Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Tu sie zgodzę. Jakoś mnie nie przekonują , no ale w tym zestawieniu graja z innym wzmacniaczem jak K-1000, LCD , MKI, 009, 404

Wiecie co? K-1000 to genialne słuchawki ..,no prawie. Kiedyś dawno temu jes słuchałem u znajomego i się zraziłem, ale teraz grają fenomenalnie.

...

Gdy słucham Możdżera to na myśl zawsze przychodzą K1000 bo żadne inne nie odtwarzają tak realnie fortepianu jak one.

Najlepszy bas ze sluchawek otrzymalem z Abyss-ow Ab 1266. Miecho, niskie zejscie, barwa, zroznicowanie. Wszystko czego dusza zapragnie.

Mam podobne zdanie. K1000 od AKG moga miec rownie dobra rozdzielczosc niskich tonow i szlif przestrzenny (zwlaszcza na muzyce organowej), ale Abyssy daja dodatkowo niesamowita obietosc, mase/ciezar tego obszaru, a to wszystko niewiarygodnie wrecz namacalne i doslownie 3-wymiarowe jest, jakbysmy obserowali te instrumenty, a nie sluchali ich uproszczonej projekcji. Sa sluchawki z dobrym i bardzo dobrym basem, ale zadne z nich nie zblizaja sie (imho) do tego, co potrafia tutaj zrobic Abyssy, bo to klasa sama w sobie i nowa jakosc. Potrzebuja jednak wzmaka na miare jakiegos Cavalli Liquid Gold aby rozblysnac w pelni, choc i z pomniejszymi zawodnikami pokazuja bardzo duzo.

Ciesze sie, ze jest na tym forum ktos jeszcze kto zna abyss-y. Niesamowite sluchawki. Z milosci do nich ;-) pozbywam sie wlasnie mojego drugiego syste,u stax sr009 z woo audio wes. Cavalli audio liquid gold mialem, sprzedalem po miesiacu. Brakowalo mi w tym wzmacniaczu, pomimo dobrych recenzji finezji, powietrza, barwy. Na tym polu lampy sa niezrownane. Zestawienie z sun audio 300Bse dalo mi to czego brakowalo cavalli audio LiAu. Wrzucilbym zdjecie systemu, ale nie wiem jak :-(.

Pozdrawiam

Pawel

Cortazar

Weś wrzucaj fotki, ja czekam ta takie rzeczy.Potrzebuję jeszcze jednej osoby aby w sumie były trzy aby nakręciła mnie na odsłuch Abyssów i bukuje bilet i lece do Londynu ich posłuchać a przy okazji wprosić się do Pastwy na browara.Nie myśl Michał ,że coś wezmę ze sobą,wpadne typowo na sępa ogołocić Ci zapasy :-)

A teraz Cortazar

Jak piszesz posta to obok "napisz" masz "wiecjej opcji" klikasz to a potaem masz pod oknem pisania "spinacz" i tam dodajesz fotony.

Aby Cie bardziej zmotywować coś ode mnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki za pomoc! Tak wyglada aktualnie moj system. Zrodelko to totaldac server/reclocker i dac. Muza tylko z NAS-a. Ripy robione Ripnas-em.

Gra to moim zdaniem na wyzszym poziomie niz moj wczesniejszy zestaw kolumnowy (dcs puccini, audio note neiro, avantgarde acoustic duo mezzo.) lepsza barwa, rozdzielczosc, wiecej powietrza miedzy instrumentami. W duzej mierze to zasluga totaldac-a. Niesamowite zrodlo dzwieku.

Za jakies 2-3 tyg. pojawi sie ''zastepca'' sun audio, oj bedzie sie dzialo :-)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zestawienie stax sr009 z woo audio wes jest bardzo dobre. WES to moim zdaniem 1-2 klasy lepszy wzmacniacz niz staxowski 727mk2. Wiecej dynamiki, basu, szczegolow. Czuc potege brzmienia i slychac, ze trzyma staxy za p... ;-), gdzie 727mk2 meczyl, sie i pocil (nie wspominajac o 007 mk1 ktore sa jeszcze trudniejsze do wysterowania).

