Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)
<br />Chodzi o wyłączniki każdego z gniazd niezależnie? Zobaczę jak z miejscem, w środku jest dość ciasno... <br />

Tak . Ewentualnie chociaż ze dwa .Mam DVD Panasonica , po mimo ,że jest wyłączony , żre prąd na czuwaniu i nie posiada diody czuwania - nie zawsze jest używany .Dobrze było by , gdyby przy takim gniazdku widniała jakaś dioda sygnalizująca pracę - niebieska .

Spróbuję coś wymyśleć jak tylko obudowy wrócą do mnie z lakierni - zapewne na początku przyszłego tygodnia.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Tak sobie myślę - obudowa po TVP6 , gniazd 4 , a reszta obudowy pod dwa wyłączniki .Chyba ,że obudowy są już nawiercone .Na pewno chciałbym z przodu główny wyłącznik , a z tyłu gniazdo zasilające , jeśli jest taka możliwość .

Edytowane przez tomasz dudzinski

W odpowiedzi na pytania odnośnie cen promocyjnych na pierwsze sztuki listew TAP4 i TAP8 chciałbym poinformować, iż pierwsze 5 szt. listew TAP4 i TAP8 będziemy mogli zaoferować w cenach:

5 szt. TAP4 350 zł / szt. + wysyłka (cena pozapromocyjna 400 zł + wysyłka)

5 szt. TAP8 500 zł / szt. + wysyłka (cena pozapromocyjna 600 zł + wysyłka).

Po pierwszych rezerwacjach pozostało jeszcze:

2 szt. TAP4

4 szt. TAP8

Czy gdybym poprosił o listwę na 4 gniazda UK + wtyczka UK to jest taka możliwość?

Gniazda i kabel sieciowy mogę sam dostarczyć, jeśli w PL problem to kupić...

Z Tomankami gra po prostu lepiej, więc czemu nie zastąpić przedłużacza z Lidla porządną listwą? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Myślę, że damy radę. Czekam cały czas na informację od mojego głównego dostawcy o możliwości sprowadzenia dobrej jakości gniazd UK i USA. Wtyczka UK nie będzie potrzebna przecież - byłyby 4 gniazda UK + standardowe gniazdo IEC na wejściu do wpięcia sieciówki.

Pozdrawiam

Ja mam natomiast pytanie czym się różni pana listwa od np tej.

http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=176

Jeśli chodzi o zastosowania audio?

Edytowane przez Piotr83

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Mam listwę TAP6 już od grudnia i jak już wcześniej pisałem jestem z niej bardzo zadowolony pod każdym względem i podzielam pozytywne opinie dotychczasowych użytkowników. Zajrzałem jednak do wątku po dłuższej przerwie i w kilku postach zauważyłem pewną niebezpieczną tendencję przed którą chciałbym przestrzec. Otóz padaja propozycje różnych wariantów, dodatków etc. Zwłaszcza niebezpieczne wydają się propozycję np. wyłączników, lampek kontrolnych etc. . Sukces tej konstrukcji głównie polega na jej prostocie czyli tylko filtry schaffnera i nic więcej co mogłoby powodować tzw. "mulenie", czyli żadnych wyłączników, bezpieczników, światełek, wskaźnikóe etc. Takie były sugestie na początku dyskusji o listwie i tak została skonstruowana i większość dotychczasowych nabywców zauważa pozytytwny wpływ listwy na jakość dźwięku swoich systemów. Czyli isnieje moim zdaniem obawa, że przy wyposażeniu projektu w dodatki, które z jednej strony podwyższą koszt wyrobu, może zwiększą funkjonalność ale mogą negatywnie wpłynąć na dźwięk. Czyli wyjdzie droższy produkt o gorszym wpływie na brzmienie. To tak tylko pod rozwagę i całkiem na marginesie.

Edytowane przez audiofan01

audiofan01,

popieram całkowicie.

Przecież takie wyłączniki nic nie dadzą ,a tylko zabiorą.

Żaden wyłączniczek ani bezpieczniczek i tak nie zabezpieczy sprzętu przed przykładowym piorunem w przeciwieństwie do banalnego wyciągnięcia wtyczki kabla zasilającego listwę z gniazda w ścianie.

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Wszelkie "doposażenia" są indywidualnymi sugestiami. Powiem szczerze, że ja osobiście również chciałbym pozostać przy "surowej" listwie, no może jeszcze gniazda bez filtrów mają jakieś uzasadnienie praktyczne. Jeśli jednak ktoś chce wyłącznik, czy coś innego - nie chcę odmawiać.

