Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zastanawiam się grubo nad Heglem, wcześniej z lepszych wzmacniaczy jakie posiadałem to tylko baltlab 1v3 ,sugden a21 oraz krell s300i. Teraz szukam wzmacniacza który jak Sugden doda mi trochę mięska na średnicy, będzie jak baltlab miał wybitną stereofonie( chodzi mi o głębie , powietrze w dzwięku, lokalizację) oraz moc jak krell ,który dodawał odpowiedniej szybkości dla basu i podnosił dynamikę. Czy jest wogóle taki wzmacniacz? Jakiemu Heglowi do tego najbliżej ? H100 czy może H200? na h300 póki co mnie nie stać

Wzmacniacz ma wzmacniać a nie dodawać. Zamiast kupować kolejne rzekomo najlepsze klocki lepiej może zasięgnąć rady profesjonalnego akustyka (firmy) w doborze systemu? Paradoksalnie może wyjść taniej skoro do tej pory coś do końca się nie zgrało. Oprócz wzmacniacza jest jeszcze źródło, kolumny i akustyka pomieszczenia. Wystarczy niedopasowanie źródło - wzmacniacz i wyjdzie kolejny przeciętny system.

jedno jest pewne trafiłeś pod zły adres. Hegel nie da Ci tego co szukasz, zapomnij.

Kolega wyżej mądrze podpowiada, warto w akustykę zainwestować tylko czy resztę domowników się na to zgodzi ;-)

Czesc,

Od roku jestem posiadaczem kolumn Dynaudio Audience 72, ktore w tym momencie sa podpiete kablami Kimber Kable 8PR pod amplituner Pioneer SC-1223K. Zestaw gra fajnie, ale podobno mozna wyciagnac z tych kolumn duzo wiecej. Myslicie ze polaczenie z Hegel H160 to dobra opcja?

Tych kolumn nie słuchałem, ale H160 znam doskonale, buduje ładną przestrzeń, jest dość wydajny prądowo. To na pewno dobre Hi Fi. Pewnie zasługiwałby w teorii na lepsze głośniki, ale z własnego doświadczenia wiem, że nawet ze słabszych Dynaudio potrafi wyczarować dźwięk jakiego inne wzmacniacze nie potrafią. Posłuchaj na próbę, będziesz mile zaskoczony.

@ps39 dziekuje za Twoja opinie. Czy wg Ciebie lepiej jest kupic H160 czy starszy H300? Czytalem opinie w internecie, ze H160 gra lepiej.

Jako ze jestem poczatkujacy w temacie HiFi ... slyszalem ze jest duza roznica pomiedzy sluchaniem utworow z amplitunera oraz z porzadnego wzmacniacza ... faktycznie ta roznica jest slyszalna?

@ps39 dziekuje za Twoja opinie. Czy wg Ciebie lepiej jest kupic H160 czy starszy H300? Czytalem opinie w internecie, ze H160 gra lepiej.

Jako ze jestem poczatkujacy w temacie HiFi ... slyszalem ze jest duza roznica pomiedzy sluchaniem utworow z amplitunera oraz z porzadnego wzmacniacza ... faktycznie ta roznica jest slyszalna?

Bardzo.

Z Hegla znam doskonale H80 i H160, H300 nie słuchałem, jedynie H360 ale tego nie liczę, bo to było na AS i jest mało reprezentatywne. H160 jest bardziej uniwersalny, ale H300 chyba jednak lepiej gra to wyższa półka. Różnica w odsłuch amplitunera i "porządnego" wzmacniacza jest kosmiczna :), ale posłuchaj nim kupisz cokolwiek, to podstawa, każdy słyszy inaczej.

Jak się nie ma doświadczenia to na początek najlepiej iść posłuchać do salonu swoich płyt (jak się da to z kolumnami lub wypożyczyć wzmacniacz). To co dla jednego jest dużo dla drugiego może być trochę chociaż faktycznie w amplitunerach idzie się w ilość kanałów, trudniej jest zapewnić porządne zasilanie, niski poziom szumów czy dobrą separację kanałow. Np. Dwukanałowy wzmacniacz Denona PMA 2020AE mający wg specyfikacji 2x80W/8om jest piecykiem ważącym ponad 24kg (W rzeczywistości potrafi dać nawet więcej mocy). Sugeruję przesłuchać sobie kilka sprzętów, niekoniecznie tylko Hegla i najlepiej w komplecie ze źródłem i wybrać to co najbardziej odpowiada. (PS. można z tych czy innych kolumn wyciągnąć więcej o ile pozwoli na to najsłabsze ogniwo systemu).

