Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

To dobre wieści :) nie myślałem, że można je skutecznie stuningować. Muszę pod takim kątem poszperać w sieci.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Możesz nawet zamiast zworek terminali głośnikowy wsadzić rezystory o różnych wartościach i podpasować daną wartość pod własne ucho.

Żadnym kablem nie poprawisz,lub nie zmienisz tak góry jak rezystorem.

Edytowane przez malvern1

Możesz nawet zamiast zworek terminali głośnikowy wsadzić rezystory o różnych wartościach i podpasować daną wartość pod własne ucho.

Tylko moje mają jedną parę terminali. Muszę wykręcić płytę z terminalami i dostać się do zwrotnicy. Spytam/poszukam na forum audio physic'a czy może Ktoś już przerabiał temat.

Tylko moje mają jedną parę terminali. Muszę wykręcić płytę z terminalami i dostać się do zwrotnicy. Spytam/poszukam na forum audio physic'a czy może Ktoś już przerabiał temat.

post-41974-0-85079500-1538779488_thumb.jpg

Edytowane przez malvern1

Moim zdaniem oczywiście, jeśli chcesz zatrzymać te kolumny, to pozostaje nic innego jak zrobienie zdjęcia zwrotnic i wtedy widząc je do czegoś dojdziemy.

Wystarczy wymienić np. rezystor 4.7 Ohm na 3.3 Ohm i tyle. Koszt też nie duży, rezystory superes jantzena i tak będą lepsze niż to co wrzucił producent do środka-jakieś 12 zł za sztukę. Choć jestem w szoku bo 2 lata temu były chyba po 6 zł ale ceny idą :) . W środku pewnie są ceramiczne niestety.

Edytowane przez MarekP.

Takie przypadłości leczyłbym innymi elementami toru i akustyką.

Naprawdę szkoda grzebać w tak dobrych kolumnach jak AP Tempo VI.

Każda ingerencja w konstrukcję da nieodwracalne zmiany. Nie myśl, że jak coś przylutujesz i odlutujesz to brzmienie powróci do poprzedniego stanu, także zastanowiłbym się 100 razy zanim wsadziłbym tam ręce.

...zakładam, że z ustawieniami kolumn już kombinowałeś.

Edytowane przez CEzAR21

Takie przypadłości leczyłbym innymi elementami toru i akustyką.

Każda ingerencja w konstrukcję da nieodwracalne zmiany. Nie myśl, że jak coś przylutujesz i odlutujesz to brzmienie powróci do poprzedniego stanu, także zastanowiłbym się 100 razy zanim wsadziłbym tam ręce.

...zakładam, że z ustawieniami kolumn już kombinowałeś.

Cezar uważaj bo wkraczasz na ścieżkę VoooDoooo... Rozumiem, że sam nigdy niczego nie lutowałeś w audio.

A jak kapłan poświęci, to zagra jeszcze inaczej :)

Edytowane przez MarekP.

Takie przypadłości leczył bym innymi elementami toru i akustyką.

Każda ingerencja w konstrukcję da nieodwracalne zmiany. Nie myśl że jak coś przylutujesz i odlutujesz to brzmienie powróci do poprzedniego stanu, także zastanowiłbym się 100 razy zanim wsadziłbym tam ręce.

Chyba troszkę przesadzasz, myślisz że wylutowanie jakiegoś elementu typu kondensator czy rezystor i ponownie jego przylutowanie coś zmieni. Jeszcze jak byś wykonywał takie zadanie na cewce to może w skrajnym przypadku zmienił bys jej indukcyjność ale i tak pewnie niezauważalnie co do brzmienia.

Edytowane przez PolTor

Chyba troszkę przesadzasz, myślisz że wylutowanie jakiegoś elementu typu kondensator czy rezystor i ponownie go przylutowanie coś zmieni. Jeszcze jak byś wykonywał takie zadanie na cewce to może w skrajnym przypadku zmienił bys jej indukcyjność ale i tak pewnie niezauważalnie co do brzmienia.

Chciałbym przesadzać, ale jeżeli system jest wystarczająco transparentny to wierz mi, że nawet zastosowana cyna potrafi wpłynąć na brzmienie.

Nie są to duże różnice, ale potrafią zepsuć dźwięk który znasz i który kochasz.

