Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn na krótkiej scianie.

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z ustawieniem kolumn, otuż w nowo wybudowanym domku, ustawiłem sprzęt jak widać na foto. Ściana długości 265cm, niby wszystko ok. Poczałkowo miałem amplitunery kina domowego H/K avr-130, potem Denon avr-3802.Kolumny jamo s606.

Scena dźwiękowa była nieznacznie przesunięta w lewo, czyli do ściany bocznej.

Przestawienie kolumn nic nie dało, pomyślałem więc ze to wina amplitunera, później, że może mam coś już ze słuchem , w moim wieku nic dziwnego (42lata), tym bardziej ze pół życia grałem w różnych zespołach muzycznych i byłem narażony na duże dawki decybeli.

Czyli dwa powody do sceny w lewo.

Kupiłem niedawno wzmacniacz sony TA-F500SE i tutaj to samo, scena przesunięta jakieś 20cm w lewo, .

Myslę jednak starość nie radość, ale cos mnie tknęło i zacząłem manewrować kolumnami, przesunąłem lewą dobry metr od bocznej ściany a prawą o metr w prawo zasłaniają tym samym wejście do salonu.

HAHAHA, Hurrrra!!! nagle cudowne uzdrowienie, scena na środku, lepsza przestrzenność i lokalizacja.

Teraz mam pytanie, sprzęt musi stać jak stał czyli max 30cm od ściany lewej, wtedy odstep między kolumnami jest 150-160cm.

1. wstawic jakis ustrój przy lewej ścianie i kolumny zostawic w spokoju

2. Zmienic kolumny na basreflex z przodu (raczej chyba to nic nie da)

3.Do odsłuchu za każdym razem przesuwać kolumny o metr w prawo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Lewa kolumna ograniczona boczna sciana ,a prawa zupelnie wolna .Nie jest to wymarzone ustawienie.Moge ze swojej strone polecic dogiecie osi kolumn do wewnatrz i skierowac je w strone miejsca odsluchowego.Jesli to nie pomoze mozna pomyslec o ozdobnym parawaniku z materialu rozciagnietego na ramce z rurek aluminiowych.Postawic przy prawej kolumnie zachowujac odleglosci rowna tej od kolumny lewej.Kolor materialu mozna zawsze dobrac pod kolor scian.Zeby druga polowa byla zadowolona.

kiedyś posiadałem cd myryad cameo, wszystkie wokale, wszystko to co miało być w środku, było przesunięte w lewo. Po wymianie cd, grało normalnie.

Zarówno z CD jak i z gramofonu to samo.

Dogiecie kolumn do osi ja pisze LUKAS pomogło ale tylko kiedy usiadłem duzo blizej, tak na 2 metry przed sprzętem. Odsunąłem jeszcze od tylnej sciany na metr.

Normalnie siedzę 4 metry. bo tak mam kanape.

Musze po prostu wysuwac kolumny do przodu za kazdym razem kiedy mam zamiar słuchac w skupieniu.

Oczywiście przy imprezce zakrapianej itp. nie ma sensu tego robic bo i tak nikt tego nie słyszy oprócz mnie.

W róg spróbuje jeszcze wstawic z pianki jakis walec aby bas sie nie rozłaził.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Trzeba by wytłumić (np. utwardzoną wełną mineralną w bloczkach) lewą ścianę blisko kolumn i w miejscu odbicia dźwięku od ściany (szukać tego miejsca lusterkiem). Niestety, to żadna tajemnica, że głośniki powinny stać symetrycznie w pokoju i odpowiednio odsunięte od ścian (u mnie ok. 1 m od bocznych i trochę dalej od tylnej).

Problem nie leży w sprzęcie, a w akustyce. Jak Pingwing napisał chodzi o odbicia. Masz dużo pierwszych odbić od lewej ściany i scena przesuwa się, bo z prawej kolumny tego efektu nie ma (brak ściany). Z tematem możesz walczyć imho w dwóch obszarach: ustrój na ścianie lewej w miejscu pierwszych odbić (tłumiąco-rozpraszający, lub rozpraszający) i ewentualnie jakiś parawanik na czas odsłuchu z prawej strony prawej kolumny. To powinno jakos pomóc. Idealnie oczywiście byloby ustawić kolumny tak, bo odległość od bocznych ścian była równa, lub by były daleko od bocznych ścian (czyli np. podzielić pomieszczenie na pół, kolumny w połowie ustawione plecami do jednej części). Więcej porad uzyskałbyś w dziale akustyka.

Powrót po dłuższej przerwie...

Z parawanikiem to nie jest tak prosta sprawa, odbije wysokie i cześć średnicy, dla basu będzie niewidoczny. Kolumny aby grały poprawnie powinny mieć solidne oparcie w przedniej półsferze - (czyli ściana za kolumnami oraz po bokach). Czy nie da się ustawić inaczej systemu? Przy bazie 160cm odległość do miejsca słuchania 400cm to dość daleko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.