Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stałem się posiadaczem gramofonu. Nie chcę go zostawiać bez troski więc szukam pokrywy z pleksi. Zapytałem firmę z Milanówka o ofertę:

Wymiary: szerokość 600, głębokość 480, wysokość 260 - na razie przybliżone wymiary netto (wewnętrzne).

Po obu stronach (boki) na dole potrzebne będą wycięcia na kable.

Pewnie wskazane byłyby jakieś elementy wspomagające podnoszenie i zdejmowanie.

Kolor - jakiś przydymiony (brązowy).

Oceniam zainteresowanie na 20 sztuk, pewnie zależy od ceny i ewentualnych wariantów typu grubość, kolor, itp.

Dostałem ofertę:

Możemy zrobić takie pokrywy

z plexi dymnej #4mm w cenie 390,00zł netto za 1 szt, a 300,00zł/szt przy 20szt,

lub #3mm w cenie 300,00zł za 1 szt, a 255,00zł/szt netto przy 20 szt .

Pytanie - czy są chętni ? Drugie - czy dla Was wymiary OK ?

Ale może znacie inną firmę co zrobi taniej ?

ja się również przymierzam do kupna....

daj jakieś foty cobyśmy się wyglądem mogli znowu pocieszyć...

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Jaki jest przesięg -overhang dla tego ramienia. Ile wynosi dł efektywna.ramienia .?

Na 7 stronie tego tematu są techniczne szczegóły np. overhang +- 15 mm

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zapytałem firmę z Milanówka o ofertę:

Zamawiałem u nich osłony na gramofon i wzmacniacz.

Bardzo dobrze wykonane i 3mm w zupełności wystarczy.

poszperam w mailach -wiosną pytałem jakąś firmę o koszt dorobienia pokrywy -i koszt był sporo niższy niż firmy "z milanówka"

niestety ja z braku czasu odpuściłem temat -ale pokrywa by się przydała. jeśli wyjdzie coś z sensem -chętnie bym się podłączył pod temat -jestem chętny na jedną sztukę

pokrywy..

tylko uwaga co do wymiarów -60cm -jest za dużo - spora część stolików audio jest mniejsza -długość pokrywy 55cm wystarczy -a da się spokojnie postawić na stolik o blacie 60.

Z kolei głębokość 48 jest dość mała -łatwo zawadzić o ramie przykrywając -można by ze 2cm dorzucić do wymiaru...

i ze 2 lub 3 cm odjąć od wysokości -nie trzeba tyle -aż tak ramienia się nie podniesie... -a uwzględniać docisku na talerzu nie ma sensu -do przechowania docisk zaparkowany obok talerza - do odsłuchu -pokrywą nie przykrywamy bo przenosi łapie drgania i degraduje dźwięk...

sugerowałbym wymiary netto 56x50x23.

czy przydymiona -czy przezroczysta -rzecz gustu -ale okleina ad fontes jest tak ładna -ze ja bym nie ograniczał widoczności przydymiona pokrywą -niech będzie dokładnie widać gramiak zaparkowany "pod wiatą"...

to moje osobiste preferencje... ale może warto jeszcze pomyśleć nad wymiarami. jeśli Kolega zbierałby chętnych na forumowe zamówienie -to może jakąś małą ankietę co do preferowanych wymiarów pokrywy.

jest jeszcze opcja zrobienia ze sklejki lub mdf podstawy antywibracyjnej z boczkami -burtami od strony ramienia -i z szczątkową pokrywą na zawiaskach -zasłaniającą i zabezpieczającą samo ramię -możliwą do podniesienia -możliwą do zdjęcia na czas odsłuchu. coś takiego sobie rozrysowywałem -ale jak dotąd brak czasu na wykonanie...

znalazłem firma

e-mail:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

www.emplast.com.pl

co prawda pytałem o koszt nieco mniejszej pokrywy (55x45x20) -ale cenowo było sporo taniej... może warto i ich zapytać.

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Benpe, powiedz mi o co kaman? Masz wkładkę MC Denona i wybrałeś lżejsze od aluminiowego ramię z włókien węglowych?

Ale OKO !

O to kaman, że to wersja "D", ma podobno podatność 12 (po japońsku).

Na razie obserwuję (uchem i okiem na płycie testowej). Wydaje mi się, że mam rezonans około 13Hz.

