Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

wątek ma 145 stron, wygląda na to ze rozpracowali to i temat kontynuowany był przez ponad 3 lata. zrobiono między 5 a 10 sztuk. sami sie smiali ze przegonią te 50sztuk orginalnych stax'a:) mysle ze moge zaproponowac dobrą cene na plytki-oczywiscie przy jednym komplecie wychodzi ponad 500zl:( no i 2sk216 są niedostepne, trzeba czyms zastapic. oni tam wszystko opisali tylko jakos mi sie trudno przez to przebic. ludzie natomiast mawiają ze to nie dokladna kopia T2 tylk cos pomiedzy T2 a blue hawaii. jakby co to zapraszam na priva

wątek ma 145 stron, wygląda na to ze rozpracowali to i temat kontynuowany był przez ponad 3 lata. zrobiono między 5 a 10 sztuk. sami sie smiali ze przegonią te 50sztuk orginalnych stax'a:) mysle ze moge zaproponowac dobrą cene na plytki-oczywiscie przy jednym komplecie wychodzi ponad 500zl:( no i 2sk216 są niedostepne, trzeba czyms zastapic. oni tam wszystko opisali tylko jakos mi sie trudno przez to przebic. ludzie natomiast mawiają ze to nie dokladna kopia T2 tylk cos pomiedzy T2 a blue hawaii. jakby co to zapraszam na priva

Dzięki, ale mam silne postanowienie dokończenia wszystkich już rozpoczętych projektów. Wzmak do STAXów jest w planach, ale zdecydowanie jako własne opracowanie - kalkomania z internetu mnie średnio pociąga. Więc to zajmie sporo czasu.

Jednak na wszystko przyjdzie pora, nie chcę dłużej ciągnąć wszystkich srok za ogon. Jak rozpocznę prace to na pewno dam znać :-)

Jak ktoś ma dużo kasy i mu się nudzi to niech sobie coś takiego buduje, ale czy potrzebny piekarnik w pokoju? Przy takim rozmiarze płytek to obudowę lepiej szukać w zakładzie pogrzebowym.

Najlepiej byłoby kupic oryginalny T2, posłuchać kilka dni (miesięcy) a jak nie bedzie odpowiadał to sprzedać, a taki DIY jest niesprzedawalny, to po pierwsze a po drugie nie wierzę że oryginał i kopia grają tak samo dobrze. Co z trafem?

nie no jasne, rozumiem. to poprostu jeden z pomysłów. pomyslalem ze kupiłbym sr-507 i tak naprawde mozna do nich zrobic lub kupic wzmak, jest tego duzo. po dluzszym przemysleniu projekt zaczyna przypominac preamp gramofonowy pass xono, podobno 2 osoby go zbudowaly w polsce bo wychodzilo prawie tyle co oryginał:( ja równiez nie wierze ze t2 i jego kopia diy grają tak samo-bo napewno nie grają. a co do piekarnika to widzialem bardziej skomplikowane head-ampy na 6s33s dual mono ogromne w niczym nie ustepujace koncówkom napędzającym kolumny-pytanie tylko po co i czy to naprawde zagra temu co ma to miec i wylozyc kase. pozdr.

Podstawowy schemat wzmacniaczy do elektrostatów jest bardzo prosty. To jest zwykły push-pull.

Na anglojęzycznych forach jest kilka osób (konkretnie dwie) promujących bardziej zaawansowane konstrukcje.

Podejrzewam, że robią to w celach marketingowych.

Rozbudowanie polega na obłożeniu podstawowego schematu źródłami prądowymi i wsadzaniu mocnych lamp w celu minimalizacji zniekształceń i wyżyłowaniu amplitudy napięcia wyjściowego do niebotycznych wartości.

Wg mnie jest to zabawa w elektronikę a nie chęć poszukiwania dobrego dzwięku.

Jeśli robić DIY- to najprostszy lampowy projekt OTL. Nie podaję konkretnego schematu bo jest kilka wariantów. Poza tym takie coś łatwo zaprojektować i policzyć. Parametry elektryczne są wystarczające do napędzania wszystkich Staxów. Nie ma jednak gwarancji, że od razu zagra dobrze. Ale taki prosty układ ma przewagę nad smokami Gilmoura, że daje się łatwo stroić poprzez wymianę lamp i/lub zmianę ich punktów pracy.

Od czasu do czasu mam mozliwość słuchania combo- prostego konstrukcyjnie wzmacniacza DIY i Stax SR-507.

Gra ten komplecik całkiem dobrze.

Jest jedna wada takiego zestawienia- brak poczucia obcowania z luksusem. Ot taki ubogi bratanek Staszek stryja Staxa...

Jeśli zrobił się wolny rynek należy go zapełnić jakąś inną seria 50 topowych wzmacniaczy. Jurek wszystko przed Tobą-poważnie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jurku - nie sposób odmówić Ci racji. Oglądając schematy tych przerośniętych urządzeń odnoszę podobne wrażenie.

Aby daleko nie szukać - na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pierwsza wersja wzmacniacza przypomina Orfeusza. Jak wiemy, nikt temu wzmacniaczowi polotu i hi-endu nie odmawia. A nie ma tam ani jednego źródła prądowego, mega wypaśnych audiofilskich kondensatorów, lamp, zasilacza wielkości stodoły itd ... Tam jest błyskotliwa idea i zdrowy rozsądek :-) To mi się podoba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zgadza się, triody w klasie A coś pięknego. dzięki za pomysł-można by rzec:)

Na dobrą sprawę to w zasadzie we wszystkich lampowcach do elektrostatów występują triody i pracują w klasie A.

W przypadku Orfeusza konstrukcja jest wręcz prymitywna w porównaniu do T2 czy innych Gilmorowych konstrukcji.

A jednak gra przepięknie.

Cisza w wątku :)

Po Świętach wszyscy zaspali w swoich fotelach i z przejedzenia ciężko się podnieść:)

Słucham sobie teraz na przemian 009 i 007 :)

audiomagia.blogspot.com

Wy sobie słuchacie omeg a ja w niedzielę skonfrontuję najnowszego LRT Petera ( z,, prawidłowa,, fazą :-)) z LRT Ductusa!!!

:-)

Mag dziewiatki odbierają rozum. Przy długich, systematycznych odsłuchach całkowicie potrafią zawładnąć słuchającym:-)

Tylko ludzie pozbawieni zdrowego rozsądku decydują się na zakup 009.

johny długa droga za Tobą :) Wierzę, że z 009 można się zatracić słuchając muzyki. Tak jak Twoje Omegi nie zrobiły na mnie większego wrażenia na tle mojego systemu z HD800 tak w 009-kach czuło się bardzo duży potencjał (wtedy jak ich słuchałem miełeś dCSa i Staxowe wzmaki). Jeszcze z odpowiednim napędem i źródełkiem to musi być odlot. Gratuluje obranej drogi.

Już posłuchałem w nocy LRT w wersji v2 Johnego i muszę powiedzieć... ho,ho,ho!

Parę szlifujących poprawek dało, wydaje się, pozytywny efekt. Trudno mi pokusić się o bezpośrednie porównania, bo nie miałem jednocześnie podpiętych obu klocków pod Accu. Ten Johnego jest bardziej purystyczny, też optycznie. Z oryginalnymi gniazdami staxa i hiendowymi terminalami. Ciekawe, pod co będzie to podpięte...

Johny

Co będzie robiło za końcówkę mocy w Twoim systemie i czy uważasz, że nadal potrzebny jest DAC pomiędzy serwerem a LRT (jeśli tak to jakiego używasz teraz) ?

Pozdrawiam

Włodek

johny długa droga za Tobą :) Wierzę, że z 009 można się zatracić słuchając muzyki

Marku kolejne spotkanie nieuniknione!

Ciekawe, pod co będzie to podpięte...

Stefanie też chciałbym to wiedzieć. Z pewnością coś w miarę wiernego. Teraz dzięki LRT wachlarz dobrania wzmacniacza pod 009 jest nieograniczony!

Zróbcie Panowie przedpremierowe zdjęcia!

Posilę się trzema fotkami od Petera Rilla. Czwarte foto od Ductusa. On także coś od siebie dodał....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15050-0-42933400-1334430917_thumb.jpgpost-15050-0-20661500-1334430926_thumb.jpgpost-15050-0-16514600-1334430989_thumb.jpg

Co będzie robiło za końcówkę mocy w Twoim systemie i czy uważasz, że nadal potrzebny jest DAC pomiędzy serwerem a LRT (jeśli tak to jakiego używasz teraz) ?

