Skocz do zawartości
IGNORED

Emotiva XMC-1 - oficjalnie na stronie producenta

darekdz

Rekomendowane odpowiedzi

dla zainteresowanych procesorami AV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dolby PLIIz tu nie widać, Adyseyy DSX też tu pewnie brak, czyli żadnej możliwości rozbudowy systemu do większej liczby kanałów...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Już ze 2 tygodnie jest na stronie. Cominng soon... Ciekawe jak długo?

Też widziałem.

Myślałem, że będą sprzedawać naraz 2 modele procesorów UMC-1 i XMC-1. Czyli coś na mniej zasobną kieszeń i droższy model.

Ale chyba UMC-1 będą wycofywać, bo nie ma go w zakładce.

Ciekawe jak będzie szła sprzedaż, bo UMC-1 ze wszystkimi nowymi dekoderami itp. w cenie 500 dolarów jak ostatnio był oferowany praktycznie nie miał konkurencji wśród procesorów jeśli chodzi o cenę.

XMC-1 to 1500 $ czyli 3 razy więcej. Pojechali ostro. Pisali wcześniej, że przewidywana cena to 1000$.

Przy tej cenie to już pojawiają się inne procesory.

1500$ x 3,2 zł = 4800zł. Po sprowadzenia, ze wszystkimi opłatami robi się jakieś 7000 zł.

Myślałem czy nie czekać na XMC-1, ale po tym co widzę to chyba jednak dobrze, że kupiłem UMC-1.

EDYTUJE:

I jeszcze jedno. Rozczarowało mnie brak przelotki HT-Bypass. W UMC-1 nie było, ale myślałem, że w nowym już to zrobią.

Teraz, żeby spiąć cały sprzęt bez żadnego przełączania (jak ktoś korzysta z DACa do stereo i bezpośrednio nim steruje końcówką mocy) trzeba kupić ich przedwzmacniacz, który wielu osobą nie posiadającym źródeł analogowych (jak ja) do niczego nie jest potrzebny.

Dolby PLIIz tu nie widać, Adyseyy DSX też tu pewnie brak, czyli żadnej możliwości rozbudowy systemu do większej liczby kanałów...

nie porownuj go ze swoim procesorem za 40 tys

Myślałem, że będą sprzedawać naraz 2 modele procesorów UMC-1 i XMC-1. Czyli coś na mniej zasobną kieszeń i droższy model.

Ale chyba UMC-1 będą wycofywać, bo nie ma go w zakładce.

Znajdziesz go w zakładce Wyprzedaż na dole nowej strony, ale sprzedaż z nastepnej dostawy

Znajdziesz go w zakładce Wyprzedaż na dole nowej strony, ale sprzedaż z nastepnej dostawy

Widziałem go tam. Tylko właśnie o to chodzi, że nie znalazł się w głównej zakładce procesory/przedwzmacniacze. Może to świadczyć, że wyprzedają resztki produkcji i koniec.

Oczywiście mogę się mylić.

P.S. Na poprzedniej wersji strony mieli więcej zdjęć każdego sprzętu, teraz taka trochę bieda.

Widziałem go tam. Tylko właśnie o to chodzi, że nie znalazł się w głównej zakładce procesory/przedwzmacniacze. Może to świadczyć, że wyprzedają resztki produkcji i koniec.

Oczywiście mogę się mylić.

jest to wyprzedaz, nowe/stare UMC bedzie z 3D tak jak XMC, stad cena wyprzedazy

jak bedzie juz nowe UMC to i bedzie na stronie

wszystko mozna wyczytac na ich stronie

omen, jakie procesory masz na mysli za 7 tys PLN u nas na rynku?

jest to wyprzedaz, nowe/stare UMC bedzie z 3D tak jak XMC, stad cena wyprzedazy

jak bedzie juz nowe UMC to i bedzie na stronie

wszystko mozna wyczytac na ich stronie

omen, jakie procesory masz na mysli za 7 tys PLN u nas na rynku?

