Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Świeża recenzja wzmacniacza Hegel H360 z The Absolute Sound:

http://www.theabsolutesound.com/articles/hegel-h360-integrated-amplifier/

Conclusion

The Hegel H360 is simply a marvelous piece of audio kit. Its neutral tonal balance, articulate and lovely rendering of details, commanding power reserves, spacious soundstaging, and natural imaging are laudable. At $5700, as solely a linestage integrated amp of its quality and power output, it is a bargain; the included nice-sounding and versatile DAC makes it a real winner. I absolutely loved listening to the H360. I never tired of its low noise, dynamic liveliness, and winning musicality. A very easy recommendation.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Fakt,nie porównywałem ich razem w tym samym czasie.Zawsze można lepiej, ale za jakie pieniądze?

Ważne że masz świadomość że H300 jest lepszy, pytanie czy warto, wiadomo, jak są pieniądze to warto, a jak ich chwilowo nie ma, to wtedy włącza się tak zwany przymusowy zdrowy rozsądek;-) Za te pieniądze systemik zacny, ale w razie chęci zmiany wal z grubej rury, albo pozostań przy tym co masz, bo zmiana na inny wzmacniacz ale z tego samego przedziału cenowego niczego nie zmieni. Polecam też posłuchać kilku wzmacniaczy lub końcówek mocy za ok. 50000zł, oczywiście, nie po to aby się na nie napalać, ale oswoić się z dzwiękiem jakim one reprezentują. Osłuchane ucho pozwoli potem lepiej dokonać trafnego wyboru w niższym przedziale cenowym i łatwiejsze wyłowienie jakiejś dzwiękowej perełki. Pozdrawiwm

Jaki kabel zatem proponujesz??

Dobre kable sieciowe które odnajdą się w zasadzie w każdym systemie to; Harmonix Studio Master 350, (wzmacniacz) Harmonix X DC 2, (cd, wzmacniacz) Acoustic Revive, (cd, wzmacniacz) i NBS. Po drugiej stronie cenowej można: Furutech Alpha Nano, ten najtańszy z rodowantmi wtykami, cena nowego 1150zł 1,5m. I wystarczy.

Mariush pytanie czy warto nie wynika z posiadania kasy ale czasem zdrowego podejscia.Czasem wole wydac na co innego a czasem po prostu na nic albo dac na cel charytatywny i tyle. Bywa ze drozsze moze obiektywnie jest lepsze ale to tansze bardziej mi pasuje. Tak wiec jak komusbpasuje h80 nie znaczy ze h300 bedzie bardziej, czasem lepsze jest wrogiem dobrego.

Jaki kabel zatem proponujesz??

To zalezy ile w stanie jestes wydac na kawal drutu :) Do wypowiedzi mariush74 dodam ze x-dc2 nie nadaje sie jako kabel do wzmacniacza, a studio master z H80 nie zagra dobrze. Sam mam x-dc2 i ten kabel nadaje sie jedynie do zrodla lub transportu, ja uzywam go aktualnie na zasilaczu do transportu.

Kopaczmopa, częściowo masz rację, ale ja tu nie mówię o snobizmie, nie ważne jak, ważne aby drogo, ale o pasji. Sam oprócz audio pasjonuje się kolarstwem górskim (rower mam droższy od auta;-)) bo lubię muzykę i rowery. Jak są pieniądze, to fajnie jest je wydać na swoje hobby. Ja posiadam system ATC, bo jest najlepszy...? nie, bo jest dobry (według mnie) ale lepszy jest Soulution za 15000zł, kupił bym go, bo brzmienie wbija w fotel, ale nie dla tego że jest drogi, ale jest świetny, lecz mnie nie stać. Nikt nie kupuje Fiata Punto bo Aston Martin mu gorzej jeżdzi, ale na Astona go nie stać, bo gdyby go było stać to jak myślisz? Pozdrawiam i życzę Astona i Soulutiona.

To zalezy ile w stanie jestes wydac na kawal drutu :) Do wypowiedzi mariush74 dodam ze x-dc2 nie nadaje sie jako kabel do wzmacniacza, a studio master z H80 nie zagra dobrze. Sam mam x-dc2 i ten kabel nadaje sie jedynie do zrodla lub transportu, ja uzywam go aktualnie na zasilaczu do transportu.

