Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

krajowa dystrybucja czy z Norwegii? Jak będzie na sprzedaż to się odezwij, szukam czegoś z Hegla. Tydzień mogę poczekać :-)

Co u Ciebie grało przed H360? Jakie kolumny masz spięte teraz?

Ani krajowa ani z Norwegii.

Poważnie kupujecie sprzęt za ponad 20 tys. bez wcześniejszych odsłuchów :o

Ja swojej H360 słuchałem kilkukrotnie i byłem w niej zakochany :)

Brakuje mi trochę niskich tonów. Ale tak jak pisałem, troche za wcześnie aby ocenić dokładnie brzmienie.

Pierwsze moje wrażenie "to nie jest to"

Czy może się dźwięk zmienić trochę po kilku dniach?

Pamiętam mój Simaudio rok temu po zakupie nie dało się tego słuchać. Po ok tyg. zaczął jakoś inaczej grać, lepiej.

Brakuje mi trochę niskich tonów. Ale tak jak pisałem, troche za wcześnie aby ocenić dokładnie brzmienie.

Daj sobie czas; jeszcze wzmak sie nie ogrzał po podróży, a Tobie juz czegos brakuje. Czy brakuje Ci tłustej lupanki basu na 8-9 jaka byla w Monnie?

Hegle nic nie kolorują, sa neutralne, grają tak jak jest nagrane. Jeżeli kolumny masz takie same, a przyzwyczaiłes ucho to typowej tłustej lupanki basu w zakresie 60-120hz to stad to poczucie 'chudosci'. Jak masz dobre akustycznie pomieszczenie, tzn. nie kolorujace to Hegel pozwoli Tobie usłyszeć jak każde nagranie jest inaczej nagrane, dobrze różnicuje, ma fajna rozdzielczość. Ciesz sie:))

Na jakim poziomie słuchasz 360?

Daj sobie czas; jeszcze wzmak sie nie ogrzał po podróży, a Tobie juz czegos brakuje. Czy brakuje Ci tłustej lupanki basu na 8-9 jaka byla w Monnie?

Hegle nic nie kolorują, sa neutralne, grają tak jak jest nagrane. Jeżeli kolumny masz takie same, a przyzwyczaiłes ucho to typowej tłustej lupanki basu w zakresie 60-120hz to stad to poczucie 'chudosci'. Jak masz dobre akustycznie pomieszczenie, tzn. nie kolorujace to Hegel pozwoli Tobie usłyszeć jak każde nagranie jest inaczej nagrane, dobrze różnicuje, ma fajna rozdzielczość. Ciesz sie:))

Na jakim poziomie słuchasz 360?

Z tymi nagraniami to faktycznie masz rację. Trochę dzis posłuchałem w sieci. Jedno nagranie gra bo gra a np. Diana Krall zagrała przepięknie i już nic nie brakowało.

W Simaudio zaś brakowało mi tej detaliczności.

Wzmacniacz pozostawiam włączony na 2 dni. tak jak mi zalecili. Zobaczymy co się zmieni :)

Czy może się dźwięk zmienić trochę po kilku dniach?

Ta, jak sobie wmowisz że jest lepiej to wszystko jest możliwe :)

?👈

Postanowilem wrócić do Hegla. Kupilem HD12 i już nawet spakowalem starego DACa. Po dwóch godz z powrotem go rozpakowalem, bo muzyka była jakaś pusta, bez wyrazu. Porownalem oba do siebie i już Hegla nie podpielem.

witam to może kolega chce sprzedać hegla H12 chętnie odkupię w rozsądnej cenie

Ja tak mam ze wzmacniaczami. Co roku coś kupuję :)

Zawsze się cieszę 2x ze wzmacniacza, kiedy go kupuję i kiedy go sprzedaję :)

Hegle grają bardzo neutralnie. Ja H360 słucham na 40% - 60% (więcej to już za dużo dla mnie)

Ja słucham na vol. 40-50 później już jest za głośno.