Mógłbyś mi wskazać te opinie???Sam jestem ciekaw porównania tych dwóch modeli,szukałem i nic nie znalazłem.Jestem słaby szperacz ;-)

Przerobiłem trzy amplitunery z kinami domowymi.Bardzo szybko stwierdzałem że to jednak nie tędy droga.Wylądowałem z systemem 2.0 i dopiero odetchnąłem.Bynajmniej dla mnie to jest to!!!!! Wzmacniacz to jest inna szkoła grania,żeby zaobserwować pewne rzeczy trzeba do wszystkiego dojrzeć samemu.

Edytowane przez Yeung

Mógłbyś mi wskazać te opinie???Sam jestem ciekaw porównania tych dwóch modeli,szukałem i nic nie znalazłem.Jestem słaby szperacz ;-)

Prosze http://www.hifiplus.com/articles/hegel-h160-integrated-amplifier/

"(...) The H160 creamed the H300; not quite to embarrassing levels, but certainly to the point where it was obvious the newer, smaller amplifier was very clearly the better performer (...)"

Przerobiłem trzy amplitunery z kinami domowymi.Bardzo szybko stwierdzałem że to jednak nie tędy droga.Wylądowałem z systemem 2.0 i dopiero odetchnąłem.Bynajmniej dla mnie to jest to!!!!! Wzmacniacz to jest inna szkoła grania,żeby zaobserwować pewne rzeczy trzeba do wszystkiego dojrzeć samemu.

Dziekuje, to dla mnie bardzo cenna wskazowka. Prosze miec tez na uwadze, ze H160 jak i H300 maja opcje HT bypass co umozliwia prace Hegla jako koncowka mocy w kinie domowym. To wszystko umozliwia posiadanie bardzo dobrego stereo i swietnego kina (fronty zasiane z integry (sygnal pre-out z amplitunera), a tylne glosniki przez amplituner).

Edytowane przez _MD_

Prosze http://www.hifiplus.com/articles/hegel-h160-integrated-amplifier/

"(...) The H160 creamed the H300; not quite to embarrassing levels, but certainly to the point where it was obvious the newer, smaller amplifier was very clearly the better performer (...)"

Dziękuje teraz należałoby trochę przypomnieć sobie angielski ;-)

Dziekuje, to dla mnie bardzo cenna wskazowka. Prosze miec tez na uwadze, ze H160 jak i H300 maja opcje HT bypass co umozliwia prace Hegla jako koncowka mocy w kinie domowym. To wszystko umozliwia posiadanie bardzo dobrego stereo i swietnego kina (fronty zasiane z integry (sygnal pre-out z amplitunera), a tylne glosniki przez amplituner).

Tak dokładnie,tylko zastanawiam się czy te podłączenie i sygnał prowadzony przez pre-out z ampka nie będzie w jakiś sposób ograniczeniem dla wzmaka?? Nie stosowałem takiego rozwiązania i tu powinni wypowiedzieć się starzy wyżeracze ;-)

Wszystkie zrodla dzwieku nalezy podpinac do Hegel. Tylko fronty kina podpinamy pre-outem ... teoretycznie w kinie ograniczeniem bedzie przedwzmacniacz amplitunera. Chetnie przeczytam opinie osoby posiadajacej taka konfiguracje.

Edytowane przez _MD_

Nie mam pojęcia :) to pierwszy Hegel słyszany w życiu. Wpadłem do Fusic i posłuchałem w miłej atmosferze. Ale chyba nawet bardziej podobają mi się Kef'y, z którymi grał. Ogólnie Daft Punk pozamiatał. Kurna brakuje mi teraz rozmachu w domu.

????