Ze staxami i wes wydawalo mi sie ze dotarlem na szczyt audiofilskiego sluchawkogrania. Nie przypominam sobie tak szczegolowego zestawu kolumnawego. Ale im dluzej sluchalem tym bardziej uswiadamialem sobie ze takie ''mikroskopowe'' granie mi nie do konca odpowiada. Brakowalo mu miecha, instrumentom ciala, basu oraz kawalka przestrzeni.

Na headfi obejrzalem entuzjastyczna recenzje Jude na temat cavalli audio z abyssami i pomyslame sobie to moze byc to. Zamowilem i czekalem cierpilwie (cavalli robiony na zamowienie, czas oczekiwania do kilku miesiecy).

Pierwsze odsluchy i spore rozczarowanie. Slychac bylo kawal basu i dynamiki, ale brakowalo temu powietrza, niuansow, wybrzmien, gora jakas taka przytlumiona i bez klasy. Czulo sie co prawda potencjal sluchawek ale konkluzja byla taka, tak brzmi tranzystor! Cavalli sprzedany, a ja po skontaktowaniu kilku forumowiczow na headfi czekam na lampiaka eddie current 445 (4 x lampy 45). Bedzie koniec wrzesnia, tam znac co i jak.

A jako, ze pisuje od czasu do czasu z Piotrem Ryka, ten polecil mi to abyssow normalnego lampiaka kolumnowego, przez adaptera hifiman-a.

I to byl strzal w dziesiatke. W koncu ''zpbaczylem'' pudlo wiolonczeli, instrumenty nie byly juz tylko bardzo dokladnym odwzorowaniem siebie (stax), ale nabraly ciala, bryly, powietrze miedzy nimi zaczelo wibrowac. Gora wygladzila sie a jednoczesnie pojawila sie masa detali w calym pasmie.

Jestem bardzo ciekaw czy eddie current 445 zagra jeszcze lepiej.

A zeby jeszcze bardzie zaostrzyc apetyt powiem, ze sun audio jedzie na dniach do francji, a ja czekam na nowego lampiaka kolumnowego dla moich abyssow. Lampe legende!

Pawel

Ja Abyssow sluchalem napedzanych przez McIntosha MHA-100 i dawal rade, bo nie graly z nim jak 'zwykle' sluchawki, czym mnie mocno zaintrygowaly. Te nauszniki smialo mozna podpinac do wzmakow kolumnowych bo sa cholernie pradozerne (pokretlo na MHA-100 lecialo bardzo daleko na prawo, podczas gdy jakies LCD3 prawie wcale nie potrzebowaly wychylenia w tym porownaniu), nawet bardziej niz HiFiMan.

Zestawienie stax sr009 z woo audio wes jest bardzo dobre. WES to moim zdaniem 1-2 klasy lepszy wzmacniacz niz staxowski 727mk2. Wiecej dynamiki, basu, szczegolow. Czuc potege brzmienia i slychac, ze trzyma staxy za p... ;-), gdzie 727mk2 meczyl, sie i pocil (nie wspominajac o 007 mk1 ktore sa jeszcze trudniejsze do wysterowania).

Ze staxami i wes wydawalo mi sie ze dotarlem na szczyt audiofilskiego sluchawkogrania. Nie przypominam sobie tak szczegolowego zestawu kolumnawego. Ale im dluzej sluchalem tym bardziej uswiadamialem sobie ze takie ''mikroskopowe'' granie mi nie do konca odpowiada. Brakowalo mu miecha, instrumentom ciala, basu oraz kawalka przestrzeni.

Na headfi obejrzalem entuzjastyczna recenzje Jude na temat cavalli audio z abyssami i pomyslame sobie to moze byc to. Zamowilem i czekalem cierpilwie (cavalli robiony na zamowienie, czas oczekiwania do kilku miesiecy).

Pierwsze odsluchy i spore rozczarowanie. Slychac bylo kawal basu i dynamiki, ale brakowalo temu powietrza, niuansow, wybrzmien, gora jakas taka przytlumiona i bez klasy. Czulo sie co prawda potencjal sluchawek ale konkluzja byla taka, tak brzmi tranzystor! Cavalli sprzedany, a ja po skontaktowaniu kilku forumowiczow na headfi czekam na lampiaka eddie current 445 (4 x lampy 45). Bedzie koniec wrzesnia, tam znac co i jak.