Nie chcę się w to zagłębiać bo to audiovodoo jest zwane, ale to co wpływa na dźwięk momentami mnie przeraża, dlatego na pewne zjawiska przymykam oko a bynajmniej staram się je przymykać :)

Przecież cewki też lutują ludzie, oczywiście, że można wrócić do stanu poprzedniego. Nieodwracalne zmiany, to są w mózgu jak nie dostaje tlenu przez jakieś powyżej 3 minut :) .

Widzę, że niektórzy tak wierzą w nazwe marki, że nawet jakby w środku były kondensatory bipolarne, to woleliby słuchać na nich niż wymienić na porządne.

Cezar uważaj bo wkraczasz na ścieżkę VoooDoooo... Rozumiem, że sam nigdy niczego nie lutowałeś w audio.

A jak kapłan poświęci, to zagra jeszcze inaczej :)

Marku coś tam lutowałem i kogoś można oszukać, ale człowiek jest tak zbudowany, że sam siebie nie oszuka.

W swoim systemie wyłapuje różne dziwne rzeczy, ale tak jak mówiłem trzeba to wszystko trochę uogólnić bo jest tego po prostu za dużo.

Gościłem raz pewnego sceptyka to w wielkim skrócie powiem ci, że odjeżdżając nawet nie chciał się ze mną pożegnać, gdyż stwierdził, że tak mu w głowie namieszałem tym co usłyszał i zobaczył, że jak on to ujął "będziemy w kontakcie".

Przecież cewki też lutują ludzie, oczywiście, że można wrócić do stanu poprzedniego. Nieodwracalne zmiany, to są w mózgu jak nie dostaje tlenu przez jakieś powyżej 3 minut :) .

Widzę, że niektórzy tak wierzą w nazwe marki, że nawet jakby w środku były kondensatory bipolarne, to woleliby słuchać na nich niż wymienić na porządne.

Też tak myślę.

Pani, która lutuje taką zwrotnice w fabryce po skończeniu ciach ją do kosza i kolejne elementy na stół bierze. Wybiórczo inny człowiek z kosz wyciąga zwrotnice i sprawdza czy dobrze tnie pasmo na oscyloskopie i tyle magii.

Jak znajdę info w sieci jak zmodyfikować zwrotnice to na pewno to zrobię.

Chciałbym przesadzać, ale jeżeli system jest wystarczająco transparentny to wierz mi, że nawet zastosowana cyna potrafi wpłynąć na brzmienie.

Nie są to duże różnice, ale potrafią zepsuć dźwięk który znasz i który kochasz.

Nie chcę się w to zagłębiać bo to audiovodoo jest zwane, ale to co wpływa na dźwięk momentami mnie przeraża, dlatego na pewne zjawiska przymykam oko a bynajmniej staram się je przymykać :)

Cezar, a myślisz, że audiophysic użył w tempo VI cyny ze srebrem? Użyli najtańszej jaka była. A przelutowanie elementów np. cyną z dodatkiem 2% czy 4% srebra nie tylko nie zaszkodzi ale może nawet nie pomoże. Spróbuj pobawić się na jakichś starych głośnikach jak już się tak bardzo obawiasz, może nauczysz się czegoś nowego. Poza tym , jak zestroili tak a nie inaczej zwrotnice, to wszystko inne, to półśrodki i napewno ustrojami akustycznymi nie doprowadzimy do tego, że będzie więcej wysokich. Można jeszcze próbować jak nie chcemy zmieniać nic w parametrach zwrotnicy wymienić kondensator odpowiedzialny za wysokie tony na kondensator o tej samej wartości ale taki, który je podkreśla, np. Mundorf supreme im wyższa seria tym lepiej.

Edytowane przez MarekP.

Marku śmiechowo prawisz oj śmiechowo, także dajmy sobie na spokój, zostań w miejscu w którym jesteś :)

Marku śmiechowo prawisz oj śmiechowo, także dajmy sobie na spokój, zostań w miejscu w którym jesteś :)

Wiesz co, nachodzi mi na myśl taki użytkownik tej strony, który prowadzi swój blog. U niego na blogu wszystko super brzmi, nawet kolumny, gdzie ze zdjęć które umieścił widać, że w zwrotnicach są same bipolary, a on pisze ludziom, że to porządne zwrotnice są. Komentarze na jego blogu są moderowane i przechodzą oczywiście tylko pozytywne, żadna krytyka. Żyje z reklam firm, których produkty zachwala. On by tam też nic nie zmieniał. Nie obraź się, ale jak sam nie próbowałeś zmienić choćby w zwrotnicach kolumn głośnikowych jakichś elementów, to nie wiesz o czym rozmawiamy.