Nie mam pojęcia :) to pierwszy Hegel słyszany w życiu. Wpadłem do Fusic i posłuchałem w miłej atmosferze. Ale chyba nawet bardziej podobają mi się Kef'y, z którymi grał. Ogólnie Daft Punk pozamiatał. Kurna brakuje mi teraz rozmachu w domu.

Daft Punk - RAM jest wymagający na basie i potrzebuje szybkiego , wydajnego pieca ale to tez zależy od kolumn oczywiscie. Album ten jak narazie jesli chodzi o nie lampowe piece to dla mnie najlepiej zagrał Roksan Oxygene w kl.D który gra bardzo szybko , konturowo i czuć podmuch ale przy jazz-ie musze przyznać lepiej wypadł hegel h80 ktory jest spokojny , zrównoważony , intymny . Hegel 160 i 360 zdaje się idą w stronę szybkości , konturu i nie do końca muzykalności .

hee bez obaw występował , właśnie takiego słuchałem , występował chyba tylko w norwegii , ponoć zaznaczam ponoć lepszy niż z wersją dac , ale nie powiem bo nie słuchałem wersji z daciem

jest faktycznie za 4,3 tys może za 4 by sie sprzedał , gra warta świeczki jescze pół roku temu 5tys było okazją , od razu zaznaczam to nie mój piecyk :) jestm zupełnie z innego rejonu polski :) ale ja jak bym nie miał h200A to bym celował mocno w niego .

choć nie ukrywam ze kolega ma na sprzedaz h100 tez bez dac ale 5 tys to jest minimum jakie chce bez pilota głównego tylko z tym małym od daca uniwersalnym , dlatego troche sie zdziwiłem że jest za prawie 4tysia

panowie nie jarac się dac w tym modelu to lipa jest zupełna , więc jak dla mnie ta wersja bez dac to jest wersja bez zbędnego śmietnika jakim jest tam dac wbudowany . lepiej go nie mieć i nie obciążać trafa dodatkowym śmietnikiem ha , serio mówię

hee bez obaw występował , właśnie takiego słuchałem , występował chyba tylko w norwegii , ponoć zaznaczam ponoć lepszy niż z wersją dac , ale nie powiem bo nie słuchałem wersji z daciem

jest faktycznie za 4,3 tys może za 4 by sie sprzedał , gra warta świeczki jescze pół roku temu 5tys było okazją , od razu zaznaczam to nie mój piecyk :) jestm zupełnie z innego rejonu polski :) ale ja jak bym nie miał h200A to bym celował mocno w niego .

choć nie ukrywam ze kolega ma na sprzedaz h100 tez bez dac ale 5 tys to jest minimum jakie chce bez pilota głównego tylko z tym małym od daca uniwersalnym , dlatego troche sie zdziwiłem że jest za prawie 4tysia

panowie nie jarac się dac w tym modelu to lipa jest zupełna , więc jak dla mnie ta wersja bez dac to jest wersja bez zbędnego śmietnika jakim jest tam dac wbudowany . lepiej go nie mieć i nie obciążać trafa dodatkowym śmietnikiem ha , serio mówię

a propos kolega miał mój wcześniejszy dac smsl m8 i za 250 $ i ten z hegla h100 nawet nie miał prawa siadac w tej lidze , smsl m8 choc nie hi end ale gra naprawde przyzwoicicie w tych pieniądzach mistrz świata

a propos kolega miał mój wcześniejszy dac smsl m8 i za 250 $ i ten z hegla h100 nawet nie miał prawa siadac w tej lidze , smsl m8 choc nie hi end ale gra naprawde przyzwoicicie w tych pieniądzach mistrz świata

musze dodać z zasilaniem tomanek " tzn zasilacz firmy polskiej pewnie kazdy z was zna co troche liznął temacik :)

.Panowie zauważyłem ciekawą przypadłość ,mianowicie mój dac hegel hd25 nie działa na listwie tomanka tap 8 w gnieżdzie z dc-blockerem ,na zwykłych filtrowanych jest ok ale na tym co jest dc-blocker wariuje wyświetlacz i gaśnie , a co to takiego możet byt ? dziwna sprawa bo dekoder hasał i tv też no i wzmaki wiadomo .