W sumie Rotelka można kupić za 7 tys i Marantza, Onkyo a i Anthemów jak sam wiesz starszych dostatek w tej cenie. Darku DPLIIz to już standart nawet w taniutkich amplitunerkach a nie tylko w hiendowym Denonie THXa.

nie porownuj go ze swoim procesorem za 40 tys

Nie porównuje, bo ja nie mam procesora tylko wzmacniacz AV z kompletem dekoderów na pokładzie.

Pozdrawiam

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Co by tylko nie bylo, ze chce kogos bronic, ale moze mi podacie przyklad procesora za 7 tys porownywalnego z XMC nie tylko cena ale i wyposazeniem. Obsada wejsc/wyjsc glownie XLRy mam na mysli... chyba tylko takie porownania maja sens, prawda? Marantz, Onkyo... zartujecie prawda:)?

THX, troche porownujesz bo to co podales masz u siebie;) widzisz u nich upgready polegaja na tym, ze cena nowych modeli nie dosc, ze jest dla ludzi to dodatkowo masz 40% rabatu na nowe modele gdy posiadasz zakupiony u nich starszy. To chyba uczciwsze podejscie niz tysiace pln za upgrade o ktorym pisales w innym watku

Audyssey DSX nie ma gdyz jest to 7.2. Poczytajcie sobie dokladnie ich strone, produkuja klocki wg swego konceptu a nie mody rynkowej. Procesor jest dopasowany do reszty ich klockow a w tym koncowek. Ale to nie temat do dyskusji bo tego nie ma i juz. Co do DPL IIz zapewne jest tak samo - to jest 7.2 i ma DPL IIx ale jesli ktos potrzebuje DPL IIz to moze sobie kupic taniutki amplituner. Nie zauwazacie innych rozwiazan jakie sa tam zastosowane, uklady itp?

Tak czy inaczej ja i tak go zakupie i porownam z Anthemen - zostanie lepszy.

Co by tylko nie bylo, ze chce kogos bronic, ale moze mi podacie przyklad procesora za 7 tys porownywalnego z XMC nie tylko cena ale i wyposazeniem. Obsada wejsc/wyjsc glownie XLRy mam na mysli... chyba tylko takie porownania maja sens, prawda? Marantz, Onkyo... zartujecie prawda:)?

THX, troche porownujesz bo to co podales masz u siebie;) widzisz u nich upgready polegaja na tym, ze cena nowych modeli nie dosc, ze jest dla ludzi to dodatkowo masz 40% rabatu na nowe modele gdy posiadasz zakupiony u nich starszy. To chyba uczciwsze podejscie niz tysiace pln za upgrade o ktorym pisales w innym watku

Audyssey DSX nie ma gdyz jest to 7.2. Poczytajcie sobie dokladnie ich strone, produkuja klocki wg swego konceptu a nie mody rynkowej. Procesor jest dopasowany do reszty ich klockow a w tym koncowek. Ale to nie temat do dyskusji bo tego nie ma i juz. Co do DPL IIz zapewne jest tak samo - to jest 7.2 i ma DPL IIx ale jesli ktos potrzebuje DPL IIz to moze sobie kupic taniutki amplituner. Nie zauwazacie innych rozwiazan jakie sa tam zastosowane, uklady itp?

Tak czy inaczej ja i tak go zakupie i porownam z Anthemen - zostanie lepszy.

Tak naprawdę nie wiadomo jak ta Emotiva gra więc od razu stawianie jej na szczycie bez testu jest nie porozumieniem. Kto wie czy na przykład taki Rotel nie gra lepiej. Jeśli chodzi o XLR to też nie do końca jest tak bo wiele drogich procesorów ich nie posiada a są bardzo dobrze oceniane.

Jak by nie było czekam z niecierpliwością Darku na test z Anthemem.

Wykorzystali technologię firmy TACT do korekcji akustyki, wyświetlacz oled, linux, xlry, dobra elektronika. Naprawdę solidnie to wygląda.

Widze, ze Kolega sie wczytal i wie z czym sie je to co wymienili w opisie klocka...