Ja mam natomiast pytanie czym się różni pana listwa od np tej.

http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=176

Jeśli chodzi o zastosowania audio?

Nie wiem jak listwa z linku ma rozwiązaną sprawę filtrów - z tego co się orientuję, to rozwiązanie w postaci niezależnych filtrów dla każdego z gniazd nie jest powszechnie stosowane, a to głównie w tym, moim zdaniem, tkwi największy potencjał listwy TAP...To rozwiązanie nie jest tanie w produkcji - fakt, ale rezultaty są naprawdę świetne.

Nie wiem też z jakiego materiału wykonana jest tamta listwa, obawiam się że z tworzywa sztucznego. Metalowa obudowa ekranuje elektronikę listwy i taka też jest stosowana w naszych listwach. Ciężko mi jeszcze coś dodać - nie znam tamtych listew. Nie chcę też względem swojego produktu dopisywać jakichś "kosmicznych technologii" - listwa ma być dobrym dystrybutorem "czystego" prądu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Tomanek1
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Powiem szczerze, że ja osobiście również chciałbym pozostać przy "surowej" listwie, no może jeszcze gniazda bez filtrów mają jakieś uzasadnienie praktyczne.

Do audio , jak najbardziej zgadzam się . Natomiast listwa pod TV , nie do końca .

tomasz,

jeśli uważasz, ze listwa nie ma wpływu na obraz, tylko na dźwięk w audio, to muszę Cię namówić na eksperyment.

Kiedy 2 lata temu w miejsce listwy za 150pln z MM podpiąłem 8-gniazdową listwę Sonus Oliva z filtrem, to obraz na plazmie skoczył o półkę w katalogu Panasonica wyżej. I to nie tylko moja opinia w domu i nie ledwo odczuwalna poprawa, ale naprawdę skok. To samo było z dźwiękiem w kinie.

Teraz audio mam pod surową TAP6, która jest jeszcze lepsza, a reszta i video została pod SO.

Jednak teraz czekam na TAP4 na Furutechach pod Audio, a "zwykłą" TAP6 podepnę w miejsce SO, która pójdzie "do ludzi".

Kiedy nie ma mnie w domu dłużej niż 2 dni, wyłączam sprzęt stereo i audio z gniazda. A u mnie nie jest to proste, bo wiąże się z wyjęciem szpargałów z długiej i niskiej komody, w plecach której mam wycięte otwory na wtyczki i gniazda.

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Wszystko ok. Rozumiem Cię doskonale .Dziś właśnie eksperymentowałem trochę z listwą TAP6 pod plazmę panasonica , i mam takie same wrażenia co TY .Listwę , którą zamawiam -TVP4 w obudowie po TAP6 będzie miała dwa gniazda z przodu bezpośrednio podłączone do zasilania , następny rząd gniazd będzie wyłączany - dwa wyłączniki w miejsce trzeciego rzędu gniazd blisko zasilania . Mam dvd panasonica , który po mimo wyłączenia z czuwania (żadnej kontrolki ) pobiera mi prąd , stąd wyłącznik . Wyciąganie bez przerwy kabla z dvd jest dla mnie upierdliwe. W gniazda bez wyłącznika będzie wpięta plazma i tuner-dekoder.

Jak część gniazd bez wyłącznika, to ok. Neżle sobie to wydumałeś ;)

To dvd nie ma odcinającego włącznika głównego ?

Czekam cały czas na informację od mojego głównego dostawcy o możliwości sprowadzenia dobrej jakości gniazd UK i USA.

A to w takim razie spokojnie zaczekam - nie pali mi się. Nie mam żadnego ciśnienia na jakiekolwiek zmiany w systemie - teraz po prostu dokupuję biżuterię dla ostatecznego szlifu. :)

W razie gdyby gniazda UK były już dostępne to proszę o info.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Witam Pana, jaki byłby koszt listwy o następującej specyfikacji-

1. Listwa z 4 gniazdami w tym 2 gniazda schuko Furutech (FI-E30G... złocony) i 2 gniazda USA (to tylko ewentualność a nie konieczność)

2. Po 1 gnieździe (1 schuko i 1 USA) filtrowane , pozostałe bez filtra

3. IEC Furutech FI-10G

Czy istniałaby możliwość zbudowania listwy jak wyżej lecz z pominięciem wejścia IEC? Tzn ja przesyłam Panu kabel jaki mi odpowiada i tenże byłby wprowadzony bezpośrednio w układ z pominięciem gniazda IEC.