Marku coś tam lutowałem i kogoś można oszukać, ale człowiek jest tak zbudowany, że sam siebie nie oszuka.

W swoim systemie wyłapuje różne dziwne rzeczy, ale tak jak mówiłem trzeba to wszystko trochę uogólnić bo jest tego po prostu za dużo.

Gościłem raz pewnego sceptyka to w wielkim skrócie powiem ci, że odjeżdżając nawet nie chciał się ze mną pożegnać, gdyż stwierdził, że tak mu w głowie namieszałem tym co usłyszał i zobaczył, że jak on to ujął "będziemy w kontakcie".

Cezar, to że wyłapujesz różne dziwne rzeczy w swoim systemie, to się tym nie przejmuj, od czasu do czasu każdy tak ma ;)

Tu akurat muszę się zgodzić , to co pcha AP do zwrotnic to kpina z klienta za takie pieniądze...
Myślę , że każdej kolumnie koszt zwrotnicy to groszowa sprawa, nawet jeśli doliczyć do tego jej zestrojenie.

Jeśli tylko przetwornik ( głośnik wysokotonowy) nie jest ograniczeniem w T6 to spróbuję coś zmieni.

Myślę , że każdej kolumnie koszt zwrotnicy to groszowa sprawa, nawet jeśli doliczyć do tego jej zestrojenie.

Jeśli tylko przetwornik ( głośnik wysokotonowy) nie jest ograniczeniem w T6 to spróbuję coś zmieni.

No właśnie, pozostaje jeszcze kwestia użytego głośnika.

Chyba się nie zrozumieliśmy :)

Chodzi mi to, że znając jak grają takie AP Tempo VI i np nosząc się z zamiarem ich zakupu, takiego właśnie dźwięku szukam i nie interesuje mnie czy w środku są kondy czy czarna otchłań. Jak płacę to płacę za filozofię dźwięku firmy w tym przypadku "AP" a nie "AP & Marek Gold Fingers" rozumiesz ?

Grzebać można we wszystkim bez końca ale po co utrudniać sobie coś co i tak jest bardzo trudne.

Ja to zawsze się dziwię i zastanawiam ,dlaczego "jajko chce być mądrzejsze od kury" .Jeżeli elektronicy,ludzie wykształceni,którzy posiedli i zglębili naukę o audio w stopniu ktoŕy wystarczył im na to by ukończyć wyższe uczelnie i otrzymać dyplomy inżynierów,twierdza że to "audio"to jedna wielka ściema, sterowana przez prasę i producentów sprzętu którzy mają sprzedać i zarobić pieniądze ,są wyszydzani i wyśmiewany przez tzw.Januszy bez pojęcia o elektronice z wiedzą bazującą na prasie i na teoriach nie mających nic wspólnego z nauką o elektronice muzyce,czy akystyce.

Poltor lutuj ile chcesz,wstaw rezystor taki który ci poprawi i osiągniesz zamierzony efekt.

Lub wydaj pieniądze na kable,platformy,podkładki antywibracyjne itd.,ku uciesze producentów i wmów sobie ,że góra się poprawiła.

Edytowane przez malvern1

popatrzcie sobie co siedzi w KEF LS50:

https://www.stereo.net.au/forums/topic/98114-kef-ls50-crossover-upgrade/

Ceramiczny rezystor i kondensator mdl.

Masakra.

Marek nie ważne, to ma się sprzedać.

To jak jazda Ferrari z silnikiem poloneza.

Ja to zawsze się dziwię i zastanawiam ,dlaczego "jajko chce być mądrzejsze od kury" .Jeżeli elektronicy,ludzie wykształceni,którzy posiedli i zglębili naukę o audio w stopniu ktoŕy wystarczył im na to by ukończyć wyższe uczelnie i otrzymać dyplomy inżynierów,twierdza że to "audio"to jedna wielka ściema, sterowana przez prasę i producentów sprzętu którzy mają sprzedać i zarobić pieniądze ,są wyszydzani i wyśmiewany przez tzw.Januszy bez pojęcia o elektronice z wiedzą bazującą na prasie i na teoriach nie mających nic wspólnego z nauką o elektronice muzyce,czy akystyce.

Poltor lutuj ile chcesz,wstaw rezystor taki który ci poprawi i osiągniesz zamierzony efekt.

Lub wydaj pieniądze na kable,platformy,podkładki antywibracyjne itd.,ku uciesze producentów i wmów sobie ,że góra się poprawiła.