W nocy musiałem przyciszyć do 20 i grało nijako.

A mozesz napisac,czego oczekiwales od hegla a tego przynajmniej na razie nie ma? Kurcze kupiles tak chwalony piecyk a radosci z zakupu u Ciebie nie widac (tak wiem, bedzie kiedy bedziesz sprzedawal, mam nadzieje, ze tym razem jednak do tego nie dojdzie).

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Poszedł drugiego dnia. A jaka to rozsądna cena?

Witam, jak już sprzedany to nie ma znaczenia cena, chyba że masz jeszcze jeden ??

Jeżeli można widzieć to zapytam w drugą stronę za ile sprzedałeś ??

Edytowane przez Grzegorz_63412

A mówiłem że H300, i H360 są słabe. Dobrego basu nie będzie, choć byś go grzał przez rok. Wiem bo znam granie tych wzmacniaczy i wiem co mam teraz.. Przy mojej końcówce to te dwa wzmacniacze w zasadzie nie mają basu. O ile kontur niskich tonów jest bardzo dobry, to siła i energia niestety jest bardzo przeciętna. Jak nie zagrał, to już nie zagra. Sprzedaj póki są na niego chętni.

A mozesz napisac,czego oczekiwales od hegla a tego przynajmniej na razie nie ma? Kurcze kupiles tak chwalony piecyk a radosci z zakupu u Ciebie nie widac (tak wiem, bedzie kiedy bedziesz sprzedawal, mam nadzieje, ze tym razem jednak do tego nie dojdzie).

Oczekiwałem więcej mocy, nie tylko 250W na papierze.

Brakuje mi dynamiki, a w zasadzie jej brak.

Ostatni miesiąc odsłuchowy w moim domu:

Naim XS2,

Primaluna HP

Copland CTA 405a

Primare i32

Naim i Copland biją na głowę dynamiką H360.

A Primaluna muzykalnością i niskoschodzącym basem (gdzie wyczytałem w jakiejś recenzji, że Primaluna ma bardzo słaby bas)

Juto zrobię zamianę i wrócę do starego systemu aby określić czy jest dla mnie lepiej czy gorzej.

A mówiłem że H300, i H360 są słabe. Dobrego basu nie będzie, choć byś go grzał przez rok. Wiem bo znam granie tych wzmacniaczy i wiem co mam teraz.. Przy mojej końcówce to te dwa wzmacniacze w zasadzie nie mają basu. O ile kontur niskich tonów jest bardzo dobry, to siła i energia niestety jest bardzo przeciętna. Jak nie zagrał, to już nie zagra. Sprzedaj póki są na niego chętni.

Dynamika jak dla mnie jest słaba w porównaniu do konkurencji. Nie ma tego kopnięcia. Ale sam w sobie wzmacniacz nie jest taki słaby. Bardziej bym powiedział, że taka jest ideologia brzmieniowa tego producenta.

Na pewno też kwestia doboru głośników.

Dlatego irytuje mnie fakt, że kupując topową integrę, która zdaniem producenta jest najlepsza na liście i jak zapewnia nie ma głośników, których by nie napędził.

Witam, jak już sprzedany to nie ma znaczenia cena, chyba że masz jeszcze jeden ??

Jeżeli można widzieć to zapytam w drugą stronę za ile sprzedałeś ??

Za 3, ale to była praktycznie nówka.

?👈

To moze jednak Octave przecież go słuchałeś. Dynamika muzykalność i bas jest na wyciągnięcie ręki.

Octave Tak. Jest to najlepszy wzmacniacz jaki słuchałem w tym przedziale cenowym.