Zmienię uchwyt na cięższy i planuję dołozyć dystans z drewna (razem około 3g) i sprawdzę.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Bosko! Zatem może uda się z Sumiko BP no.2 o podatności 15, zostawiłem ją w rękach pana Andrzeja...

Benpe, a jak to gra z nietestową płytą? Co na to Twoje ucho?

Mi się podoba, niestety dużo mam zmian na raz, więc ciężko wyczuć wpływ jednego elementu.

Jest jedna płyta, która mi nieco dudni - ta co na fotce, Dead Can Dance, ale chyba tak tu miało być.

Aby mieć jednoznacze zdanie musiałbym to porównać z "referencją".

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Powiem tak- mój Bambino ( Denon DP-300F) nie był w stanie przebić się przez magmę tonów niskich. W zasadzie ta płyta na tym gramofonie jest stracona. Ad Fonciak zdecydowanie rozgonił mgłę,ale nadal jest to wszystko za mocno dociążone jak na moje. Szczególnie, że mam wersję na CD i tam to wszystko zupełnie inaczej się układa. W zasadzie można rzec WOW, to ta sama płyta? Inne rzeczy są na przedzie, inny ciężar, jakby inne alternatywne aranżacje. Być może na Twoim sprzęcie to basowiszcze jest rozdrobnione na jeszcze drobniejsze mikrony i staje się interesujące, może nawet przykuwajace? Nie wiem, mam tylko dwa wcześniej wspomniane gramiaki :)

Edytowane przez frywolny trucht

Basu jest dużo, według mnie pod kontrolą. Po prostu nie wiem czy tak chciał realizator.

Należy pamiętać, że to na tym DCD są instrumenty elektroniczne, nie możemy porównywać do kontrabasów albo innych akustycznych źródeł.

Jedziemy off topic, a stosowny wątek jest obok.

Powiem tak- mój Bambino ( Denon DP-300F) nie był w stanie przebić się przez magmę tonów niskich. W zasadzie ta płyta na tym gramofonie jest stracona. Ad Fonciak zdecydowanie rozgonił mgłę,ale nadal jest to wszystko za mocno dociążone jak na moje. Szczególnie, że mam wersję na CD i tam to wszystko zupełnie inaczej się układa. W zasadzie można rzec WOW, to ta sama płyta? Inne rzeczy są na przedzie, inny ciężar, jakby inne alternatywne aranżacje. Być może na Twoim sprzęcie to basowiszcze jest rozdrobnione na jeszcze drobniejsze mikrony i staje się interesujące, może nawet przykuwajace? Nie wiem, mam tylko dwa wcześniej wspomniane gramiaki :)

chętnie odkupię od Ciebie tę płytę, podaj cenę :)

Inne oferty na pokrywę, pierwsza z Art-Plex Grochowska 111

koszt z pleksi dym. 3 mm wyniesie 190+vat/szt.

koszt z pleksi dym. 5 mm wyniesie 310+vat/szt.

koszt z pleksi dym. 6 mm wyniesie 380+vat/szt.

Druga z EM-Plast Radwanice (pleksi 4mm bezbarwna)

orientacyjny koszt dla 1 szt : 200 zl netto .

Cena dla 6 szt to ok 179 zl netto .

Dla porządku dodam, że ta pierwsza (12.09) to z firmy Limerit.

Może zamiast stawiać wielkie akwarium pomyślcie nad czymś bardziej praktycznym i eleganckim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam taka pokrywę w moim RPM 5.1 Ogólnie się sprawdza. Jedyna wada to to, że kręci się razem z talerzem, więc wystarczy niechcący ją szturchnąć i już sie obraca uderzając w ramię od strony wkładki bądź antyskatingu.

• Redaktorzy

Trochę osłania a trochę nie. W sumie kompromis między estetyką a skutecznością, lekko na korzyść estetyki.

...wystarczy niechcący ją szturchnąć i już sie obraca uderzając w ramię od str...

bez dystansu od talerza to porażka!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

bez dystansu od talerza to porażka!

Janie, ona spoczywa na jarzmie przegubu, osi talerza i kołkowi podpierajacemu ją w tylnej części. Jednak wciaż istnieje możliwość przemieszczenia w kierunku wkładki a to budzi obawy:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi