Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, slawsim napisał:

Masz rację z podejrzliwością. Sam się zastanawiałem ilu jest takich co po zakupie wtyczek Furu np. w AVcorp, kupują takie na Alli żeby z paragonem i pudełkiem wystawić na OLX. Przerażająca wizja i nie dziwię się, że mało osób kupuje używki. 

Wydaje mi się, że ci których stać na ncf z avcorp nie myślą nawet o takich podłych rzeczach. Chyba że to wyjątkowi skur...

Dzień bez muzyki dniem straconym.

15 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Ty tak serio? Kable to nie majtki. Można kupować używane, nawet należy. 

Hahahaha. 

Dobreeeeeee, zapisuje do kajecika i wężykiem, wężykiem.

😆😆😆

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Teraz, slawsim napisał:

Chyba zaraz usunę post, chociaż to już się dawno dzieje 😁

Jak ze wszystkim. Wszędzie się można natknąć n podróbki. A z innej beczki jak grają te przewody? Coooo👂🤘🤘🤘🤘

2 minuty temu, Gracjan_55042 napisał:

Jak ze wszystkim. Wszędzie się można natknąć n podróbki. A z innej beczki jak grają te przewody? Coooo👂🤘🤘🤘🤘

W moim skromnym systemie tak jak opisałem na olx. Byłoby lepiej gdybym miał lepsze sieciowe zamiast 314Ag II.

1 minutę temu, slawsim napisał:

W moim skromnym systemie tak jak opisałem na olx. Byłoby lepiej gdybym miał lepsze sieciowe zamiast 314Ag II.

Wiesz co, zależy jak jest przewód zrobiony, albo na jakich wtykach. 

U mnie kiedyś z CD Hegla Mohikanem lepiej sprawdził się mój 314 Ag niż 3TS20 z RCMu.

Ten drugi strasznie zmatowił brzmienie i zmulił.

5 minut temu, sir.jax napisał:

Wiesz co, zależy jak jest przewód zrobiony, albo na jakich wtykach. 

Jeden mam z FI-E35(G)/FI-25(G), drugi z FI-E11(G)/FI-11(Ag). Potrzebuję trzech przewodów, do CD, DAC-a i wzmaka słuchawkowego. Myślę o TCS-31 i FI-E38(R)/FI-28(R) + widełki wg. Twoich wskazówek z wątku. Juz mam na oku zaciskarkę i dynamometr jakie tu podawałeś, ale kasa, kasa..... Może jak bym zacisnął widełki na 314Ag to by coś dało?

Godzinę temu, slawsim napisał:

Może jak bym zacisnął widełki na 314Ag to by coś dało?

Może.

Myślę o TCS-31 i FI-E38(R)/FI-28(R) + widełki wg.

Hmmm, TCS31 na Tych wtykach , ale gold ma zrobiony mój kolega z widłami rzecz jasna.

Jest spoko podobno, świetnie mu się uzupełnia z Tunami V1 na wtykach Acrolinka.

TCS 31 z rodem nie wiem, robiłem go na NCF Ag z dakiem było spoko, ale może warto spróbować schuko (R) i IEC (G).

Twoich wskazówek z wątku. Juz mam na oku zaciskarkę i dynamometr jakie tu podawałeś

Zaciskarka może być jakakolwiek sensowna z matrycami do końcówek DIN, a dynamometryczny masz na myśli wkrętak, tak?

30 minut temu, Gracjan_55042 napisał:

To z jaką siłą trzeba przykręca wtyki bo nie mogę znaleźć wątku?….bo trochę dużo tego 😁😁😁 

Zaciski we wtyczce, zależy jakie są i jakie zastosujesz końcówki .

Jak tulejki, to już 0,5Nm je dość mocno „miażdży”, chyba ze jakieś grubościenne.

Widły nawet 1,2Nm.

Korpus wtyczki łączysz momentem siły 0,5Nm, a obejma wtyczki na kabel 0,3-04Nm.

Widly Furutecha maja długie tuleje, a niektóre wtyki, maja płytkie korpusy, trzeba mierzyć jak głęboko osadza się przednia cześć wtyczki i uwzględniać długość wideł i przewodów .

Naprawdę musza być bardzo bardzo krótkie, by obejma nie zaciskała się na przewodach zamiast na izolacji zewnętrznej kabla.

Zanim się tego nauczysz, trochę wideł lub przewodów trzeba przerobić, nie wyłączając poprawiania samego siebie. 
Widly Furutecha świetnie się zaciska na grubych przekrojach, na cieńszych trzeba użyć myku.

Szkoda, bo kiedyś furu robił tez widły z tuleja na mniejsze przekroje, teraz już tylko z tuleja na duży przekrój.

Łatwo i ładnie to wygląda na zdjęciach, jak ktoś robi już lata i ma doświadczenie.

34 minuty temu, sir.jax napisał:

Zaciskarka może być jakakolwiek sensowna z matrycami do końcówek DIN, a dynamometryczny masz na myśli wkrętak, tak?

Tak, WERA jeśli dobrze pamiętam i Knipex 97 33 02 do zaciskania widełek.

37 minut temu, sir.jax napisał:

może warto spróbować schuko (R) i IEC (G).

