Skocz do zawartości
IGNORED

listwa/kondycjoner w rozsądnej cenie.

Gość Audio_Newby

Rekomendowane odpowiedzi

A tych Waszych made in europa sprzętach (oraz USA) nie ma chińskich płytek drukowanych, zasilaczy, kości, opampów ? kabelków ? Jesteście pewni ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

A tych Waszych made in europa sprzętach (oraz USA) nie ma chińskich płytek drukowanych, zasilaczy, kości, opampów ? kabelków ? Jesteście pewni ?

Wiadomo, że pewnie są ale liczy się pochodzenie finalnego produkty. Nie zmienimy tego co jest obecnie. Trzeba jednak od czegoś zacząć. Akurat produkcja po jedyńczych elemencików jest mniej dochodowa, niż wykonanie z nich skomplikowanych urządzeń dla konsumentów.

Swoją drogą czytałem kiedyś wywiad z Kenem Ishiwatą. Pytano go czemu Marantz nie ma w ofercie wzmacniaczy lampowych. odparł, że to przez to, że produkowane w chinach lampy są marnej jakości i ciężko jest znaleźć dwie lampy o prawie takich samych parametrach. Postanowili więc odpuścić ten sektor z uwagi na niemożliwość według nich osiągnięcia zadowalającej jakości dźwięku.

Bo lampa nie sprzedaje sie tak dobrze jak tranzystor, ida na ilosc nie na jakosc.

Nie chcesz chinskiego audio? Kup Lampizatora! :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zapomniałeś Lordzie dodać o Japonii i Papui Nowej Gwinei : )

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Ja bym się cieszył gdyby na Papui Nowej Gwinei powstała fajna manufaktura produkująca Hand Made audiofilskie wzmacniacze. I nie ma znaczenia gdzie zakupią podzespoły. Będzie to zupełnie inny wyrób "z duszą" choćby papuaską a nie produkt do którego nikt nie przyłożył jakby to napisał Dukaj swej "morfy". Ze zwykłego polskiego czepialstwa i malkontenctwa nie dostrzegacie różnicy między półproduktem (czy właściwie rzeczą która dopiero może zostać wykorzystana do stworzenia czegoś nowego) a pełnowartościowym skomplikowanym produktem użytkowym jakim jest sprzęt HiFi. Nie dostrzegacie także różnic między pracą przy taśmie wykorzystywanych do granic możliwości pracowników nie mających świadomości tego co produkują a pracą człowieka, który od początku do końca zaplanował urządzenie i skonstruował je w swoim zakładzie z innymi pasjonatami. Nie ważne czy aluminium obudowy jest z Polski czy z Brazylii czy Chin. Ważne jak to człowiek wszystko połączy ile wniesie swojego zapału i zamiłowania do tego co robi. Tak działają świetne audiofilskie manufaktury jak Lavardin, Blatlab, Accustic Arts itp. Jak pisałem wcześniej liczy się finalny produkt a wy się uczepiliście - bo nie ma czego innego - poszczególnych komponentów zwłaszcza, że ich pochodzenie jest obecnie ograniczone w dużej mierze do państwa środka. Właśnie przez to, że wszystko przeniesiono do Chin to jest mały wybór produktów nie Chińskich. Macie prawo bronić chińszczyzny jeśli jest miła waszemu sercu ale zrozumcie, że są ludzie którzy jednak by chcieli, żeby produkcja sprzętu audio (i nie tylko) nie odbywała się w obozach pracy na których zarabiają rodziny chińskich komunistycznych partyjniaków.

W 2010 płaca minimalna w Chinach wyniosła 960 juanów = 141 dolarów (pewnie w 2010), a płace minimalne rosły w tempie 10%. W roku 2011 płace rosną już w tempie 17% i wg prognoz w 2016 roku wskutek wzrostu płac i zmian kursu juana w porównaniu do dolara koszty pracy w Chinach i USA mogą być już porównywalne. Aktualna płaca to jakieś 1200 juanów wg moich wyliczeń, czyli ok. 600 zł na dziś.

Jestem oczywiście za całkowicie krajowymi produktami, ale muszą być tanie i dobre, czyli jak dla mnie od 100 zł za jedno gniazdo i niech coś będzie w środku, czyli filtr i warystor. W wersji nieaudiofilskiej, czyli niededykowanej taki filtr można kupić sporo taniej niż 100 zł, ale nie ma złotych gniazdek i gniazda IEC.

Strasznie się rozgadałeś Bracie w Audio. :) (Audio_Newby) Touch of China poczujemy wszędzie, należy się przyzwyczaić. Manufaktury o których piszesz ,są z reguły poza moim zasięgiem cenowym. Chińszczyzna miła sercu - nie przesadzaj. Po prostu często nie ma czego innego jak kupić.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Spoko Lordzie Rayden. Najważniejsze jest hobby. Niestety potrafię się rozgadać jak mam swoje zdanie ale to też trochę takie zboczenie zawodowe. Stawiam kolejkę....

No i w temacie zrobiła się niezła listwa polityczna. A raczej panel polityczny.

Tylko że należy pamiętać że niedaleko USA do polityki Chińskiej z tą różnica że na amerykanów pracuje cały świat bez amerykanów a na chińczyków cały świat z chińczykami. Oczywiście bardzo uogólniam Ale nie trudno oprzeć się wrażeniu że w Chiny jak i Stany najwięcej przeznaczają na zbrojenia. Oba kraje mają największe tempo gospodarcze a co za tym idzie konsumpcje. Tak więc jeżeli się przeciwstawiamy Chiną to również powinniśmy bojkotować produkty gospodarki amerykańskiej. Niestety mit o Unii Europejskiej w ogóle sobie z tym problemem nie radzi.

Przypuśćmy że bojkot ich gospodarek się w jakiś cudowny sposób udaje to zaręczam kolegom że drugiego dnia Chiny i USA kupują firmy w europie i pod tymi szyldami dalej sprzedają swoje produkty. Niestety.

Nam pozostaje się tylko przyglądać.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Stachukubik nie samym Audio człowiek żyje ;) A wracając do tematu listw. Aktualnie mam Belkina za 69 zł. Skutecznie filtruje śmiecie z sieci. Np. gdy sprzęt był podłączony do zwykłego rozgałęziacza to było słychać jak któś w pokoju dajmy na to włączył coś pobierającego dużo prądu. Po podłączeniu Belkina wydaje mi się, że na początku dźwięk się pogorszył a później poprawił. Ale sam nie jestem pewien czy jakaś różnica była..... Teraz pytanie czy taka zwykła listwa filtrująca/zabezpieczająca degraduje dźwięk czy też nie ma na niego wpływy. Przy recenzjach Gigawatta Pf-1 czytałem, że jest słyszalna różnica między zwykłą listwa a taką audiofilską i że te zwykłe degradują dźwięk w sferze dynamiki, niskich tonów i przestrzeni.

CZY TO PRAWDA CZY BZDURA ? Powiedzcie bo nie wiem czy wydać 1400 zł czy nie. Prawdopodobnie wezmę Gigawata Pf-1 albo coś z Enerra.

Glosuje na PO wlasnie ze wzgledu na Tuska. Chyba wiec nie o tego romka ci chodzi.

Fakt ladnie sie chlopak promuje w TV. Audiofile nie tylko sieciowki lykaja jak mlody rekin.

Jezeli listwa nie ma wplywu na dzwiek, a zabezpiecza, to juz jest dobra listwa.

Warto jednak pokusic sie o listwe, ktora cos tam poprawi.

Teraz pytanie czy taka zwykła listwa filtrująca/zabezpieczająca degraduje dźwięk czy też nie ma na niego wpływy. Przy recenzjach Gigawatta Pf-1 czytałem, że jest słyszalna różnica między zwykłą listwa a taką audiofilską i że te zwykłe degradują dźwięk w sferze dynamiki, niskich tonów i przestrzeni.

CZY TO PRAWDA CZY BZDURA ? Powiedzcie bo nie wiem czy wydać 1400 zł czy nie. Prawdopodobnie wezmę Gigawata Pf-1 albo coś z Enerra.

Nie podejmę się rozstrzygnięcia Twojego problemu, bo to zależy od sprzętu, listwy, jakości prądu z sieci i tego co ostatecznie usłyszysz - skorzystaj z opcji wypożyczenia, to może trochę pomóc w ocenie. Ja bym postawił na urządzenia, których konstrukcja pozwala na odseparowanie urządzeń od siebie i konstrukcję filtrów uwzględniają pobór mocy Twojego sprzętu oraz wrażliwość na określone zakłócenia. Jeśli masz wątpliwości powinieneś bardziej zainteresować się tematem i pogłębić swoją wiedzę, albo po prostu sprawdzić w praktyce dostępne rozwiązania.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Czy ktoś posiada albo zna sprzedawane przez audiopunkt listwy supra http://allegro.pl/supra-md-06-eu-mkii-listwa-zasilajaca-i2201873687.html ?

Wygladają na solidne i nie drogie.

Czy ktoś posiada albo zna sprzedawane przez audiopunkt listwy supra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Wygladają na solidne i nie drogie.

Czy ta listwa ma jakikolwiek parametr lepszy od 4x tańszej Belkin F9G726ep3M-GRY ?

dobry kabel do tego bo to w dużej mierze od niego zależy dobra jakość dźwięku.

Szkoda że nikt tego nie słyszy, ani nie jest w stanie pomierzyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomierzyć to jeszcze coś tam pewnie moźna, ale ze słyszeniem to już zapewne gorzej.....

Do tej pory nie widziałem dowodu na wpływ kabla sieciowego na wyjście wzmacniacza.

