Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie o różnicę...

filozof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem nowym forumowiczem, z niedużym doświadczeniem dotyczącym sprzętu stereo. Obecnie posiadam zestaw stereo: odtwarzacz sacd Marantz SA 7003 + wzmacniacz Marantz PM 7004 + kolumny Bowers & Wilkins CM1. Jestem wielbicielem muzyki klasycznej i tworzę kolekcję płyt CD oraz SACD z muzyką klasyczną. Zastanawiam się nad dokupieniem gramofonu. Chciałem jednak zapytać o "sensowność" zakupu gramofonu do w/w wzmacniacza oraz kolumn. Z w/w zestawu Marantza (jak na moje możliwości finansowe) jestem bardzo zadowolony. PROSZĘ o odpowiedz na kilka pytań:

1. Czy gramofon z w/w wzmacniaczem oraz kolumnami poprawi jakość dźwięku?

2. Jeśli TAK, to do jakiej kwoty warto kupić gramofon i jaki polecacie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :))))

https://www.audiostereo.pl/topic/93377-pytanie-o-r%C3%B3%C5%BCnic%C4%99/

Chyba źle podchodzisz do sprawy. Po pierwsze, kolumnny nie mają nic do gadania przy wyborze gramofonu, po drugie musisz ustalić jakiś sensowny budzet. Uważam że minium to 1000zł na gramofon i wkładke, chyba że trafi się jakaś okazja. Do tego przedwzmacniacz, nie wiem jaki jest w marantzie. Na pewno jest jedna zaleta - płyty z muzyką klasyczną są bardzo tanie(ostatnio kupiłem wszystkie symfonie beethovena - karajan, nawet nigdy nie otwarte za 43zł).

Na pewno dźwięk orkiestry z winyla jest pełny, potężny, mnóstwo detali i przestrzeni, naturalne brzmienie instrumentów. W cyfrze tego nie ma. W przypadku np. solo fortepianu - starsze nagrania mają sporo szumów, do tego dochodzi szum z samej płyty. Niektóre solo piano są niewiarygodne, ale mam np. wszystkie sonaty beethovena kempffa (chyba 1964) i trzeba troche pokręcić ustawieniami na wzmacniaczu, czego bardzo nie lubie robić, żeby poprawić brzmienie i zminejszyć szum. Tyle z wad. Płyty deutche grammofon,phillipsa,decca, emi kosztują 10-20 zł w idealnym stanie. Jeżeli nastawiasz się na klasyke i fajną kolekcje to winyl to świetna opcja, Sam mam jakieś 300-400płyt.

Witam,

jestem nowym forumowiczem, z niedużym doświadczeniem dotyczącym sprzętu stereo. Obecnie posiadam zestaw stereo: odtwarzacz sacd Marantz SA 7003 + wzmacniacz Marantz PM 7004 + kolumny Bowers & Wilkins CM1. Jestem wielbicielem muzyki klasycznej i tworzę kolekcję płyt CD oraz SACD z muzyką klasyczną. Zastanawiam się nad dokupieniem gramofonu. Chciałem jednak zapytać o "sensowność" zakupu gramofonu do w/w wzmacniacza oraz kolumn. Z w/w zestawu Marantza (jak na moje możliwości finansowe) jestem bardzo zadowolony. PROSZĘ o odpowiedz na kilka pytań:

2. Jeśli TAK, to do jakiej kwoty warto kupić gramofon i jaki polecacie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :))))

Chyba musimy spróbować odwrócić pytanie - powiedz ile chcesz przeznaczyć plus/minus na tor analogowy (gramofon + wkładka + pre gramofonowe + 2 pary interkonektów), a my popróbujemy powiedzieć czy da radę aby zagrało lepiej niż z CD. Radę da na pewno, tylko jedni powiedzą ze 500 zł na tor analogowy to jest aż nadto, a inni będą się w głowę skrobać przy kwocie 10 razy wyższej. Jeśli słuchasz klasyki to warto wejść w vinyl, bo płyty z klasyką są jeszcze nie tak horrendalnie drogie jak z rockiem i jazzem, a przy tym w stosunkowo dobrych stanach technicznych. Będziesz miał natomiast pewne ograniczenie z dostępem do nowych tytułów, ale wiele starszych wykonań jest lepszych niż te nowe, gdzie 5 minutowe allegro panie i panowie wykonawcy grają w 3 minuty :) i nie brakuje w nim ani jednej nutki

Pozdro,

Yul

Tomasz, nie ograniczaj kolegi do 1000zł.