A jako, ze pisuje od czasu do czasu z Piotrem Ryka, ten polecil mi to abyssow normalnego lampiaka kolumnowego, przez adaptera hifiman-a.

I to byl strzal w dziesiatke. W koncu ''zpbaczylem'' pudlo wiolonczeli, instrumenty nie byly juz tylko bardzo dokladnym odwzorowaniem siebie (stax), ale nabraly ciala, bryly, powietrze miedzy nimi zaczelo wibrowac. Gora wygladzila sie a jednoczesnie pojawila sie masa detali w calym pasmie.

A zeby jeszcze bardzie zaostrzyc apetyt powiem, ze sun audio jedzie na dniach do francji, a ja czekam na nowego lampiaka kolumnowego dla moich abyssow. Lampe legende!

Pawel

Zaintrygowałeś mnie tymi nausznikami. Gdzie je można w Pe-elu posłuchać. Widzę że masz podejście do zasilania na poziomie. Super.

pozdr

Pawel

abbysy to nie hi-end, pasmo przenoszenia częstotliwości 5hz-28khz, o wiele tańsze sony mdr-27 mają pasmo 4-100000hz, żadna konfiguracja abbysów nie pobije możliwości kreowania przestrzeni stereofonicznej mdr-27 a nawet mdr-7520, filozofia dźwięku sony bije na głowę wszystkich jubilerów produkujących audio z 24-karatowego złota

Pare dni temu odpaliłem armie Staxa tak tych kwadratowych Lambda Pro vs Lambda Pro mod ta mod jest tylko i wyłącznie po wymianie sparciałych elementów ochronnych gąbki wyczyszczeniu z materiałów które się nagromadziły przez lata .

Teraz można powiedzieć że warto poświęcić te 2 godziny na takie zabiegi nawet ktoś kto nie ma specjalnego doświadczenia zrobi taki serwis sam.

Jeśli kogoś interesuje jak mogę wkleić zdjęcia z operacji.

audiomagia.blogspot.com

Mag nie pytaj tylko wklejaj.

Z pewnością ktoś z tego skorzysta.

Kto z forumowiczów jeszcze słuchał abyss ów?

abbysy to nie hi-end, pasmo przenoszenia częstotliwości 5hz-28khz, o wiele tańsze sony mdr-27 mają pasmo 4-100000hz, żadna konfiguracja abbysów nie pobije możliwości kreowania przestrzeni stereofonicznej mdr-27 a nawet mdr-7520, filozofia dźwięku sony bije na głowę wszystkich jubilerów produkujących audio z 24-karatowego złota

Słuchałeś?

Nie myśl Michał ,że coś wezmę ze sobą,wpadne typowo na sępa ogołocić Ci zapasy :-)

Wpadaj do mnie kiedy masz ochote Przemek ;')) Ja jutro bede mial Abyssy na pol dnia do krytycznego odsluchu, wiec je pocwicze na roznej muzyce, bo mnie interesuje jak beda sobie radzic z muzyka organowa oraz chce lepiej rozpoznac ich barwe przy odtwarzaniu fortepianu i wszelakich smyczkowych instrumentow, bo to dla mnie priorytet.

Najlepsza barwa fortepianu jaka słyszałem u siebie to akg k 1000. Bezkonkurencyjna dla wszystkich słuchawek jakie miałem na głowie.

Kto z forumowiczów jeszcze słuchał abyss ów?

Słuchałeś?

johny, nie słuchałem ani abyssów ani sony, mam swoje staxy i nie muszę "błąkać się po całym świecie" jak koziołek matołek by odnaleźć drogę do pacanowa, zastanawiam się czy ty jesteś audiofilem czy tylko kolekcjonerem drogich gadżetów, 2 podstawowe parametry- pasmo przenoszenia i znieksztalcenia nieliniowe mówią wszystko o słuchawkach, matematyka i fizyka dokładnie referuje nasz świat czyli słuchawki muszą mieć szerokie pasmo przenoszenia, zeby oddały binauralnie przestrzrń dźwiękową i małe zniekształcenia nieliniowe aby brzmienie instrumentów było prawdziwe bez zbędnych harmonicznych, nie starczy ci życia, żeby wszystkiego posłuchać i dotknąć chyba, że to jest właśnie twój sposób na życie

Najlepsza barwa fortepianu jaka słyszałem u siebie to akg k 1000. Bezkonkurencyjna dla wszystkich słuchawek jakie miałem na głowie.

najlepsza barwa fortepianu jaką słyszałeś? a byłeś kiedykolwiek w filharmonii, jak brzmią steinwaye? w pelnej przestrzeni dźwiękowej, porównujesz między sobą różne rodzaje słuchawek zapominając o odniesieniu do oryginału, a to wiąże się z jakością nagrań użytych do odsłuchów,jakich nagrań używasz do testów?

Teraz się wkopałem ! OBY DYSK ODPALIŁ !!! cichutko świerszczy ale nie odpala co robić? macie jakiś pomysł? kilkadziesiąt gigabajtów mojego dobra wrrrrr.

Znalazłem na kompie niewiele z tej operacji.

Pierwsze zdjęcie pokazuje nam jak jest a więc wyrzucamy całą wełnę mineralną i czyścimy z pozostałości .

Swoją drogą mogli dać coś bardziej normalnego!.

Ukryta Zawartość

Po dokładnym wyczyszczeniu należy dociąć materiał który zastąpi wełnę mineralną w tym miejscu użyłem cienkiego w miarę gęstego czarnego filcu.

Materiał dobrany drogą prób za gruby tłumił zbyt wiele ten ma około 1mm.

post-4738-0-00247000-1409985245_thumb.jpg

Taki sam materiał docinamy z wewnętrznej strony mogę zapewnić że dźwięk zyskał w tym przypadku wygładzenie w wyższych rejestrach co w przypadku

Stax LPro jest zjawiskiem naturalnym.

Niestety jak dysk mi nie odpali będzie źle:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Po co ten kawałek taśmy klejącej?

Stax stosował tą taśmę ja ją tylko przełożyłem służy jak przypuszczam do tego aby nie było zwarcia ! wyobraźmy sobie zawilgocony materiał ochronny i wysokie napięcie!!!.

W sumie mogłem zastosować koszulki silikonowe...

audiomagia.blogspot.com

Nie stosowali tego od początku.

W mojej Lambdzie Signature togo nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie stosowali tego od początku.

W mojej Lambdzie Signature togo nie ma.

Zgadza się w mojej Lambdzie Signature też nie ma pisałem o L Pro ale te gąbki trzeba wymienić niestety czas zrobił swoje...

audiomagia.blogspot.com

O Marek widzę ,że mnie niedoceniasz, bad man :-)

Ja dbam o sprzęt ,gąbki już dawno wymienione jak i earpady.

Słuchawki graja magicznie i wciągająco.

O Marek widzę ,że mnie niedoceniasz, bad man :-)

Ja dbam o sprzęt ,gąbki już dawno wymienione jak i earpady.

Słuchawki graja magicznie i wciągająco.

Nie wątpię Przemku masz wspaniały sprzęt a pomyślałem tylko że dopiero rozkręciłeś Lambdy:)

audiomagia.blogspot.com

Moim zdaniem okazja tylko to chyba jakieś składaki z kilku różnych modeli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie gdzie dostanę i jakie mają oznaczenie/nazwę te wtyczki ze zdjęcia dzięki

Ukryta Zawartość

post-4738-0-32640700-1410072113_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 8 miesięcy później...

Nadarza się okazja posłuchania zestawu Stax.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie są jeszcze inne słuchawki na bazie elektrostatów poza Stax i Audeze?

Modele Audeze nie są słuchawkami elektrostatycznymi. Poza Staxem dostępne są jeszcze np KOSS 950, Jecklin Float lub King Sound. Sennheiser miał dwa modele elektrostatów HE90 i HE60.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.