Pomierzyć to jeszcze coś tam pewnie moźna, ale ze słyszeniem to już zapewne gorzej.....

Ciekaw też jestem ile listw i kondycjonerów ma gniazdka połączone w gwiazdę, bo np. w mojej ulubiona Hydrze moźna o takiej topologii zapomnieć ;-))). Piękne pętelki można tam tworzyć!

Witam,

z tego co się orientuje tylko kondycjonery Gigawatt-a mają topologię opartą na "gwiazdce" Jest o tym na ich stronie.

Pozdrawiam

Witam,

rozglądam się za towarami wskazanymi w temacie. Rozważam Audionova Powerstation. Czy ktoś się orientuje czy jest to produkt wart swojej ceny ? Widziałem też ofertę listwy Bada chyba za 600 zł na allegro ale mam opory przed chińszczyzną.... Audionova przynajmniej jest polską firmą... Gigawat chyba trochę za drogi.

Troche drozszy ale warto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ty co taki tępy ,aluzji nie poniał ?

Mógłbyś se darować te aluzje, to nie blog polityczny. Cały dzień katują tuskiem a ty jeszcze w wątku o kondycjonerach o tusku. Ile można.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Mógłbyś se darować te aluzje, to nie blog polityczny. Cały dzień katują tuskiem a ty jeszcze w wątku o kondycjonerach o tusku. Ile można.

a moze Ciebie Freud katuje?

Ja bym się cieszył gdyby na Papui Nowej Gwinei powstała fajna manufaktura produkująca Hand Made audiofilskie wzmacniacze. I nie ma znaczenia gdzie zakupią podzespoły. Będzie to zupełnie inny wyrób "z duszą" choćby papuaską a nie produkt do którego nikt nie przyłożył jakby to napisał Dukaj swej "morfy". Ze zwykłego polskiego czepialstwa i malkontenctwa nie dostrzegacie różnicy między półproduktem (czy właściwie rzeczą która dopiero może zostać wykorzystana do stworzenia czegoś nowego) a pełnowartościowym skomplikowanym produktem użytkowym jakim jest sprzęt HiFi. Nie dostrzegacie także różnic między pracą przy taśmie wykorzystywanych do granic możliwości pracowników nie mających świadomości tego co produkują a pracą człowieka, który od początku do końca zaplanował urządzenie i skonstruował je w swoim zakładzie z innymi pasjonatami. Nie ważne czy aluminium obudowy jest z Polski czy z Brazylii czy Chin. Ważne jak to człowiek wszystko połączy ile wniesie swojego zapału i zamiłowania do tego co robi. Tak działają świetne audiofilskie manufaktury jak Lavardin, Blatlab, Accustic Arts itp. Jak pisałem wcześniej liczy się finalny produkt a wy się uczepiliście - bo nie ma czego innego - poszczególnych komponentów zwłaszcza, że ich pochodzenie jest obecnie ograniczone w dużej mierze do państwa środka. Właśnie przez to, że wszystko przeniesiono do Chin to jest mały wybór produktów nie Chińskich. Macie prawo bronić chińszczyzny jeśli jest miła waszemu sercu ale zrozumcie, że są ludzie którzy jednak by chcieli, żeby produkcja sprzętu audio (i nie tylko) nie odbywała się w obozach pracy na których zarabiają rodziny chińskich komunistycznych partyjniaków.

wiesz....wszystko się zgadza, ale pamiętaj - dotyczy to WSZYSTKIEGO - kij zawsze ma dwa końce. Teraz cofnijmy się do lat 70/80, zmieńmy politykę gigantów zmierzającą do redukcji kosztów i nie przenośmy produkcji do krajów 3-go świata. Ciekaw jestem jakie byłyby dziś ceny produktów (w tym audio) i co by się działo z tymi krajami, gdyby nie dostępna praca dla wielu za przysłowiową miskę ryżu...

tylko sobie wyobraź ten rejon, gdyby nie praca dla tych ludzi, jakakolwiek, ale zawsze, do tego brak środków na realne ograniczenia przyrostu naturalnego i brak perspektyw na jakiekolwiek zmiany statusu totalnej, wszechobecnej biedy. Dysproporcje między krajami 3-go świata i tymi rozwiniętymi byłby by już nie kolosalne a po prostu nie ludzkie.

Dziś jednak sytuacja jest inna, to teraz Chiny rządzą w dużej części światem. OLBRZYMIM kosztem, ale sami sobie na to zapracowaliśmy.

• 2 miesiące później...

Enerr Power Point R2(albo Tablette) / FURUTECH TP60E / BADA LB-5600

jaka z nich byscie polecali - w tej chwili klamoty: capian/focus mam podlaczone do zwyklej marketowej listwy ktora ostatnio miala zwarcie wiec postanowilem zabezpiczyc lepiej jakos ten sprzet ....

jakas alternatywa dla w/w ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.