sprawa wyjaśniona wina kabla

musze dodać z zasilaniem tomanek " tzn zasilacz firmy polskiej pewnie kazdy z was zna co troche liznął temacik :)

sprawa wyjaśniona wina kabla

słuchamy własnie yelow touch z kolegami, nie wszyscy adiofile zaznaczam :) i tu troche wymuszam bo słuchaja troche tego co ja lubie ale to są najwierniejsi i najprawdziwsi recenzenci , i uwaga reca mówią że jest fajnie dziwnie, ale fajnie , wszyscy jesteśmy pijani :) sobota , ale nie narzekają a dziwnie im jest ja tak uwazam że po prostu nie dojrzali audiofilsko i czasami zbyt doskonałe dzwieki przeszkadzają albo nie maja czasu sie nad nimi zastanowić , bo przecież szkoda czasu jak to oni twierdzą na pierdoły hee , ja mam wadę słuchu i słyszę wiecej tak tak panowie , bo muzyka gra w sercu

luk77 , ja naprawdę nie umiem , nie potrafie tak pieknie i wyniośle pisać recenzji , może zapytaj o coś ? to ci napiszę ?

uśmieszkiem prowokujesz , ale na mnie to nie działa bo ja nie sciemniam , mogę cie zabić prawdą hee

do 19 po proszę

Spoko ,dystansu trochę . Bawcie się dobrze .

spoko po tu jestesmy , ja nie jestem recenzentem , ale mam h200A i po skrócie , gra prawde nie jest jak to mówia taki sterylny ja tego nie stwierdzam absolutnie ,powiem więcej gra to bardzo bardzo uczciwei ale w nic nie zabiera w muzykalnośći ,poczekaj włącze sobie hee , a cha no gra dobrze pasma sa wyrównane nic nie dominuje nic nie brakuje za bardzo , od kawałka zależy , ja wybrałem go bo zmiażdzył mi wszystkie nady gdzie myśłałęm że naprawde juz sie lepiej nie da i nie nada , kurna gra to ponad przeciętnie , głębia jest taka że zrezygnowałem z kursu nurkowania pasuje taka reca he , i to czarne tło mega mega czarne smoła ,żeby za chwile za***rdolić , a i w tedy nawet nic tak naprawde nie znika po prostu sobie radzi i ogarnia wiele klim

jazz anna maria jopek jo &co wygina nino katamadze i nawet riverside czy qidam zapodasz nie poddaje sie , sorry mój ssąsiad sie czasami poddaje ale kupuje go browarami i mi duzo wybacza , w retoryce H200 to bardzo dobry piec nie dlatego że ja go mam tylko on jest po prostu naprawde dobry wydolny prądowo i pazerne dynki napasie , , mogę mieć tylko troche żale do wygłuszenia pokoju i ustawienia kolumn , ale to nie jest napewno wada sprzetu , to juz sam wywnioskowałem i to je moja walka a tu kuleje oj kuleje bo myśle że mógłbym mieć studio

, temat wczesniej poruszany wspominam zapomniałem , bo wymieniałem bezpiecznik w cd tym tanim cd arcam cd82 na AHP nie zauważyłem istotnych zmian , autosugestia dla mnie niema zmian , do hegla tez mam ale nie chce mi sie tego na razie wyciągać za duzo roboty ale zrobie to i dam znać czy słyszę różnicę , co prawda watpię

nie myl tematów zarobkowych od tematu pozbywania się , z resztą to juz było przerabiane , chcesz taniej do NO cza cisnąć może ci sie utrafi oryginalna Finlandia bo nasza z biedronki napewno nią nie jest :) a co rózni nie wiem bo nigdy nie miałem h200 , tyle co kolega co wystwai na alledrogo h200A mił do czynienia z oboma to twierdzi że h200A jest bardziej muzykalny i przypomina h300 bo i ponoć kondy ma z niego

miałem jescze kiedys marantze i rotele kurde to nie ta półka dlatego nie mozna porwywać ,ale tylko jeden marantz vintage z lat chyba 70 tych mnie tak ujął że się wkurzyłem i wydałem całe 200pln i te 200pln ....................... nie chce mi sie z wami gadać hee?

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.