Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ty zmierzasz do masy.

Przecież to głupkowaty żart. Z gatunku co jest ciezsze kilo pierza czy kilo stali? :-))

To zamachnij sie ołówkiem i słupem telegraficznym :-)

Sorry, ale sam mnie podpuszczasz:-)

W.

a ty zamachnij się patykiem i np. jednokilogramowym odważnikiem :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No widzisz, masz ramię długie, a...nie gra :(

Jestem w sumie zdziwiony, że próbujecie na siłę udowodnić, że:- "Tamta wkładka jest be ( tania ujowa 2M Red), a ta ( Goldring) musi zagrać,a jak u Ciebie nie gra toś głupek".

A świat się nie zaczyna się i nie kończy na Goldringu. Przecież nawet jak ustawisz Goldiemu dla jednej płyty geometrię do trzech zer po przecinku, to nie przeskoczysz, że na świecie są wkadki, które krzywo ustawione zagrają lepiej.

Azymut. To ciekawe,że wszystkie parametry geometrii wkładki łapiemy na sucho. Szukamy parametrów bezwzględnych ( no powiedzmy, VTA jest zależne od grubości płyty), a jak płyta krzywa to do śmieci. Pech płyty :)

Tymczasem azymutu się nie da bo nagle płyta jest ważna i ukrywa igłę. Noooooooo.

Nie planuję zabawy na poziomie peezeeta, a niech on sobie bada komputerkiem wartości i do 0,0001mm.

Edytowane przez frywolny trucht
Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Hmm. Właśnie na początku gdy przeczytałem o tych problemach ze skalibrowaniem wkładki, pomyślałem o peezeecie. Bo kalibrując jakąkolwiek z winylem i programem do niego można wycisnąć maxa. Ale widzę, że już po krzyku. Ja myślę frywolny truchcie, że musisz gonić tego króliczka dalej

Yul ma rację co do pofalowanych płyt, szkoda na nie wkładki i czasu.

A jeszcze. Naprawdę istnieją niepofalowane płyty. Na przykład takie płyty harmonia mundi

• Redaktorzy

W.

Skądże. Zamachnij się ołówkiem i słupem telegraficznym o masie ołówka :-)

Wróćmy do sedna. Jest falująca płyta. Która wkładka dostanie bardziej skrajnych parametrów dla geometrii? Na długim czy krótkim ramieniu?

VTA - krótkie. Azymut - bez różnicy jak mniemam.

Jestem w sumie zdziwiony, że próbujecie na siłę udowodnić, że:- "Tamta wkładka jest be ( tania ujowa 2M Red), a ta ( Goldring) musi zagrać,a jak u Ciebie nie gra toś głupek".

A ja wczoraj zamontowałem sumiko blue point 2 i muszę powiedzieć,że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony!Świat się jednak nie kończy na VMS Ortofona.
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

VTA - krótkie. Azymut - bez różnicy jak mniemam.

Dokładnie.

A ja wczoraj zamontowałem sumiko blue point 2 i muszę powiedzieć,że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony!Świat się jednak nie kończy na VMS Ortofona.

W jakim kierunku poszła, w stosunku do VMS, charakterystyka dźwięku?

http://www.sumikoaudio.net/sumikocartridges/prod_bluepoint.htm mała rewolucja się więc kroi :) MC

