Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd się wziął człowiek?

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

I po co Ci te przepisy i dekalog, jeśli uznajesz, że zabijanie w imię Boga jest uzasadnione tym, że On tak chce.

Nie rozumiesz, że to Ty jesteś podmiotem zbawienia a nie twój bóg z Biblii?

Na zasadzie takiej jak to, że był najazd szwedzki na Polskę w Potopie Sienkiewicza. Ale głównych bohaterów nie było w realnym świecie.

ŁOPATA ARCHEOLOGA POTWIERDZA BIBLIĘWprowadzenie

Choć Biblia twierdzi, że jest wiarygodna od początku do końca (Ps. 119,160), jej historyczna wiarygodność jest od dawna kwestionowana przez wątpiących i sceptyków. W ciągu dwóch ostatnich stuleci przypuszczano żywiołowe i nieustanne ataki na autorytet i wiarygodność Biblii. Ataki te prowadzi się w imieniu "nauki". Jednak te same dwa stulecia przyniosły takżebezprecedensowy postęp w obronie wiarygodności Biblii. Co ciekawe, narzędziem służącym obronie Słowa Bożego stał się przedmiot w niewielkim stopniu kojarzony z nauką - łopata!

Ten zdumiewający rozwój doprowadził pewnego uważnego obserwatora do następującego spostrzeżenia: "Wierzę w łopatę. Pomagała ona ludzkości w uprawie roli, pozyskiwaniu wody pitnej, węgla, żelaza i złota. A teraz daje ludziom prawdę - historyczną prawdę - której pokłady nie zostały odsłonięte aż do naszych czasów" (Oliver Wendell Holmes).

04.jpgTa ilustracja przedstawia zaledwie kilka znaczących odkryć archeologicznych, które wyjaśniają i potwierdzają sprawozdania biblijne.

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Wiele zdarzeń opisanych w Biblii znalazło swe potwierdzenie w trakcie poważnych (bo nie kościelnych) badan naukowych.

Wiele to nie znaczy wszystko.

ŁOPATA ARCHEOLOGA POTWIERDZA BIBLIĘWprowadzenie

Choć Biblia twierdzi, że jest wiarygodna od początku do końca (Ps. 119,160), jej historyczna wiarygodność jest od dawna kwestionowana przez wątpiących i sceptyków. W ciągu dwóch ostatnich stuleci przypuszczano żywiołowe i nieustanne ataki na autorytet i wiarygodność Biblii. Ataki te prowadzi się w imieniu "nauki". Jednak te same dwa stulecia przyniosły takżebezprecedensowy postęp w obronie wiarygodności Biblii. Co ciekawe, narzędziem służącym obronie Słowa Bożego stał się przedmiot w niewielkim stopniu kojarzony z nauką - łopata!

Ten zdumiewający rozwój doprowadził pewnego uważnego obserwatora do następującego spostrzeżenia: "Wierzę w łopatę. Pomagała ona ludzkości w uprawie roli, pozyskiwaniu wody pitnej, węgla, żelaza i złota. A teraz daje ludziom prawdę - historyczną prawdę - której pokłady nie zostały odsłonięte aż do naszych czasów" (Oliver Wendell Holmes).

04.jpgTa ilustracja przedstawia zaledwie kilka znaczących odkryć archeologicznych, które wyjaśniają i potwierdzają sprawozdania biblijne.

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak a Jezus chodził po wodzie, Jonasza połknął wieloryb i ewa była zrobiona z żebra Adama. Czasami mam wrażenie że dyskutuję z przedszkolakiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

. To właśnie sprawia, iż godzien jest On wszelkiej czci i chwały (Obj. 7:11-12), zasługuje na wielki szacunek i bezgraniczne zaufanie...>>>>.takie cós.Wydaje mi sie ze juz dojrzalem do przeczytanie TEGO czegos.

Nie sądziłem , że moja skromna osoba bardziej przyciągała niż w/w temat , odkąd przestałem partycypować w wątku , zwolennicy ewolucjonizmu przestali się rozpisywać na temat pochodzenia człowieka , a szkoda , tyle mieli do powiedzenia , do nieusłyszenia !

Piotr

Sprawa nie rozstrzygnięta...następnym razem rzucę monetą, aby wybrać opcję ewolucji lub kreacji, powód dobry jak każdy inny naukowy, czy religijny.

Ktoś powiedział "prawda jest jedna" więc nie dziwne, że najbardziej spotykane są prawie prawdy lub prawie kłamstwa.