Dobry pomysł, ale to na razie odległe plany. Nawet przy rabatach ceny są powalające. Same wtyki to 1300 złotych 😉

Godzinę temu, Gracjan_55042 napisał:

To z jaką siłą trzeba przykręca wtyki bo nie mogę znaleźć wątku?….bo trochę dużo tego 😁😁😁 

Strony 116 do 118 są ciekawe 😉

15 minut temu, slawsim napisał:

Dobry pomysł, ale to na razie odległe plany. Nawet przy rabatach ceny są powalające. Same wtyki to 1300 złotych 😉

Generalnie ceny gotowych kabli robią zawsze wtyki.

Dziękuję, będę pilnował siły dokręcenia. Jutro zamówię wkrętak dynamometryczny, napewno ułatwi sprawę. Zawsze to bezpieczniej niż dokręcanie na pałę..😁😁🤘🤘🤘🙉🙉🙉  jest taki fajny wkrętak proxxona z siłą od 0,1 do 5 nm..🔧🔧🔧🔧🔧

Edytowane przez Gracjan_55042
19 godzin temu, sir.jax napisał:

Bity zamów, dobre bity.

Wiha, Wera…

Wiesz jakie końcówki potrzebujesz ?

Tylko nie mów mi, że „krzyżakowe”😆

Trochę wiem na ten temat. Mam porządne Ph 2 Wery Vde. Dzisiaj założyłem Furutech FI-E11-N1 (G) zamiast Viborga i inny dźwięk. Porządne wtyki jak na początek zabawy, następny będzie nowy zasilający na 48 albo NFC. 

Teraz, sir.jax napisał:

Dzięki. Musze dokupić. Cały czas coś kupić kupić. Żona mnie ukatrupi albo gorzej nie da żreć….hehe 😂😂😂😂😂😂

Godzinę temu, Gracjan_55042 napisał:

Trochę wiem na ten temat. Mam porządne Ph 2 Wery Vde. Dzisiaj założyłem Furutech FI-E11-N1 (G) zamiast Viborga i inny dźwięk. Porządne wtyki jak na początek zabawy, następny będzie nowy zasilający na 48 albo NFC. 

FIE11 pamiętam na początku mojej zabawy, wtedy z Neelami, przy okazji Neel E14 N świetny,  naprawdę z dobrymi wtykami wymiata Shunyata Diamond pamiętam poległa pod każdym względem.

2 godziny temu, Gracjan_55042 napisał:

U mnie gra z Viablue xt 60. Też dobry napewno lepszy jak Isoteki. Ale docelowo będzie furu sn55n i wtyki 48 albo wyżej. 

Mój system stoi na Oyaide i tylko wzmak Enerr Holograph Hybrid i nie mam zamiaru tego zmieniać. Zaś furu 3TS20 do sluchawkowca i Isotek Evo 3 Premier do drugiego słuchawkowca.

Ale bdb wrażenie na mnie zrobił ostatnio Yarbo SP8000 na wtykach RammAudio robiony dla kolegi i Tunami V2 na Wattgate Audio Grade RH. 

Yarbo kiedyś skręcę dla siebie do zasilacza Muzga (do routera), bo to pierwszy kabel, który mógłby wyprzeć w tym miejscu Eleca 361B na wtykach Yarbo.

Nie wiem dlaczego wcześniej nie dawały rady, a były to nawet takie jak Illuminati, czy TCS31.

13 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie wiem dlaczego wcześniej nie dawały rady, a były to nawet takie jak Illuminati, czy TCS31

Osobiście sobie chwalę TCS31 mam dwie sztuki na rodowanych wtykach. Jeden przy PRE drugi przy DAC

9 godzin temu, adamek_68 napisał:

Osobiście sobie chwalę TCS31 mam dwie sztuki na rodowanych wtykach. Jeden przy PRE drugi przy DAC

To świetny kabelek, ale nie wszędzie się sprawdza równie dobrze.

W dniu 5.11.2023 o 21:47, sir.jax napisał:

Widly Furutecha świetnie się zaciska na grubych przekrojach, na cieńszych trzeba użyć myku.

Proszę napisz na jakich przekrojach trzeba użyć myku i jaki to myk? 🙂 W opisie widełek podaje się maksymalną średnicę przewodu 4 mm, a minimalnej już nie. 🤔

Proszę napisz na jakich przekrojach trzeba użyć myku i jaki to myk? 🙂 W opisie widełek podaje się maksymalną średnicę przewodu 4 mm, a minimalnej już nie. 🤔

W małych przekrojach do 2mm² 

Tajemnica😛

Pomyśl 😉

Kiedyś to były dostępne takie widlyna mniejsze przekroje,  ale to było kiedyś. 

O1CN01oDKAbg1xrDWcmNA3b_!!51616496.png_.webp

Edytowane przez sir.jax

FP204 RL są na przewody do 14 AWG, czyli z 2mm² w przekroju jakoś 1,6mm.

Dostępne tutaj, ale nie znam nikogo, kto by tam miał konto jak na allegro, czy alliexpress. 

https://www.ruten.com.tw/item/show?21711503672960

Edytowane przez sir.jax

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Tajemnica😛

Można odizolować nieco więcej i złożony na pół odcinek wsunąć do rurki widełek albo odizolowany odcinek zawinąć  na izolację i na tym zacisnąć rurkę, jak w fastonach. 🤔 Teraz spojrzałem na wymiary FP209, czy one się do wtyków np. FI-E38 w ogóle nadają? Długie są i 8 mm szerokości, jakoś tego nie widzę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.