Skocz do zawartości
IGNORED

MYCIE,lekkie wręcz szorowanie winyla.

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Każdy tkwi w mniejszym lub większym błędzie,nie o >Yulu< tu mowa,o myciu płyt gąbką,poza jednym przypadkiem który opisałemi zapewniam płyta gra jak nowa,a wyolbrzymia się zaraz i pisze o druciakach i papierach ściernych,płyty które myję samą gąbką są czyste,lśniące,nie posiadają więcej rys i grają z mniejszą ilością trzasków,tyle.

Trzeba się być może nauczyć tej czynności?

Ryszard, jak masz to zrób zdjęcie opakowania, lub podaj firme , która robi te gąbki z mikrofibrą. Mam kilka płyt tak starych i zanieczyszczonych i zniszczonych, że można im tylko pomóc :-). Płyty dostałem od ojca i mają dla mnie sentymentalną wartość, ale w tej chwili nie da się ich słuchać i szkoda mi igły w gramofonie.

Spróbuję tego sposobu i zobaczę jaki będzie efekt.

Pozdrawiam

Opakowanie niestety zostało wyrzucone, ale to nie musi byc dokladnie to, może być np. to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli już traktować płyty sposobem gospodarczym, to na płyty w takim stanie, oczywiscie jeśli sam aplikator z mikrofibry i ludwik nie pomogą, można jeszcze próbować zastosować, bardzo, ale to bardzo deliktany środek ścierny - chyba najdelikatniejszy to pasta do zębów w odmianie dla dzieci. Kiedyś tego spróbowałem, jeszcze nie niszczy a nawet nie pogarsza dźwięku, ale już może być widoczne bardzo delikatne zmatowienie płyty, bardzo delikatne, mam kilka tak potraktowanych płyt i odtwarzam je bez oporów drogimi wkladkami.

Ukryta Zawartość

a jaki smak będzie najlepszy? :)))

coraz ciekawiej, coraz ciekawiej...

jak czytam o "...lekkim wręcz szorowaniu vinyla..." to mi się jedno kojarzy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak zauważcie, że Rydz nikogo nie namawiał do stosowania szorowania. Opisał tylko swój przypadek, co do którego sam nie miał przekonania i się zdziwił, bo zadziałało. Nie widzę powodu, aby nie wierzyć, tak jak Rydz nie ma powodu, aby kogokolwiek oszukiwać.

Powinien dopisać tylko "nie próbujcie tego w domu" i wszystko by było ok.

Ale dyskusja mimo wszystko jest zabawna i pouczająca, wnioski wyciągam na bieżąco na własny użytek. hehehhee.

Plyta,sciereczka z mikrofibry (foto) nowka sztuka nie smigana,plyn do mycia naczyn,kranowa.Taki zestaw bral udzial w akcji.Do tego lateksowe rekawiczki poniewaz plyta ''uciekala'' mi z rak.Plyte najpierw zmoczylem,potem wyszorowalem (chyba zbyt mocne slowo!),oplukalem,ponowne mycie i plukanie.Mysle ze dwie,trzy godziny schniecia jej wystarcza (foto).Po tym czasie napisze o zmianach.P.S.plyta troche smazyla.

To ja może podsumuję swoje doświadczenia z metodą rydza.

Zaznaczę, że wszystkie płyty normalnie myję forumowym płynem i szczotką z koziego włosia. Potem odsysacz i jest ok. Z reguły.

"Metodą rydza" umyłem kilkanaście płyt (wcześniej mytych normalnie). Tylko jedną odważyłem się umyć nową gąbką - płyta z operacji wyszła pięknie porysowana, ilość trzasków bez zmian. Co do reszty, większość myłem używaną gąbką, która jest dość miękka ( Vlado - wcześniej ją "wyprałem" w płynie więc nie sądzę by został na niej jakiś tłuszcz :-). Kilka umyłem też szczotką "kozią" i mikrofibrą.

Efekt - w mniej więcej połowie płyt poziom trzasków pozostał bez zmian. W drugiej połowie znacznie się zmniejszył. Najlepszy efekt uzyskałem na płycie, za którą kiedyś wystawiłem negatywa. Trzeszczała uniemożliwiając normalny odsłuch. Po "zabiegu" zrobił się z niej stan EX. Aż mi się trochę głupio zrobiło :-) Pozostałe płyty przeskoczyły o jeden stopień w skali ocen.

Konkluzja moja jest taka - metoda jest bardzo dobra dla NIEKTÓRYCH płyt. Myślę, że forumowy płyn po prostu nie radzi sobie z niektórymi zabrudzeniami i tutaj płyn do naczyń jest po prostu skuteczniejszy. Gąbka też pewnie robi swoje. Natomiast niestety nie jestem w stanie ocenić przed myciem czy konkretnej płycie taki zabieg pomoże czy nie. Ani po ilości czy też rodzaju trzasków, ani tym bardziej wizualnie. I to uważam za minus "metody rydza".

I tyle.

Aha, używałem płyny Fairy. Jeśli to ma jakieś znaczenie.

Myślę, że odpowiedź seniortelefono jest najbliższa prawdy. Od lat używam tych gąbek w różnych zastosowaniach domowych- nie kuchennych. Zasada jest jedna, jak nie liczę się z zarysowaniami to używam nowych a jak chcę aby działała bardziej delikatnie, nie rysowała, zawsze używanych. Nowa nie jest mechata oraz działa powierzchniowo i staje sie w miarę upływu czasu bardziej "kudłata" (możliwość wejścia w górnr powierzchnie rowków- tak myślę). Uf, powiedziałem, co wiedziałem- każdy przecież to wie.

