Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, adamek_68 napisał:

Może ktoś chętny na TCS31

Długość 145cm

Oryginał kupiony w Avcorp

Przebieg 100h

Jestem chętny. Jaka konfekcja końcówek, jakie wtyki... i cena 🙂 

12 minut temu, adamek_68 napisał:

Może ktoś chętny na Oyaide black mamba?

Przewód nowy o długości 2m bez konfekcji i bez wtyków. 

Sam mam Tunami V2 do sprzedania, więc dzięki, ale z ciekawości spytam, na co wymieniłeś TCS31 i Mambę?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Sam mam Tunami V2 do sprzedania, więc dzięki, ale z ciekawości spytam, na co wymieniłeś TCS31 i Mambę?

Jeden TCS31 nadal u mnie funkcjonuje, drugi wymieniłem na Hijiri

W dniu 20.09.2024 o 18:13, adamek_68 napisał:

Hijiri sm2r

Szybciutko sprawdziłem cenę i zaraz wygasiłem przeglądarkę, żebym drugiego zawału nie dostał, a miałem 4 września. Te przewody dzieli przepaść cenowa, trudno je porównywać. Miałem pożyczony HCI-R10 RCA i chyba go "nie zrozumiałem". Miałem wrażenie obcięcia nieco wysokich tonów i utraty szczegółów w porównaniu do S22 NCF, który wtedy miałem. Może za krótko go miałem.

3 godziny temu, slawsim napisał:

Szybciutko sprawdziłem cenę i zaraz wygasiłem przeglądarkę, żebym drugiego zawału nie dostał, a miałem 4 września. Te przewody dzieli przepaść cenowa, trudno je porównywać. Miałem pożyczony HCI-R10 RCA i chyba go "nie zrozumiałem". Miałem wrażenie obcięcia nieco wysokich tonów i utraty szczegółów w porównaniu do S22 NCF, który wtedy miałem. Może za krótko go miałem.

https://www.hfc.com.pl/test/3225,hijiri-hci-r10.html

W linku jest test tego RCA, posiadam go i śmiem twierdzić, że jest świetny!

32 minuty temu, adamek_68 napisał:

W linku jest test tego RCA, posiadam go i śmiem twierdzić, że jest świetny!

Nie twierdzę, że jest zły. Może niedostatecznie się w niego wsłuchałem. Podobnie miałem z Oyaide AZ-910, a dzisiaj jest OK. Ciekawi mnie jeszcze coś. Gdy przeglądałem stronę Hijiri, poza polskimi testami nie znalazłem tam żadnych innych. Jak to możliwe?

10 godzin temu, slawsim napisał:

Nie twierdzę, że jest zły. Może niedostatecznie się w niego wsłuchałem. Podobnie miałem z Oyaide AZ-910, a dzisiaj jest OK. Ciekawi mnie jeszcze coś. Gdy przeglądałem stronę Hijiri, poza polskimi testami nie znalazłem tam żadnych innych. Jak to możliwe?

Przewód Sm2r jest wersją limitowaną i został wypuszczony tylko na dwa kraje, Japonię i Polskę.

Masz odpowiedź na Twoje pytanie.

Zapisuję się do klubu z gniazdkiem ściennym FP-SWS G. Pracuje ono w systemie od kwietnia tego roku. Ponieważ zestaw hi-fi mam w miarę ogarnięty - tzn. słuchanie muzyki sprawia przyjemność, nie męczy, można także głośno posłuchać i nie przychodzi chęć ucieczki z pokoju - postanowiłem pochylić się nad zasilaniem. Do tej pory ten element pomijałem i nie przywiązywałem do tego większej wagi choć mam to szczęście, że system pracuje na osobnym obwodzie (bardziej przez przypadek a nie w wyniku celowego działania). Postanowiłem zacząć od gniazdka i zakupiłem wyżej wymienione. Do tematu podchodziłem dosyć sceptycznie, zakładałem nawet czarny scenariusz, że żadnych zmian nie usłyszę. Tymczasem zmiany pojawiły się natychmiast, oczywiście żadna tam rewolucja – po prostu kosmetyka – dźwięk stał się bardziej „perlisty”, szlachetny i nawet bym to nazwał – złoty 😊. Uległ nieznacznemu rozjaśnieniu (czego akurat nie lubię), pojawiło się więcej szczegółów. Właściwie nie powinienem być zaskoczony, łatwo to można wytłumaczyć – styki „starego” gniazdka (9 – letniego) były zaśniedziałe, zaciski kablowe też w nie najlepszym stanie. Natomiast w przypadku gniazdka Furutecha to czuć ten luksus 😉, pewne zaciski, solidny montaż do puszki ściennej, sama przyjemność w montażu.

