Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast kabli Procab LS25/LS15

Radek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Używam w swoim systemie kabli Procaba w konfiguracji bi-wire i chciałbym poeksperymentować z ich wymianą do powiedzmy 100 zł/m.b. Miałby to być ostateczny "szlif" brzemienia z którego jestem ogólnie bardzo zadowolony. Równowaga tonalna jest teraz ok, ale chciałbym nieco większej potęgi basu przy jednocześnie lepszej kontroli. Gdyby przy tym poprawiła się rozdzielczość najwyższych rejestrów to byłoby super. Czego szukać do wypożyczenia?

Sprzęt to: Pioneer PDS-703 - ARCAM rDAC - Straight Wire Encore II - Baltlab Epoca 1v3 - Procab LS25/15 - Radmor LS30.

Słucham bardzo różnej muzyki, głównie rock, jazz i okolice.

https://www.audiostereo.pl/topic/92820-co-zamiast-kabli-procab-ls25ls15/

Masz fajny zestaw i pewnie się nawet nie domyślasz jak wąskim gardłem są w nim procaby. Do ostatecznego szlifu to jeszcze kawałek. Myślę, że zobacz co możesz wypożyczyć w swojej okolicy, posłuchaj kilku kabli i sobie wyrobisz jakiś pogląd. Teraz można rzucać markami bez końca.

Jak się nie słyszało co najmniej kilku kabli to ciężko jest powiedzieć jaki mają charakter te które się ma obecnie.

Przyznam, że Procaby to przypadkowy wybór. Wcześniej miałem Audioquesty Type 2, ale po przeprowadzce okazały się za krótkie i musiałem na szybko skombinować cokolwiek. Procaby nie popsuły dźwięku, potem dodałem rDACa i jak pisałem gra to jak dla mnie nieźle. Wcześniej (w starym pomieszczeniu i bez rDACa) przerzuciłem trochę kabli, ale to są już w większości nie produkowane modele.

Z tegi co pamiętam podobały mi się:

Sonic Link S300

Audioquest Type 6

Nie podobały mi się:

DNM Reson

VanDenHul CS122

W nowym pomieszczeniu (dużo większym) nie słuchałem jeszcze żadnych innych kabli głośnikowych.

"Miałby to być ostateczny "szlif" brzemienia"

A jak u Ciebie wyglada temat akustyki?

Masz opanowane pierwsze odbicie? To poprawia stereofonię i rozdzielczość. Lepszą kontrole basu też można osiągnać przez odpowiednią akustykę. Zrób zdjęcie pomieszczenia odsłuchowego to napewno uzyskasz więcej rad poprawiających wymienione aspekty brzmienia niż super kable. Masz bardzo fajny sprzęt i dużym potencjaałem za pieniądze jakie kosztuje.

Ale znam ludzi którzy słuchają kabli a sprzęt mają postawiony praktycznie w pustym pokoju. Sam wspominałeś o ostatecznym szlifie.

Zastanów się czy nie ma braków w podstawowych aspektach mających znaczenie na odsłuch.

.

Temat odpowiedniej akustyki pomieszczenia jest mi dobrze znany z doświadczenia, oczywiście zawsze można coś jeszcze poprawić...

O zmaganiach z ustawieniem kolumn pisałem dawno temu w dziale OPINIE na temat moich Radmorów LS-30. Mało tego, jestem przekonany że kolumny oraz ich odpowiednie ustawienie/adaptacja akustyczna to więcej niż połowa sukcesu. Tak czy inaczej obecnie mogę zwiększać kontrolę basu kosztem jego ilości, jakoś nie udało mi się znaleźć idealnego kompromisu. LS25 to bardzo popularny kabel, w wielu opiniach użytkownicy twierdzili że nie ma nalepszej konstroli basu...

Kup sobie solid core z polinku i będzie świetnie.

Przyjrzyj się też zwrotnicy, jeżeli cewka jest rdzeniowa to wymień na powietrzną. Podobnie jeżeli na wysokich jest bipolar w filtrze to zastosuj MKP. Efekty będą o niebo lepsze niż najdroższe kable...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.