Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robi dobre zegary?

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

Kogo polecacie? Garmin jak się zdaje już się w to nie bawi (przynajmniej na razie) szukam więc innej sprawdzonej osoby, która na zamówienie by do mojego cd taki wykonała. W moim źródle jest przetwornik SM5876AM i częstotliwość kwarca 33,8688 MHz.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/9264-kto-robi-dobre-zegary/

A może by tak samemu ;-)

KWAK-CLOCK w wersji 7 jest całkiem, całkiem!

Albo XO-CLOCK Z TentLabs:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

całkiem prościutki "zegarek" i łatwo wykonać, a cena też przystępna ;-)

Ukryta Zawartość

mi$kin -> dzięki za link :-)

Wydaje się, że przyszedł i na mnie czas. Mam takiego starego Technicsa SL-PG300 (przy łóżku), w sam raz do zabawy. Kiedyś byłem z niego dumny, a wczoraj w nocy chciałem posłuchać Milesa "So What?" i się nie dało :-(

Pozdrawiam

Nie zajmuję się elektroniką więc własne DIY odpada.

Dlatego szukam osoby mającej doświadczenie w składaniu zegarów oraz urządzenia pomiarowe (oscyloskop, itp.). Najczęściej polecano mi Garmina ale jak już wiadomo przestał się tym zajmować... jak sądzę są również inni robiący dobre zegary na zamówienie.

Pozdr.

Może spróbujesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam również jeden zegar od Audioampa właśnie w Pionierku, ale nie 9700 (to jest naprawdę świetny model!) tylko PDS-802. Poprawa jest wyraźna. Dotyczy wszystkich tych aspektów, o których pisał Seband. Dodałbym: jeszcze lepsza przestrzeń, artukulacja, więcej powietrza, wyraźniejsza faktura na basie. Mam wrażenie ogólniejsze, że Pionierki "lubią" dobre zegary zwłaszcza jeśli są to wyższe modele pracujące ze zdublowanymi DAC'ami albo z DAC'ami w konfiguracji różnicowej.

Panowie o wpływie zegara można zacząć mówić jeśli porównamy oryginalny lecz poprawiony układ z porządnie odseparowanym i wysokiej jakości zasilaniem do bramek generatora DAC`a. W moim przypadku zapodałem na tą część separację poprzez LM 317 (broń boże 7505) i jakość uległa diametralnej poprawie. Tak więc po wstawieniu zegara zmiany nie były już tak rewolucyjne. Być może więc w fatalnym zasilaniu DAC`a tkwi pierwsza przyczyna.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Ogólnie się zgadza: zasilanie DAC'a jest bardzo krytyczne!

Proszę jednak zwrócić uwagę, że takie modele Pioneera jak 9700 czy 802, 904 i wiele innych, mają seprowane zasilanie części cyfrowej. Do tego bardzo często każdy przetwornik ma oddzielny stabilizator. Układy wyjściowe(op-ampy) też mają oddzielne zasilanie i oddzielny stabilizator. Często są dwa transformatory: oddzielny dla napędu (servo) i drugi dla reszty.

Owszem stabilizatory to nie sa LM317 czy LT1086, ale mimo wszystko jest dużo lepiej niż w wielu niższych modelach innych firmy czy choćby w niższych modelach samego Pioneer'a.

A poza tym cóż prostszego jak wymienić 7805 na np. LT1086CT-5 ;-)

Druga rzecz to zasilanie samego zegara. Jakiś prosty układzik tutaj też nie wystarczy. Również powinien być dobry stabilizator (najlepiej regulowany) i odpowiedni układ z kondziorkami elektrolitycznymi filtrującymi i odsprzęgający ceramicznymi (najlepiej X7R) oraz dławikami ferrytowymi.

Na pewno jest co robić przy takim zegarku - choć nie jest to może Omega ;-)

W moim zegarku nie żałowałem kondensatorów ceramicznych, są też tantale. W planie jest nowa wersja z zasilaniem na wzmacniaczu operacyjnym, ale to w wolnej chwili.

Poza tym daje możliwość dwutygodniowych testów ;)

Fotka dla zainteresowanych:)

[obrazekLUKASZ-141812_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.