Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja "wariacja" na temat AdFontes. Po jakichś... 4 latach udało mi się poskładać części do kupy :-)

Serdeczne podziękowania dla Pana Andrzeja za pomoc, porady no i podstawowe części (ramię, talerz i łożysko)!

Bardzo ładny.

Gratuluje.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ta dzielona plinta to zabieg czysto optyczny, czy masz tam jakiś materiał tłumiący?

Dwie warstwy lakierowanego mdf i przekładka z płyty pleksi... Łożysko doczepione do dolnej plinty, ramię do górnej - płyty nie są ześrubowane, także "teoretycznie" mniej drgań powinno się przenosić z pracy łożyska...

Wygląda bardzo ładnie. Gratuluję. Ale drgania łożyska? Ono jest przecież tak dobrze spasowane, że chyba przez pierwsze dwadzieścia lat żadne nie powstają.

Czy ktoś wie jaka jest masa efektywna ramienia Ad Fontesa w wykonaniu z alu?

Od 12,5 do 16 gramów w zależności od ciężaru główki.A
Gość vasa

(Konto usunięte)

czyli wkładki o jakiej podatności można stosować tak by nie było szkodliwych rezonansów?

Przy masie wkładki ok 5g podatność może być od 10 do 25-ciu.

(Oczywiście dla ramion o masie podanej przez AA, dla ramienia 12 g to od 12-tu do 25-ciu a przy masie 16g to 10-21).

A w przypadku lżejszej główki (choć nie wiem jaką mam) ile muszę ją dociążyć żeby uzyskać masę efektywną 16g? Na przykład gdybym chciał zastosować wkładkę AT150MLX o podatności 10.

U mnie jest taka sama główka jak na tym filmie, jedyna różnica to ta, że u mnie przy uchwycie jest jeszcze bursztyn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to z wykresu mi wychodzi, że nic nie muszę dociążać przy wkładce o wadze 8,3g i podatności 10 przy masie efektywnej 14 g. Mam rację?

Edytowane przez Davis
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Podatność "japońska" to 10, dla 100 Hz. U nasz podaje się dla 10 Hz. Stąd konieczność zastosowania przelicznika od x 1.5 do x 2 podatności. Tak myślę.

Podatność "japońska" to 10, dla 100 Hz. U nasz podaje się dla 10 Hz. Stąd konieczność zastosowania przelicznika od x 1.5 do x 2 podatności. Tak myślę.

A nawet X 2,4.

• Redaktorzy

Piszmy również jednostki. Liczba wymiarowa bez jednostki nic nie oznacza.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Dobieralem wkładkę w jej dolnym zakresie rezonansowym, to nie zdaje egzaminu, moim zdaniem. Vlado ma rację z tym mnoznikiem.

Dobieralem wkładkę w jej dolnym zakresie rezonansowym, to nie zdaje egzaminu, moim zdaniem. Vlado ma rację z tym mnoznikiem.

Ryszard przeprowadzał doświadczenia i pomiary i również tak mu to wychodziło.

A która wkładka zagra cieplej i bardziej analogowo jednocześnie z dużą ilością szczegółów AT150MLX czy Goldring 1042 (360 zł droższa). Słucham glównie rocka i jazzu mniej popu i klasyki. Przedwzmacniacz to klon Marantz 7 z 6N2P-EW oraz końcówka mocy 6N9S/KT77. A może coś innego w tym przedziale cenowym?

Gość chml

(Konto usunięte)

Ryszard przeprowadzał doświadczenia i pomiary i również tak mu to wychodziło.

Ja również przeprowadzałem pomiary tylko w trochę innej dziedzinie. Otóż mój samochód jadąc z prędkością 50 km/h spala 5 litrów benzyny na 100 kilometrów. Jadąc 100 km/h spala 7 litrów. Stąd wniosek, że poruszając się jakimkolwiek autem dwa razy szybciej, spalamy tylko 2 litry benzyny więcej. Tak mi wychodzi.

Ja wiem, że to nie jest forum dla liczących i że naukę ma się tutaj w delikatnej pogardzie ale nie istnieje żaden przelicznik podatności wkładki dla różnych częstotliwości pomiarowych i istnieć nie może - każda wkładka jest inna i każdą trzeba sobie z osobna pomierzyć.

A która wkładka zagra cieplej i bardziej analogowo jednocześnie z dużą ilością szczegółów AT150MLX czy Goldring 1042 (360 zł droższa). Słucham glównie rocka i jazzu mniej popu i klasyki. Przedwzmacniacz to klon Marantz 7 z 6N2P-EW oraz końcówka mocy 6N9S/KT77. A może coś innego w tym przedziale cenowym?

