Skocz do zawartości
IGNORED

PRL audio hi-fi

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam sobie allegro i natrafiłem na cos takiego. Jestem ciekaw jaki będzie efekt końcowy tej aukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Od złotówki idzie ostro w góre.

i promocji nie będzie - skończyło się zgodnie z przewidywaniami :((

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

i promocji nie będzie - skończyło się zgodnie z przewidywaniami :((

Ukryta Zawartość

O kurka! Rzeczywiście! Ale, Mamelu Drogi, czemu napisało że nie było ofert? Widziałem że były! Ludziska kcieli toto kupić za pińćset - jak to ludziska.

Do nóżek padam,

Twój skromny podnóżek - Yul

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem Waszych frustracji, przecież sprzedający nie będzie nikomu robił prezentu ( to czy dobrego czy złego to juz inna sprawa :-) ). Moim zdaniem powinno to sie załatwiać cena minimalną, jak sie jej nie osiągnie to nie ma konieczności sprzedaży i już.

Pozdro

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Moim zdaniem powinno to sie załatwiać cena minimalną, jak sie jej nie osiągnie to nie ma konieczności sprzedaży i już.

O tym właśnie mowa. Za cenę minimalną w aukcji trzeba zapłacić. Amator wystawi od złotówki i będzie pilnował, by wycofać przed końcem, bo żal mu stracić kilka złotych.

Czasem, robią tak profesjonalni sprzedawcy, aby wysondować, za jaką cenę może pójść dany towar, ale oni zwykle poświęcają jeden egzemplarz i nie wycofują go przed końcem aukcji.

Przecież w zakładce 'oferty kupna' widać wszystkie złożone oferty - doszło nawet do 1925 PLN, a i tak było mało. Najlepszy jest powód wycofania ofert... Kompletnie niepoważne.

Na godzinę przed zakończeniem aukcji była kwota 1825 pln i jakieś 15 ofert kupna, zrobiłem wpis, ale wielki brat usunął post haha. Pan z Nysy pali mosty powinien sprzedać jako reklamę i budować kolejny model a tak będzie się bujać, bo raczej nie sprzeda tego granitu za wyższą cenę.

Pan z Nysy pali mosty powinien sprzedać jako reklamę i budować kolejny model a tak będzie się bujać

Ale znalezienie następnego inwestora wnoszącego przedpłatę będzie raczej trudne :-)

Takich cwaniaczkow wycofujacych towar z licytacji z cena minimalna powinmo sie w dupe lac i banowac w serwisie na cale zycie. Taki bicz ma eBay i dobrze robi. Sondowac to sobie taki moze glebokosc poziomu wody w swoim klozecie a powaznych oferentow trzeba szanowac. Klient nasz pan.

Sent from my SGH-T989 using Tapatalk

Pan z Nysy pali mosty powinien sprzedać jako reklamę i budować kolejny model a tak będzie się bujać, bo raczej nie sprzeda tego granitu za wyższą cenę.

Ten granit to już trzeci raz na alle... w ten sam sposób.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Panowie przecież to już było Pan z Nysy liczy na jakieś 6tysi... . Fajnie granit z polerowaną poreczą od schodów. Za 6tysi to poręcz powinna być dłuższa na całe schody a nie tylko nad jednym stopniem ;)

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Panowie kto pierwszy ten lepszy. Brać bo promocja minie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak w tej cenie to można kupić już coś sprawdzonego i markowego. To się nie sprzeda za taką kasę. Pan z Nysy nie potrafi ocenić swojego wyrobu, czasami żeby coś zyskać trzeba sprzedać bez zysku po kosztach. A tak są podchody i wszystko stoi w miejscu.

Slawek do Nysy naprawde nie mamy daleko i moze sie jednak skusimy na organoleptyczny kontakt z tym cudem?

Musze przyznac ,ze Mozzart cieniuje calkiem zachecajaco na filmiku a i wyglad tego ,,karnisza,, nie jest taki zly.

