Skocz do zawartości
IGNORED

CD z regulowanym wyjściem variable

mkarczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakie spotkaliście (używaliście) dobrze grające, warte polecenia odtwarzacze CD z regulowanym za pomoca pilota wyjściem variable? Może któś używał, może podzieli się opinią. Pułap cenowy powiedzmy: 600 zł, ewentualnie mały plus.

Pozdrawiam.

Miałem stycznosc z CD Vincent CD-S2, mial regulowane wyjscie za pomoca pilota. Nawet byl w stanie wysterowac koncowke mocy bez problemu. Niestety musialbys troche dolozyc, bo z drugiej reki to koszt od 1000 do 1300zl, ale jest wart takiej kwoty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Ja mam pytanie w tym temacie, ale trochę z innej beczki. Mój odtwarzacz CD ma jedno wyjście regulowane, a drugie o stałym napięciu. Wzmacniacz mam wpięty w wyjście regulowane, aby np. wieczorem ściszać głośność (pilotem) jeszcze bardziej, niż pozwala na to gałka wzmacniacza. Moje pytania są następujące:

1 do czego poza powyższym może służyć wyjście regulowane cd-ka?

2 jeżeli wzmacniacz mam wpięty do wyjścia regulowanego odtwarzacza, to do czego mogę wykorzystać jego wyjście o stałym napięciu

(i odwrotnie)?

3 w które wyjście cd-ka (o stałym czy też o regulowanym poziomie) jest generalnie lepiej mieć podpięty wzmacniacz ? (chodzi mi oczywiście o brzmienie, jeżeli w ogóle wybór wyjścia ma wpływ na brzmienie - sam nigdy tego nie sprawdzałem)

Witam.

Jakie spotkaliście (używaliście) dobrze grające, warte polecenia odtwarzacze CD z regulowanym za pomoca pilota wyjściem variable? Może któś używał, może podzieli się opinią. Pułap cenowy powiedzmy: 600 zł, ewentualnie mały plus.

Pozdrawiam.

Jeśli szukasz odtwarzacza z regulowanym wyjściem to bierz pod uwagę tylko takie modele, które mają regulację za pomocą potencjometru (zwykle jest to również regulacja głośności w słuchawkach), w cenie jaką podałeś to znajdziesz coś w Denona np. DCD1460, DCD1290, DCD1015 może DCD1550, Sony ES np. CDP-XA2ES, CDP-X202ES, Marantz np. CD72, CD60, Kenwood np. DP7050, DP7040

Dar

Regulowane wyjście możesz podłączyć pod "gołą" końcówkę mocy i wtedy regulujesz siłę dźwięku CD.

W Soniakach regulowane wyjście jest sprzężone z wyjściem słuchawkowym, Szkoci i lenie (ja) są szczęśliwi. Możesz nawet CD zataszczyć do sypialni i pilotem regulujesz siłę głosu w słuchawkach.

Soniaki dodatkowo mają ten bajer (nie wszystkie oczywiście - starsze ES i 950,970, 990 i parę karuzel) iż możesz wstukać nazwę płyty (kiele 200 CD) i zapisać do pamięci CD razem z wyświetlanym tytułem zapamiętuje siłę głosu, czyli od razu po włożeniu CD wyświetli Ci nazwę i ustawi siłę głosu taką jaką mu zapisałeś w pamięci - czy na wzmaku/końcówce, czy na słuchawkach. Jako urodzony leniwiec lubię takie smaczki.

W przypadku wzmacniacza ja mam podpięte pod stałe wyjście i wtedy regulowane służy mi do zabawy ze słuchawkami, pewnie można to jeszcze wykorzystać do timera (nie mam, także nie testowałem) i mamy audiofilski budzik - straszne niekoszerne ;P

Shrek777

O możliwości podpięcia do wyjścia regulowanego cd-ka końcówki mocy słyszałem, upewniłeś mnie tylko, że tak można. W moim przypadku nie wykorzystam tego, bo mój wzmacniacz to jeden klocek (integra), z którego jestem zadowolony i nie zamierzam nic zmieniać (ja nie jestem z tych, co cały czas gonią za króliczkiem...hi, hi, hi). A czy to regulowane wyjście jest sprzężone z wyjściem słuchawkowym mojego CD?-tego nie wiem. Ale to akurat nie jest jakaś ważna funkcjonalność. Bardziej mnie interesuje, czy wybór wyjścia (regulowane czy stałe-chodzi o podpięcie wzmacniacza) ma wpływ na brzmienie. Zakładam, że nie.

