Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu wydatki przed moimi oczami widze ale taki urok lampy;-)

Dziwna sprawa bo miałem juz kilka pokaźnych tranzystorów u siebie to dopiero ta mała skromna lampka na niby biednych el34 wywołuje u mnie takie emocje . Leci sobie LUNATIC SOUL i normalnie łzy po plecach mi lecą.

• 2 miesiące później...

Obecnie szukam używanego wzmacniacza z serii 50 lub 70 (w zasadzie jestem zdeterminowany na zmianę z primare I21). Jakby ktoś chciał coś u siebie zmienić to chętnie przytulę używany wzmacniacz.

A tak na marginesie to z jakimi kolumnami najlepiej gra A50 A55? Mam pokój o wielkosci 35m2 i wysokosci 2,85m

Witajcie, jakby ktoś reflektował to za moment będę wystawiał do sprzedaży A88T, którego poprzednim właścicielem był forumowy kolega borrrys.

Wzmacniacz w idealnym stanie z bardzo dobrze dobranymi lampami. Po szczegóły zapraszam na prv.

...Naim + Studio16Hertz...

Witajcie, jakby ktoś reflektował to za moment będę wystawiał do sprzedaży A88T, którego poprzednim właścicielem był forumowy kolega borrrys.

Wzmacniacz w idealnym stanie z bardzo dobrze dobranymi lampami. Po szczegóły zapraszam na prv.

A dlaczego sprzedajesz, chyba nie miałeś go zbyt długo?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• 2 tygodnie później...

Przesiadłem się na dzielonego naima. Po mimo przesiadki uważam, że A88t to bardzo solidna i uniwersalna konstrukcja.

Próżno w podobnych pieniądzach szukać tak dobrej konstrukcji lampowej. Z kolumnami Minas Anor od S16Hz zgrywał się perfekcyjnie.

Gdyby nie to, że NAIM mi wyjątkowo podpasował to na pewno bym nie zmieniał...

pozdrawiam

S.

...Naim + Studio16Hertz...

Mam pytanka:

1 Jesli w moim Cayin-ie A88T kilka lat nie byly wymieniane lampy 6550EH (zbyt czesto nie slucham z braku czasu), to czy po jakims czasie uzytkowania nalezy sprawdzic ponownie prady spoczynkowe - bias. ? Czy one samoczynnie moga sie zmienic ?

2 Jesli kiedys prady te byly ustawione na odpowiednim poziomie, to czy po wymianie lamp na takie same tylko innego producenta (akurat mam Tung Sole) rowniez nalezy pomierzyc i ustawic te prady ?

3 Na jakim poziomie powinny te prady bys ustawione dla tych lamp ? O ile pamietam, to tam chyba sie mierzy spadek napiecia na rezystorach, a nie bezposrednio prady , bo gdyby bezposrednio prady, to trzeba by wylutowac jedna nozke elementu i sie wpiac.

Powoli też chyba pożegnam swojego. Cayin A55T do sprzedania. Nowy komlet 6550 w pogotowiu Clear Top plus Nosy w sterowaniu. Nie żeby coś mu się działo - przesiadka na SETa - bardzo miło go wspominam

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Lutek , Bias w lampie trzeba kontrolować a zwłaszcza na początku gdy żarówki sie wygrzewają . W zależności jaką masz instalację i jak daleko jesteś od trafo i o której porze bedziesz mierzył bias w lampach po jakimś czasie wysuniesz sam wnioski . Z mojego doswiadczenia lepiej trzymać górne granice Bias wg instrukcji a nawet leciutko wiecej ... Z tymże to wiecej idzie zwykle w twardszy lepiej kontrolowany bas a prądy niżej odwrotnie .

Najwazniejsze aby wartości na kanałach były podobne czy tam identyczne.

Edytowane przez Luk77

" Bias w lampie trzeba kontrolować a zwłaszcza na początku gdy żarówki sie wygrzewają "

Masz na mysli poczatek gdy lampy wymienione sa na nowe ? Zreszta i tak czy stare czy nowe, to nie nalezy ustawiac bias-u na zimnych lampach, a odczekac az sie troche wygrzeja.

Tyle tylko, ze wzmak jest ciezki i za kazdym razem trzeba odkrecac spodnia scianke, wiec zastanawiam sie jak czesto sprawdzac ? Powiedzmy po ilu godzinach grania ?

A orientujesz sie lub ktorys z kolegow jaki ten prad dla tych lamp powinien byc, tzn. jaki spadek napiecia na tych rezystorach, a juz prad sobie prosto wylicze jesli bede znal rezystancje tych rezystorow,

Marcin_Sz

Witamy.

Po parudziesieciu godzinach CS55A bedzie gral plastyczniej. Jak teraz gra b. dobrze to pozniej wysmienicie. Dla mnie obecnie duzo lepiej anizeli wyjety z kartonu

"Lampa nie umiera nigdy"

No to strasznie nieprzemyślana ta regulacja biasu. Mi w tanim chińczyku zajmuje to bezproblemowo 3 min. Mógłbym to robić za każdym włączeniem sprzętu, bo to nie problem. No ale jak już się u Was ustawi to mam nadzieję że to to gra.

No to strasznie nieprzemyślana ta regulacja biasu. Mi w tanim chińczyku zajmuje to bezproblemowo 3 min. Mógłbym to robić za każdym włączeniem sprzętu, bo to nie problem. No ale jak już się u Was ustawi to mam nadzieję że to to gra.

Kolega Lutek posiada starszy model Cayina A88T produkowanego od 2002r i już jest nieprodukowany gdzie regulację biasu wykonać nalezało poprzez odkręcenie spodniej obudowy ,obróceniu wzmacniacza lampami do dołu i uzycia miernika .W tamtych latach uważano że ludzie gałek do kręcenia nie powinni miec bo kręcą bez świadomości .W tamtym czasie a nawet do tej pory Cayin produkując dla japonczyków wzmacniacze TRIODE wykonuje tą samą regulację za pomoca charakterystycznych niebieskich pokręteł potencjometru.W zasadzie problem jest taki że trzeba odkręcic spodnia płyte ok.10-12 śrub.

We WSZYSTKICH nowych modelach Cayina regulacja biasu jest przygotowana dla każdego osobnika nie majacego żadnej wiedzy ,zerkniejcie na zdjęcia ,wpinamy miernik i odczytujemy wartosci ,a regulujemy śrubokretem, płaskim a pod nim jest duży potencjometr.A300P, A70T,V P100i, MT35, A55TP

Sa modele Cayina które mają miernik już wbudowany w postaci zegara analogowego .A100T ,CS55A, A88TmkII, monobloki 880.Tutaj tylko regulujemy potencjometr bez użycia miernika.

PS. Lutek bias należy regulowac po ok.20 minutach od włączenia wzmacniacza ,można oczywiście po włączeniu wstępnie podregulować a nastepnie po całkowitym rozgrzaniu ok.20minut .Bias od momentu wlaczenia będzie rósł w gorę rzecz jasna .W Twoim wzmacniaczu regulowalismy dla lamp 6550 0,40 -0,45 V.

post-15230-0-99879900-1446064033_thumb.jpg

post-15230-0-03561500-1446064041_thumb.jpg

post-15230-0-91062800-1446064046_thumb.jpg

post-15230-0-50949700-1446064054_thumb.jpg

post-15230-0-62573500-1446064059_thumb.jpg

post-15230-0-69987800-1446064066_thumb.jpg

post-15230-0-47146500-1446064078_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz

Dzieki Grzegorz za zainteresowanie. Tutaj nie dostalem satysfakcjonujacej odpowiedzi, wiec zalozylem watek w dziale "lampa"

http://www.audiostereo.pl/prad-katodowy-spoczynkowy-cayin-a88t_123003.html

gdzie kolega cypher na ten temat napisal i zalaczyl bardzo przydatny bias kalkulator, w ktorym zaznaczamy tylko model lampy, napiecie anodowe i przycisk "calculate". Dla mojego modelu A88T pracujacego w klasie AB napiecie anodowe wynosi 465 V ( pomierzylem) i dla lampy 6550EH 42W zakres pradu spoczynkowego, to min 45,2 A, a max 63,2 A. Ustawilem spadki napiec na 520 mV na rezystorach katodowych 10-cio ohm-owych, co odpowiada pradom spoczynkowym 52 mA. Mam w zapasie jeszcze 4 lampy 6550 Tung Sol-a, ale niestety nie moge nigdzie znalezc jaka maja moc, aby obliczyc zakresy tych pradow. Sadze, ze pewnie te samo co EH, a wiec 42 W, ale wolalbym byc pewny.

Pozdrawiam !

Edytowane przez Lutek

Wlasnie Kol. cypher w moim watku, w dziale "Lampa", udzielil odpowiedzi, ze 6550 Tung Sol-a maja te sama moc co EH, a wiec rowniez 42 W

Czy ktos podpowie czym moze byc spowodowane delikatne sciszanie podczas sluchania ? Lampy czy potencjometr ? Jesli lampy to ktore ?

Edytowane przez maciek06

Czy ktos podpowie czym moze byc spowodowane delikatne sciszanie podczas sluchania ? Lampy czy potencjometr ? Jesli lampy to ktore ?

Ciężko powiedzieć nie widząc wzmacniacza ,ale układ elektronicznej płytki na której dwa procesory mają w pamieci zapisane ustawienia wzmacniacza (regulacji głosnosci ,zapamietywaniu źródeł na selektorze ,przełączania układu trioda/ultralinear) rzadko się rozprogramowuje ,zwłaszcza w eksploatowanych już wzmacniaczach A88T . Aby wykluczyć wzmacniacz warto podłaczyć inne źródło .Tu może być sytuacja zużytych lamp ale tego nie wiadomo ,można oddać lampy mocy KT88 oraz 6SL7 i 6SN7 do przemierzenia komuś kto ma miernik lamp .W Warszawie chyba jest kilka osob zajmujacych się tym tematem. Warto aby wyregulował bias w tym wzmacniaczu bo on w tych modelach jest regulowany po odkreceniu spodniej płyty wzmacniacza a nie każdy jeszcze wie gdzie wpiąć miernik .W nowych A88T mkII jest analogowy zegar na środku wzmacniacza i potencjometry do regulacji od góry wzmacniacza.

OK już się chyba wyjaśniło, przestała działać jedna lampa 6SN7 w których siedziały CRC-6SN7-GT. Jedna i druga grzechocze przy delikatnym potrząśnięciu. Także jakie lampy Pan poleca w ich miejsce ? Z pilotem już sobie poradziłem wymieniłem mikroprzełączniki, udało mi się kupić dokładnie takie same.

Edytowane przez maciek06

OK już się chyba wyjaśniło, przestała działać jedna lampa 6SN7 w których siedziały CRC-6SN7-GT. Jedna i druga grzechocze przy delikatnym potrząśnięciu. Także jakie lampy Pan poleca w ich miejsce ? Z pilotem już sobie poradziłem wymieniłem mikroprzełączniki, udało mi się kupić dokładnie takie same.

Ja osobiście w temacie wzmacniaczy lampowych jestem użytkownikiem nie konstruktorem ,nie specjalistą jak ma to miejsce w konstruowanych kolumnach ,zatem moja wiedza tutaj ograniczać się będzie do spraw użytkowych ,do serwisowania wzmacniaczy mamy serwisantów dwóch którzy są biegli w tematach pracy wzmacniaczy lampowych ,zresztą tutaj na forum nie brakuje konstruktorów którzy wiedzą lampową władają powszechnie .

Jezeli lampy świecą i dźwięk się z nich wydobywa tzn że działają ,dla zwykłego uzytkownika nie mozna wzrokowo ocenić czy lampa jest mniej lub więcej zużyta po okopceniu jej i innych widocznych szczególach ,może doświadczony konstruktor ,specjalista powiedzieć nieco wiecej w sprawie takiej lampy ,ale ja zawoże zawsze lampy do pomiarów ,w przypadku podwójnej triody np ecc82,83 itp dostaje pomiar obu połówek takiej lampy ,w zalezności jak są lampy mocy sterowane to połówki dobrze byłoby aby były równe.Często ktoś kupuje NOS-y z informacją DOBRE ,ale jak dobre i czy połówki równe?

Lampy mocy po pomiarach powinny miec podaną wartośc krzywej nachylenia i wzmocnienie i w przypadku push pull te lampy powinny być jak najbardziej zbliżone parametrami .Jak kupujecie lampy nowe dobrze aby pochodziły od sprawdzonego sprzedawcy który je po prostu mierzy ,czyli rozgrzewa w czasie potrzebnym dla pomiaru i mierzy .Jezeli sprawa dotyczyła diabełkow 6C33 (Cayin takich wzmacniaczy nie posiadał ) ale BAT,Amplifon, Ayon,Phast to te lampy w szczególności w układach push pull czyli Spark Delta Ayona, Amplifon WT40 , powinny być parami właściwie dobrane ,te lampy sa (były) szczególne ponieważ nowe wzmocnieniem wahały sie pomiedzy 130-400 mA . Na Sląsku był sprzedawca firma KT66 i Amplifon którzy najlepiej dobierali pary lamp 6C33. KT66 zawsze pytal " jak mocne dobrac Ci diabełki ? " i dobieral 270mA.

Właśnie ukazała się recenzja z którą się w zupełnością zgadzam - szczególnie że dotyczy MOJEGO wzmacniacza

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2015/11/wzmacniacz-lampowy-cayin-cs-55-a.html

Sprzedam VITUS RI100

Panie Marcinie ,miał Pan u siebie kilka wzmacniaczy zatem relatywnie łatwo się odnieść do CS-55A. Ja bym powiedział tak ,jeżeli słuchacie rocka i potrzebna dynamika atak i szybkość to ten model odda to w sposób rzetelny , konturowy na lampach KT88. Jeżeli słuchacie klasyki ,jazzu to opcja EL34 będzie atrakcyjniejsza ,bądź model MT-35S na EL-kach .

".....Jest odczuwalna potęga, odpowiedni ciężar brzmienia, dobre nasycenie tonalne; jest potoczystość, tempo i wigor. Oczywiście, lampy elektronowe przynoszą też pewnego rodzaju osłodzenie i ciepło, niemniej jednak dźwięk nie jest ani kleisty, ani bryłowaty – jest zdrowy i szybki. Bezpośredni, ale kolorowy."

Dalsza zabawa to już same lampy sterujące NOS-y byle nie zużyte lampy ecc83, ecc82. Tych pierwszych na rynku dawnych lamp jak wiadomo coraz mniej , wiadomo stosowane często do przed wzmacniaczy gramofonowych oraz pieców gitarowych muzyków ,a jak muzyk ma ulubione brzmienie lamp sterujących to ich będzie wiecznie szukał na rynku lamp NOS.

Noooo... to zależy jakiego jazzu. Jak piszą bardziej doświadczeni, warto samemu posłuchać. W moim subiektywnym odczuciu, słuchając Pata Metheny, Fourplay czy Lee Ritenour'a na lampach EL34 w CS-55A brakowało dynamiki, która w ich muzyce jest. Może MT-35S zagra "na" EL34 lepiej niż CS-55A. Nie wiem, nie porównywałem. Posłuchałem tego drugiego i dla mnie na KT88 to było to (w ramach mojego budżetu). Średnica, barwa do poprawienia lampami sterującymi (też miałem okazję przetestować).

Jazzu też fantastcznie słucha się na KT88. Dla mnie to jeden z najfajniejszych wzmacniaczy w budżecie. Na zabawę lampami sterującymi przyjdzie czas.

Co w nim lubię? Tu nic się nie nudzi. Chcę lampę EL34 to ją wsadzam i mam benefity trzydziestki czwórki. Chcę walnięcia w hardrocku - gram na KT88. Takiego mięsa w gitarach nie da tranzystor. Potężne brzmienie niczym ze sceny. Pozatym fajna scena i doskonały bas. A regulacja BIASU dla kogoś kto nie ma w domu miernika ani nie jest domorosłym elektronikiem - po prostu bajecznie prosta

Edytowane przez Marcin_Sz

Sprzedam VITUS RI100

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Trzeba się nastawić czego chcemy większość słuchać lamp kt-88/Rock,metal / na el-34-/jazz,klasyka, poezja itd. Owszem i na jednym i drugim da się słuchać ale jak, zależy dla kogo to wystarcza ta jakość

Tak się składa że lampa EL34 nie będzie dla kazdego za sprawą mniejszego "kopniaka" ,ale są ludzie czy tak skonfigurowane systemy że ta lampa zaskoczy ,barwa wiadomo wpisana w EL-ke ale czesto w systemach z mniejszymi kolumnami mniej wymagającymi monitorami zagra.

Tak się składa że CS55A nawet po wpieciu EL34 gra i tak najszybciej ze wszsytkich mi znanych EL34 ,(szybciej niż bardzo dobry MT35S ) . Dlatego w standardzie są KT88 ,zadowolą wiekszość przechodzących z tranzystorowego wzmacniacza ,a bas w CS55 wgniata w fotel ,taka jego uroda ,ten akurat zakres ma bardzo energetyczny . A55TP jest subtelniejszy w tym zakresie choć werwy mu nie brakuje to jednak jest mniejsza niż w CS55A.

Trzeba się nastawić czego chcemy większość słuchać lamp kt-88/Rock,metal / na el-34-/jazz,klasyka, poezja itd. Owszem i na jednym i drugim da się słuchać ale jak, zależy dla kogo to wystarcza ta jakość

Pozwolisz Zbyniu, że nie zgodzę się z Twoją opinią. Mam wzmak na KT88, ale w żadnym wypadku nie gra on jak typowy lampiak na KT88. I jeśli czegoś mi brak po lampie EL34, to małego oszustwa na średnicy i czarowania troszkę zafałszowanym dźwiękiem, inne elementy pasma muzycznego są nieporównywalnie lepsze. Jeśli chcesz posłuchać dobrego grania z EL34 to jednak polecam je w układzie SE, tam poczarują. w PP dźwięk jest zbyt tłusty, bas przewalony i bez konturu, fajna średnica, troszkę zafałszowana, ale to najlepsze pasmo tej lampy. Jeszcze lepszym rozwiązaniem, jest troszkę niedoceniana lampka EL84, i w PP i w SE gra bardzo dobrze, oczywiście w dobrym układzie. Zapewne kiedyś takową sobie sprawię, lecz jako drugi systemik na wieczorne granie.

I na koniec Zbyniu, powiem Ci, że na nic się nie trzeba nastawiać, to stereotyp że EL34 do plumkania, a KT88 do ostrej muzyki, nausznie stwierdzone doświadczenia na tym polu mam, ale jeszcze raz z naciskiem powtórzę, były to wzmaki robione przed pasjonata, który wiedzę swą do grobu niestety zabrał.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.