Te kable odsłuchiwałem w warunkach domowych na kilku systemach, zawsze było bardzo dobrze, ale tak jak piszesz, zawsze trzeba posłuchać u siebie w całym systemie. To były moje przykładowe typy, które słuchałem. Edytowane przez mariush74

Mozna miec hobby ale nie chciec wydawac np na drut kasy bo nie. To samo z autem, mam takie zeby jezdzilo. Ja np mam limit w glowie, nawet jesli mnie stac na cos, mowie sobie stop. Na Soulution byc moze jakbys chcial byloby tez Ciebie stac ale mowisz sobie wlasnie stop. Po prostu w kazdym hobby sa jakies granice. Przyznam szczerze, mam wzmacniacz Vincent 226mk2. Wiesz dlaczego nie mam H300? Nie dlatego ze nie stac, po prostu wole Vincenta. Od 226mk2 troche lepszy jest SV700 za 13 tys. Nie mam bo czuje ze przyrost jakosci jest zupelnie nieproporcjonalny i nie doloze 10 tys za inne troche lepsze brzmienie.

Mozna miec hobby ale nie chciec wydawac np na drut kasy bo nie. To samo z autem, mam takie zeby jezdzilo. Ja np mam limit w glowie, nawet jesli mnie stac na cos, mowie sobie stop. Na Soulution byc moze jakbys chcial byloby tez Ciebie stac ale mowisz sobie wlasnie stop. Po prostu w kazdym hobby sa jakies granice. Przyznam szczerze, mam wzmacniacz Vincent 226mk2. Wiesz dlaczego nie mam H300? Nie dlatego ze nie stac, po prostu wole Vincenta. Od 226mk2 troche lepszy jest SV700 za 13 tys. Nie mam bo czuje ze przyrost jakosci jest zupelnie nieproporcjonalny i nie doloze 10 tys za inne troche lepsze brzmienie.

I właśnie o to chodzi. Też tak sądzę.

Często tak się mówi, że coś zagrało lepiej bo mamy świadomość, że sprzęt jest dużo droższy. A tak naprawdę zagrało inaczej.

Nie mam zamiaru wydawać na sieciówkę więcej kasy niż na źródło;-) zastanawiam się tez nad zrobieniem sobie takowego kabla.

Nie mam zamiaru wydawać na sieciówkę więcej kasy niż na źródło;-) zastanawiam się tez nad zrobieniem sobie takowego kabla.

Z kablami trza sprawdzić nie każdy się sprawdza w danym systemie, chociaż biorąc pod uwagę zwykły to każdy inny będzie lepszy.

W moim systemie króluje Neel 7ES Gold i Neel E14 Gold i Isolink 2 w kondycjonerze, a przerobiłem trochę kabli od Enerra, Shunyaty, Vincenta i ostatnio Ansae.

Można zrobić kabel DIY polecam AQ Typ8 bdb miedź z litych przewodników, warto zadbać o dobre wtyki Wattgate lub Furutecha.

Jak będę miał luźne parę stów mam zamiar sobie sprawić taki zobaczę czy sprawdzi się lepiej ze wzmakiem, czy z DACiem.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Spotkałem się wczoraj z czymś nowym czego do końca nie umiem wyjaśnić.

Zasypałem standy (stand ma dwie rury wys. 60cm, średnica 10cm i 6cm) piachem kwarcowym o granulacie 0,1-0,5.

Waga pustego standu to 14,26kg a po zasypaniu całego po brzegi 21,00kg. sztuka.

Po zasypaniu dźwięk stał się jakby wygaszony, jakby spadła dynamika i zniknęła przestrzeń.

Czy tak powinno być ?

Zestaw: HEGEL H80 + HEGEL HD10 + HEGEL HD2 + QED XT40 + KEF LS50

A zasypałeś całą wysokość, czy tylko 2/3 wysokości?

Zasypałem całe pod samo wieko, to domyślam się już, że tu jest błąd ???

Edytowane przez CEzAR21

Tak, nie zasypuje się całości w stoliku też mam zasypane do 2/3 w stendach można pofolgować i zrobić sobie próby na różnych poziomach zasypania. Zacząłbym od połowy, ale 2/3 bym nie przekraczał.