Lepszy będzie gramiak za 2000zł

A jeszcze lepszy za 5000zł

Chociaż, przy tym za 10.000zł będzie taki sobie.

A i ten przy tym za 20.000 zł blaknie.

Ale wszystkie są do kitu przy tym za 35.000zł.

Aczkolwiek...

No, to gramiak już mamy.

Jeszcze wkładka i pre :)

Heh, no tak zapomniałem. Może jeszcze wspomnimy od nadgramofone 12xx?:) żeby był ciekawy wątek:)

Tak na poważnie - minimum to wkładka za około 300zł + gramofon minimum 500. Chociaż ktoś może mieć inne poglądy. Z resztą są inne wątki gdzie można znaleźć informacje o tym jaki gramofon kupić za jaką kwote. Ale najpierw trzeba tą kwote ustalić.

- czy poprawi ? To jest całkiem inna bajka ! Wejdziesz w nowy lepszy świat dźwięków !

excelvinyl winylmania blog szukaj

Chyba źle podchodzisz do sprawy. Po pierwsze, kolumnny nie mają nic do gadania przy wyborze gramofonu,

Akurat w tym przypadku Tomasz się myli. Zawsze kolumny mają ostateczne zdanie w brzmieniu każdego zestawu. Na szczęście CM1 to doskonałe monitorki. Jeśli aprobujesz i doceniasz ten rodzaj brzmienia, to wybór gramofonu do zestawu Marantz,a jest prosty. Firma zleciła budowę gramofonu fachowcom z pod znaku Clearaudio i proponuje ten gramofon pod własnym logo. Z nawiązką spełni Twoje oczekiwania na dobry dźwięk.

Ps.

Jak na filozofa, to chyba źle postawione pytanie? :)

- czy poprawi ? To jest całkiem inna bajka ! Wejdziesz w nowy lepszy świat dźwięków !

Nie zachęcaj,bo Ci płyty wykupi:-)

bogatsi audiofile wchodzą w winyl ! Wykupią nam wszystkie płyty ! Ratuj się kto może !

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Posiadam bardzo podobny zestaw jak autor wątku, tylko z kolumienkami Monitor Audio BX2.

Również słucham w 92% klasyki.

Z podobnych pobudek poszukiwałem gramofonu, po doktoryzacji w forach gramofonowych i tematach najtańszego "możliwego" gramofonu, ale nowego - za ok. 1300zł kupiłem model Rega RP1.

Jestem bardzo usatysfakcjonowany. Nie wiem i prawdę mówiąc nie obchodzi mnie czy byłbym bardziej zadowolony mając model półkę czy dwie półki wyżej, wiem, że dla wielu ten sprzęt to kicha, ale liczy się to, że mam co szukałem i pasuje.

Gra wg. mnie bardzo ładnie, naturalnie, czysto, bez przekłamań.

Kilka płyt dubluje mi się na różnych nośnikach (np. II Symf. Racha pod Previnem - swoją drogą cudo!) i mogłem "w locie" porównać brzmienie LP vs CD przeskakując między źródłami na wzmaku. Nie wiem na ile to kwestia remasteru, ale pomijając faktyczną różnicę (ale tak naprawdę bardzo subtelną) głębi i soczystości brzmienia (na korzyść LP), zauważyłem że w płytach wydanych na CD poprzestawiali orkiestrę! Pierwsze skrzypce, zamiast grać po lewej z wierzchu, ustawili gdzieś między altówkami a wiolonczelami. Być może nie jest to regułą, ale dotyczy już 3 porównanych przeze mnie w ten sposób nagrań. To spostrzeżenie, a także fakt, że generalnie brzmienie czarnego krążka jest przyjemniejsze i "żywsze" (szczypta psychologii, a jak) sprawił, że winyl powrócił do mnie na stałe.

