Skocz do zawartości
IGNORED

PRL audio hi-fi

excel

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

(...) Z gramofonow przerzucilem Daniela, ale szybko sie pozbylem bo full automat i maxi nie chcialy grac^^ (...)

Szkoda, bo funkcję MaxiSingli można dorobić tanim kosztem i bezinwazyjnie. Ja mam u siebie przycisk bistabilny i kabelek wyciągnięty na zewnątrz przez otwór przewodu sygnałowego. Gdy włączony/wciśnięty, to maxisingle działają na sensorze 175/45. Gdy wyłączony sensor działą normalnie na 175/45.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

d610f15c05f1942amed.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Szkoda, bo funkcję MaxiSingli można dorobić tanim kosztem i bezinwazyjnie. Ja mam u siebie przycisk bistabilny i kabelek wyciągnięty na zewnątrz przez otwór przewodu sygnałowego. Gdy włączony/wciśnięty, to maxisingle działają na sensorze 175/45. Gdy wyłączony sensor działą normalnie na 175/45.

Ukryta Zawartość

d610f15c05f1942amed.jpg

jasne..... ale ja wracalem wspomnieniami do roku bodajże 1982 i wtedy taka przeróbka byla poza zasięgiem mojego pojmowania zasad funkcjonowania takich urzadzeń :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

Excel - patrząc na te pyskówki z boku to wygląda to jak kłótnia dzieci w piaskownicy; mam "grajki" z tamtych lat, z Bernardem z Mf-100 i Koncertem, a w zasadzie trzema, na czele i słuchanie muzyki daje mi odpowiedni poziom satysfakcji; a co kto o tym sądzi, to mnie tyle obchodzi co ubiegłoroczny śnieg;

święta za pasem, więc pomyślności i wszystkiego dobrego

• 9 miesięcy później...

słyszałem w radiu, że w Pałacu Kultury jest aktualnie wystawa sprzętu audio z PRL-u....

Tak potwierdzam dziś w radiu Tok FM w audycji Przez klimaty PRl na falach Eteru,wypowiadał się Pan Jerzego Lemański na temat sprzętu z okresu PRL.Od 13 stycznia jest wystawa sprzętu w Pałacu Kultury.

No to lipa ... spóźniłem się ;) Wklejam gdyż w tej wersji tu jeszcze mnie niebyło... Link do filmu:

pozdrawiam ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten na górze to nic innego jak kopia tego poniżej ;) W środku też. Przyciski... - może kiedyś...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale czad! Fajny :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To chyba hi end PRL-u ,ciekawe ile to wtedy kosztowało?

Całość nie wiem bo Koncert i wzmacniacz quadro były zasadniczo osiągalne w prospektach, ale za to z lewej strony TSH-113, MSH-101 i Daniel - brakuje wzmacniacza WSH-205 i mamy zestaw ZM-1006 o równowartości Fiata 126p :)

Ten na górze to nic innego jak kopia tego poniżej

No nie do końca taka kopia. Zauważ, że rudziały czarne egzemplarze. A czarne egzemplarze miały białe napisy. Natomiast tamten w kolorze ekhm szampan ;) ma napisy czarne.

Tak ma być - kopia to kopia, tym się odróżnia... Na 40 lecie planuje występ gdzie każdy będzie mógł sobie ocenić interpretacje wybrzmiewania tyłów, koloru... Usiąść na wersalce i po prostu posłuchać przez siebie przyniesionego ulubionego winylu. Chociaż z tą wersalką to może przegiąłem ;) Nr. 182 wyróżnia się nieczęsto spotykaną charakterystyką zniekształceń z przewagą parzystych - przyjemnych dla ucha ;)

Ile kosztowało ... Tak naprawdę to co tu pokazuje było tajemnicą z 76 opakowaną w rok 77 i to już niekoniecznie o najwyższych parametrach. ................................................ ale i tak było to czadowe ustrojstwo odstające od całej ówczesnej reszty.

• 1 miesiąc później...

No to lipa ... spóźniłem się ;) Wklejam gdyż w tej wersji tu jeszcze mnie niebyło... Link do filmu:

pozdrawiam ;)

Nic straconego można posłuchać audycji archiwalny wystarczy wpisać tytuł audycji na stronie Radia Tok Fm.
  • 3 tygodnie później...

Dwa bardzo ładnie odrestaurowane Amplitunery Merkury po wymianie elektrolitów oraz żarówek, i przedniej szybki która była już ze starości matowa

Ukryta Zawartość

post-19370-0-94440100-1426703696_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mając pewną niepoliczalną liczbę małych płyt w tym singli i pocztówek dźwiękowych tłoczonych w minionej epoce w Polsce "chorowałam" od pewnego czasu z powodu nie możności ich odtworzenia.

