Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran SUPREMA ANDROMEDA 4:3 a sens zakupu

alexrac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stoje przed wyborem ekranu do mojego projektora Benq MS510 i z racji tego że nadażyła się okazja i moge zakupić ekran SUPREMA ANDROMEDA MG 203x152 elektryczny

za niecałe 750 zł nowy ze sklepu!!! zastanawiam się czy jest sens kupowania ekranu w proporcjach 4:3 .

W projektorze mogę zmienić format dowolnie pomiedzy 16:9 16:10 i 4:3 także obraz dopasuje sobie do dowolnej proporcji.

Czy będzie bardzo przeszkadzał brak czarnego pasa u góry?

Czy lepiej jednak kupić ekran 16:9??

• Moderatorzy

wszystko dziś jest 16:9 szkoda kastrować obraz i psuć oryginalne proporcje, zauważ że wiele filmów jest w jeszcze bardziej panoramicznych niż 16:9

ekran 4:3 nadaje się jedynie do prezentacji

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie bardzo rozumiem te rozterki. Toż to jest to samo, co oglądanie TV 4 x 3. Gdyby miał, teoretycznie 60 cali, to i tak wyświetli tylko np. 48 przy obrazie16 x 9. Jeśli jest obraz np.16 : 9, są pasy na dole i górze, powiedzmy po 10% ekranu, a jeśli prawdziwy film z kina (tj. 2,35 : 1), ubędzie po 20%. Jeśli tylko projektor ma wszystkie formaty, to tylko pole oglądane będzie mniejsze, ze względu na pasy. Powinien więc zadecydować jego rozmiar w poziomie, a nie format; bo jeśli wystarczy w poziomie, czyli długość, to w ogóle nie ma o czym gadać. Chyba, że projektor ma kiepski poziom czerni, to oczywiście kicha, bo będzie świecił nawet "czarnymi" pasami.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 1 miesiąc później...

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj.

Już miałem kupować ekran do pokoju z kinem.... już podłączyłem projektor aby sprawdzić jaki obraz rzuca i jest duży problem.

Byłem przekonany o ekranie 16:9 i gucio. Przecież PS3 rzuca obraz 4:3... Co zrobić?

Kupować biały ekran bez ramek?

Pomyliłem proporcje. Chodzi mi o to że niby wyświetla sie w 16:9 a jednak wlączyłem incepcję i ona jest znacznie węższa... Jaki jest sens ekranu z ramką?

Odwrócę pytanie, po co kupować ekran bez ramek?

Ja ma ekran supremy w formacie 16:9 i niektóre filmy wyświetlają się na całej powierzchni a niektóre są trochę węższę. Dodatkowym atutem czarnych pasów w okół ekranu to mniej odbić a co za tym idzie leszy kontrast.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

No właśnie z tymi ramkami nie jest tak fajnie, niby są 16:9 a coraz więcej filmów jest węższych i znowu jakieś kompromisy. Swoją drogą ciekawe czy te ramki coś dadzą jeżeli pomieszczenie a co za tym idzie i ściana za ekranem i tak będzie w bardzo ciemnym kolorze.

Zazwyczaj w kinie domowym stosowane są ekrany z pasami. Białe ekrany są zazwyczaj stosowane przy różnego rodzaju prezentacjach.

To który z nich wybierzesz, jest Twoją decyzją. Nikt Ci nie powie który sprawdzi się lepiej. Ja ze swojej strony moge polecić jednak ekran z pasami. Obraz jest jednak lepszy i mniej męczą się oczy.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

• 4 miesiące później...

A ja kupiłem ekran 4:3 (elektryczny, montowany pod sufitem) z bardzo prostego powodu (a raczej dwóch): minimalny rozmiar, jaki przy zakładanym punkcie montażu projektora wchodził w grę, to było 2.4m, Wszystko powyżej chodziłoby na zoomie, więc strata jakości. Nie było ekranów 2.4 panoramicznych w moim budżecie, więc zaryzykowałem 244cm 4:3. I co się okazało? Że to bardzo dobry wybór. Filmy kinowe (a TV na tym nie oglądam) i tak chodzą najczęściej w proporcji ca 2.35:1, więc na 16:9 zostają pasy góra/dół tak czy tak. Do tego, 4:3 można niżej wysunąć, więc jest większy komfort, bo obraz jest niżej. I jeszcze jedno: ekran mam zamontowany przed karniszem (za którym są okna), więc wysunięcie maksymalnie nisko ma dodatkowy sens, gdyż tłumi światło zewnętrzne.

Każdy powinien wybrać to, co w danych warunkach sprawdzi się najlepiej po skalkulowaniu plusów i minusów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.