Po zakupie gramofonu przygotuj się na następne wydatki, typu szczoteczki, szmatki, wanienka do kąpania, zapasowe koperty, okładki itp, ale to już osobne fakultety tego doktoratu...

zauważyłem że w płytach wydanych na CD poprzestawiali orkiestrę! Pierwsze skrzypce, zamiast grać po lewej z wierzchu, ustawili gdzieś między altówkami a wiolonczelami. Być może nie jest to regułą, ale dotyczy już 3 porównanych przeze mnie w ten sposób nagrań

A nie masz przypadkiem podłączonego czegoś "na krzyź"? Na przykład CD (lub gramofon, pre gramofonowe albo nawet kabelki do wkładki) mają zamienione kanały. Mam wiele takich dubletów LP vs CD i zawsze jest jednakowo. Natomiast natrafiłem na niedoróbkę Polskich Nagrań - na polskim LP Janka Akkermana "It could hapennd to you" jest utworek "Pitons", który na oryginalnym wydaniu na LP ma właśnie inaczej (odwrócone) kanały stereo.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Filozof, sądząc po tym co posiada poszukuje nowego gramofonu. Owszem można kupić nowy gramofon za tę kwotę, ale odradzam :)

http://www.q21.pl/pro-ject-rpm-1-3-2m-red.html do tego myjka knosti 200zł, 50 folii antystatycznych, pewnie ok 60zł, jakies szczotki, parę płyt- czyli 2 tys na podstawowy, nowy komplecik.

http://audio.com.pl/testy/pro-ject-rpm-13-genie:4 sama wkładka kosztuje minimum 330zł

I ciekawostka dla poszukiwaczy podrób. Pod zdjęciem wkładki opis mówi o inicjałach JM. Ja nie mam takich. Chyba, że recenzent 2M odczytał jako JM. sprawa robi się coraz bardziej tajemnicza i na pewno winni są Rosjanie :)

>>>frywolny trucht,

"...I ciekawostka dla poszukiwaczy podrób. Pod zdjęciem wkładki opis mówi o inicjałach JM. Ja nie mam takich. Chyba, że recenzent 2M odczytał jako JM. sprawa robi się coraz bardziej tajemnicza i na pewno winni są Rosjanie :)..."

Chińczycy raczej :)

Pewnie Wojtuchna się przejęzyczył - chodzi o 2M, a nie JM.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15186-0-89582800-1333436189_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może i ja troszczkę dorzucę to jest mój cytat który pozwoliłem sibie przytoczyć z inego wątku. Tym bardzej że chcesz słuchać na zestawie analogowym kasyki. Orkiestra z toru analogowego ma zabrzmieć jak orkiestra a nie jak Kapela Czerniakowska. To ma być niezaprzeczalne bez żadnych niedomówień i wmawiania sobie że jest dobrze.

"Tyle razy pisałem gramofon za 200-400 nie gra on tylko jest. Ludzie nie dawajacie wiary bzdurnym wpisom.

Napiszę jeszcze raz:

TOR ANALOGOWY ZA 1000 PLN NIE GRA ON TYLKO JEST TYLKO NIE WIADOMO PO CO.

BTW,

Ortofon 2M red też jest taki sobie, tylko w miarę poprawny."

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zależy jakie się ma standardy, ogólnie jest tak, że dopóki nie usłyszysz lepszego zestawu, to nie ma potrzeby zmian. Niektórzy twierdzą że 2m bronze to minimum, niektórzy mierzą jeszcze wyżej. Kiedy miałem ortofona om5 i PJ debuta było kilka rzeczy które mnie irytowało, zwłaszcza wysokie tony. Potem był 2m red, i znaczna poprawa, potem thorens 160 i już nie mam na co narzekać(oczywiście przy reszcie mojego sprzętu, raczej średnia półka). Chodź zgadzam sie że ortofon 2m red jest tylko poprawny.

PS. Za thorensa zapłaciłem 399zł...uważam że gra nawet nieźle, oprócz tego że jest.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No właśnie. Zaraz się okaże, że człowiek chce wyskoczyć z 50 tys i bez sensu mu wciskać coś co tylko jest czyli 2M Red.

W dodatku zapadającego się i podrabianego.

gdyby to nie był Twój pierwszy post napisałbym - "nie rżnij głupa"

a tak, zapytam grzecznie - podoba Ci się klasyka z CD i ASCD - jeśli tak to nie kombinuj

bo będziesz wymieniał wszystko po kolei i za kilka lat, jeśli się wcześniej nie zniechęcisz i kasy wystarczy, usłyszysz, nie poprawę a diametralna zmianę

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.