Używam daca, a za napęd robi serwer muzyczny , może być integra cd, lub napęd optyczny. Jak wolisz Włodku.

Lrt należy teraz traktować jako jedność ze wzmacniaczem do staxów. Za dac będzie służył Berkeley Alpha dac 2, a wzmacniacz to na razie koncówka na lampach push-pull 320B Emission labs 2x28w . Docelowego wzmacniacza szukam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Które grają lepiej? :)

Według mnie żadne nie grają lepiej tylko inaczej :)

Swoich?

Nie swoich i tak pozostanie to pewne.

Mag dziewiatki odbierają rozum. Przy długich, systematycznych odsłuchach całkowicie potrafią zawładnąć słuchającym:-)

Tylko ludzie pozbawieni zdrowego rozsądku decydują się na zakup 009.

Czyli ja posiadam jeszcze zdroworozsądkowe podejście :-)

audiomagia.blogspot.com

Jak "gra " "nowy" LRT ? Końcówka Accu ?

@johny

Jak jest całkowity koszt LRT ?

Czy Peter Rilla składa coś takiego na zamówienie?

Czy mając 007t ( i 507 ) warto zainteresować się tym wzmacniaczem ?

Czy mając 007t ( i 507 ) warto zainteresować się tym wzmacniaczem ?

LRT to nie wzmacniacz! LRT to tak jakby ,,interfejs,,między wzmakiem a słuchawką dopasowywujący prąd standartowego wzmacniacza od kolumn do prądu jakie dają firmowe wzmacniacze Stax. W zasadzie LRT nie gra, na 95% i więcej nie ma go w torze. Stax ma coś podobnego w ofercie pod nazwą SRD lecz niestety nie jest to tak wyrafinowane brzmieniowo urządzenie i w znaczny sposób narzuca swój charakter na podpięty do niego wzmacniacz. Lrt z zasady jest neutralny.

Podstawowa sprawa to to, do czego lrt podłączymy. Jak będzie wzmacniacz słaby to taki sygnał dostaniemy na słuchawkę. Jak wzmacniacz będzie wzorowy to zapominamy o dalszych poszukiwaniach i delektujemy się muzyką, zakładając że reszta komponentów jest na adekwatnym poziomie.

Koszt LRT jest zależny od wersji jaką sobie zażyczymy. Moja wersja kosztowała 720 Euro nie wliczając oryginalnych gniazd Stax i terminali głośnikowych Eichmann Cable Pod. Biorąc pod uwagę, ,że urządzenia prawie nie ma w systemie, to uważam że cena jest co najmniej atrakcyjna.

Obudowa jest masywna, super spasowana, panel front 1cm grubości. Całość wygląda naprawdę super.

Jakość wykonania budzi naprawdę szacunek. Klasa!!! Tak wykonane są urządzenia za sporo większe pieniądze.

Jedyny minus tej inwestycji to czas realizacji. 3-4 miesiące.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15050-0-97606600-1334695474_thumb.jpgpost-15050-0-70175300-1334695477_thumb.jpgpost-15050-0-31838700-1334695480_thumb.jpgpost-15050-0-94778000-1334695482_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie LRT nie gra, na 95% i więcej nie ma go w torze. Stax ma coś podobnego w ofercie pod nazwą SRD lecz niestety nie jest to tak wyrafinowane brzmieniowo urządzenie i w znaczny sposób narzuca swój charakter na podpięty do niego wzmacniacz.

Czegoś tu nie rozumiem skoro lrt nie gra , na 95 procent i więcej nie ma go w torze to czemu piszesz że srd nie jest tak wyrafinowane brzmieniowo ??? Johny zaprzeczasz samemu sobie no chyba ze czegoś nie zrozumiałem?

audiomagia.blogspot.com

Wyrafinowanie brzmieniowe = 100% neutralne?

Może tak być Mag?

Johny

Nie neguje nic bo nie mam podstaw (nie słuchałem) tylko skoro to urządzenie nie gra jak piszesz (ale potem dodajesz że od srd jest bardziej wyrafinowane dźwiękowo o to pytam.

Staram się zrozumieć do czego tak naprawdę służy?

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.