Ogólnie wszystkiego jest jakby optymalnie.Znakomita szczegółowość , piękne blachy i średnica, solidny bas, wbrew temu co czytałem w recenzjach.Zero natrętnego szelestu o którym też pisali recenzenci.Wady?Lekko niższy poziom sygnału powoduje,że moje pre wchodzą w fazę lekkiego buczenia jak chcę posłuchać trochę głośniej niż zwykle-niestety nie przeskoczę pewnych lampowych uwarunkowań DIY.Wymaga bardzo starannego kalibrowania poszczególnych parametrów ale odwdzięcza się wspaniałym dźwiękiem!Zajęło mi to ok 10 minut a zwykle ustawiam w miarę poprawne parametry w 5.Muzyka Jarretta Corei czy Getza w małych składach gra bajecznie.Rock- Zeppelin czy Morse jako,że trochę głośniej z problemami o których wcześniej.Zawinul i Jego syndykaty bardzo dynamicznie-ale to nic nowego,bo w końcu nagrania cyfrowe z kompresją.Ogólnie bardzo bardzo!!Nie pobiła VMS w kategorii szczegółowości i rozdzielczości ale zapragnąłem ją mieć!Słuchałem ok 2 godzin i dziś powtórzę sesję..I na tym zakończę,bo to nie moja wkładka a kolegi absolute magnitude , który był łaskaw zmusić mnie do wykonania gramofonu w wersji - LAKIER CZARNY FORTEPIANOWY!!!Za co jestem Mu bardzo wdzięczny!Bardzo ciekawa praca z kategorii Saper myli się tylko raz.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

O! Czarny fortepian będzie obłędny. Ja się tylko zastanawiam czy biały nie byłby podobnie obłędny, a kurzu mniej widać :)

Żadnych modyfikacji ramienia do tej Sumiko nie trzeba było robić?

Ramię w wersji normalnej z rurką alu i o 1 gram cięższą blaszką do mocowania wkładki!W rezerwie jest jeszcze metalowa śrubka zamiast plastikowej i ta rezerwa to kolejny 1 gram. Nic poza tym!Ciekawy pomysł z tym białym!Mój stolarz się załamie ponownie,bo ciągle dochodzi do siebie po szpachlowaniu tego czarnego...

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Przypuszczałem, że będzie ok z BP2. Bo dobrze grała na węglowym ramieniu w 1Xpression i ciężkim Technicsa. Poza tym to MC z wagą 6,3 i compliance 15, więc gdy liczyłem rezonas dla ramienia w Ad Fontes, to wychodził w normie (choć do dzisiaj nie wiem czy parametr 15 g ramienia jest ok dla Ad Fonciaka). Nawet dodając i ujmując po parę g dla ramienia wynik był chyba dobry, nie pamiętam. Tak więc teoria mówiła, że to zagra. Tylko trzeba mieć na uwadze, by nie przesłodzić sobie tą wkładką.

Widziałem zdjęcia tego piano black i jest okrutnie piękny. Pan Andrzej miał swoją wizję wyglądu i wszystko jest srebrzyste tym razem.

W.

oj Koledzy mylicie podstawowe pojęcia...

o bezwładności ramienia mówi tylko i wyłącznie jego masa efektywna. a nie długość.

Owszem łatwiej wykonać jako lekkie ramie krótkie -długie trudniej.

Co do machania -ja bym napisał zamachnij się nie ołówkiem i słupem -tylko zamachnij się cienkim długim 2 metry bambusowym patykiem -listewką... albo zamachnij się krótkim na 1 metr stalowym wałkiem... krótkie ma większą bezwładność -ale tylko w tym konkretnym przypadku.

bezwładność zależy od materiału, sposobu wykonania w tym i długości ramienia -ale długość jest tylko jednym z kilku składników wpływających na bezwładność.

Możemy mieć ramie krótkie i lekkie możemy mieć krótkie ciężkie. Podobnie może być długie lekkie -może być długie ciężkie. Jedynie trudniej wykonać długie jako lekkie.

Ale można. W Ad Fontes -ramię mimo, ze długie -jest lekkie -praktycznie ultralekkie około 9g masy efektywnej...

Na bezwładność UZBROJONEGO ramienia dodatkowo wpływa masa zawieszonej na nim wkładki. W tym sensie -dłuższe ramie taka sama wkładka o tej samej masie daje większy moment bezwładności -także przez konieczność "odkręcenia" przeciwwagi. Bo nie tylko ramie ale i zawieszony na nim osprzęt wprowadza bezwładność.

Jednak -na pracę igły nie ma to większego znaczenia --wpływ wagi wkładki na różnych długościach ramion niewiele się zmienia. Bo i tak cała miara bezwładności sprowadzana jest do punktu na końcu ramienia -i działające na igłę siły zależą od ramienia -a masa danej wkładki jest stała i uwzględniana przez producentów samej wkładki...

. krótkie ramię -wkładka bliżej osi ramienia -mniejszy moment bezwładności od wkładki -ale i mniejsze ramie siły powodującej obrót ramienia.

długie ramie -wkładka na dłuższym ramieniu ale i siły też na dłuższym. liczy się masa efektywna ramienia... chociaż - długie ramię -to po założeniu wkładki mocniej trzeba odsunąć przeciwwagę.. i tu pewien wpływ się pojawia.

Koledzy nie zagryźcie -opisałem głównie z punktu widzenia fizyki...

opis zjawisk i praw fizycznych -a nie magia ...

który był łaskaw zmusić mnie do wykonania gramofonu w wersji - LAKIER CZARNY FORTEPIANOWY

Czy jest możliwość opublikowania zdjęć w tym wątku? Pozdrawiam.

Próbuję wykonać poprawne fotografie aparatem o przeciętnych parametrach i mam problem z oddaniem urody..Staram się.A

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Ja mogę zrobić cool zdjęcia, ale najpierw muszę odebrać gramiaka. Słabo, bo w ten weekend mi się chyba jednak nie uda... już nie mogę wytrzymać kiedy wreszcie go zobaczę i posłucham.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Lekko niższy poziom sygnału powoduje,że moje pre wchodzą w fazę lekkiego buczenia jak chcę posłuchać trochę głośniej niż zwykle-niestety nie przeskoczę pewnych lampowych uwarunkowań DIY

Panie Andrzeju proszę spróbować z moim pre, tam na wyjściu jest 1V. Tyle że pojemność wejściowa jest ustawiona na maxa, chyba z 350 pF. Można zejść niżej.

Próbowałem,ale mam w moim systemie głupi układ masy zastępczej-tak to nazwę-i musiałbym zrobić przewody na nowo bo inaczej buczy cokolwiek...Dziś przetestuję z pewnością na innej konfiguracji .Co do oświetlenia to oczywiście wiem,tyle,że wracałem późno do domu i nie było już warunków a jak były to padało i scenerię roślinną miałem niedostępną.Zrobię!

• Redaktorzy

Sumiko z tej samej linii ma jeszcze nieco droższą Blue Point Special (naga konstrukcja) oraz Blackbird (ta już jest wyraźnie droższa). Wszystkie to wysokopoziomowe MC.

Najbardziej mnie cieszy fakt,że ramię nie degraduje a pomaga wkładce.Nie miałem żadnych osobistych doświadczeń z MC a przypadkowe odsłuchy na niedopasowanych sprzętach zniechęcały mnie do wejścia w tą sferę.Mimo,że niektórzy koledzy od dawna nazywają MC wysokopoziomowe substytutem MC ,to doświadczenie z odsłuchu tej wkładki jest dla mnie wysoce pouczające.Nie wierzę,żeby klasyka w rodzaju Denona 103 była optymalnym rozwiązaniem dla mojej konstrukcji,ale pole do eksperymentów zostało znacząco poszerzone...Co mnie cieszy,bo jestem osobnikiem poszukującym!

oj Koledzy mylicie podstawowe pojęcia...

o bezwładności ramienia mówi tylko i wyłącznie jego masa efektywna. a nie długość.

Wiemy o tym:-)

W poście 421# wytłumaczyłem, że posłużyłem się żartem z czasów podstawówki. O co wiec ten zarzut?

Zagryzać również nikt Cie nie bedzie. Reszta wpisu jest w pełni wartosciowa.

W.

Najbardziej mnie cieszy fakt,że ramię nie degraduje a pomaga wkładce.Nie miałem żadnych osobistych doświadczeń z MC a przypadkowe odsłuchy na niedopasowanych sprzętach zniechęcały mnie do wejścia w tą sferę.Mimo,że niektórzy koledzy od dawna nazywają MC wysokopoziomowe substytutem MC ,to doświadczenie z odsłuchu tej wkładki jest dla mnie wysoce pouczające.Nie wierzę,żeby klasyka w rodzaju Denona 103 była optymalnym rozwiązaniem dla mojej konstrukcji,ale pole do eksperymentów zostało znacząco poszerzone...Co mnie cieszy,bo jestem osobnikiem poszukującym!

Widzę, że zmierzasz w dobrym kierunku. Pisałem o tym wcześniej po odsłuchu z Goldringiem. Musisz kupić jakąś dobrą wkładkę przekraczającą nawet cenę gramofonu w celu pokazania jego możliwości. Wiem, że to koszt, ale sporo ludzi zaczyna zabawę w analog myśląc o późniejszym "abgrejdzie". I na prezentacji u Ciebie powinieneś mieć zamontowaną wypasioną wkładkę z dopasowaną resztą toru dla pokazania możliwości werku". Nawet jeśli potencjalny kupiec nie wejdzie na takie pułapy to zawsze ma świadomość rozwoju, a to spory bodziec. Sądzę, że już przyzwoitą MC z pułapu 3 kz. ze swoją reputacją możesz wyrwać z 30 procentowym upustem. Potraktuj to jako niezbędną inwestycję, która się zwróci.

pozdr. Jacek

Edytowane przez umka

W poście 421# wytłumaczyłem, że posłużyłem się żartem z czasów podstawówki. O co wiec ten zarzut?

żaden zarzut -po prostu obszerniejsze wyjaśnienie zjawisk -sporo osób mniej wie i o fizyce i o gramofonach łatwo wprowadzić zamęt -a Twoja wypowiedź była nieco niejasna...

Sam wiele lat słuchałem gramofonu (gramofonów) -nie mając pojęcia o właściwych ustawieniach ani zjawiskach którym podlega... kilka lat wstecz na pewno źle bym zrozumiał i kompletnie pogubił się w dyskusji... więc napisałem wyjaśnienie.

nota bene -uważam, że długie ramie bardziej wybacza niewielkie błędy w regulacji - jednak jest to niejako zabawa na innym poziomie -krótkie ramie -niedokładne ustawienie wyraźnie psuje dźwięk -długie ramie -idealne ustawienie pozwala dźwiękowi rozwinąć się na niejako "innej płaszczyźnie) -niewielkie odstępstwa w regulacji nie są słyszalne jako wyraźne pogorszenie - ino nie pozwalają zbliżyć się do ideału... ale tutaj to już zawadzam o magię -a fizykę zostawiłem daleko... ;)

bardzo dużo zależy od wkładki i szlifu... sfera czy eliptyk na pewno sporo wybaczają.

zaawansowane szlify -podobno nie wybaczają niczego.

piszę podobno -bo nie mam doświadczeń z zaawansowanymi szlifami...-używałem na poprzednich gramiakach rega bias, at 13ea philips 500 i całej seri mf 100 -105

obecnie używam względnie taniej ortofon 510 -ale szukam vms30 lub ortofon 530 -540 lub może zdecyduję się na goldiego 1042

Pozwalam sobie na załączenie kilku fotek zrobionych na podwórku....Mam nadzieję,że przy odrobinie wyobraźni zobaczycie tą wersję w pełnej krasie.A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12382-0-31450200-1348857899_thumb.jpg

post-12382-0-85645300-1348857913_thumb.jpg

post-12382-0-75533600-1348857930_thumb.jpg

post-12382-0-64833400-1348857947_thumb.jpg

post-12382-0-56830100-1348857963_thumb.jpg

post-12382-0-04138200-1348857974_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Pokazałem zdjęcia (które mnie zachwyciły) żonie a ona tylko poprosiła by Pan Andrzej pozostał jednak przy drewnie... Kobiety to dziwne istoty.... dla niej nasz ładniejszy :)

Pozwalam sobie na załączenie kilku fotek zrobionych na podwórku....Mam nadzieję,że przy odrobinie wyobraźni zobaczycie tą wersję w pełnej krasie.A

No tak.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• Pokaż nowe odpowiedzi