Strach mnie ogarniał, gdy myślałem o potraktowaniu tych płyt moją igłą Audio-technica AT OC 9 ML/II, oczywiście strach o igłę. Z drugiej strony wiem, że takie stare pocztówki dobrze byłoby potraktować konkretnym naciskiem a nie jakimś śmiesznym 1,5 g. Oczywiście potrzeba odsłuchania takich płyt ma wyłącznie sentymentalne korzenie. Wyobrażałem sobie, że można byłoby mieć taki przenośny podręczny gramofon i od czasu do czasu odsłuchać te krążki w jakości znanej w poprzedniej epoce. I stała się jasność. Kupiłem za niewielką kwotę gramofon Mister Hit 71. Dziwne, spodziewałem się że gramofon dotrze do mnie w częściach a nawet dopuszczając, że przyjdzie w całości, to byłem przekonany, że absolutnie nie będzie można tego słuchać. Jest jednak inaczej. Po pierwsze gramofon wygląda niezwykle świeżo, jest kompletny, sprawia wrażenie bardzo rzadko używanego a co najważniejsze działa. I tu jest najśmieszniej. Nie wiem jak to możliwe, ale nie ma żadnego pływania dźwięku, świetnie trzyma obroty zarówno na 33 jak i 45. Głośniczek odtwarza bez większych zniekształceń w miarę wiernie na oczywiście swoje możliwości. Poziom głośności pozwala na w miarę normalny odsłuch, oczywiście zbyt dużej głośności ustawić się nie da. Dziwne ale gra to jako tako, po prostu da się tego słuchać, jestem bardzo miło zaskoczony.

nSPPkAn.jpg

Merkury to bardzo ładnie zaprojektowane radio - do biura, gabinetu jak znalazł. W domciu postawiony obok regału na książki zachęca do posłuchania bardziej ambitnych rozgłośni ;) A i te pocztówki, dzisiaj to prawie kolekcjonerski gadżet ...

Mając pewną niepoliczalną liczbę małych płyt w tym singli i pocztówek dźwiękowych tłoczonych w minionej epoce w Polsce "chorowałam" od pewnego czasu z powodu nie możności ich odtworzenia.

Strach mnie ogarniał, gdy myślałem o potraktowaniu tych płyt moją igłą Audio-technica AT OC 9 ML/II, oczywiście strach o igłę. Z drugiej strony wiem, że takie stare pocztówki dobrze byłoby potraktować konkretnym naciskiem a nie jakimś śmiesznym 1,5 g. Oczywiście potrzeba odsłuchania takich płyt ma wyłącznie sentymentalne korzenie. Wyobrażałem sobie, że można byłoby mieć taki przenośny podręczny gramofon i od czasu do czasu odsłuchać te krążki w jakości znanej w poprzedniej epoce. I stała się jasność. Kupiłem za niewielką kwotę gramofon Mister Hit 71. Dziwne, spodziewałem się że gramofon dotrze do mnie w częściach a nawet dopuszczając, że przyjdzie w całości, to byłem przekonany, że absolutnie nie będzie można tego słuchać. Jest jednak inaczej. Po pierwsze gramofon wygląda niezwykle świeżo, jest kompletny, sprawia wrażenie bardzo rzadko używanego a co najważniejsze działa. I tu jest najśmieszniej. Nie wiem jak to możliwe, ale nie ma żadnego pływania dźwięku, świetnie trzyma obroty zarówno na 33 jak i 45. Głośniczek odtwarza bez większych zniekształceń w miarę wiernie na oczywiście swoje możliwości. Poziom głośności pozwala na w miarę normalny odsłuch, oczywiście zbyt dużej głośności ustawić się nie da. Dziwne ale gra to jako tako, po prostu da się tego słuchać, jestem bardzo miło zaskoczony.

nSPPkAn.jpg

Spróbuj na Bambino 2 to jest lampa-będziesz oczarowany?

• 3 tygodnie później...

No nie do końca taka kopia. Zauważ, że rudziały czarne egzemplarze. A czarne egzemplarze miały białe napisy. Natomiast tamten w kolorze ekhm szampan ;) ma napisy czarne.

To współczesny wytwór sprzed kilkunastu miesięcy. Na odbarwioną płytę czołową położono czarny sitodruk, żeby upodobnić odbiornik do legendarnego, brązowego egzemplarza z serii informacyjnej.

Tak naprawdę to co tu pokazuje było tajemnicą z 76 opakowaną w rok 77 i to już niekoniecznie o najwyższych parametrach. ................................................ ale i tak było to czadowe ustrojstwo odstające od całej ówczesnej reszty.

Taką tajemnicą było, że w gazetach pisali. Twój egzemplarz jest seryjnym odbiornikiem z pierwszego roku produkcji, czyli 1977. Mogą się w nim pojawić elementy z roku 1976, bo w tamtych czasach magazynowano podzespoły ze względu na nieregularne czasem dostawy. Pamiętaj, że kłamstwo wielokrotnie powtarzane nie staje się prawdą, więc skończ się oszukiwać.