Sprawa nie rozstrzygnięta...

Ktoś powiedział "prawda jest jedna" więc nie dziwne, że najbardziej spotykane są prawie prawdy lub prawie kłamstwa.

Jerry. Zaczynasz gadać jak Muls...

Tak filozoficznie...

Ukryta Zawartość

Galaktyk jest nie tysiące ale miliardy. Ja tak tylko dla ścisłości. A tak swoją drogą to że też ci się nie znudziło.

Poniżej wklejam ci Krzysztof link w którym jest mowa o 10 wymiarach , które mogą być implikacją teorii strun :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Sprawa nie rozstrzygnięta...następnym razem rzucę monetą, aby wybrać opcję ewolucji lub kreacji, powód dobry jak każdy inny naukowy, czy religijny.

Ignoramus et ignorabimus , choć osobiście uważam , że rozwój nauki za parę lub parędziesiąt lat odpowie definitywnie , kto się mylił .

Piotr

Poniżej wklejam ci Krzysztof link w którym jest mowa o 10 wymiarach , które mogą być implikacją teorii strun :

Dodatkowe sześć wymiarów z teorii strun jest wymiarami zwiniętymi na odległości wynoszącej długość Planka. Tak naprawdę to trudno powiedzieć czy są to naprawdę wymiary.(zresztą nazwanie czasu wymiarem jest też mocno naciągane) Są to wymiary w sensie matematycznym wprowadzone tylko po to żeby matematycznie opisać drgania struny. Tak naprawdę nic w takich wymiarach nie może się poruszać ponieważ struna jest najmniejszym elementem jaki istnieje i jest wielkości zwinięcia tego wymiaru. Ponieważ każdy atom z którego się składamy zbudowany jest ze strun które drgają w dziesięciu wymiarach to my jesteśmy również dziesięcio-wymiarowi ale na poziomie molekularnym.

Tu możesz sobie poczytać na temat teorii strun.

Ukryta Zawartość

A to co wklejasz to są jakieś filmy science fiction w stylu jak mały Jasio wyobraża sobie teorię strun.

A tak poza tym to nie rozumiem jak luki w teoriach fizycznych czy jakichkolwiek innych miałyby być dowodem na istnienie Boga? Z tego co piszesz wynika że im człowiek mniej wie tym bardziej wierzy w Boga. Czyli że najbardziej wierzącymi są największe ciemniaki. Takie wnioski można by wysnuć z całych twoich dywagacji.

Ukryta Zawartość

Dodatkowe sześć wymiarów z teorii strun jest wymiarami zwiniętymi na odległości wynoszącej długość Planka. Tak naprawdę to trudno powiedzieć czy są to naprawdę wymiary.(zresztą nazwanie czasu wymiarem jest też mocno naciągane) Są to wymiary w sensie matematycznym wprowadzone tylko po to żeby matematycznie opisać drgania struny. Tak naprawdę nic w takich wymiarach nie może się poruszać ponieważ struna jest najmniejszym elementem jaki istnieje i jest wielkości zwinięcia tego wymiaru. Ponieważ każdy atom z którego się składamy zbudowany jest ze strun które drgają w dziesięciu wymiarach to my jesteśmy również dziesięcio-wymiarowi ale na poziomie molekularnym.

Tu możesz sobie poczytać na temat teorii strun.

Ukryta Zawartość

A to co wklejasz to są jakieś filmy science fiction w stylu jak mały Jasio wyobraża sobie teorię strun.

A tak poza tym to nie rozumiem jak luki w teoriach fizycznych czy jakichkolwiek innych miałyby być dowodem na istnienie Boga? Z tego co piszesz wynika że im człowiek mniej wie tym bardziej wierzy w Boga. Czyli że najbardziej wierzącymi są największe ciemniaki. Takie wnioski można by wysnuć z całych twoich dywagacji.

Krzysztof po 150 latach od narodzin teorii ewolucji , wiemy o niej o wiele więcej niż Darwin i co się okazało ? Im więcej wiemy o TE , tym bardziej dostrzegamy jej słabości i ewidentne bzdury a coraz więcej faktów naukowych przemawia za inteligentnym projektem i niech będzie mu nawet na imię Przypadek czy Kosmici , rozumiem , że samo słowo Bóg wzbudza w intelektualistach odrazę i kojarzy się z indolencją .

Ukryta Zawartość

Piotr

Dziwne bo naukowcy mają inne zdanie na ten temat. Że to bzdury twierdzą jedynie niedouczeni kreacjoniści.

