Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o porade, dobor sprzetu do osluchu stereo przy amplitunerze ONKYO

czorny05

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i Panie, jesli sa),

Na poczatek przedstawie jaki sprzet gra u mnie:

- amplituner Onkyo TX-SR605

- odtwarzacz DVD Onkyo DV-SP405

- nagrywarka stacjonarna Pioneer PDR-W839 ( zmieniarka 3 plyt w jednej szufladzie i nagrywarka w drugiej)

- kolumny Maudio HTS-800

Amplituner a nie wzmacniacz, poniewaz interesuje mnie i stereo i kino.

Kolumn obecnie nie chce zmieniac ze wzgledu na fundusze, zreszta graja dla mnie na razie zadowalajaco.

Mam maly dylemat, jakosc dzwieku plyt audio cd bardziej mnie sie podoba kiedy odtwarzam je z dvd a nie z pioneera. Fakt, w dvd mam ustwawiony equalizer na ROCK (gdy jest OFF to jest gorzej) ale skoro juz jest no to korzystam. Pioneer nie ma equalizera. Oczywiscie ustawienia w amplitunerze tez ok.

Teraz tak, co chodzi mi po glowie:

1. Dokupic korektor graficzny i dalej grac Pioneerem

2. Kupic odtwarzacz CD Onkyo Integra DX-7711 lub DX-7911

Tylko czy opcja nr 1 (pioneer + korektor) bedzie korzystniejsza od opcji nr 2 (onkyo cd bez korektora)?

Prosze o sugestie co o tym myslicie?

Dziekuje

Pozdrawiam

Chcesz dokupić korektor graficzny, żeby skorygować equalizer w dvd?

Double Jackpot!!!!

Żadne z tych rozwiązań nie wniesie satysfakcjonującej poprawy. Szkoda pieniędzy.

Po pierwsze zmieniłbym kolumny. To będą najlepiej zainwestowane pieniądze.

Mam w domu podobny zestaw onkyo. Nigdy to rewelacyjnie w stereo nie będzie grało. Może jednak w miarę przyzwoicie. Podłącz DVD optykiem do amplitunera i używaj jako źródła.

Chcesz dokupić korektor graficzny, żeby skorygować equalizer w dvd?

Double Jackpot!!!!

Żadne z tych rozwiązań nie wniesie satysfakcjonującej poprawy. Szkoda pieniędzy.

Po pierwsze zmieniłbym kolumny. To będą najlepiej zainwestowane pieniądze.

Mam w domu podobny zestaw onkyo. Nigdy to rewelacyjnie w stereo nie będzie grało. Może jednak w miarę przyzwoicie. Podłącz DVD optykiem do amplitunera i używaj jako źródła.

Dzieki za odp.

Nie chce korygowac dvd, korektor zeby korygowac CD Pioneera.

DVD jest podpiete HDMI.

CD Pioneera optykiem.

Wiesz co?<br />

trudno się odpowiada komuś, kto z jednej strony chciałby kupić fajny odtwarzacz CD a z drugiej strony myśli o korektorze i zabawie suwaczkami<br />

może sam zdecyduj co cię bardziej kręci

Wiesz co?<br />

trudno się odpowiada komuś, kto z jednej strony chciałby kupić fajny odtwarzacz CD a z drugiej strony myśli o korektorze i zabawie suwaczkami<br />

może sam zdecyduj co cię bardziej kręci

powiem tak, naprawde bez znaczenia dla mnie jaki klocek, chodzi mi tylko i wylacznie uzyskania lepszej jakosci dzwieku.

kolumn naprawde nie jestem w stanie teraz wymienic - koszta.

tak wiec pytanie dalej aktualne, ktora rozwiazanie 1 czy 2 bedzie korzystniejsze.

dzieki

pzdr

Skoro masz jusz odtwarezacz CD to po co ci inny? Korektor za niewielkie pieniadze mozna kupic i odtwarzac z Pioniera, jesli to ci sie spodoba. Moze jednak lepiej skoro odtwarzacz DVD Onkyo brzmi lepiej to sprzedac Pioniera i sluchac z odtwarzacza DVD.

Zeby naprawde uzdrowic dzwiek trzeba by sprzedac wszystko i zaczac od nowa.

Największą poprawę usłyszysz wymieniając - kolumny - radzę przed zakupem odsłuch - najlepiej w warunkach domowych. Zapewne wymiana amplitunera na wzmacniacz zapewni następny przyrost poprawy i Twojego zadowolenia. Natomiast wszelkie budżetowe korektory sztucznie podbijają część pasma, które brzmią wtedy bardziej "kolorowo" od tego co masz, ale to jest "zafałszowanie" przekazu - no chyba, że chodzi Ci o coś takiego.

Dochodzi do tego jeszcze odpowiednie ustawienie kolumn oraz adaptacja akustyczna pomieszczenia, ale to inna bajka.

Panowie,

To co byscie polecili w zamian tego calego sprzetu.

Chce miec 5.1, i do kina i do stereo.

Jakie kolumny do 2000tys. Pokoj ok 3,5m szer i 5,5 dl (jest to mieszkanie wynajmowane wiec moze byc zmiana w przyszlosci). Muzyka sluchana: radio z dekodera, plyty pop, rock, dziewczyna muzyka fitness:). Problem z odsluchem, tu gdzie mieszkam sznase na odsluch jakiegos fajnego kompletu sa bliskie '0'.

Ostatnio wszedlem w posiadanie 2 x tannoy revolution r1 i 1 x tannoy mercury mx1. Moze moga slyzyc jako surroundy?

Zaopatrzyc sie w jakis inny amplituner? Jesli tak to co byscie polecili? Wyczytalem dobre opinie o onkyo 805 i 875. Cena amplitunera do 1800-2000zl.

Czy moze zostawic onkyo 605 jako amp do kina i moze dokupic sobie jakis wzmacniacz do stereo (np onkyo a-9711 lub cos w podobnym przedziale cenowym)?

Pytanie laika pewnie teraz, czy mozna miec podpiete fronty i suba do amplitunera i wzmacniacza jednoczesnie? Kiedy bede chcial sluchac stereo wlaczam wzmacniacz, kiedy kino amplituner?

Dzieki

pzdr

Przecież ci już napisano kilka razy...

Zostaw ampli, dvd (wyłącz korektor). Słuchaj w trybie pure audio (czy innym odpowiedniku onkyo). Sprzedaj w cholerę te kolumny (straszne dziadostwo). Na początek, zmień tylko przednie kolumny. Możesz spróbować kupić tannoye r3 jako fronty, w kolorze takim jakie już masz w r1.

Tutaj przykładowa aukcja na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.