Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Tidala w wersji HIFI nie można odpalić na innej przeglądarce niż Chrome (HTML5).

Duża jest różnica pomiędzy Tidal w wersji HIFI na przeglądarce Chrome, a na innej przeglądarce w jakości "Wysoka" ?

Używam PC z Windows 7.

H200 jest niestety wyjątkowo czuły na jakość realizacji materiału, słabe nagrania mogą załamywać, ale te średnio i dobrze zrealizowane nigdy nie będą brzmieć ani płasko ani sucho. Myślę, że to bardziej problem w doborze pozostałych elementów zestawu. H300 natomiast słabe realizacje prezentuje o niebo lepiej.

No, najlepiej żeby cały system zmienił pod wzmacniacz, bo nie możliwe że mu nie gra.

?👈

Tidala w wersji HIFI nie można odpalić na innej przeglądarce niż Chrome (HTML5).

Duża jest różnica pomiędzy Tidal w wersji HIFI na przeglądarce Chrome, a na innej przeglądarce w jakości "Wysoka" ?

Używam PC z Windows 7.

Jeżeli Tidal to tylko w jakości HiFI, jeżeli Spotify tylko w jakości Premium - zawsze Windows 7.

Tidal - Chrome, Spotify - Mozilla. (lub poprzez dedykowane aplikacje, co nie zmienia faktu, że tidal używa html5 a spotify flasha).

Ogólnie polecam zrobić samemu test nawet na słabym źródle typu YT, flash vs html5. (html5 = tragiczna degradacja dźwięku).

Edytowane przez CEzAR21

Jeżeli Tidal to tylko w jakości HiFI, jeżeli Spotify tylko w jakości Premium - zawsze Windows 7.

Tidal - Chrome, Spotify - Mozilla. (lub poprzez dedykowane aplikacje, co nie zmienia faktu, że tidal używa html5 a spotify flasha).

Niedługo wydaje własna aplikację dla systemu Windows do odtwarzania muzyki opartą o silnik audio Un4seen Bass.

Będę się starał o dostęp do zasobów Tidala (autorom BubleUnPn się udało).

Niedługo wydaje własna aplikację dla systemu Windows do odtwarzania muzyki opartą o silnik audio Un4seen Bass.

Będę się starał o dostęp do zasobów Tidala (autorom BubleUnPn się udało).

Tylko proszę powiedz, że będzie kompatybilny z W7.

Mam cały tor zestrojony pod PC audio, także z chęcią mogę przeprowadzić beta testy tego twojego cuda :)

....na W10 jest tylko jeden program, który daje naprawdę dobrą jakość - jPlay w trybie hibernate.

Edytowane przez CEzAR21

Tylko proszę powiedz, że będzie kompatybilny z W7.

Mam cały tor zestrojony pod PC audio, także z chęcią mogę przeprowadzić beta testy tego twojego cuda :)

....na W10 jest tylko jeden program, który daje naprawdę dobrą jakość - jPlay w trybie hibernate.

Będzie kompatybilny :-)

Prawie zawsze dodatki są gorsze niż zewnętrzne moduły. Tak przecież jest ze wzmacniaczami słuchawkowymi, przedwzmacniaczami gramofonowymi i Dacami też. Dla mnie z DAC Hegla jakie słuchałem tylko HD25 był OK. Ale wcześniejsze to były te właśnie dodatki w H80 i H160. Jestem pewny, że zagra lepiej HD25 niż ten wewnętrzny, skłania mnie do tego ekonomia. Wracając do tematu podłączenia, musiałbyś mieć bardzo dobry odtwarzacz CD aby nie zagrał lepiej jako transport z HD25.

Mieliście może w zestawieniu ze wzmacniaczami Hegla połączone DACi innych firm?

jeżeli tak to jak oceniacie efekty połaczenia? np z H80, H100, czy H 200?

Gość

(Konto usunięte)

Ostatnia Jolida 1501 rc pod względem muzykalności wypadała lepiej, dźwięk wciągał (lampki wymienione na PS Vane 12AX7 T mark II) brakowało jej detaliczności, ale naprawde reszta wciągała mimo że bas też był lekko ciągnący się.

Może łaskawie ;-) pisz...zestawieniu Jolidy z Dali brakowało...na pewno nie "jej"... jakie pomieszczenie...?

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Mieliście może w zestawieniu ze wzmacniaczami Hegla połączone DACi innych firm?

jeżeli tak to jak oceniacie efekty połaczenia? np z H80, H100, czy H 200?

W pierwotnym połączeniu, gdy w OPPO nie miałem jeszcze Tidala, grałem z komputera.