Darekx, nie zgodze sie co do XLRow, skoro ich nie ma w drogich klockach to znaczy, ze cena jest zwyczajnie napompowana i trzeba je mijac z daleka... XLR to podstawa w solidnym sprzecie, roznica w dzwieku pomiedzy RCA jest bardzo znaczaca

Co do porownania to juz nie moge sie doczekac, ale dojdzie do tego dopiero gdy beda mieli w ofercie XSP-1 full dual mono pre. Zmiana Anthema wchodzi w gre tylko wtedy gdy bede mogl godnie go zastapic zarowno w kinie jak i przede wszystkim w stereo. XMC nie nadaje sie do dobrego stereo. Sama Emotiva okresla jakosc dzwieku stereo w swoich klockach od najgorszej do najlepszej jako: UMC->XMC->USP->XSP

Tak czy inaczej po porownaniu bede mial do sprzedania albo Anthema albo zestaw XMC+XSP

Omen, HT Bypass wystepuje w pre stereo a nie w procesorach. Sednem tej funkcji jest zastosowanie dobrego zestawu stereo do kina a nie kina do stereo. Wystepuje w USP oraz XSP

Co do dokladnego wyposazenia XMC nalezy poczekac na pelna specyfikacje sprzetu lub napisac do producenta.

Darek, co do XLR-ów w procesorach to nie podnoszą jakości dźwięku, gdyż tam nie ma torów symetrycznych, więc jest to zwykła lipa.

Powiedz też skąd pewność że emotiva jest lepsza od procesorowów od producentów masowych i czemu w wielu instalacjach za grube pieniądze widać właśnie np. procesory onkyo w towarzystwie dużo droższych wzmacniaczy i kolumn?

Myślę, że świadomie bądź nie, ale sam ulegasz właśnie takiemu kultowi producentów "nie-masowych" wychodząc z założenia, że co nie zrobią to jest świetne, natomiast czego nie zrobi producent masowy - to jest fuj.

jaki jest wiec cel ich stosowania? czemu stosuje je np Anthem i czemu jest roznica w dzwieku gdy lacze go po RCA i po XLR?

ja nie twierdze, ze jest lepsza a jedynie, ze za male pieniadze mozna miec dobrze wyposazony sprzet a za ta sama kase sa nieporownywalne masowki

te masowki sa "fuj" gdyz ich cena nie odpowiada jakosci i sa mocno wywindowane wszelkimi posrednikami

co do obecnosci onkyo w instalacjach... sluzbowo mamy wlasnie bardzo bogatego klienta indywidualnego, ludzie maja ogromna kase i zero pojecia, sala kinowa z fotelami za 40 tys USD + clo, vat i inne oplaty... koles co im dostarcza sprzet sprzedal im takie klocki jakimi handluje i na jakie ma dobre marze, proste... jesli ktos chce oplacac korporacje to to robi, nie potepiam ale sam tego nie czynie a przynajmniej staram sie tego nie robic...

zwyczajnie nie przeplacam...

no i podstawowa sprawa, watek jest dla zainteresowanych przyzwoicie tanim procesorem

no i podstawowa sprawa, watek jest dla zainteresowanych przyzwoicie tanim procesorem

No więc jako zainteresowany takim procesorem i czekający na finalną wersje XMC, wypowiem się.

Co by tylko nie było, ze chce kogos bronic, ale moze mi podacie przyklad procesora za 7 tys porownywalnego z XMC nie tylko cena ale i wyposazeniem. Obsada wejsc/wyjsc glownie XLRy mam na mysli... chyba tylko takie porownania maja sens, prawda? Marantz, Onkyo... zartujecie prawda:)?

Osobiście nie oceniam sprzętów, których nie słyszałem, nie porównywałem. Tych chyba nikt nie miał okazji porównać tzn XMC kontra reszta.

XLRy fajnie, że są jednak to jeszcze niczego nie przesądza. Są sprzęty, które mają RCA i grają dobrze, są sprzęty co mają XLRy i dobrze nie grają. Najważniejsze jest jak to gra.