Idąc za ciosem postanowiłem poeksperymentować z kablami zasilającymi. Do CD podłączony miałem zwykły kabel dostarczany z urządzeniem, natomiast do wzmacniacza – Supra Lorad 2.5 z wtykami udającymi Oyaide C/P079 (kabel nabyty razem ze wzmacniaczem jako wartość dodana). Z AVcorp pożyczyłem kable Furutecha FP-3TS762 / FI-28(R)/FI-E38(R) oraz Alpha PC Triple FP-TCS31 / FI-28G/FI-E38G. Pograłem na nich, niestety krótko, ale zmiany słyszalne na plus, sprawdziłem kilka kombinacji w różnym układzie. Po oddaniu Furutechów pożyczyłem jeszcze kable od Solid Core Audio - model No.2 (2 szt.) i te ostatecznie u mnie zostały – najbardziej przypadły mi do gustu dźwiękowo – szczególnie jeśli chodzi o zasilanie CD – tu zmiany były najbardziej odczuwalne. Przyznam szczerze, że kompletnie mnie to zaskoczyło, nie spodziewałem się tak wyraźnej zmiany w przypadku wymiany kabla zasilającego źródło. Skalę zmian porównałbym do zmiany lamp w buforze CD. Dźwięk nabiera ciemniejszego kolorytu i masy, a więc tak jak lubię, góra jest stonowana, ale nadal szczegółowa. Obecnie gram na takiej kombinacji kabli: wzmacniacz i CD zasilane przez SCA No2, natomiast listwa Tomanek TAP8 zasilane przez Suprę. Jeszcze w odwodzie mam zakupiony Oyaide Tunami V1 z czerwonymi wtykami. Z nim też przeprowadzałem porównania i jak na razie kombinacja z Suprą bardziej mi podchodzi. Dam mu jeszcze szansę w przyszłości, aby pograł dłużej i się trochę odprężył, do tej pory był wpinany tylko na kilka godzin. Z Oyaide robi się po prostu trochę mniej „powietrza”.

Idąc w tym szaleństwie dalej postanowiłem jeszcze wypróbować bezpiecznik automatyczny na listwę - Gigawatt A16. Niestety nie dane było mi go sprawdzić – te bezpieczniki niestety nie trzymają standardu, jeśli chodzi o wysokość i możliwość przyłączenia dolnej miedzianej listwy grzebieniowej – nie mają takiego gniazda. Oczywiście montaż w skrzynce na listwie jest możliwy (na szerokość jest idealnie dopasowany w miejsce obecnego bezpiecznika), ale w moim przypadku wiązało by się to z przebudową okablowania w skrzynce (zamiast listwy grzebieniowej musiałbym robić okablowanie) – stwierdziłem, że to bez sensu, nie będę w stanie określić czy bezpiecznik cokolwiek wprowadził. Zwróciłem towar i jak na razie sprawę bezpieczników w skrzynce mam zamkniętą.

Chodzi mi jeszcze po głowie przeróbka listwy Tomanka lub budowa całkowicie nowej w oparciu o gniazdka Furutech Schuko zarówno w wersji R jak i G – to jest po dwa G i po dwa R , w gnieździe IEC raczej w wersji G. Może w okresie zimowym jak będzie trochę więcej czasu to się za to wezmę.

System: wzmacniacz Synthesis Roma 96DC+, CD Synthesis Roma 14DC, kolumny Faital 3WC-12 wg projektu Troelsa Gravesen, IC Acrolink 7N-A2200III, głośnikowy Tellurium Q Black II, listwa Tomanek TAP8.

Pozdrawiam klubowiczów i osoby tu zaglądające.

3 godziny temu, Mszachu napisał:

ale w moim przypadku wiązało by się to z przebudową okablowania w skrzynce (zamiast listwy grzebieniowej musiałbym robić okablowanie) – stwierdziłem, że to bez sensu, nie będę w stanie określić czy bezpiecznik cokolwiek wprowadził

W tym miejscu gdzie mialbybyć GW można przeciąć listwę i tylko tam dać okablowanie. 