Mój CD to Technics SL-PS 900 (zaj....ta w brzmieniu, niezniszczalna, bezawaryjna maszyna).

Jeśli szukasz odtwarzacza z regulowanym wyjściem to bierz pod uwagę tylko takie modele, które mają regulację za pomocą potencjometru (zwykle jest to również regulacja głośności w słuchawkach), w cenie jaką podałeś to znajdziesz coś w Denona np. DCD1460, DCD1290, DCD1015 może DCD1550, Sony ES np. CDP-XA2ES, CDP-X202ES, Marantz np. CD72, CD60, Kenwood np. DP7050, DP7040

Masz na myśli analogowy, ślizgowy? Ja bym takie omijał z obawy o balans po ściszeniu.

Masz na myśli analogowy, ślizgowy? Ja bym takie omijał z obawy o balans po ściszeniu.

Za to elektroniczne w Denonach dzialaja w dosc ograniczony sposob. Tez wole na pokretle.

?👈

W chwili obecnej używam takiego cd-ka, Sony CDP-511, właśnie ze sterownym wyjściem za pomoca pilota, które jednocześnie steruje poziom głośności w wyjściu słuchawkowym (z potencjometrem z napędem). Rozumiem, że to jest ten analogowy, ślizgowy o którym wspominacie. Jedna cały czas myslę o zmianie tego cd-ka na coś lepszego, ale że jestem leniwy i pilot ułatwia mi życie (ze względu na brak sterowania we wzmacniaczu) wymysliłem sobie, że dobrze aby nowy odtwarzacz równiez miał sterowane wyjście. Stąd ten temat.

Ja tam nie mam żadnych obaw, od kilku ładnych już lat używam odtwarzaczy Sony z regulowanym wyjściem, miałem już i 2ES, i 30ES, obecnie mam 3ES i generalnie polecam te CD-ki, jeśli ktoś szuka odtwarzacza z regulowanym wyjściem, poza tym to są bardzo solidnie zbudowane CD-ki i sama ich obsługa sprawia przyjemność ;)

polecam te CD-ki, jeśli ktoś szuka odtwarzacza z regulowanym wyjściem, poza tym to są bardzo solidnie zbudowane CD-ki i sama ich obsługa sprawia przyjemność ;)

Potwierdzam to co pisal wyzej kolega ja sam mialem dlugo dwa soniacze ES z takim wyjsciem i uzywalem go zawsze bez zadnych problemow mialem 202ES i XA3ES te Soniaczki to super maszynki sprawdzalem czy jest duza strata jakosci jesli podlaczymy wlasnie przez to wyjscie i roznica jest minimalna wiec mozna cieszyc sie dobrym dzwiekiem i sterowaniem glosnosci np. wzmacniacza lampowego za pomoca tego wyjscia ;)

Powiedzcie mi czy to bedzie duży skok jakościowy, przesiadając się z Sony CDP-511 na któregoś z tych ES-ów czy wspomnianych wcześniej Denonów?

powinno być zdecydowanie lepiej, to już jest inna liga i to zarówno jeśli chodzi o dźwięk jak i wykonanie (mówię tutaj o Sony ES bo z Denonami nie miałem do czynienia) a dodatkowo jeśli zależy ci na bardzo dobrej mechanice w odtwarzaczu, żeby działała pewnie i niezawodnie, żeby odtwarzacz bez problemu czytał płyty to poszukaj takiego który ma laser KSS240 na pokładzie, jest lepszy od KSS213 chociaż nie wiem od czego to zalezy i może to jest tylko moje subiektywne odczucie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.