Skocz do zawartości
IGNORED

hk 980 plus Monitor Audio MR6....problem

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie - jestem raczkującym melomanem - kupiłem taki sprzęt jak w tytule - no i jest problem....dźwięk mnie niezadowala z powodu braku basu - moj Logiteche x530 mają lepszy bas - kabel kupiłem dosyć budżetowy qed 79 standard....czy może jakoś żle podłączyłem kolumny ?? dodam że narazie korzystam z laptopa jako odtwarzacza - puszczam flac-i....może tu jest przyczyna ?

https://www.audiostereo.pl/topic/93407-hk-980-plus-monitor-audio-mr6problem/

Jaki masz pokój i gdzie znajduje się miejsce odsłuchu?. Naprawdę dziwne wydaje mi się, że posiadając wzmacniacz stereo i duże kolumny masz brak basu. Nie szukaj winy w kablu. Do laptopa przydałaby się zewnętrzna karta dźwiękowa tak w ogóle.

moj Logiteche x530 mają lepszy bas

Jesteś przyzwyczajony do podbitego basu , są utwory gdzie nie ma basów i tak ma być .

a co z tą impedancja ?

OK

korzystam z laptopa jako odtwarzacza - puszczam flac

Tu jest przyczyna ( między innymi )

przyczyna ?

Skieruj jeszcze kolumny ku środkowi pokoju .

już jest lepiej !! był włączony DIRECT !! szkoda że o tej porze nie moge podkręcić głośności bo już widzę że by się działo :) jutro do mnie ma przyjechać używany mini matrix dac więc będzie jeszcze lepiej...

włączony DIRECT !!

Ja to słucham cały czas na tym ustawieniu , wtedy jest najpoprawniejszy dźwięk ( można słuchać godzinami i dźwięk nie męczy ) , ale to jeszcze przed Tobą .

Gdy masz wyłączony DIRECT , to podreguluj trochę więcej basów i wysokich tonów , wpadniesz w zachwyt .

Mode ------ bass --- treble ( zmieniasz pokrętłem głośności )

Hehe, tez tak mialem po przesiadce z Logitechow x530 :) Tak mi jakos brakowalo tego basu ktory w x530 zalewa wszystko i ciagnie sie jak guma do zucia:) Po jakims czasie jednak zobaczysz ze kontrolowany bas to jest to:) Ale kurcze lubie 530 bo daly mi wiele radochy ze sluchania na nich i za ta kase to chociaz ten bas maja fajny i gleeeeeeboki :) No i np jakies lipnej jakosci filmiki z yt sie dobrze oglada bo maskuja :)

Hehe, tez tak mialem po przesiadce z Logitechow x530 :) Tak mi jakos brakowalo tego basu ktory w x530 zalewa wszystko i ciagnie sie jak guma do zucia:) Po jakims czasie jednak zobaczysz ze kontrolowany bas to jest to:) Ale kurcze lubie 530 bo daly mi wiele radochy ze sluchania na nich i za ta kase to chociaz ten bas maja fajny i gleeeeeeboki :) No i np jakies lipnej jakosci filmiki z yt sie dobrze oglada bo maskuja :)

Kolego Ty chyba basu kontrolowanego nie słyszałeś, albo nie wiesz o czym sam piszesz. Podbijacie sobie basy, tony wysokie jeszcze sobie Loudnes włączcie. Jak te kolumny mają głęboki bas to po zostawię wasze osłuchanie bez komentarza!!!

I tacy właśnie "znawcy" jakości dźwięku doradzają innym!!!!

Żenada.

Kolego Ty chyba basu kontrolowanego nie słyszałeś, albo nie wiesz o czym sam piszesz. Podbijacie sobie basy, tony wysokie jeszcze sobie Loudnes włączcie. Jak te kolumny mają głęboki bas to po zostawię wasze osłuchanie bez komentarza!!!

I tacy właśnie "znawcy" jakości dźwięku doradzają innym!!!!

Żenada.

Wyluzuj, bo ci żyłka pęknie. Zamiast szermować swoim rzeczywistym lub urojonym "osłuchaniem" udziel jakiejś konstruktywnej odpowiedzi w wątku lub idź posłuchać "kabelków". I jeszcze jedno: loudness a nie "loudnes". Ale tego możesz ni wiedzieć, bo nie używasz...

słucham kolejny dzień, jest coraz lepiej (czekam na DAC matrixa mini), doceniam powoli bas kontrolowany - jest tam gdzie jest to jest rzeczywiście to...ale powodem moich rozterek byl włączony direct

niech Ci wytlumaczy co i jak...

Ja wiem o co chodzi .

Bas w nowym zestawie jest kontrolowany w porównaniu do starego zestawu ( wiadomo nowy zestaw nie jet tak dobry w kontrolowaniu basu przyrównując do droższego , adiofilskiego zestawu ) .

Stary zestaw w sposób sztuczny stwarzał wrażenie dobrego brzmienia przy niskiej jakości filmów ( chodzi o Audio ) .

Stary zestaw jest tani i skonstruowany pod potrzeby " pospólstwa " ( analogicznie można powiedzieć to o nowym zestawie )

Analogicznie można to powiedzieć o zestawie słuchanym przez Markusa77 ( zawsze jest coś jeszcze lepszego , jednak mowa jest w tym poście , o porównaniu dwóch zestawów pytającego )

Ja wiem o co chodzi .

Bas w nowym zestawie jest kontrolowany w porównaniu do starego zestawu ( wiadomo nowy zestaw nie jet tak dobry w kontrolowaniu basu przyrównując do droższego , adiofilskiego zestawu ) .

Stary zestaw w sposób sztuczny stwarzał wrażenie dobrego brzmienia przy niskiej jakości filmów ( chodzi o Audio ) .

Stary zestaw jest tani i skonstruowany pod potrzeby " pospólstwa " ( analogicznie można powiedzieć to o nowym zestawie )

Analogicznie można to powiedzieć o zestawie słuchanym przez Markusa77 ( zawsze jest coś jeszcze lepszego , jednak mowa jest w tym poście , o porównaniu dwóch zestawów pytającego )

Dokładnie kolego o to mi chodziło. Ja nie neguję co tam u Was gra. Tylko zastanawia mnie fascynacja kolumnami firmy MA!!! Odsłuchiwałem RX8 oraz RX6 i poza ładnym wykonaniem nic więcej one nie oferują. Tylko co jest ważne to to na jakim etapie słuchania jest dany słuchacz. Bo jeśli twierdzi, że seria MR ma głęboki i kontrolowany bas, a do tego podbija bas i sopran to ogromna droga przed nim do przesłuchania i naprawdę usłyszenia dobrego brzmienia.

A co do kolegi od kabli to kolego kable grają tylko od pewnej jakości sprzętu. Kiedyś też nie wierzyłem, że wymiana kabla coś zmieni. Teraz mogę stwierdzić, że zmienia i to bardzo.

A jeśli szukacie dobrych i nie drogich kolumn to zamiast MA polecam bardzo niemiecką firmę "Taufel". Podobna cena a jakość brzmienia 3x taka.

piszę do Was pod podłączyłem matrix mini Dac'a do laptopa - i powiem Wam - KOSMOS !!! naprawde - w końcu czuje moc mojego sprzętu - prawie każdy dźwiek jest wyszlifowany do perfekcji !! bas czuc nawet na niskim poziomie głośności - zawsze mi o to chodziło !! jeśli ktoś wydaje 3 tysiaki na sprzęt to warto dołożyć jeszcze tysiaka na dobry konwerter..bo różnica niesamowita

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.