Postawić obok siebie egzemplarze ( np. moje ) i wszystkie inne z 77 r. posłuchać w identycznej konfiguracji. Porównać interpretacje dźwięków z różnicy międzykanałowej i potem można sobie wyciągnąć wnioski czym się różni jedno od drugiego. Czym innym są zaginane rogi a czym innym wstawki. Parowane tranzystory i alpsy ( na samym początku zgrabnie dobierane by słuchacz był miło zaskoczony ;) Komponenty dyskretne dobrane w taki sposób by pasmo przenoszenia było możliwie szerokie. No i ten odstęp od szumów ....... ......... Drogi BalticR....e ani Twoje ucho nie słyszało ani oko nie widziało jak wielkie rzeczy swego czasu skręcali w Gdyni. ;) Błogosławiony ten który nie widział a uwierzył ;D

Merkury to bardzo ładnie zaprojektowane radio - do biura, gabinetu jak znalazł. W domciu postawiony obok regału na książki zachęca do posłuchania bardziej ambitnych rozgłośni ;) A i te pocztówki, dzisiaj to prawie kolekcjonerski gadżet ...

Mialem ten model (wersje wegierska na eksport bo nie mozna bylo innego dostac a i tak kupilem po znajomosci). Smiesznie bylo bo napisy po wegiersku. Co tu duzo mowic to byla 'popelina' a nie sprzet. Co chwila cos sie pie...lo po chyba 4 latach prawie nie gral.

Postawić obok siebie egzemplarze ( np. moje ) i wszystkie inne z 77 r. posłuchać w identycznej konfiguracji. Porównać interpretacje dźwięków z różnicy międzykanałowej i potem można sobie wyciągnąć wnioski czym się różni jedno od drugiego. Czym innym są zaginane rogi a czym innym wstawki. Parowane tranzystory i alpsy ( na samym początku zgrabnie dobierane by słuchacz był miło zaskoczony ;) Komponenty dyskretne dobrane w taki sposób by pasmo przenoszenia było możliwie szerokie. No i ten odstęp od szumów ....... ......... Drogi BalticR....e ani Twoje ucho nie słyszało ani oko nie widziało jak wielkie rzeczy swego czasu skręcali w Gdyni. ;) Błogosławiony ten który nie widział a uwierzył ;D

Wybacz, ale nie zamierzam dyskutować z Tobą co słyszało moje ucho i co widziało moje oko. Na kolejnym forum sprowadzasz entuzjastów tej zasłużonej w PRLu marki do rangi wariatów, żeby nie rzec dosadniej. Zarówno tranzystory, jak i potencjometry Alps nigdy nie były tam parowane, ani szczególnie dobierane. Poprostu w tamtych czasach japońskie komponenty były dobrej jakości. Dziwi mnie brak reakcji administratorów Audiostereo na Twoje psychiczne wynurzenia. Na prawie każdym forum dotyczącym elektroniki byłeś poprostu banowany za zaniżanie poziomu.

Nie ma żadnej nostalgii czy czegoś takiego za tym " sprzętem nagłaśniającym " rodem z PRL u .

Jest tylko żal młodości .

Żal , że aby zobaczyć sprzęt normalny szło się do PEWEXU . Potem szło się do ZURT-u ... Może coś rzucą ...

Może kasety ... po sztuce na głowę ... żeby od dobrobytu się nie poprzewracało !

Mój pierwszy magnetofon kasetowy , rodem z Lubartowa , 6 razy zaliczył naprawy w 5 m-cy . Dobrze że kasę oddali .

Drugi , M 531 s wytrzymał dłużej , może dlatego że po roku " zluzował " go MSD 1402 Magmora . Ale też szału nie było .

Kto nie był z nomenklatury , nie miał rodziny na zachodzie która coś czasem ... ten był skazany na wyroby Unitry .

Na targach i wystawach pokazywano piękne produkty " Made in Poland " .

Poland to tam była tylko obudowa , gdyby mieć coś takiego , grało by do dziś .

Czarno biała rzeczywistość biła po uszach " Tarabanem " , magnetofonem B 303 i szarymi odbiornikami tv .

A kiedy już już , w 1990 roku polska elektronika zaczęła się podnosić z upadku , trzeba było zrobić innym miejsce .

Ukryta Zawartość

Sprzedający: hurtszkolny_pl

Nie polecam sprzedającego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzedający: hurtszkolny_pl

Nie polecam sprzedającego

Nie znam sprzedającego, wg mnie to zwykły cwany handlarz jakich wielu się pojawił ostatnimi czasy na Allegro. Ale to nie temat o tym.

Ukryta Zawartość

Poniekąd częściowo jednak o tym. Ostatnimi czasy ukazują się po przeróżnych portalach bazarowych ogłoszenia zatytułowane skupem sprzętu Unitra, Diora i podobne. Przykro się robi widząc, że pojawiły się hieny, które często wykorzystują ludzką niewiedzę aby później sztucznie nadmuchiwać ceny do absurdalnych wartości. Na podstawie Radmora 5100 wystawionego u niego za 5 tysiaków kwalifikuję tego osobnika właśnie do tej kategorii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.