Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale na żadnym gramofonie w tym wątku nie widziałem tego układu, ......

No co ty opowiadasz, a mój AF, publikowałem zdjęcia.

Ryszard wali bańką w ścianę, trochę przesadził i ostatnio mniej mu pozwalają pisać na forum.

Czyżby mowa o mojej skromnej osobie ? Ależ nieoceniony Frywolny kto nie pozwala? Hm, to chyba nie ten przypadek, słyszę walenie, ale to sąsiad robi remont, nie bańką, w użyciu są młoty i wiertarki udarowe, natomiast mnie od wielu miesięcy przykuła do tej ściany, tfu...., do łóżka, taka mała choróbeńka o krótkiej nazwie na trzy litery, stąd ta rzadkość na forum.

Edytowane przez ryszard_pp

Zdrowiej Rysiu. W pewnym wieku jak boli, to dobrze, bo jak nie czujesz że boli, to wiesz...:-)

Serdeczności Włodek.

Dziś Andrzejki,

tak więc świeto naszego Super Konstruktora

Andrzeja Analogowy,

Wszystkiego Najlepszego z okazji imienin Panie Andrzeju

Pozdrawiam,

Tad

Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za pamięć i miłe życzenia.Wszystkim Wam-koleżankom i kolegom z Forum życzę zdrowia i możliwości realizowania swoich pasji muzycznych i sprzętowych.Andrzej

i ja dołączam... :)

żyj zdrowo i szczęśliwie -i z pasją twórz CUDA jakie tworzysz -abyśmy mogli słuchać i podziwiać.

wszystkiego naj naj.

Andrzeju ... jeszcze jedno ... dziekuję, ze Twoj gramofon pozwolił mi ponownie zakochac sie w analogu i wspiac sie wyzej i z gramofonem i z magnetofonami oraz zrealizować moje nispełnione dziecięce, nastoletnie i studenckie marzenia. Bezcenne.

Co znaczy pokazac droge i zapalic do czynu.

Dziękuję.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Najlepsze andrzejkowe życzenia! Skoro tyle osób życzy, to na pewno coś się spełni.

• Redaktorzy

Spóźnione, ale szczere życzenia imieninowe przesyłam panu Andrzejowi :)

Właśnie napisałem maila swojemu ojcu, że w jego mieście rodzinnym mieszka megakonstruktor i wytwarza tak przecudne konstrukcje. Teraz właśnie zastanawiam się czy dobrze zrobiłem kupując tak drogiego Pro-Jecta...

Gdzie w okolicach Wrocławia można posłuchać jak gra gramofon Ad Fontes?

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ostatnio miałem okazję porównać dwie wkładki Goldringa-2100 i 2500.Cofam wszystko co nieopatrznie mówiłem o tej serii---że tak na prawdę powinno się zaczynać minimum od 2300.2100 jest znakomitą wkładką i wydanie tych 500 zł/około/to jedna z lepszych inwestycji w dźwięk w tym zakresie cenowym.Oczywiście 2500 jest klasą samą w sobie.Nie zauważyłem jednak żadnej przepaści!

• 3 tygodnie później...

Dużo Zdrowia i Miłości Bliskich na te wspaniałe i ciepłe Święta Bożego Narodzenia życzy Andrzej Analogowy

Dużo Zdrowia i Miłości Bliskich na te wspaniałe i ciepłe Święta Bożego Narodzenia życzy Andrzej Analogowy

Andrzej, Wspaniałych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny !

robiz

Edytowane przez robiz
  • 2 tygodnie później...
Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Klikam, zaglądam ... i widzę artykuł o AF, który pojawił się w słynnym miesięczniku.

Do artykułu przeniesie Was jeden Klik w obrazek!

07.jpg

Z chyba najładniejszą wersją kolorystyczną jaka powstala, bijącą moim zdaniem także piano black.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie da się załatwić jakiegoś ładniejszego uchwytu przy headshellu? Moim zdaniem szczegóły w gramofonach są ważne, a to chyba najgorzej wyglądający element ramienia.

Nie da się załatwić jakiegoś ładniejszego uchwytu przy headshellu? Moim zdaniem szczegóły w gramofonach są ważne, a to chyba najgorzej wyglądający element ramienia.

Kiedy nic mi do głowy nie przychodzi!Musi być dość długi i umożliwiać regulację wysokości.Będę zobowiązany za wszelkie pomysły..A

Tak, finger lift.

Ja zdecydował bym się na najpopularniejsze rozwiązanie, czyli metalowa blaszka. Oczywiście dopasowane kolorystycznie i stylistycznie do gramofonu, w tym przypadku kolor aluminium i kanciasty kształt. Myśle, że mógłby być montowany na śrubkach od wkładki, tak jak jest to w większości przypadków. Pooglądaj sobie na necie droższe ramiona, headshelle, zobacz jakie są rozwiązania i może coś Cię zainspiruje. To oczywiście tylko moja subiektywna ocena.

Jeżeli chodzi o stylistyke to gramofon prezentuje się bardzo dobrze, widziałem na żywo wersję piano black, kawał dobrej roboty. Natomiast drobne szczegóły to dla mnie wspomniany fingerlift, oraz:

-za długa dźwignia ramienia wobec innych ramion - tak ze zdjęcia to powiedziałbym, że od 1,5-2 cm

-wystająca libella (poziomica), lepiej (moim zdaniem) wyglądałaby "wwiercona" w plintę

Z rzeczy (wizualnych) specyficzna jest też bardzo wysoka kolumna ramienia oraz armrest, czyli podpórka ramienia. Oczywiście jest to spowodowane wysokością talerza, wiem o tym i jest to powiedziałbym, już kultowe dla tego gramofonu, ale osobiście musiałbym się do tego przyzwyczaić...

Moim zdaniem arm rest mógłby odchodzić od podstawy ramienia, jak w większości ramion (rega, sme 3009, linn). Osobny armrest jest OK jeśli występuje jakaś automatyka w gramofonie, lub jeśli opuszczanie ramienia jest w przełączniku, jak w thorensach. W ad fontesie zintegrowałbym podpórkę ramienia.

Nie mam jeszcze pomysłu, co zrobiłbym z mocowaniem ramienia, ale dla mnie kilkucentymetrowa kolumna ramienia wygląda źle. Być może pomyślałbym o innym kształcie mocowania i dodałbym tzw. spacer, czyli podwyższenie jak w tym SME na załączonym obrazku. Ale brak konkretów z mojej strony, jak mi coś przyjdzie do głowy to podrzucę pomysł.

Oczywiście Andrzeju nie chcę krytykować, to tylko moja opinia i ktoś może mieć skrajne różne zdanie. Ogólnie jestem Twoim fanem:)

pozdrawiam

Tak kwestie wysokiego talerza masz np. rozwiązaną w thorensie prestige. Może dałoby się przerobić lekko plintę, aby skrócić kolumnę ramienia w fontesie. Tylko jeśli takie podwyższenie byłoby tuż przy talerzu w Twoim gramofonie to zakładanie paska wokól talerza było by dość trudne i niewygodne.

Polecam również połączenie lakieru piano black i naturalnego drewna, tak jak jest to obu zdjęciach thorensów przy armboardach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34919-0-61213100-1388770849_thumb.jpg

post-34919-0-62338000-1388773047_thumb.png

post-34919-0-79041100-1388773289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba jeszcze nie do końca odpocząłem.Byłem przekonany,że mówimy o uchwycie ramienia...Drut na ten uchwyt to najlepsza medyczna stal...Może faktycznie przypomina biurowy spinacz..Myślałem o blaszce,ale zamówienie tłocznika na razie przekracza moje możliwości finansowe.

Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi i absolutnie nie odbieram tego jako coś godzącego w moje ego.Dzięki temu stale modyfikuję moje konstrukcje.Czasem pomysł leży na wyciągnięcie ręki a człowiek maca jak ślepiec- dookoła.

Dlatego też piszę:) Sam nie mam doświadczenia w DIY, póki co przerabiam tylko gramofony i inspiruję się głównie tym co znajdę w sieci, dlatego też trochę głupio mi tak zwracać uwagę. Domyślam się, że zrobienie/zamówienie każdej części to problem i pisanie komuś "lepiej było by tak i tak" to nie jest gotowa recepta.

pozdrawiam

Andrzeju jeśli pozwolisz :-)

Moim zdaniem w elementach podpory ramienia i w kolumnie ramienia zbyt dużo jest fazek, podtoczeń, różnic średnic elementów. To tworzy architekturę nazbyt chaotyczną.

Proponowałbym wykonanie obudowy kolumny ramienia i windy w postaci tulei aluminiowej. To "astrolabium" kardan zwieńczałby wówczas kolumnę ramienia będąca gładko polerowana rurą z delikatniejszym ramieniem windy wychodzącym z boku kolumny. I podpórka ramienia jeśli z regulowana wysokością niech także wysuwa się z gładkiego cylindra/kolumny. Libelka równiutko z plintą i mamy prządek dla oka, czystą estetykę. Uchwyt w postaci drutu można wytłumaczyć minimalizacja masy. Jakieś voodoo teorie zawsze są mile widziane w autorskich dziełach mechaniki:-)

Jeśli troszkę pobudziłem Twoja wyobraźnie, będę szczęśliwy.

Serdecznie pozdrawiam Wlodek.

Edytowane przez vlado
  • Pokaż nowe odpowiedzi