Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu i u mnie zawitał Ad Fontes. Gra z Goldringiem 2500, pre to LAR LPS-1, podobnie i wzmacniacz LAR IA30T MK2. Nie ma ostrości jak to niektórzy podejrzewali, jest za to bardzo przyjemny, miękki, przestrzenny, pełen detali dźwięk, który rozlewa się po całym mieszkaniu.

Tak na marginesie jakich gramofonów pozbyliście się na rzecz Ad Fontes, a na jakie Ad Fontes wymieniliście? Ja zamieniłem Pro-Ject RPM 5.1 z Ortofonem 2M-Blue na Ad Fontes z Goldringiem 2500.

Tak na marginesie jakich gramofonów pozbyliście się na rzecz Ad Fontes, a na jakie Ad Fontes wymieniliście? Ja zamieniłem Pro-Ject RPM 5.1 z Ortofonem 2M-Blue na Ad Fontes z Goldringiem 2500.

Jak zawsze w tym miejscu gratulacje , za jedynie słuszny wybór ;) A, tak poważnie, to u mnie to było nie tylko przejście , co awans o całe lata świetlne, miałem LENCO B55. Grał fajnie, rozłożyłem go praktycznie całego i złożyłem do kupy, fajny czas to był..

robiz

Ja też po Lenco, ale 75.

Mój Ad Fontes już cieszy innego forumowicza, ale przy Ad Fontesie zostanę, szczegóły wkrótce.

Duża różnica w dźwięku? Z ciekawości pytam. Założyłeś goldringa do PJ?

Powiem tak, jest lepiej, przede wszystkim wiecej przestrzeni i detali co przeklada sie bezposrednio na pelniejszy odbior odtwarzanej muzyki. Natomiast gdybym nie mial pieniedzy to spokojnie moglbym zyc z poprzednim zestawem. Do PJ Goldringa nie zakladalem. Czy PJ i AF gralyby podobnie na tej samej wkladce - nie wiem. Oczywiscie mozna zadac pytanie czy poprawe dzwieku zawdzieczam wkladce, co by nie patrzec prawie 3 razy drozszej od 2m-blue czy tez calemu zestawowi? W moim przypadku to pytanie nie ma sensu bo juz mam AF:) Zestaw cieszy oko, cieszy ucho i to jest najwazniejsze:)

Na sam koniec jestem tez bardzo kontent, z posiadania w swoim zestawie 3 elementow polskiej produkcji: gramofon, pre i wzmacniacz. Jako czesc audio spolecznosci mozemy byc dumni z tego, ze za rozsadne pieniadze mozemy nabyc produkty doskonalej jakosci od naszych producentow.

U mnie Ad Fontes , zastąpił Sansui sr 636 ,czyli całkiem dobry gramofon .W obydwu napędach używałem wkładki Goldring 1042 więc miałem możliwość ich bezpośredniego porównania , różnice były bardzo znaczące i to w każdym aspekcie grania na korzyść Ad Fontesa . Nie miałem okazji porównać wyrobu z Włocławka z droższymi konstrukcjami ale za stosunek jakość/cena szóstka z plusem.

pozdr.

andrzej

Mój Fontek zastąpił Clearaudio Concept.

Nie ma o czym mówić, Kredens zeżarł Niemaszka na surowo :o)

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jednak 2M Blue nie ma co porównywać z Goldim 2500. No szkoda, że nie podwieszałeś Goldiego na Pro-Ject'cie.

Finansowo są teoretycznie bezpośredni rywale, a na przykład Yul bardzo źle znosił, że ktoś mógł woleć Fontka :)

• Redaktorzy

Co się stało z Yulem? O nieobecnych nie powinno się źle mówić. Powiem tyle, że facet łebski jest.

Jednak 2M Blue nie ma co porównywać z Goldim 2500. No szkoda, że nie podwieszałeś Goldiego na Pro-Ject'cie.

Pewnie że szkoda. O ile pasowałyby wkładki podatnościowo do ramiona (9C lub 9CC) to różne rzeczy mogłyby się okazać.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Co się stało z Yulem? O nieobecnych nie powinno się źle mówić. Powiem tyle, że facet łebski jest.

Yul, po prostu jest przekonany do firmy PJ i tyle. Jak każdy z nas ma swoich faworytów i ich broni. A, że przy okazji łebski koleżka jest, to chyba lepiej...... nie gorzej....

robiz

Gość chml

(Konto usunięte)

Tak na marginesie jakich gramofonów pozbyliście się na rzecz Ad Fontes, a na jakie Ad Fontes wymieniliście?

Linn LP12 Majik (ten z ramieniem Pro Ject 9cc)

Myślę, że to niezła rekomendacja dla Ad Fontesa.

Kolega Yul - nie raz i nie dwa , na forum mnie obsobaczył. I - fajnie. Ostatnio Go nie ma. Gdzieś się zadział, Yulu? Z szacunkiem - Jacek.

Linn LP12 Majik (ten z ramieniem Pro Ject 9cc)

Myślę, że to niezła rekomendacja dla Ad Fontesa.

Myślę, że bardzo dobra:)

A propos, jak sobie radzicie ze zbyt luźnym gniazdem uchwytu, na którym wspiera się ramię? Czy po prostu uważacie, aby niechcący nie wypadło.