Omen, HT Bypass wystepuje w pre stereo a nie w procesorach. Sednem tej funkcji jest zastosowanie dobrego zestawu stereo do kina a nie kina do stereo. Wystepuje w USP oraz XSP

Teraz przekombinowałeś. Co za różnica czy łączymy stereo z kinem czy kino ze stereo - masło maślane.

Sprawa jest bardzo prosta.

Emotiva wymyśliła sobie (i dobrze), że robi dobre stereo i dobre kino, a to wszystko można w razie potrzeb funkcjonalnie spiąć - razem, a jednak osobno ;)

Żeby to zrobić w jednym z urządzeń musi być przelotka/złącze HT-Bypass. Jest w przedwzmacniaczu.

Haczyk polega na tym, że jak ktoś nie ma źródeł analogowych nie potrzebuje przedwzmacniacza, tak jak ja.

Wszystkie źródła mam cyfrowe i podłączam je do DACa Emotivy, który z kolei posiada regulację głośności i nim bezpośrednio steruję końcówką mocy.

Problem w tym, że mając końcówki mocy, procesor UMC i DAC, nie mogę tego funkcjonalnie spiąć razem.

Jestem praktycznie zmuszony do zakupu przedwzmacniacza, który do niczego nie jest mi potrzebny, czyli do zakupu za kilka tysięcy (w przypadku XSP) przełącznika.

Osób z konfiguracją sprzętu jak moja jest coraz więcej, nie jest to odosobniony przypadek.

Dlatego myślałem, że złącze to pojawi się w XMC, i na który wymienię moje obecne UMC, niestety.

Zastanawiam się, czy nie jest to celowe działanie Emotivy, aby zmusić ludzi chcących mieć ich sprzęt do zakupu przedwzmacniacza.

Gdybym miał takie złącze w UMC to nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.

XLR mają również procesory Onkyo, przy czym jeszcze raz: jak tor nie jest symetryczny to taka transmisja wymusza tylko (niepotrzebne) przejście sygnału przez układy symetryzujące, a korzyści z takiego połączenia byłyby słyszalne dopiero przy "koncertowych" długościach kabli.

Dlatego myślałem, że złącze to pojawi się w XMC, i na który wymienię moje obecne UMC, niestety.

Zastanawiam się, czy nie jest to celowe działanie Emotivy, aby zmusić ludzi chcących mieć ich sprzęt do zakupu przedwzmacniacza.

Gdybym miał takie złącze w UMC to nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.

Musisz wiec szukac gdzie indziej ale nie wydaje mi sie, ze znajdziesz taki procesor.

Jak to gra bedzie wiadomo jak ktos kupi i potestuje - no risk no fun

XLR mają również procesory Onkyo, przy czym jeszcze raz: jak tor nie jest symetryczny to taka transmisja wymusza tylko (niepotrzebne) przejście sygnału przez układy symetryzujące, a korzyści z takiego połączenia byłyby słyszalne dopiero przy "koncertowych" długościach kabli.

ile kosztuje procesor Onkyo z XLRami i na jakich ukladach pracuje?

Widocznie mam problem z uszami skoro slysze roznice;)

Haczyk polega na tym, że jak ktoś nie ma źródeł analogowych nie potrzebuje przedwzmacniacza, tak jak ja.

Wszystkie źródła mam cyfrowe i podłączam je do DACa Emotivy, który z kolei posiada regulację głośności i nim bezpośrednio steruję końcówką mocy.

Osób z konfiguracją sprzętu jak moja jest coraz więcej, nie jest to odosobniony przypadek.

No właśnie, u mnie też tylko źródła cyfrowe.

Idealnym dla mnie rozwązaniem byłoby zastosowanie w XDA zwrotnicy aktywnej do subwoofera, tak jak w USP i XSP. Wtedy jest miód malina jak na moje potrzeby. A może jest jakiś sposób na podłączenie suba do XDA? Podpowiedzcie coś.

I przy okazji, to XDA też jest na wyprzedaży. Cos szykują nowego? Darekdz, wiesz coś? Ty jesteś naszym forumowym Emotivologiem, najbardziej zorientowanym i teoretycznie i praktycznie.