Shure m97xe. Fajna wkładka. Można sobie dokupić w Jico igłę SAS. Moim zdaniem to lepsza inwestycja niż Goldring. Miałem, słuchałem.

Edytowane przez chml
  • Redaktorzy

chml, mam nadzieje ze przyklad ze spalaniem benzyny to ironia. Taki Bugatti Veyron po rozpedzeniu sie do maksymalnej predkosci spala tyle paliwa, ze pozostaje tylko 5 minut jazdy. Dla niewtajemniczonych - opory aerodynamiczne sa tak duze, ze silnik aby je zrownowazyc musi pic ogromne ilosci benzyny oraz polykac ogromne ilosci powietrza. Dochodza jeszcze opory toczenia opon, ale one sa mniejsze.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ta wkładka Shure ma korzystniejszą relację jakość/cena czy jest lepsza od AT albo wspomnianego Goldringa? Wszak kosztuje kilka razy mniej. Teraz gram na 2M Blue i oczekuje czegoś bardziej wyrafinowanego :)

Edytowane przez Davis

Shure m97xe. Fajna wkładka.

Pewnie fajna, ale z oryginalną igłą gra bardzo słabo, moim zdaniem. Z igłą SAS zapewne dużo, dużo lepiej.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Ja również przeprowadzałem pomiary tylko w trochę innej dziedzinie. Otóż mój samochód jadąc z prędkością 50 km/h spala 5 litrów benzyny na 100 kilometrów. Jadąc 100 km/h spala 7 litrów. Stąd wniosek, że poruszając się jakimkolwiek autem dwa razy szybciej, spalamy tylko 2 litry benzyny więcej. Tak mi wychodzi.

Ja wiem, że to nie jest forum dla liczących i że naukę ma się tutaj w delikatnej pogardzie ale nie istnieje żaden przelicznik podatności wkładki dla różnych częstotliwości pomiarowych i istnieć nie może - każda wkładka jest inna i każdą trzeba sobie z osobna pomierzyć.

A właśnie o naukę tu dokładnie chodzi. I pomiary. Nie wiem skąd pomysł porownania częstotliwości rezonansowej, podatności wkładki do spalania paliwa w aucie. Brak przełożenia. Otóż, tzw compliance podawana jest w europie i u.k. dla częstotliwości 10 Hz a japończycy podają ją dla 100 Hz. Są wkładki miękkie i twarde. Do której Kolega by zaliczył wkładkę rzeczoną AT150MLX? Ja do średnio miękkich a przecież z podanej podatności wychodzi, że to twarda wkładka. Dlatego stosuje się mnożnik by uniknąć nieporozumień przy podawaniu podatności wkładek. I Vlado, podpierając się Ryszardem, ktory zgłębiał mocno temat, naukowo, ma rację, że ten mnożnik powinien być większy niż zalecany w granicach pomiędzy 1.5 a 2 razy. Jest to bardzo pomocne bo zazwyczaj wkładki nie są tanie i nie mamy możliwości sprawdzenia ich w naszym systemie by dopasować je odpowiednio.

Gość chml

(Konto usunięte)

O jejku, widzę, że koledzy nie mają poczucia humoru. Ustalmy zatem fakty: przelicznik jest. W zależności od nie wiadomo czego wynosi on: 1.5, 1.75, 2 lub 2.5. Proszę sobie wybrać właściwą wartość.

Na szczęście ramię Fontesa jest na tyle dobre, że zagra z nim i twardy Denon DL-103 i miękki ELAC 795ESG z epoki.

Davis - Shure mx97e z oryginalną wkładką nie jest taki zły. Z igłą SAS jest rewelacyjny. Ja osobiście za Ortofonami nie przepadam więc nie będę silił się na porównania. Chcesz czegoś bardziej wyrafinowanego jak piszesz - czym ma się to wyrafinowanie cechować?

No i jeszcze zasadnicze pytanie - od kiedy to Wielka Brytania przestała być częścią Europy?!

Edytowane przez chml
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

No i jeszcze zasadnicze pytanie - od kiedy to Wielka Brytania przestała być częścią Europy?!

Mają swoją tożsamość, z którą nie chcą sie rozstać, o czym premier Cameron nie raz i nie dwa mówił. Wyodrębniłem anglików bo już ktoś to kiedyś zrobił. I nie pisałem złośliwie w żadnym aspekcie, proszę tak tego nie odbierać. Podatność w skojarzeniu z rezonansem jest istotnym parametrem. Też myślałem, że mnożnik 1.75 x jest ok., nie jest, jest za niski, ale to trzeba przećwiczyć i stracić trochę grosza ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi