcam rBlink ma aptX ktory zapewnia "CD like quality".

http://www.arcam.co.uk/products,rSeries,Wireless-DACs,rBlink.htm

Jesli chodzi o wygode to tak, wolalbym korzystac z bluetooth po aptX. Moge tez jeszcze streamowac muzyke za pomoca DLNA.

Co dalej z kablami do pre-out, cyfrowymi i analogowymi?

Posłuchałem dziś znowu H300 tak na spokojnie i przeróżnego repertuaru. No cóż, mogę napisać, że to był strzał w dziesiątkę.

Mam tylko jedną obawę, czy mi głośniki wytrzymają. Generalnie dla tego wzmacniacza nie istnieje coś takiego jak "za głośno". Na ostrym graniu, szczególnie koncerty (Deep Purple, Metallica, Led Zeppelin "whole lotta of love"..... wow, Iron Maiden) po prostu wyrywa z butów. O kontroli to nie ma mowy, bo to realizacjie przeróżne, ale kurcze, jak dają czadu. Jaką atmosferę oddaje wzmak, po prostu trójwymiarowo.

Potem lekko akustycznie Basia, Kate, Adele, Ania... damskie głosy, łagodne i takie ludzkie, bliskie prawdziwe.

Potem męskie Mark Knopfler, David Gilmoure i jeszcze kilku, słychać, że nie są jednolite, zachrypnięte takie nieidalne, słychać pięknie nosowość, prawie że słychać jak broda szeleści... fenomenalne

A potem syntetycznie Tabular Bels i tu prawie wyrywało głośniki.

Najfajniejsze w tej zabawie jest nie to, aby odsłuchiwać, ale aby poczuć się jak w studiu lub na koncercie. I słychać więcej, dużo więcej. Odkrywa się na nowo płyty, utwory, dzwięki i bawi się atmosferą.

Wzmacniacz zostaje, jest fenomenalny, nie żałuję ani złotówki a kosztował ok.10 tys. Gra fenomenalnie, nawet na wbudowanym dacu (choć i tak mam wrażenie, że H80 DAC bardziej mi się podobał). Z Primare jest świetnie, ale już się nie mogę doczekać L.K.S.a.

Uf, jedną kostkę mam z głowy.

Druga jedzie.

Jeszce streamer, transport i trochę zabawy kablami.

Z Twoich opisów wynika dokładnie że H300 ma wszystko to czego brakuję mi w h80.Takiego skromnego potrząśnięcia kolumnami i wyrwania z butów ;-)

H300 jest o kilka klas lepszy od H80 pod każdym względem.

Wczoraj zakupiłem Hegla Dac HD 12 no i ,,,, no i musze powiedzieć że mój Creek Evo 2 wreszcie gra tak jak grac powinien jak na moje ucho świetnie się zgrał Hegel z moim systemem dostałem to co chciałem a nawet jeszcze więcej :) źródło to co prawda Tidal Hi-fi po USB z kompa ale i tak jest super . Może w przyszłości skuszę się na wzmacniacz Hegla bo wiem że ten Dac zasługuje jednak na trochę lepszy wzmak robiłem w salonie odsłuch na wzmaku lampowym Ayon Orion który grał z Chario Academy Sonnet (podstawkowe za 14 k) kurde jak tam zagrała perkusja i blachy ,,,,

Edytowane przez Prisna

Proszę cię. 18000 to była nówka w sklepie przed wejściem nowej serii.

30ooo koron w 2012 -H 300,39ooo koron w 2014 -H 360.

30ooo koron w 2012 -H 300,39ooo koron w 2014 -H 360.

Oczywiscie koron norweskich.
30ooo koron w 2012 -H 300,39ooo koron w 2014 -H 360. Oczywiscie koron norweskich.

Co ty brales. Mówię 18000nok h300 kosztował w znanym salonie nowy w 2015.

Edytowane przez MarcinGD

Co ty brales. Mówię 18000nok h300 kosztował w znanym salonie nowy w 2015.

Jezeli to -piszesz a nie mowisz.Nie obchodzi mnie w jakiej cenie czyscili magazyny - podalem cene z roku 2012 ! w Norwegii.Rozumiesz ?
Jezeli to -piszesz a nie mowisz.Nie obchodzi mnie w jakiej cenie czyscili magazyny - podalem cene z roku 2012 ! w Norwegii.Rozumiesz ?

Nie nie rozumiem. Może handlujesz tymi heglami z finn i nie w interes ci te informacje. Liczy się ostatnia cena produktu u norweskiego dystrybutora. A ta była na poziomie 18000 koron. Jak chcesz więcej wyciągnąć ze sprzedaży to musisz zbudować wehikuł czasu. To samo widać na przykładzie wzmacniacza sluchawkowego Hegel super który poszedł w dol tak samo o 50%. I nadal jest w sprzedaży w tej obniżonej cenie bo nie zakończyli produkcji.

Nie nie rozumiem. Może handlujesz tymi heglami z finn i nie w interes ci te informacje. Liczy się ostatnia cena produktu u norweskiego dystrybutora. A ta była na poziomie 18000 koron. Jak chcesz więcej wyciągnąć ze sprzedaży to musisz zbudować wehikuł czasu. To samo widać na przykładzie wzmacniacza sluchawkowego Hegel super który poszedł w dol tak samo o 50%. I nadal jest w sprzedaży w tej obniżonej cenie bo nie zakończyli produkcji.

Bardzo prosze - to z artykulu w Lyd &Bilde z 2012 roku.Taka wowczs byla cena H 300.P.S. Ja i owszem kupilem wiekszosc swoich zabawek z finn - ale tylko na moje wlasne potrzeby.Nie jestem handlarzem.Pozdrowionka

Bardzo prosze - to z artykulu w Lyd &Bilde z 2012 roku.Taka wowczs byla cena H 300.P.S. Ja i owszem kupilem wiekszosc swoich zabawek z finn - ale tylko na moje wlasne potrzeby.Nie jestem handlarzem.Pozdrowionka

Warto jeszcze przypomniec,ze w 2012 sredni kurs korony wynosil 0,58 gr !!!

post-60224-0-06926300-1450637896_thumb.jpeg

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.