Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

n

Zwykle zaczyna się od szerokiego rozstawienia głośników (np. 2.5m ) i stawia się je blisko ściany. Potem okazuje się (oczywiście kwestia pomieszczenia :) !! ), że stereofonia jest lepsza jeśli kolumny są bliżej siebie (u mnie 120 cm) i są oddalone od ściany (optymalnie ok 50cm, ale to zależy od pomieszczenia!! niektórzy odsuwają głośniki bardzo daleko od ściany, widocznie słyszą, co robią.)

2. Z tym doborem głośników i zagracaniem pokoju bym nie przesadzał, w końcu mieszkanie jest od tego żeby czuć się wygodnie, ja wolę większą przestrzeń. Trudno żebym słuchał Focali albo Zollerów jeśli lubię Spendory albo Xaviany

3. Największą poprawę jakości odsłuchu - na przestrzeni kilkunastu lat zmieniania elektroniki - dał mi pas wykładziny dywanowej którą położyłem pod ścianą (czyli na scenie muzycznej). Scena fantastycznie zgęstniała, szczegóły przestały seplenić, słychać, że wzmacniacz ma moc tam gdzie trzeba, Wielu na tym forum narzeka, że Heglom brakuje mocy (200 -250 wat ? to za mało? ). Od razu widać, że coś tu nie tak z ustawieniem.

U niektórych melomanów niedrogi Cambridge Audio gra lepiej niż h160 lub h200 u kogoś kto jeszcze nie umie zestawić i ustawić.

Ja kawałek ładnej i ładnie komponującej się z meblami wykładziny dostałem za darmo, to więcej dało niż wieloletnie kombinowanie z kablami i wymienianie wzmacniaczy. Nie twierdzę, że pomoże wam to samo rozwiązanie, ale jestem teraz pewien, że w niekorzystnych warunkach to całe słuchanie muzyki z domu bierze w łeb.

Regułą jest, że panele podłogowe wpływają (wyraźnie) niekorzystnie na odsłuch.

W niektórych miejscach nic dobrze nie zagra, po prostu ma się pecha.

To jest trochę opis mojej ewolucji. Straciłem pół roku na poszukiwanie optymalnego nagłośnienia salonu, który wraz z przyległościami (jadalnia, kuchnia, korytarz i wszystko otwarte) ma ok. 60 metrów. Doszedłem do wniosku, że chyba tylko kolumny estradowe dałyby radę. Teraz sprzęt jest w 26 metrowym pokoju i naprawdę życie jest łatwiejsze. Znalazłem właściwe kolumny do H160, czasem słyszę różnice w stosowanych kablach. Teraz całość gra tak jak tego chcę. Basu, który zawsze lubiłem mam aż nadto. Nawet, ku uciesze mojej żony zostałem fanem zasłon, firanek i innych kwiatków.

Edytowane przez Spoks

Focal lub Amphion

A, które modele? Bo ja po ostatnich odsłuchach skreśliłem Amphiona na podstawie Argona 3L, natomiast Focalowi po wstepnym odsłuchu Aria 926 dam jeszcze szanse, natomiast po wczorajszych odsłucha absolutnie polecam Vienna Acoustics. Słuchałem też ProAc studio 148, ale w porównaniu do oich HA amstaff mini to byłby raczej "krok w bok", natomiast Vienna w najblizszym czasie zagości u mnie w domu na dalsze odsłuchy - Bethoven Baby Grand SE

PS

Łączył ktoś w ogóle Hegla z VA, jeśli tak to chętnie zapoznałbym się z opiniami

Edytowane przez eddielublin

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

A, które modele? Bo ja po ostatnich odsłuchach skreśliłem Amphiona na podstawie Argona 3L, natomiast Focalowi po wstepnym odsłuchu Aria 926 dam jeszcze szanse, natomiast po wczorajszych odsłucha absolutnie polecam Vienna Acoustics. Słuchałem też ProAc studio 148, ale w porównaniu do oich HA amstaff mini to byłby raczej "krok w bok", natomiast Vienna w najblizszym czasie zagości u mnie w domu na dalsze odsłuchy - Bethoven Baby Grand SE

PS

Słuchałem Aria 926, zagrały dobrze. Wysokie tony trochę za bardzo aksamitne dla mnie.

Amphion tańsze modele mają dźwięk uszczuplony ale wciąż uważam to za dobre połączenie z Heglem.