Zastanówcie się o co chodzi w "metodzie rydza". Kiedyś była na forum dyskusja na temat myjek gdzie ktoś wyjaśnił mi jak naprawdę działa myjka typu nitty gritty itp. One właśnie nie "szorują" płyty tylko służą do naniesienia płynu na płytę i odessania go wraz z rozpuszczonym brudem. Inaczej jest z Knosti itp. bo tu już są szczotki. Dlatego czasem mogą dać lepszy efekt. Szorowanie winyla gąbką ma na celu jak rozumiem mechaniczne "przetarcie" rowka, a że przy tej okazji matowimy powierzchnię płyty - trudno. Myślę że można spróbować metody pośredniej. Czyli zamiast gąbki użycia szczotek z włosia (ewentualnie pędzli) o wzrastającej twardości.

Jak zwykle proponuję mycie na starym sztywnym gramofonie i odsysanie odkurzaczem. Dzięki temu mamy zapewnioną kontrolę nad płynem (a jaki ten płyn to już wolna wola) i w miarę kontrolę nad ingerencją w "strukturę" winyla :).

Swego czasu używałem też "maseczki" (jest przepis na forum) to było straszne upierdliwstwo ale uratowało mi ze 2 płyty potraktowane Knosti z niezbyt dobrze przefiltrowanym płynem.

Myjcie płyty

ja się zasiedziałem na ebayu od rana i znalazłem takie cuda choć ceny mocno zaporowe :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rękodzieło.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rękodzieło.

No i proszę - można. Bardzo fajne!

Ukryta Zawartość

ja się zasiedziałem na ebayu od rana i znalazłem takie cuda choć ceny mocno zaporowe :)

Ukryta Zawartość

Ten 'Clearaudio' to jest maszyna!

Dla mnie problemem jest ze wiekszosc tych maszyn jest jednostronna i jesli talerz na ktorym sie kladzie plyte jest wielkosci plyty to po umyciu pierwszej strony i obroceniu znowu sie 'zasyfia'. Co innego 'dwustronne' maszyny,

Dla mnie idealem byloby"

1.mycie kranowa i plynem (ale nie ludwikiem), splukaniu porzadnym woda i woda dest.

2. mycie w maszynie typu Spin Clean albo Nosti czy podobnej w specjalnych plynach

3. odessanie wody w maszynie typu Clearaudio (dwustronnej)

No juz czysciej chyba nie mozna!

Ukryta Zawartość

Witam!

To co powiecie na takie mycie czy tez szorowanie vinyla???

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Witam!

Tego typu mycie jest o kant dupy. To jest polerowanie nie mycie. Wciskanie na siłę syfu w rowki.

Bez odessania rozmiękczonego/rozpuszczonego brudu chemią nie ma mowy o prawidłowym jej wyczyszczeniu.

Witam!

Ukryta Zawartość

Pozdro

Witam!

Ukryta Zawartość

Pozdro

Cały syf zmiękczony tym płynem i wtarty watką w rowki będzie pięknie zebrany przez igłę :-) To chyba jakiś początkujący winylarz, bo ten błąd popełniają zazwyczaj żółtodzioby - nie wyłączając mnie na początku przygody z winylem. Odradzam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Cały syf zmiękczony tym płynem i wtarty watką w rowki będzie pięknie zebrany przez igłę :-) To chyba jakiś początkujący winylarz, bo ten błąd popełniają zazwyczaj żółtodzioby - nie wyłączając mnie na początku przygody z winylem. Odradzam.

Igła to nie jest miotła do wybierania brudu z rowków. Też odradzam.

A na sucho? Czyli lepiej miotelka zbierac, ale wylacznie na sucho? (jako substytut, nie metode glowna).

Jeśli ma być na sucho i tanio, to polecam szczoteczkę do czyszczenia lcd z welurku. Zbiera kurz i większe śmieciuchy idealnie. Jakiekolwiek namoczenie, spryskanie, powoduje, że śmieć osadzi się na igle.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na sucho nie oczyścimy mocniej zabrudzonej płyty szczoteczkami,pędzelkami,zakupiona używana płyta po położeniu na talerz i uruchomieniu gramofonu już po kilku minutach grania igła pokaże z czym mamy do czynienia,i nie ma co się łudzić że igła nam te brudy z płyty wygrzebie i bedzie czysta.

Pranie jest konieczne,można w drogich myjkach lub innymi sprawdzonymi osobiście sposobami,wraz ze spłukaniem!

Po takim zabiegu resztki wody powinny byc odessane z płyty,i jest na to bardzo prosty sposób.

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem już 3 wątki o myciu, myjkach i gąbkach. Jestem początkujący w tym temacie, ale wyobraźnię mam i potrafię odcedzić to co moim zdaniem ma sens.

Ciekaw jestem waszej opinii na inny temat. Uwaga, ja na serio. Wrzuciłem to kiedyś już na nasze forum, ale odzew był zerowy. Rewolucja, czy totalna bzdura ? Proszę o SENSOWNĄ i MERYTORYCZNĄ dyskusję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.