Za raz przed nim trochę tańszy to Copland CTA 405a.

magico79 - nie wiem jak z klockami innych producentów sprzętu ale Hegel im wyższy model tym gra bardziej naturalnie następuje takie nazwijmy to uspokojenie pewnych aspektów dźwięku z lepszą ich kontrolą. Co to oznacza a to że H360 nie będzie efekciarsko ładowała basem tak że będziesz czuł mrowienie w nogach, dźwięk nie będzie przekoloryzowany a w zamian za to dostaniesz bardzo dobrą przejrzystość, niesamowitą rozdzielczość, prawdziwą równowagę tonalną, bardzo gładkie granie, naturalne wokale, bardzo dobrą barwę, możliwość wysterowania trudnych kolumn itd. Oczywiście wszystko co wyżej wymieniłem na plus akurat Tobie wcale nie musi się podobać bo każdy słyszy inaczej i ma swoje preferencje.

Myślę że skoro już kupiłeś Hegla i nie jesteś do końca z niego zadowolony, pomyśl o posłuchaniu dobrze wygrzanego Hegla H160 on wydaje mi się mógł by Ci podpasować to zupełnie inne granie tam z pewnością basu i dynamiki Ci nie będzie brakowało i jest to podobna półka cenowa do której porównujesz poprzedników Hegla goszczących w Twoim domu

Nic nie napisałeś jakie kolumny masz podpięte do wzmaka ?.

PS. Daj sobie czas posłuchaj go przynajmniej z 2 tygodnie.

H360 nie jest słabym wzmacniaczem. Jest to bardzo charakterny wzmacniacz (tak wyjaśniał mi to pewien muzyk).

Zauważ Magico, że przy słuchaniu muzyki z innego źródła lub innej płyty jak opisywałeś wcześniej, nic nie brakowało.

O czymś to świadczy.

Dlatego pierwsze wrażenie odsłuchowe może być takie, że czegoś nam brakuje.

Z własnego doświadczenia wiem, że po zakupie czegoś nowego człowiek jest w stanie wyłapać tylko te negatywne cechy zapominając o korzystnych walorach brzmieniowych na plus.

magico79 - nie wiem jak z klockami innych producentów sprzętu ale Hegel im wyższy model tym gra bardziej naturalnie następuje takie nazwijmy to uspokojenie pewnych aspektów dźwięku z lepszą ich kontrolą. Co to oznacza a to że H360 nie będzie efekciarsko ładowała basem tak że będziesz czuł mrowienie w nogach, dźwięk nie będzie przekoloryzowany a w zamian za to dostaniesz bardzo dobrą przejrzystość, niesamowitą rozdzielczość, prawdziwą równowagę tonalną, bardzo gładkie granie, naturalne wokale, bardzo dobrą barwę, możliwość wysterowania trudnych kolumn itd. Oczywiście wszystko co wyżej wymieniłem na plus akurat Tobie wcale nie musi się podobać bo każdy słyszy inaczej i ma swoje preferencje.

Myślę że skoro już kupiłeś Hegla i nie jesteś do końca z niego zadowolony, pomyśl o posłuchaniu dobrze wygrzanego Hegla H160 on wydaje mi się mógł by Ci podpasować to zupełnie inne granie tam z pewnością basu i dynamiki Ci nie będzie brakowało i jest to podobna półka cenowa do której porównujesz poprzedników Hegla goszczących w Twoim domu

Nic nie napisałeś jakie kolumny masz podpięte do wzmaka ?.

PS. Daj sobie czas posłuchaj go przynajmniej z 2 tygodnie.

.....No i tak jak piszesz dokładnie. W zamian za coś otrzymałem co innego. Do czego muszę się przyzwyczaić pewnie.

H160 słuchałem w PL. Jeśli mam się odnieść do porównania z tym co mam teraz to jest dużo lepiej niż z h160.

Na odległość słyszę różnicę.

Na dzien dzisiejszy mam kolumny Bowersa PM1 monitorki, oprócz tego mam pożyczone od znajomego Kefy LS50.

W następnym tyg. Wypożyczę do domu jakieś podłogówki (jeszcze nie wiem co).

Jest jeden duży plus. Podoba się mojej żonie H360 także mam spokój przynajmniej w domu. Teraz Ona musi słuchać mojego marudzenia :)

Octave Tak. Jest to najlepszy wzmacniacz jaki słuchałem w tym przedziale cenowym.