Sama Emotiva okresla jakosc dzwieku stereo w swoich klockach od najgorszej do najlepszej jako: UMC->XMC->USP->XSP

Takie zestawienie widziałem gdzieś na emotva lounge, ale dałbym głowę, że był tam jeszcze umieszczony XDA. Na której pozycji, nie pamietasz, bo nie moge znaleźć wątku.

Darekdz, z tym emotivologiem to nie jakiś głupi żart czy próba jakiejś szpili, tylko, no po prostu szacun. Serio.

No właśnie, u mnie też tylko źródła cyfrowe.

Idealnym dla mnie rozwązaniem byłoby zastosowanie w XDA zwrotnicy aktywnej do subwoofera, tak jak w USP i XSP. Wtedy jest miód malina jak na moje potrzeby. A może jest jakiś sposób na podłączenie suba do XDA? Podpowiedzcie coś.

I przy okazji, to XDA też jest na wyprzedaży. Cos szykują nowego? Darekdz, wiesz coś? Ty jesteś naszym forumowym Emotivologiem, najbardziej zorientowanym i teoretycznie i praktycznie.

HT Bypass - jak sama nazwa mowi jest Bypassem dla HT wiec nie moze byc zastosowana w klocku od HT tylko od stereo dla HT. Tak wiec omen, nic nie przekombinowalem. Zwyczajnie szyjesz wymagania pod swoje potrzeby a tak bylo tylko w Erze :)

Co do XDA poszukaj na stronie lub forum, cos o tym pisali ale juz nie pamietam. Napewno go nie wycofaja bo jest w serii Reference i to nowy produkt. Co do Emotivologa to przyznam, ze mi sie juz nie chce na ten temat wypowiadac. To nie moja sprawa co ludzie kupuja i jak przeplacaja;)

Co do Emotivologa to przyznam, ze mi sie juz nie chce na ten temat wypowiadac. To nie moja sprawa co ludzie kupuja i jak przeplacaja;)

Nie chciałem Cię urazić, tak jak napisałem SZACUN za wiedzę i doswiadczenie.

Dla zainteresowanych prawdziwym HT Bypass'em w prockach polecam ROKSAN CASPIAN DSP. Co prawda nie ma nowych dekoderów ale za to jak gra w kinie i stereo :-) P.S. Tylko trzeba jeszcze taki namierzyć :-)

Dla zainteresowanych prawdziwym HT Bypass'em w prockach polecam ROKSAN CASPIAN DSP. Co prawda nie ma nowych dekoderów ale za to jak gra w kinie i stereo :-) P.S. Tylko trzeba jeszcze taki namierzyć :-)

hehe... nieosiagalny:)

dodatkowo masz 40% rabatu na nowe modele gdy posiadasz zakupiony u nich starszy.

Jakiś czas temu wysłałem zapytanie w tej sprawie i odpowiedź była dyplomatyczna. Nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi, brzmiało to coś jakby nie traktowali tego klocka jak kontynuacja serii i nie została podjęta w tej sprawie decyzja Emotivy. Masz może jakieś świeższe informacje ?

Jakiś czas temu wysłałem zapytanie w tej sprawie i odpowiedź była dyplomatyczna. Nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi, brzmiało to coś jakby nie traktowali tego klocka jak kontynuacja serii i nie została podjęta w tej sprawie decyzja Emotivy. Masz może jakieś świeższe informacje ?

mialem odpowiedz, ze bedzie to honorowane

omen, nie wiem dokladnie co i jak chcesz laczyc ale moze przydatne bedzie cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za linka, ale to jest dokładnie odwrotne urządzenie jak potrzebuję.

UMC jest podłączony do XPA-2 i XPA-3 po RCA.

XDA do grania w stereo jest podłączony po XLR do XPA-2. Zależnie od tego co chcem słuchać, kino z procka czy stereo z DACka muszę za każdym razem przełączać wejścia RCA/XLR w XPA-2 co jest niewygodne i denerwujące, zresztą wiesz gdzie ten przełącznik się znajduje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.