Jesli chodzi o cene to dla jednego bedzie drogi a dla drugiego zas za tani wiec o tym szkoda gadac.

robix

Sama szlifierka jest super, raczej postawił bym ją na jakimś drewnie, coś z dębu ... Kamienny stolik przytłacza to wszystko, za dużo tego kamienia. sam gramofon jest elegancki. Naturalnie mebel-podstawka musia by być równie stabilna i solidna.

Z filmu wynika, że równą kręci tą czarną - prawie jak mój grafcio Daniel G 1100-fs :)

A ja z niecierpliwoscia czekam na dostawe typowego regalika w stylu poznego PRL-u zeby umiejscowic i zakorzenic swoje grajdolki. Zeby wreszcie wszystko miec pod reka jak kiedys bez schylania sie lub czolgania po dywanie i z talerzem gramofonu na komfortowej wysokosci mojego brzucha.

Wszystko w wygodnym zasiegu reki.

Sent from my SGH-T989 using Tapatalk

• 2 miesiące później...

nie chcę zakładać nowego wątku, dlatego tu się wypowiem - tak się zastanawiam czy nowe drogie konstrukcje np. wzmacniaczy coś rzeczywiście wnoszą do dźwięku ? Taki np. dobry wzmacniacz hi-fi powiedzmy z początku lat 80-tych zbudowany na elementach dyskretnych, można założyć, że wzmacnia sygnał prawidłowo i bez zniekształceń - co tu jeszcze można by poprawić ? czy te współczesne superdrogie konstrukcje coś nowego dają ? czy to tylko chwyt marketingowy , bo coś trzeba sprzedać ? A może one grają gorzej, bo są nafaszerowane układfami scalonymi i nie mają np. regulacji barwy dźwięku ? Basy na 80 % , wysokie na maksa i wtedy jest bum, cyk, cyk :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość StaryM

(Konto usunięte)

tak się zastanawiam czy nowe drogie konstrukcje np. wzmacniaczy coś rzeczywiście wnoszą do dźwięku

No to zależy. Czy PRL hi-fi to to samo co hi-fi? Owszem było trochę urządzeń niezłych, ale gloryfikowanie ich dziś jest głównie wyrazem nostalgii starych pierdzieli.

Żeby nie było, sam jestem starym pierdzielem i też miałem epizod nostalgii za wspaniałym PA-1801 z czasów mojej młodości. Kupiłem na allegro i jak usłyszałem ten cudowny przydźwięk, te wspaniałe szumy cudownego vintage, to sprzedałem ze stratą - byle szybko.

tak przypadkiem wpadł mi ten wątek - mam całą wieżę serii ZM 9000 i to rozbudowaną - AT9100 (3 szt.kupione na Alledrogo w stanie "lekko sfatygowano-zdemolowanym"; po doprowadzeniu do ładu grają całkiem ładnie; używam tylko jednego, pozostałe może sprzedam), T9015 (sam przestrajałem, mam go od nowości praktycznie), PW9013 od nowości bezawaryjny (kupiłem drugi wiadomo gdzie, też "nie grzebany"), M9201A od nowości,dokupione M9010 i M9109 (wstawione Alpsy i grają ładnie; M9010 mam w planach przerobić na trójgłowicowca, jak znajdę "dual-head"a); Fonica CDF103R i Bernard GS434; ponadto M3401 Koncert i wyjątek od reguły - Philips N7300: kolumny główne "samoróbki", pomocnicze lekko zmodyfikowane 20-sto watowe i do tego wszystkiego słuchawki Beyerdynamic DT990PRO; używałem jeszcze korektora Radmor 5472, ale po podłączeniu moich "eksperymentalnych samoróbek" stał się zbędny; jeszcze Aria na dokładkę i M2404S, który służy mi do wszelkich eksperymentów - ostatnio wstawiłem mu trzecią głowicę i mam odczyt "po taśmie"; temat wymaga jeszcze dopracowania (mam jeszcze 2 szuflady, kupione "za grosze, także "przywrócone do życia", ale nie używam ich); a do codziennego słuchania RMS404 z podpiętymi kolumnami, na zmianę z RMS801 Klaudia; co do awaryjności - sprzęt posiadany przeze mnie od nowości spisuje się w zasadzie wzorowo; dokupywany wymagał mniejszych lub większych napraw (w zależności od stopnia "wyżywania się" na nim poprzedniego właściciela); gra tak jak gra - dla mnie wystarcza i jestem z niego zadowolony - winyle mają więcej "życia w sobie" niż CD (a jaka satysfakcja, jak taką "kupę złomu" "postawi się na nogi" i znów ładnie zagra; elektronika to moje hobby i lubię tą "dłubaninę" od II poł. lat 80-tych).