Naprawdę nie dziwię się wam chłopaki i nie mam żalu. Dopóki człowiek sam się nie przekona to nikt go nie przekona.

Szanuję wasze zdanie, ale mam inne gdyż sam się przekonałem a oszukiwać siebie tylko po to żeby przypodobać się innym...sami wiecie bezsensu :)

Marek nie ważne, to ma się sprzedać.

To jak jazda Ferrari z silnikiem poloneza.

No tak to wygląda.

Naprawdę nie dziwię się wam chłopaki i nie mam żalu. Dopóki człowiek sam się nie przekona to nikt go nie przekona.

Szanuję wasze zdanie, ale mam inne gdyż sam się przekonałem a oszukiwać siebie tylko po to żeby przypodobać się innym...sami wiecie bezsensu :)

Ale o co ci chodzi z tym oszukiwaniem i przypodobaniem? Przelutuj sobie cezar te MDL na choćby czerwone lub srebrne jantzeny, wymień te rezystory na choćby superes i dopiero zobaczysz jak ci głośniki zagrają :)

W kable wierzysz a nie wierzysz w wysokiej jakości kondy?

Edytowane przez MarekP.

To tak jak z antyszczepionkowcami,też ich się nie przekona .

Sprawa kolejna jest taka,że dlaczego producenci montują zwrotnice na wysokiej jakości komponentach dopiero w najwyzszych modelach swoich kolumn ?

Czy ktoś się zastanawiał nad tym?

W zasadzie to nie są tematy na ten klub.Tj.klub miłośników Hegla a nie DIY .

Tutaj się wymieniamy spostrzeżeniami odnośnie sprzętu Norwegów,nie ma co się sprzeczać o rzeczy nie istotne i nie związane z Heglem :)

Edytowane przez malvern1

Marku ciekawe chwyty stosujesz ale to na nic :)

Na LS50 gram 3 lata i w obecnym pomieszczeniu nie mam zamiaru ich zmieniać.

Jak tak lubisz modyfikowane klocki to jest dla ciebie oferta LS50 w graficie po grubym modzie. Są na znanym portalu. Cena okazyjna 2700zł do negocjacji, średnio 500zł taniej niż używka w oryginale.

Tylko brać :)

Zapomniałem dodać, tam gniazda masz CNC ze specjalnej miedzi a w zwrotce kondy pierwszego sortu. Mod za 1/3 ceny kolumn.

To chyba dobra oferta :)

Edytowane przez CEzAR21

Kompletnie mnie nie rozumiesz,natomiast jeśli miałbym wybierać to wolę znać zdanie inżyniera elektronika lub akustyka niz inżyniera samozwanczego od voodoo audio.

A wystarczyło sięgnąć do starej jak świat książki Bolkowskiego i popatrzeć na budowę filtrów RLC.

Mówię tu o czystej elektronice a wręcz tylko elektrotechnice. Sprawa akustyki to już całkowicie odrębny temat znacznie bardziej skomplikowany.

Zdecydowanie mi jest bliżej do RLC niż modyfikowanie właściwości akustycznych skrzyni kolumny bo to już bez porządnego laba i tygodni spędzonych przy projektowaniu się nie odbędzie.

Edytowane przez PolTor

Sprawa kolejna jest taka,że dlaczego producenci montują zwrotnice na wysokiej jakości komponentach dopiero w najwyzszych modelach swoich kolumn ?

Dlatego, że jakość kondensatora/zwrotnicy ma większy wpływ na dźwięk niż jakość głośnika. Można o tym przeczytać na stronach Troelsa Gravesena, gdzie doradza, że lepiej użyć lepszych elementów zwrotnicy z tańszym głośnikiem niż dać mega drogi głośnik i napędzać go kiepską zwrotnicą. Przy czym w zwrotnicy największy wpływ na dźwięk będzie miała jakość kondensatora, a rezystor to już tak na dwa razy trochę voodoo, choć ceramiczne to faux pas.

W zasadzie to nie są tematy na ten klub.Tj.klub miłośników Hegla a nie DIY .

Tutaj się wymieniamy spostrzeżeniami odnośnie sprzętu Norwegów,nie ma co się sprzeczać o rzeczy nie istotne i nie związane z Heglem :)

Zadaj sobie pytanie dlaczego Hegel mając jak to już któryś z kolegów pisał słabej jakości kondy, gra znacznie lepiej niż niejeden wzmacniacz z kondami znacznie droższymi ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.