Tylko, że to są budżetowe kolumny. Teraz wziąłem pod uwagę Tannoy Stirling. Nie wiem czemu taka cisza o tych kolumnach z serii Prestige.

ProAc 148 fajne ale nie kupię ich z innego powodu.

PS

Jeśli masz może możliwość to sprawdź jeszcze nowe pmc twenty5. Na Vienna chyba Violet gra, czy grał z heglem. Tannoy Stirling to piękne paczki, ale nie wiem z czym je trzeba było połączyć żeby zagrały tak jak wyglądają. Ja byłem rozczarowany.

MarcinGD słuchałeś osobiście Aurendera? Rozmawiając z panami z Premium Sound usłyszałem że "zaprzyjaźniony klient" posiada jako źródło modyfikowany PC i jest naprawdę nieźle, domyślam się że możesz być tym "zaprzyjaźnionym" :), jak sprawa transportu wygląda u Ciebie, coś się zmieniło?

Pozdrawiam

MarcinGD słuchałeś osobiście Aurendera?

Tak miałem Aurendera u siebie i mogę go z czystym sumieniem polecić. Jest sporo lepszy od Auralica. Mój PC natomiast ciągle ewoluuje, bo co jakiś czas są jakieś nowinki hardware i software. Cały czas coś testuje, staram się być na bieżąco. W niedalekiej przyszłości chcę spróbować uruchomić system bez dysku http://www.computeraudiophile.com/showthread.php?t=27363. Jest tego sporo i pochłania to duzo czasu. Dlatego takie urządzenie jak Aurender jest mniej problematyczne, no i więcej czasu jest na słuchanie muzyki.

Jeśli masz może możliwość to sprawdź jeszcze nowe pmc twenty5. Na Vienna chyba Violet gra, czy grał z heglem. Tannoy Stirling to piękne paczki, ale nie wiem z czym je trzeba było połączyć żeby zagrały tak jak wyglądają. Ja byłem rozczarowany.

Aż tak tragicznie Tannoy zagrał?

Ja słuchałem Serii Prestige z lampą tylko, że to był model topowy. To zagrało elegancko.

Myślałem, że wszystkie modele z tej serii będą miały ten sam charakter.

A jak wypadło porównanie Aurendera z La Diva plus La Sala?

Nie bylo takiego porownania.

Aż tak tragicznie Tannoy zagrał?

Ja słuchałem Serii Prestige z lampą tylko, że to był model topowy. To zagrało elegancko.

Myślałem, że wszystkie modele z tej serii będą miały ten sam charakter.

Z lampa nie sluchalem. Mozliwe ze gra to zacnie z lampa.

Hegel z VA i Tannoy? Nie czuję tego. Focale, ProAc, PMC a to i owszem, tak na czuja. Hegel gra z Xavianami tak, że jeśli zostanie strzałem w stopę byłoby szukanie "a może lepiej"

Xavian Stella może być do H360?

Jeśli tak to umawiam sie na odsłuch.

Jeszcze jedno. Takie Xaviany można zestawić też z lampką?

oj zdecydowanie, wg mnie warto odsłuchać, Xaviany po prostu wystawiają się z Heglami, Barletta rok temu to potwierdził.

Lampa tak, ale bardzo mocna niestety

Lampa 30W nie pociągnie Stelli? Tzn. nie są takie łatwe do wysterowania?

Będę musiał się zwrócić do Panów z PremiumSound o poradę.

Gość numik

(Konto usunięte)

Lampa 30W nie pociągnie Stelli? Tzn. nie są takie łatwe do wysterowania?

Będę musiał się zwrócić do Panów z PremiumSound o poradę.

może nad nimi nie zapanować, one lubią prąd, nawet na zwykłych neoxach2 to się brutalnie czuje. im więcej prądu tym lepiej. tak obstawiam, ze od około 50w w lampie trza zaczynać, na czuja strzelam

Jeśli masz może możliwość to sprawdź jeszcze nowe pmc twenty5

5.24 to już powyżej 20 tys. nie mówiąc o 5.26, poza tym w Lublinie nie ma szansy aby posłuchać

Na Vienna chyba Violet gra, czy grał z heglem

faktycznie, nawet jakiś czas temu pożegnał się z klubem VA

Hegel z VA i Tannoy? Nie czuję tego. Focale, ProAc, PMC a to i owszem, tak na czuja. Hegel gra z Xavianami tak, że jeśli zostanie strzałem w stopę byłoby szukanie "a może lepiej"

to jest zawsze kwestia osobistych preferencji i oczekiwań słuchacza

problem polega na tym, że posłuchałem i jest to granie za którym bym podążył, piszę o VA, Xavian Stella chętnie bym posłuchał ale znowu problem z dostępnością w Lublinie.