Zmianę bezpiecznika usłyszysz od razu! Zdecydowanie większa czystość, energia i szersza scena.

22 godziny temu, adamek_68 napisał:

W tym miejscu gdzie mialbybyć GW można przeciąć listwę i tylko tam dać okablowanie. 

Zmianę bezpiecznika usłyszysz od razu! Zdecydowanie większa czystość, energia i szersza scena.

Jest to jakieś rozwiązanie ale z mojego punktu widzenia i tak wprowadza to za dużo punktów łączenia  (listwa/kable). Do tego jeszcze dochodzi przerwanie ciągłości monolitycznej listwy która ma spore pole przekroju poprzecznego i wstawienie w nią drutu lub skrętki o stosunkowo niewielkim polu przekroju. Poza tym dając prawie pięćset zeta za bezpiecznik wymagam aby był urządzeniem kompatybilnym z istniejącymi standardami - takim "plug&play" gdzie jego montaż zajmuje kilka minut.

Godzinę temu, Mszachu napisał:

Poza tym dając prawie pięćset zeta za bezpiecznik wymagam aby był urządzeniem kompatybilnym z istniejącymi standardami - takim "plug&play" gdzie jego montaż zajmuje kilka minut.

Fakt, tutaj się nie popisali...

• 3 tygodnie później...
W dniu 29.09.2024 o 13:18, Mszachu napisał:

Jeszcze w odwodzie mam zakupiony Oyaide Tunami V1 z czerwonymi wtykami.

To dobry kabel, ale nie z tymi wtykami niestety.

Jak byś chciał się pozbyć, to zanabędę, wtyki możesz sobie zostawić 😉😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 29.09.2024 o 16:53, adamek_68 napisał:
W dniu 29.09.2024 o 13:18, Mszachu napisał:

ale w moim przypadku wiązało by się to z przebudową okablowania w skrzynce (zamiast listwy grzebieniowej musiałbym robić okablowanie) – stwierdziłem, że to bez sensu, nie będę w stanie określić czy bezpiecznik cokolwiek wprowadził

Rozwiń  

Te wygodne w montażu listwy grzebieniowe to dla audio same zło no i jest wtedy upierdliwe ominięcie tego od samego wejścia prądu do skrzynki gdzie za bardzo nie ma miejsca na robienia osobnego obwodu i wstawianie audiofilskich różnicówek, gniazd bezpieczników, uziemienia, etc.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może ktoś chętny na TCS31?

Przewód o długości 2m, zakonfekcjonowany widełkami fp209r. 

Przewód jest w oplocie bez wtyków. 

Także nie trzeba się już męczyć i obrabiać, tylko założyć wtyki i gotowe 🙂

To, że jest oryginalny to uważam, że już chyba zbędna informacja...🤪

Edytowane przez adamek_68
11 godzin temu, sir.jax napisał:

To dobry kabel, ale nie z tymi wtykami niestety.

Jak byś chciał się pozbyć, to zanabędę, wtyki możesz sobie zostawić 😉😁

@sir.jax a z jakimi wtykami będzie lepszy? Z "aspiryną"?

Na razie nie chcę się go pozbyć. Obecnie jest podłączony do listwy zasilającej i powiem, że jeśli chodzi o wokale to jest bezkonkurencyjny (oczywiście do tego co obecnie mam).

6 godzin temu, ASURA napisał:

Te wygodne w montażu listwy grzebieniowe to dla audio same zło no i jest wtedy upierdliwe ominięcie tego od samego wejścia prądu do skrzynki gdzie za bardzo nie ma miejsca na robienia osobnego obwodu i wstawianie audiofilskich różnicówek, gniazd bezpieczników, uziemienia, etc.

Dlaczego uważasz, że samo zło? Jakie rozwiązanie było by lepsze? Z tego co czytałem tu na forum to siedzisz głęboko w temacie zasilania i masz duże doświadczenie, więc jestem ciekaw Twojej opinii. 

3 godziny temu, Mszachu napisał:

@sir.jax a z jakimi wtykami będzie lepszy? Z "aspiryną"?