Myślę, że bardzo dobra:)

A propos, jak sobie radzicie ze zbyt luźnym gniazdem uchwytu, na którym wspiera się ramię? Czy po prostu uważacie, aby niechcący nie wypadło.

Uchwyt jest zbyt luźny z prozaicznego powodu:jest przewidziany do ramion o średnicy rurki 10 mm.Pomaga wklejenie gumy,aksamitki, pianki itp o grubości ok 2 mm na dno-miejsce spoczynku.Dlaczego stosuję te uchwyty?Dlatego,że są jedynymi dostępnymi na naszym rynku w ilościach hurtowych.Dlaczego nie wklejam tego o czym piszę?Ponieważ jak wklejałem skórę, odbiorcy kaprysili,że chcą gumę,jak wklejałem gumę,życzyli sobie teflonu,którego nie potrafiłem kleić...Przepraszam za niedogodność.Trochę mi brak pomysłu ...A

Nieoficjalna fotka nowego Adfontesa - gra już prototyp u konstruktora.

Dwa dolne krążki oczywiście nieruchome.

No to poleciałeś , że tak powiem po całości.... szacuneczek. Coś więcej na temat tej konstrukcji ?

robiz

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Czy ramię posiada zintegrowaną podtrzymkę dla niego w stanie spoczynkowym? Bardzo ładnie to wygląda. Gratulacje.

Czy ramię posiada zintegrowaną podtrzymkę dla niego w stanie spoczynkowym? Bardzo ładnie to wygląda. Gratulacje.

Jak się przyjrzysz , to widać uchwyt przymocowany do kolumny ramienia.

robiz

Jak człowiek ma kilka godzin luzu a żona nie goni do świątecznego sprzątania,to mu głupoty do głowy przychodzą..Realizacja pomysłu związanego z posiadaniem kilku elementów,które z różnych powodów były odpadami produkcyjnymi.....Takie tam...Bardzo ładnie gra i ma możliwość instalowania ramion o długości 9-14 cali na jednym wysięgniku.W lipcu mam rocznicę 5 lat powstania AD FONTES.To miała być niespodzianka.A Benpe musiał wygadać...No i jest wcześniej..

tak się wstydzę, że hej, normalnie rumieńce mam

;-)

obracający się talerz przy tej nieruchomej podstawie bardzo dobrze się prezentuje, myślę, że będzie z tego produkcja seryjna

Kredens to nazwa pejoratywna wymyślona i używana przez dwóch userów, którym ten gramofon baaaaardzo przeszkadzal.

I jak zwykle to bywa wogóle go nie słuchali.

W nowej odsłonie baaaardzo ciekawy wygląd. I skoro gra "lepiej" jak twierdzi Andrzej ...

Gratulacje.

pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A ja wczoraj założyłem matę Peezeta. Muszę przyznać, że zmiana jest wyraźnie słyszalna, ale nie wiem czy do końca pożądana w zestawieniu z Goldringiem. Dźwięki stały się lepiej separowane, barwa jest teraz czystsza, ale jakby bardziej chłodna, odrobinę wyraźniejsze są kontury. Jednak bas stracił wiele wypełnienia, jest szybszy i bardziej konturowy, ale podstawa basowa straciła trochę siły. Przez to średnica jest mocniej eksponowana, bo nie ma takiego oparcia na dole. Wszystkie cechy Goldiego zostały podkreślone. Ja lubię takie granie, ale nie wiem czy już nie za wiele szczęścia. Może z Ortofonem będzie się lepiej łączyła?

"Tynk pożera dźwięk" 747

• Redaktorzy

Kredens to nazwa pejoratywna wymyślona i używana przez dwóch userów, którym ten gramofon baaaaardzo przeszkadzal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przez chwilę pomyślałem sobie, że "kredens" to wytwór wyobraźni naszych galicyjskich kotów i innych zwierzątek ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Chciałem podziękować Andrzejowi za bardzo miłe spotkanie , oraz za wspaniały kredens :)

U mnie gra Goldring 2100 + forumowy PHONO STAGE ( ahaja ) , kolumny DIY

Po wielu latach , znowu słuchanie płyt , sprawia olbrzymią przyjemność !!

Ad Fontes oczywiście " Wart swojej ceny !!!!! "

Ukryta Zawartość

post-21445-0-73889600-1395350445_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość chml

(Konto usunięte)

Jak człowiek ma kilka godzin luzu a żona nie goni do świątecznego sprzątania,to mu głupoty do głowy przychodzą..Realizacja pomysłu związanego z posiadaniem kilku elementów,które z różnych powodów były odpadami produkcyjnymi.....Takie tam...Bardzo ładnie gra i ma możliwość instalowania ramion o długości 9-14 cali na jednym wysięgniku.W lipcu mam rocznicę 5 lat powstania AD FONTES.To miała być niespodzianka.A Benpe musiał wygadać...No i jest wcześniej..

Bardzo ładny aczkolwiek mocno odbiegający od pierwotnych założeń. Przypomina trochę Transrotora Fat Bob.

Jak mocowane jest ramię? Jakie łożysko? I najważniejsze - jak toto gra, w porównaniu do pierwotnej konstrukcji?

Edytowane przez chml
  • Pokaż nowe odpowiedzi