Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V671 - jakie kolumny do tego?

krakusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od paru miesięcy mam ampli. Yamaha RX-V671 i pożyczone głośniki od znajomego... czas przyszedł kupił swoje własne....

jako, że w Top Hi-Fi maja do 24 marca promocje zacząłem zastanawiać się nad B&W 683 ale nie wiem czy wzmacniacz nie jest za słaby dla tych kolumn... czy ktoś testował może taką kombinację ?

Czy może lepiej poprzestać na modelu B&W 684 ?

Kwota jaką dysponuje to max. 4tyś zł.. (za parę oczywiście :P)

P.S. Od razu zaznaczam, że do końca promocji w sklepach Top Hi-Fi nie ma mnie w Polsce, więc nie mam możliwość sprawdzić tego zestawu "organoleptycznie" :(

https://www.audiostereo.pl/topic/92996-yamaha-rx-v671-jakie-kolumny-do-tego/

Witaj,

do amplitunera Yamaha RX-V671 bardziej optymalnym wyborem będą kolumny B&W 684. B&W 683 są wymagające od wzmacniacza.

Zdecydowanie jednak proponuję odsłuch przed zakupem. W przedziale cenowym do 4 tys. zł. jest bardzo dużo ciekawych konstrukcji, które mogą (ale nie muszą) spodobać się Tobie bardziej.

Podaj wielkość pomieszczenia odsłuchowego, Twoje preferencje brzmieniowe, gatunki muzyczne.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No to go nie kupuj. Najlepszym sposobem na testowanie sprzetu jest swoje wlasne ucho. Zwlaszcza ze w top hifi beda miec Yamahe 671 i bedziesz mial rzetelny odsluch. Mozesz rownierz sprawdzic Elaci, yamahy i Missiony dla porwownania

Zastanawiałem się jeszcze nad Monitor Audio RX6 (ale to już niestety nie w top hi-fi)<br />

<br />

Oto wyglad pomieszczenia, zrobiony na szybko... <br />

ze wzgledu na wyjscie balkonowe (2 otwierane skrzydła) nie jestem w stanie odsunąć głośników od ściany dalej niż 25-35cm...<br />

Pomieszczenie samo w sobie jest średnio (ale nie tragicznie) przystosowane do słuchania muzyki (na dużym oknie zasłony, ściana z kanapą półki zapełnione książkami, ściana za głośnikami - narazie tylko szafka i tv na scianie... ale w przyszłosci zostanie zabudowana jakimiś półkami - obrazkami...)<br />

Wielkim minusem pomieszczenia (oprócz aneksu kuchennego) jest to, że jest otwarte na przedpokój :(<br />

<br />

39ccd4fb2e0f1da4gen.jpg

Ja ci tylko doradzę. Bądź ostrożny w dobieraniu głośników w ciemno. Sam się przekonałem jak mogą się określone wzmacniacze/amplitunery rozmijać z kolumnami. Miałem u siebie ostatnio konfrontację JVC/Yamaha. Te same kolumny zagrały całkiem inaczej. W jednym przypadku nie dało się słuchać krew z uszu jak to mówią.

To w takim razie prosił bym o jakieś podpowiedzi...

Zdecydowałem, że jednak nie kupie kolumn w ciemno... i sprobuje poszukac jakiś ciekawych opcji do przetestowania...

na dzień dzisiejszy mam 3 typy:

-B&W 684

-Monitor Audio RX6

-KEF iQ70

jeżeli macie jakieś dodatkowe pomysły postaram się poszukać sklepów i pojeździć w celu odsłuchu...

P.S. Jeżeli chodzi o muzykę którą słucham, to ciężko jednoznacznie powiedzieć, ponieważ słucham prawie wszystkiego - zależnie od humoru (co prawda nigdy jeszcze nie miałem humoru na folklor :D)... ale przede wszystkim Jazz, Lounge, Blues, czasami jakieś rockowe kawałki... ale zdarza mi się podczas pracy słuchać House'u, Trance'u, czy Metal'u :D

dodatkowo... dobrze by było, gdyby do kolumn frontowych dało się w przyszłości kupić w tej samej serii małe głośniki efektowe (tutaj im mniejsze tym lepsze - bo za duzo miejsca przy kanapie nie ma)... do kina domowego :)

• 2 miesiące później...

Witam

Odświeżając temat bo szukam opinii od głośnikach do tego amplitunera. A pokój mam praktycznie identyczny z ustawienia, otoczenia i rozmiarów.

Muzyka (blues, Rock, klasyka) 50%, KD 50%

Mam dostępne 1500zł i pytanie jest czy lepiej kupić:

a) 5.0 np QQ5000 czy W Vadus 250/300

b) 2.0 - tonsil Maestro II 180 i później dozbierać kase i dokupywać do zestawu 5.0 bo z tego co piszą ludzie to te głośniki mają wystarczająco bassu aby nie inwestować w sub-a

Yamaszka wykorzysta potencjał tych tonsili czy lepiej iść w tańszą wersję.

Witam

Odświeżając temat bo szukam opinii od głośnikach do tego amplitunera. A pokój mam praktycznie identyczny z ustawienia, otoczenia i rozmiarów.

Muzyka (blues, Rock, klasyka) 50%, KD 50%

Mam dostępne 1500zł i pytanie jest czy lepiej kupić:

a) 5.0 np QQ5000 czy W Vadus 250/300

b) 2.0 - tonsil Maestro II 180 i później dozbierać kase i dokupywać do zestawu 5.0 bo z tego co piszą ludzie to te głośniki mają wystarczająco bassu aby nie inwestować w sub-a

Yamaszka wykorzysta potencjał tych tonsili czy lepiej iść w tańszą wersję.

Jeśli zestaw ma służyć również do słuchania muzyki kup jakikolwiek amplituner byle miał pre out - zostawisz sobie w ten sposób otwartą furtkę do lepszego brzmienia stereo bez przepinania kabli. Dokupisz sobie potem używany wzmacniacz za 600 - 800 zł który zagra wyraźnie lepiej niż budżetowy amplituner.

Jeśli zestaw ma służyć również do słuchania muzyki kup jakikolwiek amplituner byle miał pre out - zostawisz sobie w ten sposób otwartą furtkę do lepszego brzmienia stereo bez przepinania kabli. Dokupisz sobie potem używany wzmacniacz za 600 - 800 zł który zagra wyraźnie lepiej niż budżetowy amplituner.

Jest jak jest .. amplituner zostaje ten sam .. yamaha pre out -a nie ma więc dodatkowy wzmacniacz nie wchodzi w grę.

na klomuny nie mam w tym momencie wiecej niż 1800 zł i opcja czekania nie wchodzi w grę. Chce coś kupić i przestać analizować bo mnie już głowa boli.

Będe jechał na odsłuch zestawu kolumny + ampli,. tylko musze wskazać co mają przygotować

i tak myślełem:

A) zestaw 5.0

- Jamo S 606 Hcs 3

B) głośniki stereo z opcją 5.0

- Tonsil Maestro II 180,

- Monitor Audio MR4

- Roth Audio Oli 4

Jakaś podpowiedź które jeszcze lub które zamienić??

- Roth Audio Oli 4

Te są na pewno warte uwagi z uwagi na brzmienie (40-stki brzmią świetnie), tylko w teście audio skuteczność czwórek wyszła 84db, co w połączeniu z amplitunerem do kina nie wygląda za dobrze.

• 3 miesiące później...

Witam

Czy ten ampli będzie dobrze współgrał z kolumnami Harman Kardon HKTS 30 ?

Proporcje słuchania 50 film, 50 muzyka głównie pop oraz gry na PS3.

Pomieszczenie 20m w prostokątnym układzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.