Poza tym może wcześniej grało zbyt jaskrawo, a teraz brzmienie nabrało masy i się uspokoiło tak jak powinno być?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tak, nie zasypuje się całości w stoliku też mam zasypane do 2/3 w stendach można pofolgować i zrobić sobie próby na różnych poziomach zasypania. Zacząłbym od połowy, ale 2/3 bym nie przekraczał.

Poza tym może wcześniej grało zbyt jaskrawo, a teraz brzmienie nabrało masy i się uspokoiło tak jak powinno być?

Dzięki za wskazówki. Jeżeli chodzi o brzmienie to tak naprawdę jest ciekawo, ale jedyne do czego nie mogę się przyzwyczaić to brak przestrzeni. Wokale wybrzmiewały dając wgląd w jakim pomieszczeniu czy warunkach dany utwór był nagrany a teraz brzmi to tak, jakby ktoś dosłownie stał przede mną i śpiewał bez mikrofonu, głos ludzki dosłownie się ucina zamiast wybrzmiewać.

Moc dźwięku jest jakby zbyt mocno tłumiona przez piach w podstawkach.

Edytowane przez CEzAR21

Odsypałem połowę piachu ze standów i wróciła przestrzeń oraz dynamika.

Testowałem jeszcze wariant 3/4 i jednak 1/2 jest to taka granica, gdzie moje ucho mówi basta :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc sir.jax

Edytowane przez CEzAR21

Witam, forumowiczów tego klubu, proszę o poradę, zamierzam coś zmienić w swoim systemie i padło na wzmacniacz.Posiadam kolumny KEF R900 i myślę na wzmacniaczem H200 ; H300; ewentualnie KRELL 550. Źródłem jest gramofon. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z tymi kolumnami napędzanymi wzmacniaczem Hegla?

Zastanawiam się nad wymianą kabli głośnikowych, aktualnie QED XT40 2x3,5m, końcówki QED AIRLOC .

Co polecacie do KEF LS50 + H80 ??

Na ten moment po głowie chodzi mi Tellurium Q Black, ponieważ z tego co poczytałem jest zbalansowany tonalnie i ma dobrą rozdzielczość.

QED to tak na prawdę pierwszy kabel w systemie i nie wiem czego się spodziewać np. po takim Q Black'u.

Edytowane przez CEzAR21

Zastanawiam się nad wymianą kabli głośnikowych, aktualnie QED XT40 2x3,5m, końcówki QED AIRLOC .

Na ten moment po głowie chodzi mi Tellurium Q Black, ponieważ z tego co poczytałem jest zbalansowany tonalnie i ma dobrą rozdzielczość.

QED to tak na prawdę pierwszy kabel w systemie i nie wiem czego się spodziewać np. po takim Q Black'u.

Sprawdź też kabel Van den Hul The Wind Mk II. O TQB słyszałam sporo dobrego, ale nie sprawdzałem osobiście.

Co chcesz poprawić w dźwięku? Coś Ci w QED nie pasuje? Coś byś chciał zmienić?

Edytowane przez bronx99

Właśnie. Hegel H300 czy wie ktoś może gdzie można jeszcze trafić nówke sztukę? Nie koniecznie w PL.

H300 nie wiem ale H360 możesz kupić 6K taniej w UK.

Pisz na priv jakbyś był zainteresowany.

Właśnie. Hegel H300 czy wie ktoś może gdzie można jeszcze trafić nówke sztukę? Nie koniecznie w PL.

Raczej bedzie problem ale mozna popytac kogos z branzy moze sprowadzi na zamowienie h300.

Nie mam porowniana do h360 ale ten gra rewelacyjnie.

-=SLAYER RUL3Z =-

Raczej bedzie problem ale mozna popytac kogos z branzy moze sprowadzi na zamowienie h300.

Nie mam porowniana do h360 ale ten gra rewelacyjnie.

Oglądałem we włoskich sklepach jest dostępny €4600.

Sprawdzałem też H360 w UK. Faktycznie cena dobra.

Pomyśle. Musze sie wybrać na odsłuch tego piecyka.

Jak kupować to konkretnie :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.