Edytowane przez wpszoniak

Sorki Panowie,

ale jak czytam pobożne te koncerty życzeń, to mam wrażenie, ze niektórym się troszeczkę w ...... poprzewracało :)

I ciekaw jestem, czy zadając takie same pytania Artechom, Albedom, czy nawet Sonus Olivom, oczekiwaliby poważnych odpowiedzi ;)

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

a czy ja Ciebie pytam Whiterze? Gdyby Pan Tomek w ten sposób mi odpowiedział to zapewne zadałbym to pytanie jego konkurencji, ale póki co proszę nie odpowiadaj za niego.

wpszoniak,

jeśli nie w smak Ci jakiekolwiek komentarze, to trzeba było pytać Pana Tomanka przez pw.

Tutaj jest klub użytkowników i trzeba się liczyć z ich postami.

Tak na marginesie - kolorek jaki Pan sobie życzy ? ;)

Edytowane przez whiter1

Panowie, spokojnie.

Wszelkie niestandardowe rozwiązania są do wykonania. Tak jak wspominałem, czekam na ofertę od swojego dostawcy części na dobrej jakości gniazda UK i USA oraz, jak dobrze pójdzie, osprzęt Furutecha. W nadchodzącym tygodniu wszystko powinno się wyjaśnić i wtedy będą konkrety, proszę o cierpliwość.

Moim skromnym zdaniem, wszelkie rozmowy o kosztach i parametrach nieseryjnych urządzeń, lepiej prowadzić na PW, mailem lub telefonicznie. Takie konsultacje na forum są chyba niewskazane...

Pozdrawiam

Pytanie jak najbardziej na miejscu ze strony wprzoniak.Pan Tomanek zapewne podejmie się zlecenia,tylko takie "fanabarie" powinny kosztować x3

...Pan Tomanek zapewne podejmie się zlecenia,tylko takie "fanabarie" powinny kosztować x3

Tu się z kolegą zgodzę w 100%.

Właśnie to miałem na myśli, ale Rezysław to w ładniejsze słowa ubrał.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Panowie, spokojnie.

Wszelkie niestandardowe rozwiązania są do wykonania. Tak jak wspominałem, czekam na ofertę od swojego dostawcy części na dobrej jakości gniazda UK i USA oraz, jak dobrze pójdzie, osprzęt Furutecha. W nadchodzącym tygodniu wszystko powinno się wyjaśnić i wtedy będą konkrety, proszę o cierpliwość.

Moim skromnym zdaniem, wszelkie rozmowy o kosztach i parametrach nieseryjnych urządzeń, lepiej prowadzić na PW, mailem lub telefonicznie. Takie konsultacje na forum są chyba niewskazane...

Pozdrawiam

... aż boję się odezwać, by nie zostać posądzonym o.... To określili przed chwilą szacowni klubowicze, którzy jak sądzę nie zezwolą mi na dłuższą lub częste odwiedziny w klubie. Podziękowania składam Panu Tomkowi za odpowiedź. Przyznaję, że pewną niestosownością z mojej strony było pytać o koszty. Przepraszam.

przecież ten wątek i to forum po to jest-żeby komunikować i wymieniać poglądy i koncepcje.Pomysł z kablem jest dobry bo eliminuje jedno zbędne połączenie-wymaga tylko użycia porządnego przewodu.

Ja to rozumiem i nie widzę w tym problemu. Obawiam się tylko, że nie wszyscy mogą podzielać moje zdanie...

Użytkownik Tomanek1 dnia 14.02.2013 - 18:43 napisał

W odpowiedzi na pytania odnośnie cen promocyjnych na pierwsze sztuki listew TAP4 i TAP8 chciałbym poinformować, iż pierwsze 5 szt. listew TAP4 i TAP8 będziemy mogli zaoferować w cenach:

5 szt. TAP4 350 zł / szt. + wysyłka (cena pozapromocyjna 400 zł + wysyłka)

5 szt. TAP8 500 zł / szt. + wysyłka (cena pozapromocyjna 600 zł + wysyłka).

Po pierwszych rezerwacjach pozostało jeszcze:

2 szt. TAP4

4 szt. TAP8

Pozostało jeszcze:

1 szt. TAP4

4 szt. TAP8

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.