A tak swoją drogą to z ciebie niezła wańka wstańka. Nie ważne jak by cie walnąć to i tak się podniesiesz. Nawet rozgryzłem twoją strategię. Tylko nie próbować zrozumieć co piszą inni. Gdybyś tak zrozumiał chociaż połowę to byś się zaszył w kącie cicho popłakując.

I dodam jeszcze że osobiście do ciebie nic nie mam i sprawiasz nawet sympatyczne wrażenie. Nie mogę jedynie zdzierżyć jak ktoś bzdury opowiada.

Samo słowo Bóg owszem. Co do samego Boga to myślę że my nazywamy dwie różne rzeczy tak samo. Ja na wszelki wypadek będę nazywał to inaczej. Samo słowo Bóg źle mi się kojarzy.

Nawet rozgryzłem twoją strategię. Tylko nie próbować zrozumieć co piszą inni. Gdybyś tak zrozumiał chociaż połowę to byś się zaszył w kącie cicho popłakując.

Była taka śpiewaczka Florence Foster Jenkins. Jej bogaty ojciec szybko odmówił płacenia za jej lekcje śpiewu uznając to za przedsięwzięcie beznadziejne, jednak ona sama charakteryzowała się wielkim uporem. W końcu odziedziczyła fortunę po tatusiu i użyła jej do finansowania swojej kariery - wynajmowała sale, rozdawała bilety itd.

Kiedy przyszedł czas na zwieńczenie kariery, wynajęła Carnegie Hall. Jej koncert nagrała telewizja - wówczas nowość. Kiedy sama artystka obejrzała i wysłuchała nagranie (pierwsze nagranie swojego koncertu) w miesiąc potem nie żyła. Zderzenie z prawdą bywa brutalne. Ona chyba miała syndrom głuszca - nie słyszała własnego tokowania w jego czasie. Nagranie można znaleźć na youtube.

cudowne.warte kazdych pieniedzy.szkoda ze nie zyje.

akompaniament jakby troche nie nadazał.....

Ale tu widac wielka milosc do muzyki.... generalnie.

Przepiekne.Mysle ze kurdupel by tak nie zaspiewal.

Wiem że nie na temat ale wkleję bo to jest naprawdę cool. Śmieję się do tej pory.

Ukryta Zawartość

Była niedawno sztuka w TV o tej pani. Grała ją Janda. Nie wytrzymałem nawet do połowy, Janda tak fałszowała, że nie dało się słuchać. :)

Ukryta Zawartość

Była niedawno sztuka w TV o tej pani. Grała ją Janda. Nie wytrzymałem nawet do połowy, Janda tak fałszowała, że nie dało się słuchać. :)

"Ludzie mogą mówić, że nie potrafię śpiewać. Ale nikt nie może nigdy powiedzieć, że nie śpiewałam." F. Jenkins , tego samego zdania są moje kury !

Piotr

Czy naukowcom jest już widome jak powstaje materia i jaka jest tego przyczyna?

Gdzieś wyczytałem, że kwark i elektron nie posiadają promienia...być może istnieją jako wibracja...więc co jest powodem wibracji?

No i w końcu kwestia, czy z materii nieożywionej powstaje życie...bo jeśli materia jest na jakimś poziomie żywa może organizować się w większe struktury i to może być wyjaśnienie pochodzenia człowieka od skały. W końcu nośnikiem materii może być energia podobna do ducha i wtedy wszystko staje się bardzo łatwe...po prostu myśl zmienia się w materie.

cudowne.warte kazdych pieniedzy.szkoda ze nie zyje.

akompaniament jakby troche nie nadazał.....

Ale tu widac wielka milosc do muzyki.... generalnie.

Przepiekne.Mysle ze kurdupel by tak nie zaspiewal.

Szkoda że nie żyje. Sam bym się wybrał na koncert.

Czy naukowcom jest już widome jak powstaje materia i jaka jest tego przyczyna?

Gdzieś wyczytałem, że kwark i elektron nie posiadają promienia...być może istnieją jako wibracja...więc co jest powodem wibracji?

No i w końcu kwestia, czy z materii nieożywionej powstaje życie...bo jeśli materia jest na jakimś poziomie żywa może organizować się w większe struktury i to może być wyjaśnienie pochodzenia człowieka od skały. W końcu nośnikiem materii może być energia podobna do ducha i wtedy wszystko staje się bardzo łatwe...po prostu myśl zmienia się w materie.

Sam pomysł mi się podoba.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.