a jaka satysfakcja, jak taką "kupę złomu" "postawi się na nogi" i znów ładnie zagra;

Coś jakby boska interwencja - reanimować trupa - ho! ho! :) Albo zrobić "Frankensteina" - z 3 trupów jednego, hehe.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś jakby boska interwencja - reanimować trupa

nie angażowałbym stwórcy w tak przyziemne działania; dziwi mnie tylko trochę, dlaczego niektórzy tak demolują te urządzenia; przeczytałem kilka Twoich wcześniejszych postów z tego i innych wątków - masz prawo mieć swoje zdanie, choć wygląda na to, że wszystko, co ma markę "Unitra", negujesz "z definicji"; weź jednak pod uwagę fakt, że istnieje grupa użytkowników, którym wystarczają "te grajki", i to nie tylko z racji sentymentów

nie angażowałbym stwórcy w tak przyziemne działania; dziwi mnie tylko trochę, dlaczego niektórzy tak demolują te urządzenia; przeczytałem kilka Twoich wcześniejszych postów z tego i innych wątków - masz prawo mieć swoje zdanie, choć wygląda na to, że wszystko, co ma markę "Unitra", negujesz "z definicji"; weź jednak pod uwagę fakt, że istnieje grupa użytkowników, którym wystarczają "te grajki", i to nie tylko z racji sentymentów

Mi użytkownicy Unitry nie przeszkadzają, sam kiedyś do nich należałem, ale wiesz - jakoś z czasem...wyrosłem. Wyrosłem, tak jak się wyrasta z mundurka "Zucha". Ale ja nie o tym. Pojawiają się od czasu do czasu wpisy negujące postęp w elektronice. Nie wiem czy nastąpił postęp w budowie wozów drabiniastych, pieców kaflowych i narzędzi z rogu jeleniego, ale moim zdaneim w elektronice postęp w ostatnich kilku dekadach jednak nastąpił, szczególnie jeśli za punkt odniesienia przyjmiemy "robotniczo-chłopską elektronikę" wykonywaną w PRL-u. Ktoś kto to neguje robi to albo z nudów, albo z głupoty, albo odzywa się w nim dusza prowokatora.

Pozdro,

Yul

Fonomaster, kapitalna rzecz ale jak można dziś się takim podniecać

Podniecenie przeszło wraz z pierwszymi ćwiercwolnymi wyborami w Polsce.

img0003fsn.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ktoś kto to neguje robi to albo z nudów, albo z głupoty, albo odzywa się w nim dusza prowokatora.

nigdzie nie negowałem postępu w elektronice - pytanie podstawowe - czy efekty owego postępu w przypadku urządzeń fonicznych jesteśmy w stanie usłyszeć; TV cyfrowa, komputery - ok, postęp jest "wyrazisty" dla nas; nowoczesne technologie wokół - ok; tylko dlaczego znowu moda na dźwięk analogowy? czy rzeczywiście "nafaszerowanie bajerami" poprawia wrażliwość naszego słuchu? przecież jeżeli np. wzmacniacz Unitry był dobrze wykonany w swojej klasie, to dużo gorzej będzie grał od podobnego sobie klasowo dzisiaj ?(a o ile jest prostrzy w ewentualnej naprawie) przecież o największe znaczenie mają głośniki/kolumny, czy też słuchawki i nasze "wrażenia słuchowe"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.