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Vienna w najblizszym czasie zagości u mnie w domu na dalsze odsłuchy - Bethoven Baby Grand SE

Fajne kolumny. Miałem okazję kiedyś odsłuchać mniejsze Mozart Grand i z tego co pamiętam podobały mi się. Nie wiem czemu akurat do Hegla miałyby nie pasować.

Edytowane przez Silver_85

Właśnie to jest problem z tymi odsłuchami bo nie wszystko jest dostępne.

Dziwić się później jak ktoś kupuje w ciemno lub jest skazany na kupno czegoś czego nie chciał.

Stąd nie zadowolenie wielu użytkowników. Załóżmy, że decyduję się na zakup Xavian Stella lub VA Mozart Grand.

Teraz pytanie czy przy takich kolumnach (nie ekstremalnych cenowo) więcej uzyskam przy zestawieniu z H360?

Są teorie, że z H80 będzie podobnie. Nie wiem jak to rozumieć.

Edytowane przez Purple
Gość numik

(Konto usunięte)

mam Hegla od kilku dni, ale poznaję chyba ich filozofię. H300/360 to lepsze H80/100, więc sygnatura będzie podobna, charakter jak rozumiem. To są te bardziej muzykalne, spokojniejsze wersje Hegla. Więc efekt będzie podobny, ale nie ma co ukrywać, z pewnością lepszy. Również ze względu na samą moc, tego nie oszukasz. Pytanie czy przeskok wart dopłaty zawsze jest indywidualne, ale H300 można w miare znośnie kupić.

To chyba można porównać do Marantz cd6006, Pearl Lite będzie "podobny", ale tu i tam te 15-20% "lepszy".

Natomiast H1600/200 to ciut inna oferta, szybsza, bardziej dynamiczna, muskularna. Tak to chyba wyląda, ale lepiej żeby ktoś bardziej doświadczony w Heglach się wypowiedział

Nie wiem czemu akurat do Hegla miałyby nie pasować.

moim zdaniem po odsłuchu w salonie pasują doskonale (słuchałem z moim zestawem H200/HD25, jeśli w warunkach domowych uda się odtworzyć te atuty zestawu zagrają u mnie na następne lata.

Właśnie to jest problem z tymi odsłuchami bo nie wszystko jest dostępne.

Dziwić się później jak ktoś kupuje w ciemno lub jest skazany na kupno czegoś czego nie chciał.

Stąd nie zadowolenie wielu użytkowników. Załóżmy, że decyduję się na zakup Xavian Stella lub VA Mozart Grand.

Teraz pytanie czy przy takich kolumnach (nie ekstremalnych cenowo) więcej uzyskam przy zestawieniu z H360?

koniecznie posłuchaj VA, moje subiektywne odczucie:

po pierwsze w salonie lubelskim Top Hifi profesjonalne podejście do klienta, odsłuch w salonie, bezproblemowy w domu, w razie braku kolumn na miejscu nie ma problemu dostarczyć z innego salonu to ze spraw organizacyjnych

po drugie najważniejsze, VA i Hegel to synergia we wszystkich aspektach bez wdawania się szczegóły. Ja już szykuję pomieszczenie odsłuchowe na wizytę VA i jestem przekonany, że zostaną. Jeszcze tylko Xavian mnie nurtuje na podstawie opinii i tez sobie nie odpuszczę, ale potwierdzenie tez w warunkach docelowych.

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

To jest trochę opis mojej ewolucji. Straciłem pół roku na poszukiwanie optymalnego nagłośnienia salonu, który wraz z przyległościami (jadalnia, kuchnia, korytarz i wszystko otwarte) ma ok. 60 metrów. Doszedłem do wniosku, że chyba tylko kolumny estradowe dałyby radę. Teraz sprzęt jest w 26 metrowym pokoju i naprawdę życie jest łatwiejsze. Znalazłem właściwe kolumny do H160, czasem słyszę różnice w stosowanych kablach. Teraz całość gra tak jak tego chcę. Basu, który zawsze lubiłem mam aż nadto. Nawet, ku uciesze mojej żony zostałem fanem zasłon, firanek i innych kwiatków.

