Skocz do zawartości
IGNORED

Poważny problem wokal na Onkyo 905 z JBL Studio L.

audiosystem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Posiadam pokój przeznaczony pod kino domowe/muzykę.

Wymiary pomieszczenia to długość 4.45m ,szerokość 3,37m , wysokość 2,30m.

Sprzęt w składzie amplituner Onkyo 905, Odtwarzacz sieciowy Dune HD z dyskiem oraz Onkyo BD 606.Kolumny JBL Studio L w składzie fronty L890,tył L830,centralny LC2 oraz sub z tej samej serii L.

Kolumny są ustawione następująco: odległość frontów od bocznych ścian to 60-70 cm na stronę, odległość frontów od przedniej ściany 80 cm, rozstaw pomiędzy L890 wynosi 2,10m, odległość od kolumn do słuchacza 2,10/2,20m,kolumny dogięte do środka. Głośnik centralny umieszczony w połowie odległości między głośnikami frontowymi , bas na dłużej ścianie odległość 1/3 długości, tyły oddalone na 1.5m+ od kanapy, montowane lekko nad głową słuchacza kąt odgięcia 90/100* .

Ściana lewa zbudowana z 30 cm waty+ 2x płyta KG to samo tyczy sufitu, pozostałe ściany betonowe. Na dole rys poglądowy jak to wygląda.

Zastosowałem ustawiania audyssey fronty ustawione na -5,centralny pogłośniłem z -3 na 0 ,tyły pogłośnione z racji odległości z -3 na +2 ,sub bez mian na 0.

W czym tkwi problem:

W kinie zestaw spisuje się BDB wszystko brzmi idealnie ,jednak gdy chcę posłuchać muzyki flac z Dune hd lub cd zaczynają się problemy.

Instrumenty wszystko brzmi na stereo ok ,jednak głośnik który jest odpowiedzialny za przenoszenie mowy/głosu wokalisty sprawia wrażenia jakby grał za mgłą, nie ma odpowiedniego uderzenia fali dźwiękowej. Czyli tu pięknie grają instrumenty natomiast wokal jest wycofany, bardzo cichy odbiega od reszty nie wiem jak to określić. Dopiero na skali mocy 65-75% Onkyo 905 zaczyna to jakoś brzmieć jednak dalej nie jest to to. O dziwo gdy zapodałem plik flac z głosem samej wokalistki bez instrumentów z referencyjnego zestawu plików audio to zabrzmiało to tak jak powinno czyli wyraźnie z barwą a nie jak plastik i bełkot.

Próbowałem wyłączać kalibrację audyssey niestety nie wpływa to na podaną przypadłość.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie proszę o wypowiedzenie sie w tym temacie, bo nie wiem gdzie leży wina czy amplituner coś gmatwa czy też głośniki się do tego nie nadają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te problemy to są w jakim trybie: stereo, pure direct czy jakimś DPII?

Skoro mowa o centralnym to pewnie w tym ostatnim. Winą może być słaba jakość tego głośnika lub jego złe ustawienie w stosunku do reszty towarzystwa.

Spróbuj posłuchać CD połączone analogowo w trybie pure direct i zobacz wtedy. Tylko zdaje się że ten dune jako odtwarzacz CD jest słaby, Pacuła pisał, że jakiś budżetowy marantz za tysiaka zgrał znacznie lepiej.

Czy duna łączyłeś cyfrowo czy analogowo z onkyo?

Dune HD łączony cyfrowo ,ale problem też występuje na Onkyo Bd Onkyo 606 łączonym hdmi. Chodzi mi o sam tryb stereo oraz pure direct gdyż one najlepiej nadają się do muzyki która jest nagrana w formacie flac,wav a nie np wielokanałowym dts np. Problem dotyczy frontów .Patrząc na foto głośników JBL L890 to głośnikiem odpowiedzialnym za wokale w stereo jest pierwszy od góry (najmniejszy z membranowych ) te 2 nad nim w ogóle nie dają głosu chyba działają już na najwyższym paśmie niesłyszalnym dla ucha. Po prostu w większości utworów wokal jest słabo słyszalny w stosunku do reszty dźwięku który wydobywa się z głośników frontowych, rozmyty bez charyzmy bym powiedział. Jednak gdy zapodam niektóre utwory muzyczne gdzie występuję tylko wokal 1 osoby bez podkładu muzycznego to wtedy o dużo lepiej się słucha. Nie wiem w czym jest problem

Jak masz możliwość to pożycz jakiś cedek za 1-2 tys, podłącz analogowo, włącz pure-direct. Jak dalej będzie słabo to znaczy że te kolumny słabe są do muzyki.

W amplitunerach wielokanałowych w celu zapewnienia jak największej równowagi tonalnej między centralną a frontami , jest eqalizer na centralną kolumnę ( w moim modelu Yamahy jest ) .

Jeżeli nie zmieniałeś ustawień , to spróbuj w manualnych ustawieniach eqalizera centralnej kolumny pogrzebać .

Mało to pomoże , ale pobawić się nie zaszkodzi .

nstrumenty wszystko brzmi na stereo ok ,jednak głośnik który jest odpowiedzialny za przenoszenie mowy/głosu wokalisty sprawia wrażenia jakby grał za mgłą, nie ma odpowiedniego uderzenia fali dźwiękowej.

Tobie chodzi o głośnik średnio tonowy wbudowany w kolumnę frontową ?

Patrząc na foto głośników JBL L890 to głośnikiem odpowiedzialnym za wokale w stereo jest pierwszy od góry (najmniejszy z membranowych ) te 2 nad nim w ogóle nie dają głosu chyba działają już na najwyższym paśmie niesłyszalnym dla ucha.

Przepraszam , a czy czasem nie masz wypiętych zwór w kolumnach frontowych ?

NATYCHMIAST SPRAWDŹ CZY NIE POLUZOWAŁY CI SIĘ ZWORY W KOLUMNACH FRONTOWYCH .

Dawno temu sprzedałem dla kumpla Altusy , nie dawno mówił że popalił średnio tonowy i wysoko tonowy w jednej kolumnie , rozebrał kolumnę , zaczął mierzyć miernikiem głośniki , a one są dobre . Sprawdził gniazda wejściowe . No i co ? Zwory były poluzowane .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.