Do tego celu wykorzystywałem DAC Nuforce. Bardziej mi odpowiadało jego brzmienie niż z DAC H80. Dla mnie DACi Hegla te tańsze montowane jako dodatki grają po ciemnej stronie.

H200 jest niestety wyjątkowo czuły na jakość realizacji materiału, słabe nagrania mogą załamywać, ale te średnio i dobrze zrealizowane nigdy nie będą brzmieć ani płasko ani sucho. Myślę, że to bardziej problem w doborze pozostałych elementów zestawu. H300 natomiast słabe realizacje prezentuje o niebo lepiej.

Jest dużo racji w tym co napisałeś, mój wzmacniacz w odróżnieniu od dobrze zrealizowanego materiału skutecznie zniechęca do słuchania źle nagranych plików/płyt .

Edytowane przez MadMaxx

Panowie mam pytanie bo nie do końca ogarniam temat dacow. Czy jak bym kupił np hd20 to mogę mieć do niego jakikolwiek CD lub DVD? Czy brzmienie płyty zależy od napędu czy od przetwornika. Mam DVD Yamaha i nie wiem czy mogę go używać wraz z np. HD20. Czy efekt będzie dobry? Podpowie ktoś cos?

Jak dotąd przyznam sie szczerze nie slyszalem wzmacniacza, ktory potrafi zagrac inaczej za kazdym razem. Przejrzyscie, cieplo i spokojnie, twardo i sucho, szybko.

Natomiast do samego brzmienia bede sie musial przyzwyczajac pewnie.

Jak będziesz miał dobre kolumny dobrane odpowiednio do pomieszczenia o bardzo dobrej akustyce to kolejny raz opadnie Ci szczęka i wtedy usłyszysz co ten wzmacniacz potrafi . Z jedną rzeczą się nie zgadzam mianowicie Hegel znakomicie różnicuje nagrania słychać że płyta jest słabo nagrana natomiast słucha się ich mimo to o wiele przyjemniej to taki paradoks ale ja od zakupu Hegla słucham każdej nawet najmarniejszej płyty z przyjemnością .

Edytowane przez jacm
Gość

(Konto usunięte)

Jak będziesz miał dobre kolumny dobrane odpowiednio do pomieszczenia o bardzo dobrej akustyce to kolejny raz opadnie Ci szczęka i wtedy usłyszysz co ten wzmacniacz potrafi . Z jedną rzeczą się nie zgadzam mianowicie Hegel znakomicie różnicuje nagrania słychać że płyta jest słabo nagrana natomiast słucha się ich mimo to o wiele przyjemniej to taki paradoks ale ja od zakupu Hegla słucham każdej nawet najmarniejszej płyty z przyjemnością .

A jaką masz najlepiej "brzmiącą" na Twoim systemie...ulubioną, do której porównujesz inne...

Pozdro

Edytowane przez Gość

Powiedziałbym ze przy DAĆ takim jak Hegel od transportu zależy wszystko. Różnice między słabym transportem po optyku a dobrym po coax są olbrzymie. Różnice między kablami coax są równie duże. Im lepszy transport tym lepsza perspektywa, dociążenie zakresow. Przy złym transporcie Hegel zwykle gra środkiem i pierwszym planem, dźwięk jest bardziej posklejany. To samo się tyczy USB przed Heglem HD30. Przy czym dla takiego DAC dobry transport to nie jest tani CD za 2000 tylko raczej cos klasy CDP i wyżej. Usłyszysz te różnice bez wątpienia podobnie jak różnice między tym a dajmy na to M2Tech Evo + Clock.

Z testu który przeprowadziłem u siebie w domu jednoznacznie wynika, ze większy progres uzyskałem dołączając do systemu dodatkowy odtwarzacz CD (Ayon 07s) za 8,5k niż dodatkowy DAC (HD25) też za 8,5k.

Z testu który przeprowadziłem u siebie w domu jednoznacznie wynika, ze większy progres uzyskałem dołączając do systemu dodatkowy odtwarzacz CD (Ayon 07s) za 8,5k niż dodatkowy DAC (HD25) też za 8,5k.

A przepraszam bardzo co było transportem do tego DAC'a?

Trudno mi porównywać Ayona z HD25, to różne produkty o rożnym brzmieniu, sprawdza się w innych systemach. Z tego co znam Ayona nie jest to jednak brzmienie tak neutralne jak Hegel, wiec ciężko tu mówić o jednoznacznym progresje, raczej o progresje przy pewnej preferencji.

Przesadzacie z tym wpływem transportu na brzmienie.

W takim wypadku polecam najtańszy dac połączony kablem za 2zl z DVD manty.

Jeśli się już powiedziało A kupując DAC za 7k to trzeba też kupić pozadny transport.