Tak to ewolucja, a nie dreptanie w miejscu,

Co do Xavianów - to mój klimat ....wspaniałe głośniki (!)

Jest jeszcze Audiosolutions, słuchałem H360 w salonie z overture 0205F. Bardzo dobre połączenie. Są też mniejsze tańsze wersje. Jest teraz promo na poprzednią serię i Euphony 140 są do sprzedania za ciekawe pieniądze, a wiem że się z heglem zgrywaja. Chłopaki z Gdańska cie znają to może dali by się namówić na wysłanie na odsłuch, możliwe że by się lepiej wpasowaly od Va.

u mnie ProaC R1sc wygonił dynaudio contour s1,4 , głównie za sprawa pomiesczenie zbyt małego do dynek ale z biegiem czasu powoli stwierdzam że nie tylko R1sc graja po prostu szybciej dynamiczniej i sa bardziej otwarte na górze ,może troszkę mniej wyrafinowane sa na tej górze jak dynie ,ale w końcu słysze detal micro macro ,nie wiem czemu dynki s1,4 są dziwnie przygaszone w górnych rejestrach

u mnie ProaC R1sc wygonił dynaudio contour s1,4 , głównie za sprawa pomiesczenie zbyt małego do dynek ale z biegiem czasu powoli stwierdzam że nie tylko R1sc graja po prostu szybciej dynamiczniej i sa bardziej otwarte na górze ,może troszkę mniej wyrafinowane sa na tej górze jak dynie ,ale w końcu słysze detal micro macro ,nie wiem czemu dynki s1,4 są dziwnie przygaszone w górnych rejestrach

Freju, jakiego Hegla masz z tymi ProAcami?

Ja teraz mam swoje stare Dynki F160 z H360 i myślę o zmianie (Xavian, VA, ProAc).

Pomieszczenie jaki jest u Ciebie metraż? Ja mam mniejsze pomieszczenie ale poprawiłem akustykę. Teraz zmagam się z wyborem czy mają to być monitory czy pchać sie w podłogówki.

Chciałbym wyciągnąć max. możliwości z kolumn.

Zastanawia mnie to czy H360 będzie dobrym partnerem do takich monitorków.

H200Anniversary z dac hd25 ,pom, 14m2 , zapomniałem wspomnieć o basie który jest zdecydowanie lepszy na proaczkach , a propos akustyki bo już czytac sie tego nie da wszędzie tak bebnia o tym więc zamówiłem sobie cos takiego szt 6 .choć i tak uważam ze pokoik mam mega zagracony :)

http://www.akustyczny.com.pl/pl/c/Panele-hybrydowedyfuzory/22

Są teorie, że z H80 będzie podobnie. Nie wiem jak to rozumieć.

Jak dla mnie to totalnie bzdurne teorie. Miałem Hegla H80 póżniej H160 a obecnie H360. Z tymi wszystkimi wymienionym wcześniej klockami grałem na róznych kolumnach w tym na bardzo budżetowych polskich kolumnach koda Av702 i możesz mi wierzyć że nawet na tych kolumnach było słychać ogromną różnicę z każdym kolejnym przeskokiem. Jak chcesz więcej szczegółów pisz na priv

Ciekaw jestem jaka by była różnica po przesiadce na słabszy model. Słuchając u mnie w pomieszczeniu przy normalnym poziomie głośności. Aż z ciekawości wypożyczę H80 lub inny

Moim zdaniem słaby pomysł lepiej bym się skupił na Twoim miejscu na szukaniu kolumn niż sprawdzaniu jakiś słabych teorii. Pomyśl o posłuchaniu swojej 360 z kolumnami Audiovectora SR3 Signature

Gość numik

(Konto usunięte)

ale w końcu słysze detal micro macro ,nie wiem czemu dynki s1,4 są dziwnie przygaszone w górnych rejestrach

kilkakrotnie próbowano mi sprzedać Dynki, różne i było dokładnie jak mówisz, w uproszczeniu czułem "koc", przygaszenie na skrajach pasma. Tam jest potencjał, ale trzeba baaardzo dużo prądu by go wydobyć. Dla mnie Dynaudio, VDH i Naim to najbardziej przereklamowane marki. Siedzę, słucham i usypiam. To już wolę Rotela z Paradigmem, boli, ale przynajmniej czuję jakąkolwiek energię muzyki

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.