Na razie nie chcę się go pozbyć. Obecnie jest podłączony do listwy zasilającej i powiem, że jeśli chodzi o wokale to jest bezkonkurencyjny (oczywiście do tego co obecnie mam).

Dlaczego uważasz, że samo zło? Jakie rozwiązanie było by lepsze? Z tego co czytałem tu na forum to siedzisz głęboko w temacie zasilania i masz duże doświadczenie, więc jestem ciekaw Twojej opinii. 

U mnie kable na starej Furukawie za zabezpieczeniem odgromowym już idą poza resztą. Przed skrzynią zasilającą w zabezpieczeniu przedlicznikowym na specjalnej paście są założone bezpieczniki bagnetowe 40A o bardzo małych stratach własnych a za licznikiem już bezpiecznik hydromagnetyczny 20A też o znikomych stratach własnych kable oczywiście skręcane z bezpiecznikiem na specjalnej paście. Śmieci z uziemienia z "miasta" uziemione za licznikiem co by faktycznie działało a nie udawało że działa

same zło dlatego że takie szerokie blachy o takiej pojemności to taki ekstra "kondensator” i cewka po drodze…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

11 godzin temu, Mszachu napisał:

sir.jax a z jakimi wtykami będzie lepszy? Z "aspiryną"?

Jeśli masz na myśli Oyaide Aspirin White to tak lub z dobrym rodem np. Wattgate Audio Grade RH. Dobrze może też wypaść z miksem Oyaide 037 i 079. Moje Tunami dostały na końcach Oyaide AC 004 Armored z którymi nie ma już takiego dociążenia i jest bardziej równo i rozdzielczo.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

20 godzin temu, adamek_68 napisał:

Może ktoś chętny na TCS31?

Przewód o długości 2m, zakonfekcjonowany widełkami fp209r. 

Przewód jest w oplocie bez wtyków. 

Także nie trzeba się już męczyć i obrabiać, tylko założyć wtyki i gotowe 🙂

To, że jest oryginalny to uważam, że już chyba zbędna informacja...🤪

Ponawiam propozycję, do wglądu na OLX. 

1 godzinę temu, adamek_68 napisał:

Ponawiam propozycję, do wglądu na OLX. 

Widzę, że Monosy 104 miedziane też sprzedajesz. Zamówiłem tydzień temu i leżą już w paczkomacie. Przyznam, że nigdy nie miałem wtyków miedzianych bez platerowania. Czego się spodziewać względem złoconych, rodowanych? No i dlaczego się nie sprawdziły, że sprzedajesz? 😉

Edytowane przez staropolanka2000

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Widzę, że Monosy 104 miedziane też sprzedajesz. Zamówiłem tydzień temu i leżą już w paczkomacie. Przyznam, że nigdy nie miałem wtyków miedzianych bez platerowania. Czego się spodziewać względem złoconych, rodowanych? No i dlaczego się nie sprawdziły, że sprzedajesz? 😉

Powiem, że nie wiem jak brzmią nieplaterowane, ponieważ jak czekałem na zamówienie zmieniły mi się plany i tak zostały nieużywane, a zamówiłem je dlatego bo chciałem żeby nic nie ingerowały w brzmienie, dlatego wybrałem czystą miedź. Co do wykonania wtyków to pierwsza klasa!

4 minuty temu, adamek_68 napisał:

Co do wykonania wtyków to pierwsza klasa!

Ja mam kilka kompletów Monosaudio z serii 109, te 104 zamówiłem w ramach eksperymentu. Jeszcze nie wiem do końca co z nimi zrobię. Cena do jakości jest super, chociaż trzeba przyznać, że trochę Chińczycy odlecieli ostatnio z cenami. 😉

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Chińczycy odlecieli ostatnio z cenami. 😉

He he, zaczęli robić rzeczy które potrafią jakością przewyższyć markowe produkty to i zaczynają się cenić. 

1 minutę temu, adamek_68 napisał:

He he, zaczęli robić rzeczy które potrafią jakością przewyższyć markowe produkty to i zaczynają się cenić. 

Ja na szczęście obkupiłem się jak jeszcze było tanio. 😁

Ja proponuję zostać jednak przy najlepszych wtykach świata buhahaha. U mnie kolejna sztuka. To jakieś uzależnienie 😁

IMG-20241017-WA0002.jpg

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.