Za raz przed nim trochę tańszy to Copland CTA 405a.

Mogę prosić o doprecyzowanie, Copland Twoim zdaniem jest lepszy czy gorszy. Też stoję przed wyborem wzmancniacza do zakupu po odsłuchach w przedziale cenowym H360. Wspaniała dyskusja tu rozgorzała, wiele pomocnych informacji można wyczytać

Czy lepszy? Jest po prostu inny. Dynamika i niskie tony bardzo kontrolowane.

Akustyka i detaliczność w Heglu jest znacznie lepsza.

W Coplandzie można się pobawić w wymianę lamp na inne. Nie posiada wejść XLR jeśli to jest istotne.

W Heglu mamy praktycznie wszystkie wejścia, jest bardziej uniwersalny na dzisiejsze czasy.

Najlepiej jakby połączyć te dwa wzmacniacze ze sobą :)

Czy lepszy? Jest po prostu inny. Dynamika i niskie tony bardzo kontrolowane.

Akustyka i detaliczność w Heglu jest znacznie lepsza.

Amen

Jest tak.. albo gra albo nie. Dla mnie Hegel H 360 gra.

Jedyne czego mi brakowało w tym piecu, to krawędzie basu... kontrola.

Hegel H 360, To nie klasa A.

Magico : ) sprawdź jakie ma śrubki Hegel od spodu... Nóżki.

Tam są wkręty czy normalna śruba z gwintem... bo już nie pamiętam.

Troszku takie " badziewne" ma nóżki Hegel H 360...

Bo jak nie znajdę pieca do HC Room - pokój gracza..." chce podpiąć trzy konsole + Oppo BDP - 105 D " ... pozostaje Hegel H 360.

Edytowane przez Myszator

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Amen

Jest tak.. albo gra albo nie. Dla mnie Hegel H 360 gra.

Jedyne czego mi brakowało w tym piecu, to krawędzie basu... kontrola.

Hegel H 360, To nie klasa A.

Magico : ) sprawdź jakie ma śrubki Hegel od spodu... Nóżki.

Tam są wkręty czy normalna śruba z gwintem... bo już nie pamiętam.

Troszku takie " badziewne" ma nóżki Hegel H 360...

Nie zaglądałem, dziś sprawdze.

Nóżki gumowe wyglądają z bliska prymitywnie.

Eehh tam.... może prymitywnie ale dobrze amortyzują.

Wracając do H360. Duży popyt jest na niego w USA.

Skąd takie parcie akurat na ten model?

A Magicowi nie pasuje. Też myśle powaznie nad tym piecykiem. Fajna sprawa z tą funkcjonalnoscią.

Magico daj mu pograc i moze zobacz go jeszcze z bardziej nasycenie i gesto grajacymi kolumnami. I taki drobiazg - zwlaszcza na monitorkach jak piec nie ma podbicia na gornym, srednim basie to moze nam go brakowac, a juz na pewno bedzie brakowac jak sluchalismy wczesniej na tych monitorach z piecem, ktory mial podbity gorny bas. No i nie wiem jak tam z jego wygrzaniem, to naprawde w niektorych wzmakach sporo zmienia w brzmieniu. Trzymam kciuki, zebys w koncu znalazl "swoj wzmacniacz".

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Co wieczór gram i jest różnie. Zależy jaki utwór i z jakiego źródła. Raz dobrze raz źle.

Mam pytanie jak wyłączacie swoje Hegle, tym pstryczkiem znajdującym się pod spodem czy tylko wyciszacie do "0"?

Zapomniełem dodać raz dobrze, że przepięknie a raz źle jak budżetowa mini wieżyczka.

Eehh tam.... może prymitywnie ale dobrze amortyzują.

Wracając do H360. Duży popyt jest na niego w USA.

Skąd takie parcie akurat na ten model?

Parcie na Hegla jest duże m.in w Polsce.

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.