Coś w tym jest, Hegel też nie zachęca wypuszczając co 3 lata nowe urządzenie, postęp w DACach jest szybki i utrata wartości większa niż przy pozostałych elementach toru. Chociaż i tak chyba najgorszą inwestycją (czysto finansowo patrząc) jest teraz zakup nowego CD - utrata wartości 50% po wyjściu ze sklepu gwarantowana.

A jaką masz najlepiej "brzmiącą" na Twoim systemie...ulubioną, do której porównujesz inne...

Pozdro

Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie , kiedyś wydawnictwa czysto Audiofilskie przy słabszym sprzęcie potrafiły zaczarować dźwiękiem pozostałe nagrania mocno od tego czaru odstawały , żeby mieć nirvane audiofilską trzeba się było wspierać wybornym materiałem wyjściowym np wytwórnie Chesky Records , Stockfisch , Naim itd z tym że wówczas mamy ograniczoną płytotekę .

Przy doszlifowanym systemie nie ma już takiej dysproporcji bardzo duża część muzyki brzmi zjawiskowo ,mowa tu o zwykłych wydawnictwach , wciąga w nagranie sprawia ciarki i generalnie słucha się ich na nowo . Tylko te wyjątkowo źle nagrane płyty brzmią po prostu dobrze słucha się ich przyjemnie ale czaru że wokalista stoi w pokoju na nich nie będzie .

Edytowane przez jacm
Jestem ciekaw kto kupuje te daki po 7, 10tys złotych. Może jedna osoba na 10 w tym wątku kupiła go u Polskiego dystrybutora za pełną kwotę.

No to źle trafiłeś ze swoją historią, bo ja kupiłem, sam znam conajmniej dwie osoby które też wzięły go od dystrybutora. Ja znam fakty. Ty głównie piszesz bajki.

Potem kwestia testowania DAC za taką kwotę z transportem DVD. Nic dziwnego że gra to do dupy. A jeszcze lepsze są recenzje DAC za kilkadziesiąt tysięcy testowane z laptopem. To jest dopiero masakra.

Generalnie obecnie nie oceniam sprzętu na podstawie kilku płyt , tylko odsłuchu ogólnego całej płytoteki . Sprzęt ma grać wybitnie całą muzykę nie kilka płyt testowych . Jak mam ocenic wyjazdowo sprzęt na szybko biorę płyty bardzo źle zrealizowane , przeciętnie i te wybitne .

Gość

(Konto usunięte)

Generalnie obecnie nie oceniam sprzętu na podstawie kilku płyt , tylko odsłuchu ogólnego całej płytoteki . Sprzęt ma grać wybitnie całą muzykę nie kilka płyt testowych . Jak mam ocenic wyjazdowo sprzęt na szybko biorę płyty bardzo źle zrealizowane , przeciętnie i te wybitne .

Ok...no to album źle zrealizowany, który przy obecnym systemie brzmi przyjemnie...wcześniej nie dało się go słuchać...tak z ciekawości posłucham...nudne już te "przepychanki sprzętowe" ... ;-)

Potem kwestia testowania DAC za taką kwotę z transportem DVD. Nic dziwnego że gra to do dupy. A jeszcze lepsze są recenzje DAC za kilkadziesiąt tysięcy testowane z laptopem. To jest dopiero masakra.

A jeśli ja posiadam dobrze skonfigurowany system oparty na DAC Hegel HD20 i odtwarzając strumieniowo pliki z komputera brzmienie jest nawet lepsze niż z transportu, który kiedyś kosztował 8k, to co?

Mam szukać dużo droższego transportu, który zapewni mi jeszcze lepszą jakość niż daje mi obecnie mój komputerek za 250 zł + konwerter udb/spdif?

Edytowane przez soundchaser

No to źle trafiłeś ze swoją historią, bo ja kupiłem, sam znam conajmniej dwie osoby które też wzięły go od dystrybutora. Ja znam fakty. Ty głównie piszesz bajki.

Tak, widać te bajki chociażby w tym wątku i na Allegro. Różnica jest taka że ci co kupili za granicą nie mają oporów żeby się tego pozbyć i nie męczyć uszu. Ci co kupili w Polsce będą na siłe wszystkich przekonywać że to best buy, bo już nie ma odwrotu i trzeba by było przełknąć 60% stratę albo i lepiej.

Tak, zaraz dojdziemy do stwierdzenia że kabel to kluczowy element systemu i Hegel musi mieć taki za pierdylion złotych, bo z innym nie gra. Jak urządzenie ma potencjał to i zagra pod DVD Manta, a jak nie ma to transport za pół miliona mu nie pomorze i takie jest moje zdanie. Ale moda jest taka żeby zwalać winę na wszystko dookoła, tylko nie na Hegla, bo przecież kolorowe pisma nie moga się mylić.

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.